Madhur Dhingra

Ik ben geboren als enig kind in Delhi in een gezin dat verscheurd werd door de nasleep van de India-Pakistaanse deling. Ik voltooide mijn opleiding aan de St.Xavier’s High School in Delhi en ging naar de Universiteit van Delhi, waar ik Engelse onderscheidingen studeerde als mijn onderwerp.

De India-Pakistan verdeling en het bloedbad resulteerden erin dat mijn toen welvarende familie naar New Delhi verhuisde, volledig straatarm en verbrijzeld. Dit resulteerde in enorme onzekerheden tussen mijn familieleden. Hoewel ik na deze verhuizing veel later in Delhi ben geboren, moest ik al die onzekerheden erven.

Fotografie kwam voor mij als een vervulling om te ontsnappen aan deze gevoelens van ontoereikendheid en onzekerheid. De leegte die uit dat trauma voortvloeit, zie je terug in de meeste van mijn beelden.

Ik ben een Fine Art Photographer, gepassioneerd door het fotograferen van willekeurige gebeurtenissen en onbekende gezichten op straat. Ik blijf experimenteren met nieuwe technieken en stijlen om mijn beelden uniek te maken.

Ik fotografeer zowel in de studio als op straat, met als doel om artistiek met het omgevingslicht om te gaan. Ik geloof sterk in fotografie, het is een levenslange aangelegenheid van leren en experimenteren. Persoonlijk heb ik de neiging om me te vervelen door de hele tijd dezelfde of vergelijkbare beelden te maken.

Als fotograaf heb ik een inherente drang om voortdurend te evolueren, zowel in stijl als in techniek.

Als gevolg van het isolement veroorzaakt door de pandemie, heb ik rigoureus gezocht en geëxperimenteerd naar mijn unieke stijl. Mijn huidige werk is het resultaat van deze zoektocht, waarbij veel van mijn foto’s zijn gepubliceerd in tijdschriften en galerijen.

Mensen op straat fotograferen heeft me altijd gefascineerd. Die vreemde en onbekende gezichten met hun onbekende uitdrukkingen en emoties boeien me tot in mijn diepste wezen. Ik kom steeds dichter bij de chaos in de Indiase straten totdat ik deel uitmaak van de chaos die ik wil schieten.

Dit heeft ertoe geleid dat ik mijn meest memorabele foto’s heb gemaakt.

Elk van mijn beelden moet op zichzelf een verhaal vertellen en ook deel uitmaken van een groter verhaal om ze allemaal coherent te maken. Ik heb nooit enige interesse gehad in enkelvoudige beelden, hoe goed ze ook zijn.

Ik hou van spontaan gecreëerde momenten en echte emoties, die ik gebruik om sterke artistieke beelden te creëren die weven in een sterke verhaallijn. Woorden en beelden worden dan een formidabel paar in het overbrengen van wat ik moet zeggen.

Wat aanvankelijk begon als grimmig realisme in de straatfotografie, heeft nu plaatsgemaakt voor abstracte, impressionistische en schilderkunstige beelden. Eindeloos wachten op het beslissende moment trekt me niet meer aan.

Ik vind het nu leuk om beelden, gezichten, uitdrukkingen te vervagen en beweging op mijn eigen manier te creëren. Ik gebruik de Intentional Camera Movement-techniek en experimenteer met variërende sluitertijden in combinatie met een horizontale en verticale beweging van de camera.

Camera

Canon EOS 6 D
Canon EOS 5D Mark II

Lenzen

Tokina 16-28mm f/2.8
Canon EF 24-105mm f/4L
Canon EF 75-300mm f/4-5.6

Flitsen

Lichtmeter
Minolta 4 Lichtmeter
Yongnou Flash YN 685

Filters

Cokin Adapter / Houder Set
77 * Cokin Adapter voor Canon 24-105mm Lens
77 * UV-filter (reservefilter voor Canon 24-105mm lens)
58 * Cokin Adapter voor Canon 75-300mm Lens
58 * Polarisator Filter voor Canon 75-300mm Lens
8 Sterren Cokin Filter
4 Sterren Cokin Filter
77 * Cokin Polarizer voor Canon 24-105mm lens

Hardware en software

DELL Laptop met Adapter / Oplader- 1 stuks
Specs
Externe muis -1
Pad -1
Externe harde schijf
Schijf nr. 3 – 2 TB
Schijf nr. 5 – 2 TB

Ik gebruik alleen Canon full frame camera’s omdat hun objectieven van zeer goede kwaliteit en waar voor hun geld zijn. Ik heb ook een Mamiya RZ 67 Camera die ik niet gebruik voor het fotograferen van mensen omdat het erg zwaar is.

madhurdhingra.com | @madhurdhingra1

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer