Marcin Plonka

FacebookPinterestDelen

Hoi! Ik ben een Poolse fotograaf die zich richt op visuele verhalen met een sterke interesse in het gebruik van onconventionele beeldvormingstechnieken.

Ik heb een achtergrond in beeldende kunst en ik werk voornamelijk als art director, daarom geef ik net zoveel om het unieke uiterlijk van mijn prints als om het verhaal zelf. Ik ontwikkelde mijn interesse in fotografie tijdens talloze reizen over de hele wereld.

De camera was altijd een geweldig hulpmiddel en excuus om naar plaatsen te gaan die niet beschikbaar waren voor een toevallige reiziger. Na het spelen met de typische ‘beslissende moment’-reportagestijl, ontdekte ik dat fotografie een geweldige vorm van expressie en een nooit eindigend pad van experimenten was.

Vandaar dat het grootste deel van mijn werk op locatie plaatsvindt. Ik waardeer het kleinste formaat tot kwaliteitsfactor als het gaat om camera’s. Kleine 16mpx-sensoren in combinatie met eersteklas lenzen bleken goed genoeg te zijn om 100x70cm-afdrukken van galerijkwaliteit te maken, dus ik heb nooit echt naar technische details gekeken.

Ik heb vrijwel alle merken en opstellingen op de markt getest op zoek naar ‘de camera’ die past bij mijn specifieke behoeften en ik kwam uit bij het merk Fujifilm. Mijn beslissing was voornamelijk gebaseerd op de fantastische kleuren die deze camera produceert en de onberispelijke ergonomie die aansluit bij de goede oude en bewezen lay-outs die gewoon werken.

Camera

Fujifilm X100V – Sinds de aanschaf van een originele Fujifilm X100 heb ik niet meer achterom gekeken en ben ik me volledig ondergedompeld in het Fujifilm universum. Het is leuk en het is klein, zeker degene die je laat experimenteren met conventies ondanks traditionele looks.

Fujifilm X-T3 – Ik kwam een originele Fujifilm X-T1 tegen tijdens een fotoshoot in Japan en ik besloot het eens te proberen. Sinds het vlaggenschip zijn Fuji-camera’s altijd mijn favoriete hulpmiddel geweest. Met mijn specifieke workflow die constant schakelen tussen modi en instellingen vereist (vooral voor werk met meerdere belichtingen), maakt deze serie camera’s en zijn ergonomie ze onvervangbaar.

Mamiya 7 – Goede oude middenformaat filmcamera die ik gebruik als ik echt grote afdrukken in gedachten heb.

Lenzen

Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 – Ik ben nooit een fan geweest van de zoomlenzen, maar deze basislens veranderde mijn kijk op zooms. Klein, snel, met geweldige stabilisatie en vooral optisch onberispelijk deed me twijfelen aan het gevoel van prime lenzen.

Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R – Mijn recente aankoop op basis van fantastische ervaring met de standaardzoom. Gekocht voor het verbreden van nieuwe visies in de fotografie.

Fujifilm XF 35mm f/2.0 – Dit gebruik ik puur voor portretten, zoals verwacht voor Fujifilm objectieven is dit net zo goed als middenformaat Mamiya objectieven. Leuke aanvulling op de super veelzijdige standaard zoomlens.

Mamiya 50mm f/4.5 – Groothoek voor middenformaat, waarschijnlijk een van de beste groothoeklenzen ooit gemaakt.

Mamiya 80mm f/4 – Standaard lens voor mijn Mamiya, gekke kwaliteit in verhouding tot de grootte. Beide Mamiya lenzen schitteren als je kijkt naar de grote prints (ver boven de 100cm breedte).

Flashguns

Fujifilm EF-X20 – Hou van de grootte en het gebruiksgemak (onmiddellijke handmatige correctie), maar het tergend langzame opladen na volledige of zelfs halve bundel devalueert dit toestel.

Nikon SB-28 – Ik hou van het gebruik van oude handmatige Nikon flashguns op mijn camera’s. Dit zijn naar mijn mening de beste flashguns ooit gemaakt. Krachtig, veelzijdig en met een geweldige bouwkwaliteit, ze zijn vandaag als niets anders. Natuurlijk is het handmatig met de camera’s van vandaag, maar voor meer overwogen foto’s maakt het niet zoveel uit.

mplonka.com | @m.plonka

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer