Nikon Nikkor 24mm f/1.8 G Lens Test

Dit is een gasttest van de Nikon 24mm f/1.8G door landschaps- en nachtlandschapsfotograaf Matthew Saville.

De Nikkor 24mm f/1.8G ED N is een groothoeklens die Nikon produceert, die fotografen moet aanspreken die op zoek zijn naar een draagbare, betaalbare, maar toch hoogwaardige lens.

Inderdaad, de Nikon 24mm f/1.8G zou je als petite kunnen omschrijven! Zowel hij als zijn naaste broers en zussen (de Nikon 20mm f/1.8 G en Nikon 28mm f/1.8 G) zijn zo draagbaar dat ze eigenlijk ongeveer hetzelfde wegen als (of minder dan) de equivalente full frame spiegelloze objectieven.

De vraag is, kan zo’n verkleinlens het geld waard zijn? Het kost aanzienlijk meer dan een “handige vijftig”, en toch is het geen f/1.4 en is het grotendeels gemaakt van plastic.

Om beter te zijn dan de alternatieven, moet deze lens scherp zijn en over het algemeen geweldige beeldkwaliteit en betrouwbare autofocus voorstelling.

Nikon 24mm f/1.8 G lens | Beoordelingscriteria

Productafbeelding Nikon 24mm f/1.8 G lens Nikon D750

Bekijk meer beoordelingen

Fysieke specificaties:

Filter grootte: 72mm | Lengte: 83mm | Gewicht: 355g (12.5oz)

Controleer de huidige prijs

Als iemand die allerlei soorten fotografie doet, van landschappen en nachtlandschappen tot bruiloften en portretten, zijn mijn prioriteiten in een lens altijd anders.

Als voor de hand liggend voorbeeld is autofocus niet belangrijk voor landschaps- en nachtfotografie, maar wel voor bruidsfotografie.

Aan de andere kant geven trouwfotografen niet om extreme hoekscherpte, terwijl landschapsfotografen dat wel doen.

Houd deze belangrijke gedachte alsjeblieft in gedachten terwijl we doorgaan. Voor deze review zal ik een volledige reeks fotografieonderwerpen noemen en de uitgebreide criteria gebruiken die ik op alle lenstests van toepassing ben.

De lenstest categorieën zijn:

 1. Scherpte &beeldkwaliteit
 2. Bouwkwaliteit
 3. Autofocus
 4. Handling &Draagbaarheid
 5. Waar voor je geld

Tot slot, nadat ik deze vijf punten heb behandeld, sluit ik af met nog een categorie: “Welke soorten fotografen moeten deze lens kopen?”

Nikon 24mm f/1.8 G | Scherpte &beeldkwaliteit

Laten we eerlijk zijn: als een lens niet scherp is, wat heeft het dan voor zin? Natuurlijk kiezen een paar fotografen bepaalde lenzen voor unieke eigenschappen anders dan scherpte, en dat is geweldig!

Dat zijn echter meestal vintage en speciale lenzen, geen moderne autofocuslenzen van het merk. De Nikon 24mmf/1.8 G valt beslist in de laatste categorie, dus hij moet de goederen leveren.

Het goede nieuws is dat de Nikon 24mm f/1.8G een zeer scherp objectief is. Het is klaar voor uw 36-45 megapixel camera! … goed meestal.

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Nightscape Yosemite

Nikon Z7 + Nikon 24mm f/1.8 G | 15 sec bij f/2 ISO 3200

De zone van wat ik zou overwegen groot scherpte is, vrij indrukwekkend, bijna het hele beeld, zelfs wijd open bij f/1.8.

Ik zal een aantal 100% bijsnijdafbeeldingen delen die verschillende aspecten van de beeldkwaliteit laten zien, maar een ding dat ik ben gaan doen, is gewoon een cirkel tekenen om lezers te helpen begrijpen hoeveel van een afbeeldingskader echt scherp is.

Eerlijk gezegd zijn veel van deze lenzen over bijna het hele beeldgebied erg scherp. Natuurlijk is dit diagram zowel bij benadering als subjectief.

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Scherpte Test

Nikon 24mm f/1.8 G geschatte scherpte grafiek. Hoe belangrijk zijn elk van deze zones voor jou?

Eerlijk gezegd hebben de meeste fotografen gewoon geen behoefte aan wat ik ‘onberispelijke scherpte’ zou noemen in die extreme, extreme hoeken.

Portretten, bruiloften, actiesporten, geen van deze genres geeft om die vier kleine rode hoekzones. (Maar zoals ik al eerder zei, een nachtfotograaf zou dat zeker kunnen!)

Als we significante verschillen tussen de meeste lenzen willen zien, moeten we in deze zeer extreme hoeken kijken.

Dus, je hamoet je jezelf afvragen, “kan het me wel schelen of deze zone een beetje zacht is in het soort foto’s dat ik maak?“, het zal afhangen van zowel het type fotografie dat je doet, als je eigen persoonlijke normen en creatieve stijl.

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Sample Image Crop

100% crop, Nikon Z7, f/2 (Behoorlijk scherp, ondanks een flauwe hint van fringing).

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Voorbeeldafbeelding 4K Crop

100% bijsnijden van een afbeelding met een 4K-resolutie. (Heel scherp, inderdaad!)

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Coma Astigmatisme Test

In de uiterste hoek bij f/1.8-2.0, ja, er is een beetje coma en astigmatisme.

Als je gaat fotograferen met f / 4 of kleinere diafragma’s, ben je in voor een echte traktatie. Deze lens krijgt goddeloze scherpe door f/4, en door f/5.6 zijn zelfs de extreme hoeken bijna perfect.

Ik durf te wedden dat je het moeilijk zou hebben om deze lens te onderscheiden van zelfs een Nikon 24-70mm f/2.8 VR! Nogmaals, als je niet zoveel doet om wijd open te schieten, is dit een no-brainer.

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Sunstars Starbursts Sample

Kijk, mooie zonsterren! Nikon D750 + Nikon 24mm f/1.8 G | 8 sec bij f/11, ISO 100

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Review Sample Image Crop Starburst

100% gewas, f/11. Zachte, fijnborstslijping toegepast.

Nu, voordat we verder gaan, moeten we absoluut onthouden dat beeldkwaliteit veel, veel meer is dan alleen scherpte / resolutie.

Er zijn veel andere dingen die belangrijk zijn voor verschillende soorten fotografen. Vervorming, lichtafval, kleurranden / aberratie, coma / astigmatisme en de altijd ongrijpbare, moeilijk te kwantificeren kenmerken zoals bokeh, contrast / kleur, overstraling en zonnesterren.

Oké, laten we de lijst afgaan, snelvuur, en deze uitschakelen!

 • Deformatie: Er is een klein beetje tonvormige vervorming, maar het is nauwelijks zichtbaar en bovendien zorgt het Adobe-lensprofiel ervoor!
 • Vignettering: Het is niet verschrikkelijk voor een f/1.8 priemgetal, maar het is er wel. Nogmaals, een lensprofiel zorgt hiervoor, dus het is meestal een non-issue.
 • Kleur Fringing/ Aberratie: Helaas hebben de meeste “betaalbare” Nikon primes een klein beetje. CA is gemakkelijk te verwijderen, maar kleurranden kunnen een probleem zijn voor donkere, contrastrijke onderwerpen zoals astrofotografie. Deze lens is geen uitzondering – het heeft een beetje kleurranden door het hele beeld bij f / 1.8-2.8.
 • Coma/Astigmatisme:Dit is een ding dat een profiel niet kan oplossen, en de Nikon 24mm f/1.8 G heeft wel wat coma/astigmatisme. Geen dealbrekend bedrag, naar mijn mening, en iets beter dan zijn naaste concurrent, de Sigma 24mm f/1.4 Art. Bovendien kan de Sigma 24mm Art gevoelig zijn voor ergere decentreringsproblemen die volledige zachtheid aan de randen veroorzaken. Nikon-lenzen, zelfs de plastic, hebben de neiging om “scherp te blijven” onder zwaar misbruik.
 • Bokeh: Als een f / 1.8 prime zou je de ondiepe DOF-mogelijkheden kunnen negeren in vergelijking met een f / 1.4-versie. In werkelijkheid is het verschil van 2/3 stop erg klein en het daadwerkelijke uiterlijk van onscherpe onderwerpen heeft ook een iets ander karakter. Dat gezegd hebbende, de Nikon 24mm f/1.8G heeft geweldige bokeh, voor middellange portretten en vooral voor close-up detailopnames.
 • Contrast/Kleur: Net als bij high-end Nikon-objectieven heb ik geen kleurverschuiving of afgeplat contrast gedetecteerd, wat soms aanwezig kan zijn bij lenzen van derden.
 • Schitteren: Dit is een beetje persoonlijke voorkeur. Sommige fotografen zien graag de warme waas van een grote flare cirkel, terwijl andere fotografen alles zouden geven om geen 5-10 kleine flare dots door hun afbeelding te hebben. De Nikon 24mm f/1.8G biedt relatief weinig overstraling. Het is er als je het in je portretten wilt hebben, en het is niet zo erg als je het helemaal probeert te vermijden.
 • Sunstars: Bedankt, Nikon, dat je eindelijk hebt uitgezocht hoe je een moderne iris kunt ontwerpen die rendert beide mooie bokeh, en mooie, puntige sunstars! Te lang heeft de term “afgeronde diafragmabladen” ertoe geleid dat zonnesterren saai en wazig waren in vergelijking met alle oudere Nikon AI-S-objectieven met handmatige focus.

Nikon 24mm f/1.8 G – Foto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Nikon 24mm f/1.8 G.

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Landschap Zonsondergang

Nikon 24mm f/1.8 G | Coma-test

Als nachtfotograaf doe ik graag één ding dat de meeste recensenten nalaten te doen: een complete comatest.

Nou, om bot te zijn, deze lens Niet de absoluut beste keuze voor astrolandschapsfotografie, gebaseerd op de coma-test.

Howjeveh, de meeste snelle priemgetallen hebben hetzelfde probleem met coma. Als je extreem lage coma wilt, moet je meestal een fortuin betalen en een monsterlijke lens rondsjouwen.

De Rokinon 24mm f/1.4 heeft bijvoorbeeld een zeer lage coma, maar is een beetje zacht in de algehele beeldscherpte tot ongeveer f/2 of f/2.8.

Bovendien is het een handmatige scherpstellens, waardoor het veel minder nuttig is voor de meeste andere soorten fotografie.

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Review Coma Test

Nikon D750 + Nikon 24mm f/1.8 G – Coma Test | 24 megapixels, full-frame

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Coma Test Grafiek Nightscapes

Nikon D750 + Nikon 24mm f/1.8 G – Coma Test, uiterste hoek| 24 megapixels, full-frame

De Nikon 24mm f/1.8 G heeft zeker een serieuze coma van f/1.8 naar f/2.5, helaas. Tegen f/2.8 is het nog steeds zeer merkbaar, hoewel verminderd.

Vergeet echter niet dat dit in de extreme hoek van een 24 megapixel afbeelding. Als je alleen video of timelapse opneemt, zelfs in 4K, zul je nauwelijks coma opmerken door f / 2.8.

Helaas, als je enkele frames fotografeert met 36-45 megapixels op bijvoorbeeld een D810, D850 of Z7, dan ja, je zult het echt, echt opmerken.

Hopelijk levert Nikon’s line-up van Z-serie f/1.8 primes een beeldkwaliteit die beter geschikt is voor de 45+ megapixel sensoren van de toekomst!

Tot die tijd zal deze lens de klus klaren, in een pakket dat ook ongeveer net zo draagbaar is als een spiegelloze lens.

Nikon 24mm f/1.8 G | Bouwkwaliteit

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Bouwkwaliteit F-Vatting

Nikon 24mm f/1.8 G lensontwerp – pas op, het achterste element kan gemakkelijk worden bekrast!

Het is vooral plastic… maar dat is niet altijd een slechte zaak. Sommige hoogwaardige kunststoffen lijken, wanneer de lens correct is ontworpen, eigenlijk ongevoeliger te zijn voor kleine hobbels op harde oppervlakken.

Metaal daarentegen kan soms misvormd raken als je het hard genoeg stoot of deukt. Plastic niet. Dus zolang je deze lens niet absoluut op rotsen of beton slaat, komt het goed.

Dat gezegd hebbende, voelt de hele voorkant van dit objectief een beetje goedkoper aan dan sommige van Nikon’s andere f / 1.8 G-primes.

Zo voelt de Nikon 85mm f/1.8G bijna onverwoestbaar aan, terwijl de voorkant van dit objectief dat niet doet.

Ik zou daarom aanraden om altijd de kap te gebruiken, om de lens in het algemeen te beschermen tegen ernstige schade als deze valt. De kap is in feite erg dik en stevig, en ik wed dat als je deze lens van ooghoogte op beton zou laten vallen, het prima zou zijn als hij eerst op de motorkap zou botsen.

(Sorry, ik zal die test echter niet voor je uitvoeren. Ik heb helaas ervaring met het laten vallen van andere lenzen, zowel plastic als metaal.)

Voor het geval je het je afvraagt, ter vergelijking, de Sigma 24mm f/1.4 Art voelt aan als een oerdegelijk beest dat net zo goed van alle metal kan worden gebouwd. Als je graag dat onmiddellijke gevoel van vertrouwen en kwaliteit hebt wanneer je een lens oppakt, is de Sigma 24mm Art de juiste keuze.

In-the-hand gevoel is echter niet alles, en ik ben talloze exemplaren van de Sigma 24mm f/1.4 tegengekomen die beschadigd raakten door algemeen misbruik. Deze lenzen waren meestal zo beschadigd dat ook de optische kwaliteit ernstig werd aangetast.

Kortom, ik zou graag mijn kansen wagen met de Nikon 24mm f/1.8G, ondanks het enigszins goedkope gevoel. Vooral als ik op zoek was naar een draagbare, lichtgewicht optie in plaats van een ‘zwaar, dik beest’. Uw persoonlijke voorkeur kan variëren!

Nog een aspect van ontwerp- en bouwkwaliteit voordat we verder gaan. Helaas lijkt Nikon’s F-vatting een terugkerend probleem te hebben met zijn snelle primes: het achterste element is zeer gevaarlijk belicht. In feite is het enige dat het echt beschermt tegen het zijn volledig blootgesteld is een enkel metalen beschermlipje.

Dus als je een beetje roekeloos bent met je spullen, of als je je lenzen graag in lenszakjes stopt zonder doppen op, kun je uiteindelijk het achterste element krassen. Wees voorzichtig!

Nikon 24mm f/1.8 G | Bediening & Autofocus

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Focus Ring Handleiding

Zie je die twee kleine stipjes met de 16’s ernaast? Ja, dat is alle hyperfocale hulp die je krijgt (ze zijn nutteloos).

Autofocus met snelle Nikon primes is niet altijd even geweldig geweest, maar gelukkig is bij de Nikon 24mm f/1.8G de AF nauwkeurigheid, snelheid en algehele betrouwbaarheid is fantastisch.

Een 24-70mm f/2.8 is misschien iets pittiger en betrouwbaarder op 24mm, simpelweg omdat zo’n grote lens van vlaggenschipkwaliteit een krachtigere autofocusmotor heeft. Toch is de Nikon 24mm f/1.8G behoorlijk pittig en vertrouw ik hem ook bij vreselijk weinig licht graag toe.

Helaas is autofocus slechts de helft van het verhaal als het gaat om handling. Hoe zit het met handmatige scherpstelling?

Er zijn waarschijnlijk nogal wat van jullie die graag handmatig scherpstellen, of je nu nachtlandschapsfotografie, traditionele landschapsfotografie of misschien videografie doet.

De Nikon 24mm f/1.8 G’s handmatig scherpstellen, nou ja… het is niet allemaal slecht. Het is ook niet optimaal, zoals bij de meeste autofocuslenzen. De handmatige scherpstelring zelf is vloeiend en er is een scherpstelafstandvenster met een paar markeringen.

Er is echter een vaag stukje “slop” in de scherpstelring en de algehele focusworp is erg kort. Als gevolg hiervan heeft de lens in principe geen bruikbare hyperfocale markeringen, in tegenstelling tot oudere handmatige scherpstellenzen.

Tegenwoordig denk ik echter dat we gewoon geluk hebben dat de handmatige scherpstelring van de lens überhaupt fysiek wordt bediend! Steeds meer objectieven laten tegenwoordig een scherpstelafstandschaal volledig achterwege. In plaats daarvan stellen ze elektronisch scherp, wat uiterst frustrerend kan zijn als je ultranauwkeurige handmatige scherpstelling nodig hebt.

Ik zal eerlijk zijn: dit is een eerlijke afweging voor zo’n draagbare, betaalbare lens met geweldige autofocusmogelijkheden. Zelfs handmatig scherpstellen op sterren op f/1.8 of f/2.8 is zeker gemakkelijk voor iedereen die geoefend heeft.

Nikon 24mm f/1.8 G | Waar voor je geld

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Yosemite Landscape

Nikon D750 + Nikon 24mm f/1.8 G | 1/8 sec bij f/11, ISO 100

De Nikon 24mm f/1.8 G is ongeveer $ 750, terwijl de dichtstbijzijnde concurrent (in deze prijsklasse), de Sigma 24mm f/ 1.4 Art, ongeveer $ 850 is.

De Sigma is zeker wat scherper, maar ook wat zwaarder, en biedt in de uiterste hoeken misschien niet echt een betere beeldkwaliteit.

Sterker nog, onder algemeen misbruik is de Sigma nogal gevoelig voor ernstige scherpteproblemen aan de randen van het frame. Ook zal de Nikon consistenter en betrouwbaarder zijn in het nauwkeurig scherpstellen bij slecht licht.

Simpel gezegd, $ 750 is veel om uit te geven aan een lens die gewoon “goed” en niet vlekkeloos is, vooral als je andere opties hebt.

Naast slechts een klein beetje van de factor “een naammerk kopen”, is er echter waarde in Nikon’s native compatibiliteit, algehele kwaliteit, handling en betrouwbaarheid.

Ook zal er minstens twee of drie keer per jaar een korting van $ 100 zijn voor deze lens, voor degenen onder u die gewoon een beetje meer stimulans willen om op “toevoegen aan winkelwagentje” te klikken.

Met andere woorden, als u het zich kunt veroorloven en als de functies geschikt voor u zijn, dan zal het inderdaad een geweldige investering zijn.

Nikon 24mm f/1.8 G Test | Eindoordeel

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Landschap Winterstorm

Nikon D750 + Nikon 24mm f/1.8 G | 1/8 sec bij f/11 ISO 100

Dus wie moet de Nikon 24mm f/1.8 G kopen? Veel verschillende soorten fotografen geven de voorkeur aan primes in plaats van zooms.

Trouw- en portretfotografen zijn vrij sterk verdeeld tussen het prefereren van primes of zooms, en zelfs onder degenen die de voorkeur geven aan primes, zijn er verschillende redenen voor die voorkeur.

Als je de voorkeur geeft aan primes vanwege hun absolute maximale diafragma, hun lichtverzamelende vermogen en hun absolute maximale scherpte, dan is de Nikon 24mm f/1.8 G misschien niet zo aantrekkelijk als een f/1.4 prime.

Zowel de Nikon 24mm f/1.4 als de Sigma 24mm f/1.4 Art zijn gewoon kaakslag scherp, bij f/1.4 – al was het maar in het centrale gebied tot f/2.8-4.

Sommige mensen geven echter de voorkeur aan prime-lenzen, niet alleen vanwege hun ondiepe DOF, maar ook (en soms zelfs meer) vanwege hun draagbaarheid.

Als je dit type prime shooter bent, of je nu hele lange dagen fotografeert als trouwfotojournalist of gaat wandelen in de wildernis voor wat avontuurlijke landschaps- / nachtlandschapsfotografie, is de Nikon 24mm f / 1.8 G perfect voor jou. T is veel lichter dan een van de f/1.4-alternatieven.

Nikon 24mm f/1.8 G Lens Test Weer Afdichtende Pakking

De Nikon 24mm f/1.8 G heeft wel een weerbestendige pakking aan de achterkant, maar de voorkant moet waarschijnlijk worden ingesloten in een basis UV-filter voor maximale bescherming tegen alle weersomstandigheden.

Met dat in gedachten is de enige vraag die overblijft deze: geef je de voorkeur aan de brandpuntsafstand 24 mm in plaats van 20 mm, 28 mm of 35 mm?

Sommige mensen willen misschien wat breder gaan (landschaps- en nachtlandschapsfotografen), terwijl anderen misschien net iets langere brandpuntsafstand willen (openhartige journalisten en portretfotografen).

Trouwens, als je het je afvraagt, zowel de Nikon 20mm f/1.8G als de 28mm f/1.8G zijn in alle opzichten bijna identiek aan dit objectief. Ze zijn scherp, ze kunnen meestal worden vertrouwd om nauwkeurig scherp te stellen en ze zijn serieus draagbaar. (En ja, ze zijn made van plastic, ook.)

Als je van de 24mm brandpuntsafstand houdt, en als je liever een tas met lichtgewicht, betrouwbare primes hebt in plaats van bijvoorbeeld een 24-70mm f/2.8 zoom, dan is de Nikon 24mm f/1.8G misschien wel de beste keuze voor jou!