Moet je sRGB gebruiken in fotografie? (versus RGB & Adobe RGB)

Kleurruimten kunnen verwarrend zijn: RGB versus sRGB, sRGB versus Adobe RGB 1998 versus ProPhoto RGB – welke moet u gebruiken? En wanneer?

Het hebben van een goed begrip van kleurruimten is belangrijk voor fotografen, omdat het ervoor zorgt dat onze foto’s worden gezien zoals we ze van plan zijn.

Aan het einde van deze handleiding weet u welke kleurruimte u moet gebruiken voor het web en welke u moet gebruiken bij het nabewerken, afdrukken en archiveren van uw werk.

Je leert ook over Adobe RGB-kleur, sRGB-kleur, kleurbereikwetenschap en een paar andere onderwerpen … maar we zullen proberen alles eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen te houden.

(Misschien wilt u ook ons artikel over kleurentheorie lezen.)

Laten we er meteen in duiken.

Inhoudsopgave

Wat zijn kleurruimten?

Potloden in verschillende kleuren

© Tamanna Rumee

Kleurruimte beschrijft het kleurenbereik dat kan worden waargenomen of weergegeven door een camerasensor, een JPEG-bestand, een monitor of een printer – vrijwel alles wat kleur verzamelt, maakt of weergeeft.

Het menselijk oog kan ongeveer 10 miljoen kleuren zien, wat betekent dat het een zeer grote kleurruimte heeft. Uw thuisprinter probeert daarentegen te repliceren wat de 6 miljoen kegeltjes in het netvlies van uw oog kunnen waarnemen door inkt uit een paar inktcartridges samen te mengen.

Het bereik van reproduceerbare kleuren in de kleurruimte van de printer – bekend als een Kleurengamma — is veel beperkter, en er zullen kleuren zijn die het simpelweg niet kan creëren. In plaats daarvan zal het zo goed mogelijk improviseren.

Het is handig om kleurruimten over te brengen en hoe ze zich verhouden met behulp van een grafiek. De kleuren in de onderstaande grafiek vertegenwoordigen al het zichtbare licht en je zult zien dat de vier kleurruimten erin zitten (zo ongeveer).

Kleurruimtediagram met het bereik van zichtbare kleuren

Gemaakt door aboalbiss, via Wikipedia.

Houd er rekening mee dat de kleurruimte met het label Matt Paper – vergelijkbaar met uw thuisprinter – een veel kleiner gebied beslaat dan de drie andere kleurruimten die we verder zullen bespreken.

Bij elke stap van het fotografische proces verminderen we geleidelijk het aantal kleuren waarmee we te maken hebben. Camerasensoren leggen bijna alles vast en vervolgens snijdt onze bewerkingssoftware enkele zichtbare en enkele onzichtbare kleuren uit.

Tot slot vermindert printen de kleuren nog verder. Elke stap is een compromis.

De geschiedenis

Al het zichtbare licht is een mengsel van rood, blauw en groen, en naarmate de technologie meer en meer apparaten begon te maken die kleuren weergeven, werd het nuttig om bepaalde normen te maken om te proberen enige consistentie te bereiken.

De baseline – gemaakt door de International Commission on Illumination en daterend helemaal terug tot 1931 – heet CIE 1931 XYZ. Het is gebaseerd op menselijke kleurperceptie en zoals gezegd zijn alle volgende kleurruimten een compromis.

Er zijn veel verschillende kleurruimten, maar tegenwoordig domineren drie kleurruimten onze apparaten. Als fotografen is het belangrijk voor ons om te begrijpen waarom ze bestaan, hoe ze zich tot elkaar verhouden en wanneer en waarom ze moeten worden gebruikt.

We slaan ons werk vaak op of exporteren het als JPEG- of TIFF-bestanden. Elke JPEG en TIFF heeft een kleurruimte – een kleurprofiel genoemd – erin ingebed en dit bepaalt hoeveel verschillende kleuren dat afzonderlijke bestand kan bevatten.

RAW-bestanden hebben als zodanig geen kleurruimte en ze leggen een zeer breed kleurbereik vast.

Het is vermeldenswaard dat Lightroom een RAW-bestand bewerkt in een kleurruimte die veel breder is dan de monitor kan weergeven, maar het bestand intelligent converteert zodat het zichtbaar is terwijl we aan het bewerken zijn. Pas als u een bestand gaat exporteren, wijst u de kleurruimte toe – meestal sRGB of Adobe RGB 1998 en soms ProPhoto RGB.

Elke monitor heeft een kleurruimte (aangeduid als een profiel) en als u een ouder apparaat gebruikt, is het de moeite waard om de breedte van het apparaat te controleren toonladder – d.w.z. het bereik van mogelijke kleuren – om te zien of wat u ziet nauwkeurig is. Als kleur bijzonder belangrijk voor u is, kunt u uw monitor kalibreren.

Als je jezelf afvraagt wat het verschil is tussen RGB, sRGB, Adobe RGB 1998 en ProPhoto RGB, lees dan verder.

Wat is RGB?

Regenboog van kleurrijke strepen

© Joyce McCown

RGB is geen kleurruimte; het beschrijft eenvoudig de drie kleuren waaruit al het zichtbare licht bestaat – rood, groen en blauw.

Elke afzonderlijke pixel in een monitor bestaat uit drie balken: een rode, een blauwe en een groene. Deze combineren samen om de kleuren te creëren die we zien, en dit proces wordt genoemd additieve kleurmenging.

Je hebt misschien geleerd dat de drie primaire kleuren rood, geel en blauw zijn, en dit heeft betrekking op pigmenten en schilderen. Terwijl we verschillende hoeveelheden rood, blauw en groen mengen om gekleurd licht te maken, mengen schilders verschillende hoeveelheden rood, blauw en geel om gekleurde verf te creëren.

Op dezelfde manier bent u misschien CMYK tegengekomen, wat staat voor Cyaan, Magenta, Geel en blacK, dat wordt gebruikt in high-end afdrukken.

Omdat inkten en pigmenten licht reflecteren in plaats van het te projecteren, wordt het combineren ervan genoemd subtractieve kleurmenging.

Wat is sRGB?

Veelkleurige bloem

© Sharon Pitt

Pros

 • De meest gebruikte kleurruimte
 • Geaccepteerd door de meeste printlaboratoria
 • Perfect voor algemeen gebruik
 • Lijkt sterk op de overgrote meerderheid van de monitoren
 • Ontworpen voor online en op schermen bekijken
Tegens

 • Niet zo’n breed gamma als Adobe RGB 1998 of ProPhoto RGB
 • Minder levendig dan Adobe RGB 1998 en ProPhoto RGB
 • Bestanden kunnen er anders uitzien wanneer ze op een dure monitor worden bekeken
 • Onverwachte kleurverschuivingen kunnen optreden wanneer ze worden afgedrukt via een professioneel laboratorium

sRGB is een kleurruimte die voor het eerst werd gecreëerd in 1996 door een samenwerking tussen Microsoft en HP.

Deze twee grote bedrijven moesten standaardiseren hoe kleur werd weergegeven op veel verschillende apparaten en, gezien het feit dat het de standaard werd die door elke webbrowser werd gebruikt, is het nu veruit de meest gebruikte kleurruimte.

Omdat het een van de vroegste kleurruimten is, is het niet zo breed als andere die later zijn uitgevonden.

Adobe RGB 1998 heeft een breder gamma en bevat daardoor meer mogelijke kleuren. Omdat het echter niet de basis is voor afbeeldingen op internet, wordt het niet zo vaak gebruikt.

Als u teruggaat naar de bovenstaande grafiek, ziet u dat sRGB een kleiner gebied beslaat, omdat het niet zoveel kleuren kan bevatten in vergelijking met Adobe RGB 1998 en ProPhoto RGB.

Als u een afbeelding converteert naar sRGB vanuit een kleurruimte met meer kleuren, probeert uw software alles wat sRGB niet kan weergeven te benaderen en te converteren naar iets dat het kan.

Dit kan ertoe leiden dat afbeeldingen er iets anders uitzien als gevolg van het comprimeren van de kleurwaarden zodat ze in de nieuwe ruimte passen.

Als het echter gaat om sRGB v Adobe RGB 1998, is het niet alleen dat groter beter is. Het hangt af van hoe uw bestand wordt gebruikt.

Wat is Adobe RGB 1998?

Vierkante tunnel met verschillende kleuren

© Robert Katzki

Pros

 • Veel breder gamma, wat meer mogelijke kleuren betekent
 • Nauwkeurigere afdrukken – ervan uitgaande dat het lab in staat is
 • Levendiger dan sRGB, vooral op het gebied van groen en blauw
Tegens

 • Kan niet worden gezien op het gemiddelde display
 • Niet geschikt voor gebruik op het web
 • Converteren naar sRGB kan vreemde resultaten veroorzaken

Adobe RGB 1998 dankt zijn naam aan het jaar dat het werd gemaakt. Aangedreven door Adobe, was het een reactie van digital imaging-professionals die een grotere nauwkeurigheid nodig hadden dan die van sRGB.

U zult uit de bovenstaande grafiek hebben opgemerkt dat Adobe RGB 1998 dezelfde basisvorm deelt als sRGB, maar de hoeken reiken veel verder in de blauwe en groene tinten.

In een strijd van sRGB versus Adobe RGB 1998 is het gamma van Adobe RGB 1998 breder en daarom in staat om meer kleuren te bevatten. Dit betekent dat het nauwkeuriger kan zijn bij het repliceren van wat zich voor uw camera bevond.

Het converteren van een afbeelding van Adobe RGB 1998 naar sRGB kan een aantal vreemde effecten veroorzaken, omdat de conversiesoftware gedwongen wordt om blauw en groen aan te passen om ze in het kleinere kleurengamma te laten passen.

Als u thuis of via een gewoon lab afdrukt, is Adobe RGB 1998 misschien overdreven en merkt u misschien nooit het verschil.

Het wordt meestal belangrijk voor degenen die high-end afdrukken produceren waar kleurnauwkeurigheid uiterst belangrijk is, of voor wanneer u weet dat u uw afbeeldingen later naar CMYK converteert, zodat ze kunnen worden afgedrukt.

Het kan ook nuttig zijn voor degenen die fijngetinte zwart-witafdrukken maken die zeer subtiele gradaties hebben.

Wat is ProPhoto RGB?

Als Adobe RGB 1998 overkill lijkt, gaat ProPhoto RGB nog verder. Uitgevonden door Kodak, is deze kleurruimte enorm en komt het heel dicht in de buurt van wat een camerasensor kan vastleggen.

Misschien kunt u zelfs kleuren opnemen die u niet kunt zien en die onmogelijk kunnen worden gereproduceerd.

Lightroom gebruikt ProPhoto RGB om afbeeldingen weer te geven bij gebruik van de displaymodule, omdat deze volgens Adobe alle kleuren bevat die een camera kan vastleggen.

Welke te gebruiken? sRGB vs Adobe RGB 1998 vs Iets Anders?

Binnen uw fotografische workflow is het goed om te weten wanneer u een digitaal bestand van de ene kleurruimte naar de andere converteert.

Dit komt omdat als u een afbeelding downgradet naar sRGB, u sommige kleuren verliest en ze niet kunt herstellen door ze eenvoudigweg opnieuw te upgraden naar Adobe RGB 1998 of ProPhoto RGB.

Als je in JPEG fotografeert, heb je waarschijnlijk al vanaf het begin besloten om sRGB te gebruiken, omdat dit is hoe de meeste camera’s zijn ingesteld – maar maak je geen zorgen. Als je nog geen problemen hebt ondervonden waarbij je kleuren beperkt aanvoelden, is dit niet iets om je al te veel zorgen over te maken.

Elke afbeelding online maakt gebruik van sRGB en het is ideaal voor de overgrote meerderheid van de gevallen. Dit geldt ook voor de meeste digitale printers.

Voor de meeste mensen die hun bestanden bewerken en exporteren als JPEG’s, is sRGB vaak de beste optie, omdat dit is wat webbrowsers kunnen weergeven.

Als u een bestand uploadt voor gebruik online met Adobe RGB 1998, ziet het er misschien vreemd uit als u het via uw browser bekijkt en er is hier een duidelijke keuze als het gaat om sRGB versus Adobe RGB 1998.

De meeste reguliere printlabs zullen blij zijn met sRGB en u hoeft zich geen zorgen te maken.

Iedereen die specifiek is over hun kleuren, moet echter in RAW fotograferen. Misschien wilt u ook controleren of uw bewerkingssoftware uw bestanden niet converteert zonder dat u het merkt.

Als u bijvoorbeeld besluit een RAW-bestand in Lightroom te nemen en het in Photoshop te openen, moet Photoshop het bestand converteren en een afbeelding maken met een kleurruimte. Standaard, zodat u geen kleurinformatie verliest, is dit ingesteld op ProPhoto RGB, de beste beschikbare kleurruimte.

U kunt dit in Lightroom controleren door te klikken op Voorkeuren en vervolgens op Extern bewerken.

Voorkeuren voor Lightroom-kleurruimte

Wanneer je je RAW-bestanden uit Lightroom gaat exporteren, heb je een keuze: het is het beste om sRGB te gebruiken als je die afbeeldingen online zet of naar een gewone printer stuurt.

Dialoogvenster Exporteren met instellingen voor sRGB-kleurruimtebestand

Sommige high-end afdruklaboratoria kunnen adobe RGB 1998 vragen om ervoor te zorgen dat ze meer kleurinformatie ontvangen en een nauwkeurigere weergave geven.

Waarschijnlijker is dat een professioneel afdruklab verschillende afdrukprofielen heeft die u van hun website kunt downloaden en die u vervolgens op uw computer kunt installeren.

U exporteert dan een bestand met behulp van een kleurruimte – ook bekend als een profiel — die is ontworpen voor een specifieke printer en papiersoort.

Dit geldt ook voor het voorbereiden van bestanden in Photoshop. Kies Bewerken en converteren naar profiel en kies vervolgens het gewenste profiel in de lijst.

Dialoogvenster Converteren naar profiel

(Pro tip: het andere menu-item naast Converteren naar profiel is Toewijzen aan profiel – dit kan uw kleuren veranderen, dus het is het beste om het te vermijden, tenzij u weet wat u doet!)

Idealiter zou u moeten converteren van uw RAW-bestand of van ProPhoto RGB of Adobe RGB 1998 naar het kleurprofiel van het printerlab, omdat dit betekent dat u in de loop van uw workflow geen kleuren hebt verloren door eerst uw afbeeldingsbestanden te hebben “gedowngraded” naar sRGB.

Dit zijn allemaal dingen om in gedachten te houden als u uw werk archiveert of afbeeldingen aan klanten levert. Als een client geen kleurruimte opgeeft, is sRGB vrijwel zeker in orde, maar het is altijd goed om te controleren.

Als algemene regel is het het beste om zo min mogelijk stappen te doorlopen als het gaat om het wijzigen van uw kleurruimte. Idealiter, welke uiteindelijke kleurruimten u ook nodig hebt, maak ze door te exporteren wat u nodig hebt uit uw RAW-bestand.

Laatste woorden

Kleurruimten zijn complex, maar dat hoeft ook niet zo te zijn.

Er zijn voor- en nadelen aan elke kleurruimte, afhankelijk van wat u met uw bestanden doet.

Of het nu gaat om sRGB of Adobe RGB 1998 – of ProPhoto RGB of een profiel dat specifiek is voor een high-end printlab – het is belangrijk om een workflow te hebben waarin je begrijpt waar compromissen worden gesloten.

Hopelijk vond je dit bericht nuttig; als je vragen hebt, laat ze dan achter in de reacties hieronder.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer