Matte vs Glossy Foto’s: Welk papier is het beste voor uw fotoafdrukken?

Is mat of glanzend beter voor foto’s? Het is een veel voorkomende vraag bij het afdrukken, en we zijn hier om het te beantwoorden!

Uiteindelijk is het ene type niet beter dan het andere voor uw fotoafdrukken, maar er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u besluit dat het beter glanzend of mat is.

In deze handleiding leren we u over de basiseigenschappen van glanzend papier en mat papier, evenals de voor- en nadelen van elke papiersoort bij het afdrukken van foto’s.

Laten we het eens van dichterbij bekijken!

Inhoudsopgave

Wat u moet weten over glanzend papier

Reisfoto's met een glanzende afwerking

Wat is Glossy Paper?

Glanzend papier is een afdrukproduct dat wordt gebruikt om afbeeldingen af te drukken die een glanzend uiterlijk hebben en veel licht reflecteren.

De glans en lichtreflectie is te wijten aan de oppervlaktelaag van coatings die op het fotografische papier zijn aangebracht. De glanzende papiercoating verbetert het uiterlijk van foto’s, vooral wanneer er een sterk kleurgebruik is.

Hoogglans fotoprinten resulteert in een glad oppervlak met een sterk reflecterende glans die fundamenteel is voor het verschil tussen glanzend en mat.

Over het algemeen geeft glanzend papier afbeeldingen een hoger contrastniveau, omdat hooglichten ‘knallen’ en zwarttinten sterk zijn vanwege het reflecterende oppervlak van het papier.

De meeste fotokiosken waar u uw eigen foto’s afdrukt, maken glanzende afdrukken. Steeds meer bieden echter de mogelijkheid om te kiezen tussen een matte en glanzende foto.

Wat zijn de voor- en nadelen van een glanzende fotofinish?

Het gebruik van een glanzende afwerking leent zich beter voor sommige fotoafdrukken dan andere.

Hier zijn de voor- en nadelen van het gebruik van glanzend fotopapier, zodat u het matte versus glanzende fotodebat zelf kunt afwegen.

Pros

 • Ideaal voor afdrukken met hoog contrast en kleuren
 • Vermindert de behoefte aan glas bij het inlijsten
 • Geeft prints een premium uitstraling
Tegens

 • Benadrukte schittering door natuurlijke lichtbronnen
 • Vingerafdrukken verschijnen
 • Het oppervlak krast gemakkelijk

Wanneer zou u een glanzende fotofinish gebruiken?

Beslissen om glanzend papier te gebruiken is een no-brainer als u van plan bent om uw afdrukken weer te geven zonder een frame of glazen omslag.

De natuurlijke glanzende afwerking zorgt voor een sterke glans van de print die de glanzende afwerking van glas vervangt.

Kies voor een hoogglans afwerking als je een foto afdrukt met veel dominante kleuren. Glanzend fotopapier verbetert de levendigheid van kleuren en voegt een uitstekend contrastniveau toe aan het uiterlijk van de foto.

Ten slotte is de beste toepassing voor glanzende afdrukken met high-definition afbeeldingen , vooral als u van plan bent ze in grotere formaten af te drukken.

Een glanzende afdruk helpt ook om de verbluffende beelddetails te laten zien die in hoge resolutie zijn vastgelegd.

Wat u moet weten over mat papier

Reisfoto's met een matte afwerking

Wat is Matte Paper?

Mat papier is exact hetzelfde materiaal als dat wordt gebruikt bij glanzende afdrukken. Waar een glanzende print echter een extra laag coating heeft om het een glans te geven, hebben matte prints minder heldere glanscoatings.

Hoewel het matte papier niet dezelfde luxe glans heeft, heeft het vaak enkele reflecterende eigenschappen voor een semi-glanzende afwerking.

Mat papier levert ook een plattere en meer klassieke foto-look met een lager contrastniveau. Als gevolg hiervan hebben matte foto’s de neiging om texturen in het papier te onthullen en het ongelijke oppervlak dat resulteert, kan een zeer aantrekkelijke uitstraling creëren.

Wat zijn de voor- en nadelen van een matte fotofinish?

Het gebruik van een matte afwerking is beter voor sommige fotoafdrukken dan andere, maar niet altijd. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het gebruik van een matte coating op uw fotopapier.

Pros

 • Duurzamer dan glanzende prints
 • Minder gevoelig voor krassen
 • Ideaal voor het inlijsten
 • Geweldig voor klassieke foto-look en zwart-witafdrukken
 • Minimale reflecties van natuurlijke en bovenlichten
 • Vingerafdrukken worden niet weergegeven
Tegens

 • De kleuren zijn minder levendig
 • Contrast is minder duidelijk
 • Verminderde beeldscherpte
 • Duurder dan glanzende prints

Wanneer zou u een matte fotofinish gebruiken?

Matte prints zijn perfect voor foto’s waarin je een hedendaagse kunstlook wilt bereiken voor je beeldtaal.

Het matte papieroppervlak van de afdruk resulteert in minder contrast omdat er minder licht van het papier weerkaatst.

Professionele fotografen kiezen voor mat papier voor hun fijne kunstwerken om de manier waarop de foto wordt weergegeven in verschillende lichtomstandigheden te bepalen. Als u uw foto’s achter glas wilt inlijsten, werken foto’s die op mat papier zijn afgedrukt het beste.

Als u een afdruk met een glanzend oppervlak onder glas plaatst, weerkaatst zowel het glanzende oppervlak van de afdruk als het glas licht. Dit kan ernstig afbreuk doen aan de ervaring van het bekijken van uw foto’s , vooral als er veel natuurlijk licht is. Dit is een sterk punt ten gunste van mat in het debat over glanzende versus matte foto’s.

Omdat de matte textuur minder snel vingerafdrukken laat zien, is een matte afwerking ook de beste keuze voor foto’s die veel zullen worden verwerkt – vooral het delen van uw vakantiekiekjes met vrienden tijdens de lunch.

Glanzende versus matte foto’s: wat is het beste voor framing?

Ingelijste foto van vrouw in Tokio met Fujifilm X-E4

Als u van plan bent om uw favoriete foto’s in te lijsten, moet u beslissen over glanzende of matte foto’s voor het inlijsten voordat u naar de printer gaat.

Er zijn veel verschillende opties voor het inlijsten van foto’s, maar de afdrukkeuze bepaalt de rest van het proces.

Veel mensen kiezen ervoor om hun beste familie- of vakantiefoto’s af te drukken en in te lijsten om in huis weer te geven. In de meeste gevallen kiezen ze voor een houten of aluminium frame in standaardformaat met een glasplaat die de foto bedekt.

Heel eenvoudig, bij het inlijsten van foto’s achter glas is mat de beste keuze.

Een hoogglans afwerkingsprint reflecteert veel licht en kan verblindingsvlekken op de glanzende print veroorzaken als er veel licht in de kamer is (van natuurlijke bronnen en bovengrondse armaturen).

Zodra u een glanzende foto in een glazen frame plaatst, verdubbelt de schittering effectief en wordt het bekijken van de afbeelding problematisch. Als gevolg hiervan zijn matte afdrukken de beste keuze voor het inlijsten van foto’s achter glas.

De andere frame-optie is om een frame te gebruiken, maar geen glas – dit is vaak een meer kosteneffectieve oplossing, maar komt met problemen. De belangrijkste hiervan is dat de foto kan worden aangevallen en vervormd door vochtigheid. Veel mensen kiezen er ook voor om hun foto te lamineren op een plat bord of de afdruk gewoon aan de muur te plakken.

In deze gevallen is glanzend papier ideaal omdat het een natuurlijk niveau van reflectie biedt en tegelijkertijd de kleur en het contrast in high-definition foto’s verbetert.

De laatste optie is om de volledig digitale route te volgen en te kiezen voor een digitale fotolijst zoals deze.

We zijn echter grote fans van het afdrukken van foto’s en de geweldige ervaring om je beste afdrukken in je handen te houden, dus laten we terugkeren naar het bespreken van matte versus glanzende foto’s.

Matte vs Glossy Foto’s Veelgestelde vragen

Gaan matte of glanzende foto’s langer mee?

Glanzende foto’s gaan even lang mee als matte foto’s. De levensduur van glanzende of matte afwerkingsafdrukken is afhankelijk van de papierkwaliteit en hoe u ze onderhoudt.

Glanzende foto’s trekken echter vingerafdrukken aan en hebben meer kans om krassen op te lopen, vooral als ze niet zijn ingelijst. Matte afdrukken vertonen minder snel krassen en vingerafdrukken.

Wanneer ze achter glas worden ingelijst, hebben ze ook een hoger beschermingsniveau.

Moet ik mijn trouwfoto’s glanzend of mat afdrukken?

Als je van plan bent om je trouwfoto’s achter glas af te drukken en in te lijsten, dan is een matte afwerking de beste keuze.

Het is ook van toepassing als u uw foto’s in een album plaatst met een duidelijke beschermhoes voor elke foto.

Houd er rekening mee dat de matte afwerking de kleur of het contrast niet zozeer benadrukt als glanzende foto’s. Er zal ook minder lichtreflectie zijn met matte afwerkingen.

Laat uw fotograaf weten dat u de foto’s met een matte afwerking wilt afdrukken, zodat hij de foto’s kan bewerken om aan deze afdrukstijl te voldoen.

Waarom is mat duurder dan glanzend?

Hoewel glanzende afwerkingsfoto’s een hogere kleur levendigheid hebben, gebruiken ze eigenlijk minder inkt dan matte afwerkingsfoto’s.

Foto’s met een matte afwerking vereisen meer inkt om substantiëlere niveaus van kleur en contrast te bereiken.

Welk fotopapier gebruiken professionals?

Professionele fotografen gebruiken fotopapier met een matte afwerking omdat het geen licht reflecteert zoals glanzende afwerkingen.

Pro’s geven er de voorkeur aan om het uiteindelijke beeld te bekijken zonder de afleiding van schittering van het papier. En omdat veel professionele fotografen hun foto’s achter glas inlijsten, is een matte afwerking het beste voor deze weergavestijl.

Moeten posters mat of glanzend zijn?

Posters zijn meestal groot, levendig en visueel luid. De beste manier om een poster te laten zien is met een glanzende afwerking om de levendigheid van de kleuren en de visuele aantrekkingskracht te verbeteren.

Wat is een diepe matte fotofinish?

Er zijn printproducten met een matte afwerking, en dan is er een diepe matte afwerking! Diep mat fotopapier reflecteert bijna geen licht en is ideaal voor een hoogwaardige afwerking van galerijkwaliteit.

Het is zeer geschikt voor foto’s met natuurlijk licht en beperkte diepzwarte gebieden, omdat het niet goed echt zwart vertegenwoordigt.

Zijn zwart-witfoto’s beter glanzend of mat?

Afgezien van het advies voor matte versus glanzende foto’s dat al is gegeven, is het het beste om mat te kiezen als het afdrukproces voor zwart-witfoto’s.

Zwart-witfoto’s hebben meestal een klassieke uitstraling en hoeven geen levendige kleuren te benadrukken of het contrast te laten knallen zoals glanzende afwerkingen dat doen. Veel fotografen gebruiken ook matte afwerkingen voor foto’s met sepiatinten.

Matte vs Glossy Foto’s: Welk afdruktype is het beste?

De bottom line voor glanzende versus matte foto’s is dat glanzend beter is wanneer u niet achter glas inlijst en wanneer uw foto’s veel contrast of levendige kleuren hebben. Matte is beter voor klassieke zwart-witfoto’s die lang mee moeten gaan en mogelijk in een galerij worden weergegeven. Dit zijn echter slechts algemene richtlijnen.

Meer fundamenteel in het debat over glanzende versus matte foto’s, hangt de keuze tussen matte en glanzende foto’s af van verschillende factoren – waarvan de eerste persoonlijke voorkeur is.

Het zou helpen als u ook beslist hoe u uw kostbare foto’s wilt weergeven – matte en glanzende foto’s leveren verschillende uiterlijkheden.

U moet ook vaststellen of uw foto’s in kleur of zwart-wit moeten worden afgedrukt en vervolgens hoe u ze wilt inlijsten.

Het hangt ook af van waar u van plan bent uw ingelijste foto’s te plaatsen. De glanzende versus matte afwerking ziet er in elke kamer anders uit. Die look hangt af van hoeveel natuurlijk licht er te reflecteren is van de print.

Dit zijn allemaal belangrijke vragen die je eerst moet beantwoorden voordat je jezelf stelt dat het beter glanzend of mat is.

Als u twijfelt over afdrukken met een glanzende versus matte afwerking, gebruikt u een kiosk voor het afdrukken van foto’s om een kleine versie van dezelfde foto op elk type papier af te drukken – vergelijk vervolgens de resultaten thuis.

Wat zijn je ervaringen met printen op glanzend versus mat afgewerkt papier? Heb je ooit je kunstfoto’s afgedrukt en zo ja, welk papier heb je gekozen? Heb je je trouwfoto’s in hoogglans laten drukken en heb je spijt van het eindproduct?

Deel uw ervaringen, opmerkingen en vragen over matte en glanzende fotoafdrukken hieronder om deel uit te maken van het gesprek.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer