Motiejus Salkauskas

Hey jongens! Mijn naam is Motiejus en ik ben een bestemmingsbruiloftsfotograaf uit Litouwen die in Londen woont en bruiloften over de hele wereld fotografeert. De geelogige kleine assistent van mij heet Pumpkin. Hoewel niet erg behulpzaam (maar super nieuwsgierig), sluipt hij altijd in mijn cameratas elke keer als ik me voorbereid op een bruiloft.

Shotkit was altijd een go-to-website voor inspiratie en leren sinds ik het ontdekte en het is zo’n enorme eer om hier te worden vermeld. Dank je wel, Mark 🙂

Toen ik 10 jaar geleden voor het eerst mijn affaire met fotografie begon, was mijn eerste camera Sony DSLRA100. Hoewel, zeer impopulaire keuze door velen (zoete ironie, hè) in de industrie gedomineerd door Canon en Nikon, was het een geweldig hulpmiddel om te leren en te experimenteren met fotografie.

In die tijd had Sony een vrij beperkt assortiment lenzen en accessoires, dus ik heb snel geleerd dat ik lid moest worden van de grote jongensclub en mijn eerste Canon 5D kreeg. Zoals elke persoon die leert en experimenteert met fotografie, heb ik waarschijnlijk elk denkbaar accessoire gekocht om later te leren dat ze meestal absoluut onnodig zijn. Het is natuurlijk een leercurve en gelukkig ben ik (bijna) op het punt dat ik alleen de apparatuur bewaar die nuttig kan zijn op de trouwdag.

Op het moment van schrijven is mijn andere hoofdcamera (ik noem ze opa’s) de Canon 5D Mark III.. Het zijn zeer goede camera’s en ze hebben me vrijwel nooit in de steek gelaten. Hoewel ik me goed bewust ben van de nieuwe en betere dingen die er zijn, beslis ik of ik bij Canon blijf of volledig spiegelloos ga.

Als ik erover nadenk, heb ik en hou ik van mijn Fujifilm X-T2 met Fujinon 23mm f/2 R WR XF die heeft bewezen een geweldige camera te zijn voor reizen en persoonlijk gebruik, maar niet zo geweldig als Canon voor bruiloftswerk, naar mijn persoonlijke mening natuurlijk.

Met betrekking tot lenzen zweer ik bij primes en heb ik nooit een zoomlens gehad. Ik heb en gebruik een Canon 35mm f/1.4 lens samen met een Canon 85mm f/1.8 voor het grootste deel van de trouwdag. Wat betreft de tweede combo voor kleinere ruimtes en met name avond- en feestdekking, schakel ik over op de Sigma 24mm f/1.4 Art en Canon 50mm f/1.4.

De Holdfast Money Maker band, die ik al meer dan twee jaar bezit, heeft bewezen een redder in nood te zijn en zoals waarschijnlijk elke (ik bedoel, elke) andere trouwfotograaf op de planeet die het gebruikt je (zo niet al) zou vertellen – het ziet er super stijlvol uit en er is geen enkele bruiloft geweest waar geen complimenten over werden gegeven.

Meestal fotografeer ik in natuurlijk licht. Wanneer nodig gebruik ik echter mijn Canon 580 EX II en Yongnuo 568EX II. De Canon heeft bewezen een geweldige flitser te zijn en heeft me in jaren niet in de steek gelaten. De Yongnuo is echter minstens 4 keer kapot gegaan, maar ik vind het echt niet erg omdat ze super goedkoop zijn. Ik gebruik Yongnuo YN560-TX handmatige flitscontroller voor wat off-camera flitswerk van tijd tot tijd.

Vorig jaar ben ik begonnen met het gebruik van Magmod flash modifiers en ze zijn geweldig geweest. Hoewel ik een volledige kit heb gekocht met de gels, snoot, balk en andere dingen, merkte ik dat ik alleen rasters gebruikte, mag stuiteren en bol. De rest lijkt het grootste deel van de tijd in de tas te blijven en zal waarschijnlijk snel een plekje in de kast vinden.

Wat betreft mijn cameratas, ik heb een Lowepro 200AW rugzak. Het is een behoorlijk formaat camerarugzak die past op al mijn spullen + laptop, haarlak, parfum en Snickers en ik kan het gemakkelijk meenemen in elk gevecht.

Ik heb ook een Zoom H1 recorder omdat het een geweldig klein apparaat is om wat geluiden en interviews met families van de bruid en bruidegom op te nemen, zodat ik het later in de diavoorstellingen voor hen kan implementeren.

Ten slotte is al het plezier achter standaarduitrusting alle technologie om ervoor te zorgen dat het bedrijf soepel verloopt. Ik gebruik wel een retina 5K iMac voor bewerking en algemeen kantoorwerk samen met een Wacom-tablet en Loupdeck bewerkingsconsole, wat absoluut geweldig is. Wanneer travelling, mijn 13″ MacBook Pro is altijd bij mij, evenals mijn LaCie Rugged Thunderbolt 2 TB Externe harde schijf.

Voor back-up gebruik ik Synology DS415+ dat was waarschijnlijk de slimste investering die ik heb gedaan. Eenmaal gekopieerd, worden de bestanden automatisch geüpload naar een onbeperkt Dropbox-account, zodat het allemaal veilig en gezond is.

Voor al mijn klantcommunicatie en zakelijke CRM gebruik ik Tave, een redder in nood, en Pic-Time voor online klantengalerijen – een andere geweldige en prachtig ontworpen softwareoplossing voor het beheer van fotostudio’s (zie meer).

www.motiejus.com

trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer