Gids voor onderwaterfotografie

FacebookPinterestDelen

In deze gids voor onderwaterfotografie zullen we alles ontdekken wat er te weten valt over dit fascinerende genre.

Bovendien nemen we u mee door de praktische aspecten van het selecteren en bedienen van de juiste soort uitrusting en essentiële apparatuur.

Er komt veel meer bij kijken dan een snelle dip met een point and shoot – het kost een aanzienlijke inspanning en investering om het te laten werken.

Door te navigeren en deze uitdagende fotografische ervaring onder de knie te krijgen, laat je al snel prachtige onderwaterfoto’s zien.

Als je graag een duik wilt nemen, navigeer dan naar onze onderwaterfotografietips voor een korte samenvatting van het belangrijkste advies.

Laten we er meteen in duiken!

Inhoudsopgave

Soorten onderwaterfotografie

Onderwater fotografie gids: onderwater foto van zeewezen in macro. Een foto als deze vereist speciale uitrusting.

Onderwaterfotografen kunnen zich specialiseren in een aantal verschillende genres bij het fotograferen van het onderwaterleven, de omgeving waarin ze leven of onderwaterbeelden in het algemeen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten onderwaterfoto’s:

  • Macro

Het fotograferen van macrofotografie onder water kan net zo uitdagend en lonend zijn als het fotograferen op het oppervlak.

Het blijkt dat je in de meeste onderwaterfotografie dicht bij je onderwerpen terechtkomt. Met een speciale macrolens en de juiste hoeveelheid verlichting kunt u verbluffende en gedetailleerde foto’s maken van de kleinste zeedieren.

  • Onderwater Mode Fotografie

Deze fascinerende stijl van onderwaterfotografie omvat een fotomodel dat drijft of zwemt in een waterlichaam. Het model draagt vaak een badpak of een vorm van kleding die meestal niet onder water wordt gedragen.

Het water trekt aan de stof en verspreidt het haar van het model op een etherische manier die kan resulteren in prachtige onderwaterfoto’s.

  • Scenics en groothoekfoto’s

Dit is een van de meest populaire vormen van onderwaterfotografie, omdat de beelden vol zitten met verhalen en verwondering. Deze opnamen bevatten over het algemeen brede onderwaterscènes – vastgelegd met een groothoeklens – en zijn voorzien van uitstulpingen, kraal en zelfs scheepswrakken.

  • Over/Onder afbeeldingen

Je hebt beelden gezien waarbij de helft van de scène onder water is en de andere helft boven.

Over/Under beelden zijn erg uitdagend om goed te krijgen door waterdruppels op de ‘meer dan’ helft van de lens. Bovendien is het belichten van de scène voor zowel de heldere lucht als de donkere zee lastig.

  • Wildlife

De oceanen en waterwegen van de wereld wemelen van de dieren in het wild en veel ervan krijgen we nooit te zien. Waterdieren kunnen echter op een dramatische en elegante manier worden gefotografeerd. Tropische vissen, walvishaaien en zeehonden zijn de ideale onderwerpen op een onderwaterfoto.

  • Technisch/Wetenschappelijk/Enquête

De meeste onderwaterfotografie wordt uitgevoerd voor het plezier, maar sommige stijlen hebben een serieuzer karakter. Onderwaterfotografie kan worden gebruikt om redenen zoals technisch, wetenschappelijk en landmeten.

Werk van deze aard is vooral essentieel bij het documenteren van de gevolgen van klimaatverandering.

  • Onderwater Drone Fotografie

Absoluut een niche-streven, maar toch winnend aan populariteit, zijn gespecialiseerde onderwaterdrones vastgebonden aan een afstandsbediening om foto’s en video’s te kunnen maken op diepten tot 100 meter. Zie onze gids: Zijn onderwaterdrones het waard?

Hoeveel geld verdient een onderwaterfotograaf?

Onderwaterfotografiegids: Onderwaterfotografen hebben de juiste duikuitrusting nodig om p vast te leggenhoto's van het zeeleven.

Het berekenen van het verdienpotentieel van een onderwaterfotograaf is lastig.

Voor degenen die duikvaardigheden en -kwalificaties hebben, kunt u overwegen zich te specialiseren in een subcategorie. Onderwaterfotograaf zijn (als bijbaan van het duiken) voor een enquêtebedrijf kan een lonende keuze zijn. Uw opdracht kan bijvoorbeeld zijn om beelden vast te leggen voor de bouw van een diepzee-booreiland.

Als alternatief kunt u een puur artistieke benadering kiezen en macro- of schilderachtige onderwaterfoto’s vastleggen om vervolgens als stockfotografie te verkopen. Deze afbeeldingen kunnen worden gebruikt in gedrukte en online publicaties zoals degene die u nu leest.

Je beste werk kan worden gekocht door een galerie of je kunt een tentoonstelling van foto’s te koop houden. Mensen met een band met de oceaan of lokale waterwegen zijn bereid om geld uit te geven aan afbeeldingen voor hun huizen en werkplekken.

Als een ruwe schatting onthulde Marine Insight in 2011 dat een professionele fotograaf die onderwaterfoto’s maakt, tussen $ 35.000 en $ 60.000 voor hun werk kon verwachten.

Grondbeginselen van onderwaterfotografie

Onderwaterfoto van straal met onderwaterfotog in snorkeluitrusting met onderwatercamera. Een fisheye-lens kan meer van de scène vastleggen.

Het is essentieel om erop te wijzen dat hoewel iedereen een onderwatercamera kan kopen en een duik kan nemen, je een aantal belangrijke vaardigheden nodig hebt om echt aan de slag te gaan in het genre.

Voor ondiep werk moet je op zijn minst goede zwemvaardigheden en enige ervaring in snorkelen hebben.

Voor wie dieper water in wil of zelfs verder de zee in, heb je iets meer nodig dan een goede camera. Het is van cruciaal belang voor uw veiligheid om eerst te investeren in duiktraining en adequate uitrusting. Dit moet gebeuren voordat u overweegt een onderwatercamera te kopen of een voet in de oceaan te zetten.

Afgezien van het kennen van de vaardigheden van de beste duikers, zijn er enkele andere basisprincipes betrokken bij het plannen van een onderwaterfotografie-ervaring.

Het is verrassend hoe donker het onder water kan worden – dus hoe helderder het water, hoe meer zichtbaarheid je zult hebben en hoe meer licht dat van het oppervlak naar beneden filtert.

Zout water is vaak het beste, net als de behoefte aan kalm water, zodat grondelementen niet worden gekarnd.

Het is van cruciaal belang om te weten hoe verschillend oppervlaktewater kan zijn op verschillende diepten. Stromingen kunnen snel en misleidend zijn en een pijn om mee te werken bij het schieten over / onder schoten. Gebruik lokale weerbronnen om de getijden en stromingen te begrijpen.

De onderwaterwereld is de thuisbasis van enkele van de meest gevreesde wezens op aarde. Dat is een van de redenen waarom onderzoek zo belangrijk is.

Persoonlijk weet ik niet wat iemand dwingt om opzettelijk op zoek te gaan naar haaien. Hoe dan ook, je moet je onderzoek doen naar welke soorten je waarschijnlijk zult tegenkomen tijdens je duiktrips.

Overweeg bovendien hoe je ontmoetingen met onverwacht zeeleven daadwerkelijk kunt beheren. En vergeet niet dat sommige gevaren onder de voeten kunnen liggen of de vorm kunnen aannemen van schelpen en koraal.

Net als bij natuurfotografie op het land, moet u oppassen dat u de natuurlijke omgeving niet beïnvloedt. Houd een respectvolle afstand en verstoor een habitat niet. Doe vooral je onderzoek naar het milieu, de bewoners en hoe je ze kunt beheren.

Volgende: hoe je je camera goed bedient. Zodra je een camera in een onderwaterhuis plaatst en duikhandschoenen aantrekt, is het onmogelijk om sommige van je instellingen te wijzigen. Neem dus eerst de tijd om je camera-instellingen te repareren.

Het laatste fundamentele is begrijpen waar en wanneer te duiken en optimale foto’s te maken. Je hebt daar beneden zoveel mogelijk licht nodig, dus fotograferen ’s middags zal je onderwerpen helpen verlichten. Zo niet, dan heb je extra verlichting nodig.

Na al het bovenstaande is het eindelijk goed voor je om met een echte camera het water in te gaan! Aan het einde van de dag is het belangrijkste fundamentele voor onderwaterschieten om je grenzen te kennen.

Welke apparatuur heb je nodig voor onderwaterfotografie?

dome poort camerasysteem

Uitrusting gebruikt door Kurt Arrigo op Shotkit.

Afgezien van de veiligheidsuitrusting die nodig is om te duiken en snorkelen, heb je een aantal essentiële fotografie-uitrusting nodig om die verbluffende foto te maken.

Zoals bij elk genre fotografie, blijft de basis ongewijzigd – camera, lenzen en belichting. Je hebt ook een onderwaterhuis nodig als je serieus bent om je bij de andere succesvolle onderwaterfotografen aan te sluiten.

Fototoestel

Als je enige tijd op onze site hebt doorgebracht, heb je gemerkt dat er een enorm scala aan camera’s beschikbaar is voor beginners en professionals.

Als het gaat om onderwaterfotografie, heb je echter iets dat iets meer is dan spatwaterdicht.

Hoewel sommige basis point-and-shoot-camera’s beweren geschikt te zijn voor onderwaterfotografie, kun je beter investeren in een speciale kit.

Fotograferen op het oppervlak is heel anders dan fotograferen onder water – om te beginnen is het ingewikkeld om instellingen te wijzigen en de camera te bedienen onder water.

Een speciaal gebouwde onderwater point and shoot zoals de Olympus Tough TG-6 is ideaal. Het is waterdicht tot 50 voet (15 meter) en gaat dieper met de extra waterdichte behuizing.

De bedieningselementen zijn ontworpen met een duiker in gedachten, omdat ze gemakkelijker te manipuleren zijn. Ook als je je wilt vertakken naar onderwatervideo, schiet het in 4K en Full HD.

De meeste professionele onderwaterfotografen zullen kiezen voor een DSLR of spiegelloze camera’s. Deze hebben over het algemeen veel meer weinig licht en focusprestaties, wat resulteert in helderdere en scherpere beelden op diepere diepten.

(Je leest er meer over in onze volledige Olympus Tough TG-6 review.)

Maar met behulp van een van deze camera’s moet je een speciaal onderwaterhuis hebben dat de druk aankan. Ook kun je de zoeker niet gebruiken, dus je moet fotograferen vanaf het LCD-scherm aan de achterkant.

Als u uw voeten droog wilt houden tijdens het onderzoeken van de onderwaterwereld, vindt u onze gids over de beste onderwaterviscamera misschien ook nuttig.

Onderwaterfotografiegids: het is belangrijk om de witbalans te controleren, omdat blauw licht van de oceaan in uw foto's kan reflecteren.

Een uitstekende keuze is de Sony a7R Mark IV – een 60MP full-frame spiegelloze camera die perfect is voor onderwaterwerk. Natuurlijk heeft het een lens en behuizing van goede kwaliteit nodig – we zullen die zo meteen behandelen.

Als je pro wilt worden, is het ook de moeite waard om een aantal speciale onderwatercamera’s te overwegen, hoewel deze nogal duur kunnen zijn.

Voordat we verder gaan met lenskeuzes, laten we eens kijken naar de beste camera-instellingen:

Opening: Om alle elementen van een scène volledig scherp vast te leggen, heb je een diafragma van ongeveer f/8 nodig. Als je meer licht wilt binnenlaten en een sterke onderwerpscheiding wilt verkrijgen, moet je met f/2.8 tot f/4 gaan.

Sluitertijd: Ongeacht of je aan de oppervlakte bent of diep onder water, je bent constant in beweging. Je hebt een snellere sluitertijd nodig en ik zou aanraden om vanaf ongeveer 1/250 te beginnen.

.ISO: Het verhogen van de ISO om weinig licht onder water te bestrijden, zal resulteren in beeldruis en kwaliteitsverlies. Probeer dit zo laag mogelijk te houden en investeer in plaats daarvan in extra verlichting.

Autofocus: Omdat er veel beweging is en je onderwerpen waarschijnlijk zippy zijn, ga je met een continue AF- of trackingmodus om de beeldscherpte te spijkeren.

Burst-modus: Het gebruik van de continue opnamemodus zal een lange weg gaan om ervoor te zorgen dat je ten minste één geweldige foto van een haai maakt net voordat deze je opeet. Omdat je onderwerpen snel bewegen, kun je de beste foto selecteren uit een reeks opnamen.

Fotografeer in RAW: De belangrijkste instellingen zijn om in RAW te fotograferen. Op deze manier hebt u alle beeldgegevens vastgelegd door de sensor voor nabewerking. Hoe meer gegevens, hoe groter de kans dat u details uit over- en onderbelichte gebieden haalt.

Lenzen

Als je fotografeert met een DSLR of spiegelloze camera, wil je een lens van goede kwaliteit voor onderwaterfotografie.

Een van de belangrijkste overwegingen is het diafragma van de lens. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht door de lens kan gaan en de beeldsensor kan raken.

Bovendien resulteert fotograferen met een groot diafragma in een prachtige onderwerpscheiding.

Als je macrofoto’s maakt, heb je een macrolens nodig die past bij je camera en het onderwaterhuis. Macrolenzen met een verhouding van 1:1 zijn het beste, omdat je er zeker van bent dat je alle verbazingwekkende details van je onderwerp vastlegt.

Ook geeft een langere macrolens je iets meer werkafstand tussen jou en het onderwerp.

Wat betreft algemene onderwaterfotografie zoals het vastleggen van scènes en dieren in het wild, is een algemene groothoeklens ideaal. Niets te breed, want je afbeeldingen hebben vervormde onderwerpen. Met een geschikte groothoeklens kun je genoeg van het onderwerp en de achtergrond vastleggen om een unieke compositie te vormen.

Zoiets als een 24mm f/1.4 wordt vaak beschouwd als de beste lens voor onderwaterfotografie, hoewel een zoom ook flexibel kan zijn – zoiets als de Sony FE 16-35mm f/4 die goed werkt op de eerder genoemde Sony a7R Mark IV.

Omdat het een korte zoom is, is er zowel een groothoek voor grotere scènes als een klein zoombereik voor meer gecomprimeerde composities. Bovendien zorgt een f/4 voor een diafragma dat groot genoeg is zonder een al te fijn brandpunt te creëren vliegtuig.

Onderwaterhuizen

duikvakantie-uitrusting om koraalriffen te fotograferen

Uitrusting gebruikt door Grant Thomas op Shotkit.

Als je een klein fortuin hebt uitgegeven aan een camera en lens, of de uitrusting wilt gebruiken die je al hebt, moet je het droog houden.

Zoals de meeste camera-accessoires zijn onderwaterhuizen er in verschillende stijlen en van verschillende fabrikanten. Ik zou altijd aanraden om met het beste merk en model te gaan – doe je onderzoek.

Zorg ervoor dat de behuizing speciaal is ontworpen om op uw camera en lens te passen en controleer ook de diepteclassificatie.

De behuizing moet niet alleen je spullen droog houden, maar ook toegang geven tot essentiële camera- en lensbediening. Knoppen en draaiknoppen die rechtstreeks met uw systeem communiceren terwijl ze zich in de behuizing bevinden, zijn een must.

Ikelite biedt een geweldige set betrouwbare onderwaterhuizen voor digitale camera’s. Ze zijn een bedrijf dat precisie onderwaterfotografie-uitrusting produceert, waaronder behuizingen, verlichting en nog veel meer.

Teruggaand naar ons Sony camera voorbeeld, Ikelite maken de 200DL Onderwaterbehuizing voor Sony Alpha a7R IV. Bovendien bieden ze een reeks accessoires speciaal voor deze behuizing om uw ervaring te optimaliseren.

Verlichting

Diepzeefoto's vereisen extra verlichting. Sommige duikers gebruiken een stroboscoop of licht om foto's van wrakken te maken.

De laatste versnellingsoverweging is extra verlichting. Houd er rekening mee dat hoewel het volledig daglicht aan de oppervlakte kan zijn, het licht begint te vervagen op het moment dat u het water binnengaat. Hoe dieper je gaat, hoe donkerder het wordt, dus je zult niet kunnen vertrouwen op natuurlijk licht zoals je aan de oppervlakte zou doen.

Voor ongelooflijke onderwaterfoto’s tussen de koraalriffen heb je extra verlichting nodig.

Gelukkig is er een reeks verlichtingskits beschikbaar voor onderwaterfotografie. U kunt de ingebouwde flitser of het LED-paneel op uw camera gebruiken, maar dit kan ervoor zorgen dat waterdeeltjes knipperen en uw beeld verpesten.

De beste oplossing is om verlichting aan te schaffen die buiten de behuizing zit. Deze lampen kunnen flitsers of zelfs constante lichtbronnen zijn die ook waterdicht zijn, worden geactiveerd door uw camera en verbinding maken met de behuizing.

Zodra je je kit hebt samengesteld, moet je de tijd nemen om het uit het water te leren kennen. Eigenlijk wil je het achterstevoren weten en het bijna geblinddoekt kunnen controleren.

Vergeet niet dat onder water zijn donker is en dat je een omvangrijk masker en ademhalingsapparatuur draagt – fotograferen is al ingewikkeld genoeg zonder te proberen je instellingen uit te werken.

15 tips voor betere onderwaterfotografie

Onderwaterfotografie tips - maak foto's van onder je onderwerp voor prachtige silhouetten. Foto van haaien.

Nu we naar de details van dit opwindende genre hebben gekeken, is hier een selectie van onderwaterfotografietips waarmee je in een mum van tijd van het oppervlak naar de diepte kunt duiken – vergeet je camera niet!

1. Vind de beste camera voor onderwater

Degene die je kiest is aan jou. Als je degene wilt gebruiken die je hebt, controleer dan of er een onderwaterhuis is dat bij je camera en lens past.

Voor beginners zou ik aanraden om een actiecamera te kopen zoals een GoPro of de eerder beschreven point-and-shoot-camera.

Als je overweegt om helemaal opnieuw te beginnen met een gloednieuwe camera en lens, is mijn beste tip om je onderzoek te doen en verstandig te investeren om aan je vaardigheidsniveau te voldoen.

2. Beheers het water

Voordat u een camera oppakt, moet u ervoor zorgen dat u uw niveau van duiken of snorkelen onder de knie hebt. Werk samen met een bekwame instructeur, mentor of duikmaatje om je vaardigheden en ervaring op te bouwen.

Klok enkele uren – tegen de tijd dat je klaar bent om je spullen het water in te nemen, kun je je concentreren op de fotografie bovenop het niet verdrinken.

3. Bestudeer het mariene milieu

Als je op weg bent naar een onbekende duiklocatie, neem dan de tijd om het grondig te bestuderen (pardon de woordspeling).

Dit is niet alleen essentieel voor je eigen veiligheid en ervaring, maar ook om je bewust te zijn van wat je kunt fotograferen. Begrijp het milieu, dieren in het wild en hun leefgebieden. Op die manier kunt u plannen voor veiligheid en een plezierige opname-ervaring.

4. Gebruik natuurlijk licht

Onderwaterfotografiegids - foto's van onderwaterfotografen hebben een correcte witbalans en een goede lichtbron nodig.

Hoewel het gebruik van extra verlichting noodzakelijk is, moet u de lichtomstandigheden optimaliseren met zonlicht. Het kan veel diepte en verhaal toevoegen aan je compositie.

5. Schiet zwart-wit

Hoewel de oceaan vol zit met kleurrijke en levendige exemplaren, geef zwart-witfotografie een kans. Onderwater composities ceen hebben veel krachtig contrast en niets brengt dat beter naar voren dan zwart-wit of monochrome beelden.

6. Begrijp bubbels

Luchtbellen kunnen zowel een belemmering als een interessante toevoeging zijn in onderwaterfotografie. Ze kunnen een afleiding zijn voor een foto met zeeleven of ze kunnen drama en verhaal toevoegen om ze in de verte te zien drijven. De kunst is om je ervan bewust te zijn en te proberen ze in je voordeel te gebruiken.

7. Ken de voorwaarden

Doe je huiswerk grondig en ken de weersomstandigheden en de watercondities voor je locatie. Begrijp de belangrijkste verschillen tussen de ervaring op het wateroppervlak versus de diepten van de oceaan.

8. Blijf veilig

Werk alleen binnen je vaardigheidsniveau en comfortzone – verder gaan dan dat opent je voor risico’s, verwondingen of erger. Bovendien is het een zekere manier om een onderwaterfotografie-avontuur te verpesten.

9. Geniet van de ervaring

Als je eenmaal vertrouwd bent met het genre en je hebt de nodige duikvaardigheden, haal dan het meeste uit de ervaring. Je onderneemt een fotografie-ervaring waar de meesten van ons nooit van kunnen genieten.

Vertraag het en neem alles in je op wat er te bieden is – je zult ook meer kans hebben om interessante composities en onderwerpen te zien. Kijk hoe het zeeleven interageert met hun omgeving en probeer gedrag te voorspellen om een geweldige kans te krijgen.

10. Kom dichtbij en persoonlijk

Hoewel macrofotografie vereist dat je dichtbij komt, moet je ook proberen dicht bij je andere onderwerpen te komen. Het is vooral belangrijk bij het gebruik van een groothoeklens. Hoe dichterbij je bent, hoe groter de kans dat je een interessante en detailrijke foto krijgt.

Vergeet niet dat water de kwaliteit van het beeld filtert wanneer u op afstand fotografeert.

11. Stel je foto samen

Overweeg om boven of onder je onderwerpen te komen en houd rekening met omringende en achtergrondelementen. Een foto van een school vissen of haaien die van onderaf is geschoten, levert verbazingwekkende silhouetachtige foto’s op. Evenzo is een tropische vis voor een rif interessanter.

12. Kies de juiste verlichting

Bekijk een onderwaterfotografiegids voor het fotograferen van het zeeleven om de beste foto's van je onderwerp te maken.

Natuurlijk licht van de zon zal het slechts een paar meter naar beneden snijden. Wees voorbereid om dieper te duiken en je externe verlichting in te stellen en klaar te maken om te vuren met de camera op de geforceerde flitsinstelling.

Zelfs een duiklamp kan essentieel licht toevoegen aan een onderwerp of scène, maar houd er rekening mee dat u uw foto’s niet overbelicht met overtollige verlichting. Afhankelijk van de verlichting die u gebruikt, moet u ook uw witbalansinstellingen controleren.

Ten slotte moet u met behulp van bindarmen de flitser uit de buurt van de behuizing houden om geen licht in de behuizing te laten reflecteren.

13. Zorg voor de juiste belichting

Hoewel het enige tijd duurt om goed te krijgen, leer je hoe je foto’s onder water correct kunt belichten.

Hoewel het lastig kan zijn om te bekijken, schakelt u het histogram in de camera in, zodat u uw foto correct kunt belichten om hooglichten en ultradunne schaduwen te voorkomen.

Hoewel u sommige hiervan in bewerkingssoftware kunt corrigeren, kunnen sommige details nooit worden hersteld. Wees ook niet bang om contrasterende elementen in je afbeeldingen te gebruiken, want deze zijn vaak het meest opvallend.

14. Bouw je ervaring op

Werk bij het begin op een lokaal strand, een drinkplaats of zelfs het plaatselijke zwembad – veel duiklessen beginnen in een zwembad. Op die manier kun je wennen aan het duikproces en het gebruik van fotoapparatuur onder water voordat je moet concurreren met haaien en stromingen.

15. Oefening baart kunst

Neem de tijd om al je uitrusting in te stellen en oefen alle benodigde functies met je duikhandschoenen aan.

Oefen hoe je je uitrusting inschakelt, instellingen wijzigt, verlichting bedient en afbeeldingen opstelt terwijl je een masker draagt. Als je het echt wilt vastpinnen, doe het dan allemaal geblinddoekt keer op keer, zodat je niet eens naar je camera hoeft te kijken om hem te bedienen.

Veelgestelde vragen over onderwaterfotografie

Hoe begin je met onderwaterfotografie?

Begin met het aanschaffen van wat basisuitrusting (zoals een waterdichte camera of camerabehuizing) en oefen in ondiep water. Experimenteer met verschillende instellingen en fotografietechnieken om comfortabel te worden onder water. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet en lees je in over veiligheid en wat er nodig is voor dieper duiken.

Is onderwaterfotografie veilig?

Onder water fotograferen heeft zijn gevaren, dus zet veiligheid altijd voorop. Investeer in duiktraining en adequate uitrusting. Als u met modellen voor onderwateropnamen werkt, overweeg dan ook hun veiligheid: plan zorgvuldig en zorg ervoor dat u hulp beschikbaar in geval van kleverige situaties.

Kan ik DSLR onder water gebruiken?

Ja, maar je moet een speciaal onderwaterhuis kopen om het te beschermen. Een voordeel van een onderwaterhuis is dat je je bestaande camera en lenzen kunt gebruiken en niet hoeft te investeren in een ander camerasysteem.

Laatste gedachten

Ik juich zowel je gebrek aan angst als je vastberadenheid om deel te nemen aan onderwaterfotografie toe. Zoals ik al zei, het is een genre dat slechts een paar van ons ervaren.

Ik hoop dat je deze onderwaterfotografiegids nuttig hebt gevonden tijdens je reis. Met de juiste vaardigheden, apparatuur en kennis leg je al snel ontzagwekkende onderwaterfotografie vast.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer