Michael Riley

Ik ben Mike, een trouw- en commerciële fotograaf gevestigd in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk en fotografeer waar de baan me ook brengt.

Mijn benadering van een bruiloft gaat puur over de mensen en de dag.

Ik heb geen interesse in het maken van foto’s van de ringen, of van een dure frock die aan een lamp hangt. De jurk staat wat mij betreft beter bij de bruid en daar wil ik hem fotograferen.

Daarom heb ik geen behoefte aan een enorme stapel kit op een bruiloft – slechts een paar beproefde en vertrouwde items die allemaal in één tas passen.

Zo licht mogelijk reizen is belangrijk omdat ik vaak ver van huis werk – mogelijk in een ander land, en zelfs als ik in het Vk ben, ben ik meestal ver genoeg van huis dat ik in hotels moet verblijven. Dat betekent dat het belangrijk is om alles in één tas te hebben die ik aan het einde van de nacht uit de auto kan halen.

Alle fotografen weten dat er niet zoiets bestaat als de perfecte tas, hoewel de mijne in de buurt komt: de Billingham 555, die handgemaakt is in Engeland en stoer als oude laarzen; hoe gehavender het wordt, hoe beter het eruit ziet.

Het is geen goedkope tas, maar het is zo dicht bij perfect als ik denk dat een tas kan krijgen. Het bevat alles wat ik nodig heb en meer, en het is verrassend gemakkelijk mee te nemen ondanks zijn capaciteit, dankzij het doordachte ontwerp.

Bovendien is het schijnbaar onverwoestbaar.

Mijn alternatief is een Pelican 1510 hardcase die ik het vaakst zal gebruiken voor commercieel werk, waar ik eerder in een meer gecontroleerde omgeving werk en minder mobiel hoef te zijn als op een bruiloft.

Op bruiloften gebruikte ik een op elkaar afgestemd paar Nikon D810’s.

Ze zijn gebouwd als tanks die net zo goed zijn omdat ze een behoorlijk stuk worden gestoten. De mijne vertonen zeker wat slijtage, slijtage en krassen, afbladderend rubber enzovoort.

Ze zijn niet alleen gebouwd om lang mee te gaan, maar het belangrijkste is dat ze ook beeldkwaliteit leveren. Ze werken goed bij weinig licht, ze zijn snel en responsief met de juiste lenzen en als ze goed zijn ingesteld, merk ik dat het helemaal niet nodig is om tijdens de bruiloft menuduiken te gaan – elke functie waartoe ik toegang wil, is beschikbaar met een druk op de knop.

Het enige nadeel van de Nikons is het gewicht, maar ik heb nog niets anders gevonden dat me dezelfde kwaliteit geeft terwijl ik aanzienlijk minder weeg.

Ik heb spiegelloze body’s geprobeerd, maar ik kon gewoon niet dezelfde beeldkwaliteit bereiken als met de D810.

Ik fotografeer beide camera’s samen, elk met een andere prime-lens, dus het hebben van een bijpassend paar is voor mij een no-brainer. Ik wil niet eens een seconde moeten stilstaan bij het verplaatsen van de ene naar de andere knopen of het lichaam in mijn hand.

Het ene lichaam hangt aan een Peak Design Slide band, het andere aan een Spider riem holster. De Slide is de beste band die ik ooit heb gevonden voor een DSLR, terwijl de Spider holster, hoewel het een werkbare oplossing is, me altijd irriteert omdat hij altijd mijn shirt uittrekt of mijn broek naar beneden trekt.

Op een dag zal ik een betere oplossing vinden, maar voor vandaag is dit het.

In de loop der jaren heb ik een grote collectie lenzen opgebouwd, maar op bruiloften gebruik ik slechts drie lenzen met één in reserve gehouden – dus vier in de tas.

Ik begin de dag met het fotograferen van beide body’s samen: één met de Sigma Art 35mm f/1.4 en de andere met mijn Nikon 85mm f/1.8.

In mijn tas heb ik ook een Nikon 24mm f/2.8 die later gebruikt gaat en een Nikon 50mm f/1.4 die er puur als alleskunner is en tot op heden nog nooit in woede is gebruikt.

Ik kocht de 24mm voor de lol, gewoon om mee te spelen; het was gebruikt, goedkoop en plastic en bleek absoluut prachtig te zijn. Nu heeft het een permanent thuis in de tas en wordt het op elke bruiloft gebruikt, vaak op de dansvloer.

Het is ook mijn eerste keuze van lens voor mijn Nikon F3 body op de momenten dat klanten willen dat ik film fotografeer.

De Sigma 35mm f/1.4 is mijn werkpaardlens gedurende de dag. Het is mijn primaire storytelling tool.

De Nikon 85mm f/1.8 vult het goed aan, met name voor de bruidsvoorbereiding en de ceremonie zelf.

De 85mm biedt ook een handig stukje bereik voor de toespraken. Het is een lichte en goedkope lens en ik denk dat er een plaats voor is in de tas van elke trouwfotograaf.

Naarmate de trouwdag naar het avondfeest gaat, vervang ik meestal de 85 mm door de 24 mm, of trek het tweede lichaam terug in de tas en blijf bij één lichaam en de 35 mm of 24 mm, afhankelijk van hoe ik me voel.

Ik ben op mijn best dicht bij mensen en in het midden of het feest dus de 24/35 opstelling past goed bij mij zodra mensen meer ontspannen zijn en de drankjes stromen.

Afronding van de kit in de tas is een paar Nikon SB800 flitsers en Cactus V6 radio triggers. De triggers worden slechts kort gebruikt op de dansvloer voor de eerste dans.

De rest van de tijd gebruik ik een SB800 op camera wanneer ik hem nodig heb – voor actie op de dansvloer of voor invulkoude felle zon, bijvoorbeeld – soms met een Magmod-raster, afhankelijk van zowel de omgeving als hoe ik me op dat moment voel.

De rest van het spul in de tas is het gebruikelijke afval dat alle fotografen bij zich dragen: batterijen, batterijladers, visitekaartjes, autosleutels, telefoon en vooral pijnstillers. Aan het einde van de dag zijn pijnstillers en comfortabele schoenen waarschijnlijk de twee belangrijkste dingen die ik meeneem naar elke bruiloft.

www.michaelrileyphotography.com | @michaelrileyphotography

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer