Hoe maak je een diy projector

Wist je dat je een smartphoneprojector kunt bouwen van alledaagse voorwerpen? Nou, dat kan, en het is eigenlijk heel eenvoudig.

Met dit doe-het-zelfproject kunt u meer te weten komen over licht en optica, plus, u kunt uw creativiteit op gang brengen door deze projector te gebruiken in uw volgende artistieke creatie.

Over het algemeen is dit een leuke en educatieve fotografiehack die je alleen of met vrienden of familie kunt doen. En alsof dat nog niet genoeg was, hergebruik je ook woonobjecten die bijdragen aan een afvalvrije cultuur.

Dus, zonder meer introducties, hier is een stapsgewijze handleiding voor een doe-het-zelf smartphoneprojector.

Inhoudsopgave

Wat je nodig hebt

Hoe maak je een projector DIY projector met behulp van een doos en telefoon.

Wat je gaat doen, is een doos bouwen die het licht van het scherm van je telefoon naar een vergrootglas leidt, dat vervolgens een opgeblazen versie van het beeld op een muur aan de andere kant projecteert.

Om dit te maken heb je slechts een paar eenvoudige objecten nodig. Sommigen van hen zijn optioneel, maar als je ze hebt, wordt het proces gemakkelijker en krijg je betere resultaten.

  • Rechthoekige kartonnen doos
  • Vergrootglas
  • Dik zwart mat papier (alternatief, penseel en verf)
  • Tape, normaal of dubbelzijdig (kan worden vervangen door lijm)
  • Exacto mes of precisiesnijder (of schaar)
  • Spiegel
  • Gradenboog (optioneel maar nuttig)
  • Liniaal
  • Potlood
  • Smartphone

Opmerking over de doos: Als je een schoenendoos hebt, is dit de ideale maat. Zo niet, zorg er dan voor dat het een rechthoekige doos is. Het moet breed genoeg zijn om je telefoon vast te houden, maar niet veel breder dan dat, omdat je wilt dat het licht naar voren gaat en niet naar de zijkanten morst.

Stap 1: Snijd de doos

Diy smartphone projector tutorial: Begin met het snijden van uw kartonnen doos.

Het eerste dat u gaat doen, is het deel scheiden dat de lens zal bevatten. Dit komt omdat je de scherpstelling kunt aanpassen door de lens dichter of verder van het beeld te verplaatsen.

Om dit te doen, knipt u een van de korte zijden van de doos uit.

Stap 2: Bedek de binnenkant van de doos

Diy smartphone projector stap voor stap: Bedek uw doos met zwart papier met behulp van basis kantoorbenodigdheden.

Nu moet u de binnenkant van de projector donkerder maken. Dit voorkomt dat het licht zich verspreidt en terugkaatst in het beeld, waardoor een betere kwaliteit wordt gegarandeerd.

Idealiter doe je dit met dik papier – ik gebruikte Fabriano. Dit zal ook helpen met de algehele stabiliteit van uw projector, omdat het hebben van één kant uitsnijden het een beetje wiebelig kan maken.

Als je wilt, kun je ook zwarte verf gebruiken. Zorg ervoor dat het droog is voordat u doorgaat met het voorkomen dat u overal verf over u en de andere delen van de projector krijgt.

Stap 3: Plaats de lens

Plaats uw vergrootglas. Dit vergroot het beeld verder dan wat het menselijk oog normaal ziet wanneer u naar uw telefoon kijkt.

Teken op het stuk karton dat je tijdens de eerste stap snijdt de contour van het vergrootglas. Snijd het vervolgens met behulp van het precisiemes voorzichtig uit.

Het is het beste om een beetje naar de binnenkant van de cirkel te snijden die je hebt getraceerd, zodat het vergrootglas strak past en er niet uitvalt.

U kunt het handvat van het vergrootglas losdraaien of snijden als het te lang is om te passen. Houd er rekening mee dat de grootte en kwaliteit van het glas van invloed zijn op de scherpte van het geprojecteerde beeld.

Stap 4: Bouw een ondersteuning voor de lens

Materialen en gereedschappen die nodig zijn om uw projectie te maken, zijn allemaal goedkoop en toegankelijk, behalve uw smartphone.

Om de lens overeind te houden, moet deze enige ondersteuning hebben. Om dit te maken, knipt u een strook van het zwarte papier die lang genoeg is om rond de randen van de rechthoek te gaan waarin uw lens zich bevindt.

Vouw het vervolgens rond en plak het op het karton, zodat het niet langer een plat oppervlak is, maar een rechthoekige doos op zich.

Dit geeft het stabiliteit, vooral omdat je het misschien heen en weer beweegt om de juiste focus te vinden.

Hoe een smartphoneprojector te bouwen: easy wetenschappelijke projecten die je kunt doen met alledaagse producten.

Stap 5: Plaats de spiegel

Hoe een smartphoneprojector te bouwen: plaats uw spiegel.

Nu je de lens klaar hebt, laten we aan de andere kant van de projector werken.

Als u uw telefoon rechtstreeks naar de lens plaatst, wordt het beeld ondersteboven geprojecteerd en van links naar rechts gekanteld.

Dit komt omdat de lichtbundels van het scherm naar de lens reizen en een kegel vormen. Ze komen samen in het vergrootglas en worden in een omgekeerde kegel naar de muur gebroken. In dit proces wordt het beeld omgedraaid.

Het is vergelijkbaar met wat er gebeurt in een fotocamera, daarom hebben DSLR’s spiegels om je het beeld in de zoeker te laten zien.

Dus om het beeld van links naar rechts te corrigeren, hoef je alleen maar een spiegel tussen de smartphone en de lens te plaatsen. Plaats het op de achterkant van de doos (tegenover de lens) in een hoek van 45 graden.

U kunt een gradenboog gebruiken om de juiste hoek te kennen. Zo niet, dan kun je een schatting krijgen door naar de spiegel te kijken en ervoor te zorgen dat je de lens kunt zien.

Dit is hoe uw projector op dit punt moet kijken met de spiegel aan de ene kant en de lens aan de andere kant:

Het bouwen van een telefoonprojector met behulp van een schoenendoos kan een leuke activiteit zijn voor kinderen.

Als u geen spiegel hebt, kunt u deze stap overslaan. Houd er rekening mee dat de afbeelding wordt omgekeerd, dus probeer afbeeldingen te vermijden die enige tekst bevatten.

Stap 6: Knip het deksel uit

Instructies voor telefoonprojector: voeg de tip van het telefoonscherm toe dat door het gat is gericht.

Voordat u het deksel erop doet, moet u een gat maken voor uw smartphonescherm. Plaats het op de achterkant zodat de telefoon zich boven de spiegel bevindt.

Zorg ervoor dat u de grootte van het scherm meet en niet de grootte van de telefoon, anders valt deze in. Als uw telefoon een scherm op ware grootte heeft, maak het gat dan een paar millimeter kleiner – net genoeg om de telefoon bovenop te houden.

Stap 7: Afwerking

Uw telefoonbeeld wordt door de lens geprojecteerd.

Je zelfgemaakte projector is bijna klaar!

Doe het deksel op de doos en zorg ervoor dat alles in orde is. Het is normaal dat je misschien wat finishing touches moet doen, want dit is knutselwerk.

Controleer op overtollig papier dat u moet snijden, sommige ruimtes of gaten die u moet bedekken om lichtlekken te voorkomen, enz.

Afhankelijk van de zijkant van het vergrootglas moet u mogelijk een halve cirkel in het deksel snijden als deze de lens bedekt.

Stap 8: Start de show

Projectoren maken vanaf een telefoon is eenvoudig.

Dat is alles – uw zelfgemaakte projector is klaar!

Dit is hoe uw doe-het-zelfprojector eruit moet zien wanneer deze volledig is gemonteerd. Merk op hoe de voorkant is losgekoppeld van de rest van de doos; dat is voor het aanpassen van de focus.

Zorg ervoor dat u de slaapstand op uw smartphone uitschakelt, zodat het scherm niet wordt uitgeschakeld. Richt vervolgens de projector van de smartphone op een lege witte muur.

Als het beeld niet erg scherp is, pas je de focus aan door je doe-het-zelflens heen en weer te bewegen. Je kunt ook dichter of verder van de muur komen om de juiste plek te vinden.

Dus nu, doe de gordijnen dicht en probeer het eens.

Veelgestelde vragen over diy-projector

Kun je je eigen projector maken?

Absoluut. Met een kartonnen doos, een smartphone en een paar eenvoudige huishoudelijke hulpmiddelen (zoals tape, een vergrootglas en enkele andere) kunt u een werkende doe-het-zelfprojector maken.

Werken doe-het-zelf telefoonprojectoren eigenlijk wel?

Ja , hoewel de kwaliteit natuurlijk niet zo goed zal zijn als een goede in de winkel gekochte projector.

Waarom is mijn zelfgemaakte projector wazig?

Omdat u een vergrootglas gebruikt en geen goed geconstrueerde lens, is het waarschijnlijk dat het glas enige kromming heeft en / of enige chromatische aberratie oplevert. Helaas is er geen goedkope oplossing voor die problemen.

Hoe kan ik mijn projector duidelijker maken?

Om een zo helder mogelijk beeld te krijgen, moet u ervoor zorgen dat de helderheid van uw telefoon maximaal is, dat u eventuele lichtlekkage uit de doos minimaliseert en dat uw projector niet te ver van de muur is geplaatst.

Conclusie

Creatief kunstproject met behulp van lichtprojecties op menselijk onderwerp.

Is het niet geweldig? Met alleen een vergrootglas en een kartonnen doos maakte je je eigen smartphoneprojector.

De theorieën achter dit project gaan terug tot de 16e eeuw. Destijds gebruikten kunstenaars deze ‘camera obscura’ als hulpmiddel om te schilderen.

U kunt dit ook doen, richt gewoon uw zelfgemaakte projector op een stuk papier en begin met traceren. Een ander creatief idee is om afbeeldingen op je onderwerpen te projecteren tijdens je volgende fotoshoot creating unieke lichteffecten.

U kunt het ook gebruiken om foto’s aan uw vrienden te laten zien of als een filmprojector om films te bekijken. De enige beperking is je verbeelding.

Als je van dit doe-het-zelfproject hebt genoten, wil je misschien proberen een pinhole-camera of een doe-het-zelf-lichtbak te maken. Vergeet niet dat het idee is om sluw te blijven en creatief te blijven!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer