Nikon Z6 vs Sony a7 III – Wat is het grote verschil?

FacebookPinterestDelen

Als je moeite hebt om te kiezen tussen de Nikon Z6 versus Sony a7 III, dan geeft deze gids je alle informatie die je nodig hebt om een beslissing te nemen.

Aan de ene kant heb je de Sony a7 III, door de meeste critici geprezen als een van de beste full frame spiegelloze camera’s op de markt.

Het komt uit een lange line-up van opvallende artiesten en biedt een goed afgeronde reeks functies die zowel stilstaande fotografen als videografen tevreden houden.

Sonya7iii

Sony A7III

Deze krachtpatser van een camera overtuigt ons met zijn ongelooflijke beeldkwaliteit en indrukwekkende functies, allemaal voor een concurrerende prijs.

Controleer de huidige prijs

En aan de andere kant heb je de Nikon Z6. Het is het (iets) nieuwere model en het staat over het algemeen goed aangeschreven, maar het komt als een van Nikon’s eerste en enige pogingen tot een full-frame spiegelloze body.

Dus welke van de twee camera’s is beter voor uw fotografiebehoeften?

Lees verder om erachter te komen.

(Gerelateerd: Lees onze vergelijking van Sony a7R II versus Sony a7 III en de volledige Nikon Z6-recensie.)

Inhoudsopgave

Sony A7 III vs Nikon Z6 | Belangrijkste verschillen

Sonya7iii

Bekijk meer beoordelingen

1. Grootte & Gewicht

Zowel de Nikon Z6 als de Sony a7 III zijn full frame spiegelloze camera’s, en dat is te zien. Hoewel geen van beide body’s zo groot of zo zwaar is als vergelijkbare full-frame DSLR’s, krijg je nog steeds twee relatief forse camera’s.

De Nikon Z6 is technisch zwaarder, met 675 g (1,5 lbs), maar de Sony a7 III zit hem op de hielen (650 g / 1,4 lbs) en het verschil is klein genoeg dat je het waarschijnlijk niet zult merken wanneer je in het veld bent.

Dit gewichtsverschil komt, althans gedeeltelijk, voort uit verschillen in grootte:

De Z6 klokt af op 134 x 100,5 x 67,5 mm, vergeleken met de afmetingen van 126,9 x 95,6 x 73,7 in de a7 III.

In de praktijk vertaalt zich dit in een iets grotere grip aan de voorkant op de Nikon Z6. Voor fotografen die gewend zijn aan DSLR-achtige body’s, zal de Z6 een beetje comfortabeler aanvoelen, hoewel je ook een van de belangrijkste voordelen van een spiegelloze body (grootte) zult verliezen.

WINNAAR: Sony a7 III

2. LCD-scherm achter & EVF

Een van de gebieden waar Sony consequent achterblijft, is met betrekking tot EVF’s – en de Sony a7 III is hier een goed voorbeeld van.

De a7 III heeft een 2360K dot OLED EVF met 0,78x vergroting, en hoewel dit perfect respectabel is voor een APS-C-camera of een low-end full-frame body, is het gewoon niet zo geweldig voor een professionele carrosserie.

Vergelijk dit met de Nikon Z6, die een 3690K dot OLED EVF met 0,8x vergroting biedt, vergelijkbaar met de Canon EOS R en zelfs de Fujifilm X-T3.

Zoekerspecificaties zoals deze zorgen voor een helder, scherp beeld, wat vooral belangrijk is voor fotografen die overstappen van DSLR’s (zoals veel Sony a7 III-shooters zullen zijn).

Geen van beide camera’s biedt een beeld dat zo scherp is als een optische zoeker, maar de Nikon Z6 komt wel dichterbij.

Wat betreft het LCD-scherm aan de achterzijde:

Beide zijn kantelbaar, beide zijn touchscreens, maar nogmaals, de Nikon Z6 heeft de voorsprong.

Je krijgt een iets groter scherm (3,2″/8 cm op de Z6, tegenover 3″/7,6 cm op de a7 III), evenals meer dan het dubbele van de resolutie (2,10 M dots op het LCD-scherm van de Z6, vergeleken met 0,9 M dots op de a7 III).

Afhankelijk van je opnamestijl en het soort werk dat je doet, kan dit irrelevant zijn – of het kan een make-or-break-functie zijn.

Dus vraag jezelf af: heb je een groot LCD-scherm met hoge resolutie nodig?

Dan is de Nikon Z6 misschien wel de juiste keuze.

WINNAAR: Nikon Z6

3. Beeldkwaliteit

Als u op zoek bent naar een eersteklas beeldkwaliteit, dan is een van deze camera’s een geweldige koop.

Je krijgt een 24,2 MP BSI (back-side illuminated) sensor op de Sony a7 III, vergeleken met een 24,5 BSI sensor op de Nikon Z6. In de praktijk betekent dit dat beide camera’s in wezen identieke resoluties hebben, evenals uitstekende mogelijkheden bij weinig licht – perfect voor elk type binnenopname of ochtend / avondfotoshoots.

Notitie dat de ISO-specificaties op beide camera’s hetzelfde zijn: een ISO-bereik van 100-51200, met de optie om ISO te verhogen naar 204800 aan de bovenkant en 50 aan de lage kant. Je krijgt een beetje ruis die op beide camera’s binnensluipt als je ISO 12800 nadert, waarbij foto’s merkbaar luidruchtig worden door ISO 25600.

Merk ook op dat hoewel de resolutie hier niet zo hoog is als die van concurrenten, waaronder Nikon’s eigen Z7, Sony’s eigen a7R III (en a7R IV) en zelfs het Canon EOS R / RP-paar, de meeste fotografen niet meer dan 20 + megapixels nodig hebben.

In feite zullen de meeste serieuze fotografen die zich aangetrokken voelen tot de megapixelmonsters die ik hierboven noemde, landschaps- of commerciële shooters zijn, waar detail- en vergrotingskwaliteit boven alles wordt gewaardeerd.

Bovendien draagt een lager aantal megapixels gemiddeld bij aan betere hoge ISO-mogelijkheden. Dit is een deel van de reden waarom je betere ISO-prestaties op deze twee camera’s gaat zien in vergelijking met bijvoorbeeld de 30 MP EOS R.

Wat het dynamisch bereik betreft, zijn zowel de a7 IIIan als de Z6 nek en nek, terwijl ze een zeer respectabele prestatie bieden.

Al met al: deze modellen hebben beide een spectaculaire beeldkwaliteit, zelfs als hun resoluties niet toonaangevend zijn.

WINNAAR: BINDEN

4. Ergonomie en extra functies

Als het gaat om ergonomie en functies, doen beide camera’s het goed , maar elk worstelt op een belangrijk gebied.

Op de Nikon Z6 valt veel leuks te vinden. Zoals ik hierboven al zei, is de grip aan de voorkant merkbaar groter en past deze in de DSLR-mal.

Je krijgt ook een betere menu-organisatie – want hoewel de a7 III de meer recente menu-iteratie van Sony heeft, houdt deze gewoon geen stand in vergelijking met het goed geïmplementeerde, gebruiksvriendelijke systeem van de Z6.

Beide camera’s bieden ook een kantelbaar scherm met aanraakmogelijkheden, hoewel Nikon iets meer biedt op het gebied van aanraakopties (voor fotografen die aanraakfunctionaliteit vollediger willen omarmen).

Je krijgt ook stille opnamen op beide camera’s, wat een enorm voordeel is voor iedereen die in rustigere omgevingen werkt (bijvoorbeeld evenementfotografen) of die stiekem moet fotograferen (straatfotografen).

Er is één plek waar de Nikon Z6 naar beneden valt ten opzichte van de Sony a7 III:

Kaartsleuven.

Om een onduidelijke reden bevat de Z6 slechts een enkele geheugenkaartsleuf – en het neemt XQD-kaarten. Hoewel deze sneller en een beetje duurzamer zijn dan standaard SD-kaarten, zijn ze ook duurder.

Bovendien zullen de meeste fotografen die naar beide camera’s kijken al behoorlijk wat SD-kaarten bezitten, dus de overstap naar XQD zal uiterst frustrerend zijn.

De a7 III biedt daarentegen twee geheugenkaartsleuven, beide SD (hoewel slechts één de snellere UHS-II-kaarten ondersteunt).

En als je een fotograaf bent die redundantie in je werk nodig heeft (bijvoorbeeld bruiloft, sport, fotojournalist), kan dit alleen al de beslissende factor zijn.

WINNAAR: Sony a7 III

5. Autofocus en continu-opnamen

De autofocus van Sony heeft de afgelopen jaren veel aandacht getrokken , maar Nikon heeft een behoorlijke reputatie verworven voor zijn autofocus met fasedetectie in de DSLR-wereld.

Dus welke camera heeft het betere systeem?

In werkelijkheid presteren beide camera’s sterk, vooral sinds de recente firmware-update van de Z6.

Hoewel de Nikon Z6 over het algemeen minder fasedetectiepunten en iets minder AF-dekking biedt, is het in de praktijk moeilijk te zeggen. Beide camera’s zijn snelle en nauwkeurige scherpstellen en bieden snelle single-shot en continue prestaties.

Zowel de Z6 als de Sony a7 III beschikken ook over gezichtsherkenning en oog-AF.

De Z6 blijft iets achter bij de a7 III op het gebied van oogdetectiesnelheid, maar zelfs serieuze schutters moeten niet teleurgesteld zijn over beide prestaties.

Nikon z6 vs Sony a7 iii: beide spiegelloze camera's met oog-AF, high res sensor, snelle autofocus en hoge fps continu fotograferen voor betere fotografie.

Sony A7 III | © Jason Vinsen

Ook krijg je op beide camera’s animal Eye AF (al detecteert de Z6 momenteel alleen de ogen van katten en honden).

Wat betreft opnamesnelheden, de a7 III maximaliseert met 10 frames per seconde, terwijl de Z6 erin slaagt om net een haar sneller te gaan (12 fps).

In de praktijk zijn deze vrij gelijkaardig – en perfect geschikt voor sportopnamen en andere soorten actiefotografie, zelfs als geen van beide camera’s in dit opzicht een echte uitblinker is.

WINNAAR: Sony a7 III

6. Levensduur van de batterij

Qua accuduur is de Sony a7 III een van de beste spiegelloze camera’s die je kunt kopen. Eén batterij moet minstens 600-700 sh meegaanots (en nog veel meer als je conservatief bent met je macht).

De Nikon Z6 daarentegen is veel gemiddelder en grenst zelfs aan teleurstellend. Met behulp van de EVF krijg je 310 opnamen per lading, en dit wordt verhoogd tot 380 opnamen per lading met het LCD-scherm.

Hoewel deze specificatie misschien niet allesbepalend lijkt, kan ik na het gebruik van verschillende spiegelloze behuizingen met een slechte levensduur van de batterij ondubbelzinnig zeggen dat het ertoe doet.

Het constant opladen van batterijen en ze in het veld vervangen is frustrerend, vooral als het slecht weer is. En er zijn momenten waarop je je extra batterijen vergeet als je niet oppast, wat leidt tot verdere stress tijdens shoots terwijl je wanhopig probeert de levensduur van de batterij te sparen.

Bovendien is de aanschaf van twee, drie of vier extra batterijen duur.

WINNAAR: Sony a7 III

7. Video

Zowel de a7 III als de Z6 lijken behoorlijk op elkaar als het gaat om video, dat wil zeggen:

Videomogelijkheden op deze twee camera’s zijn echt heel goed.

In feite zijn de a7 III en de Z6 twee van de absoluut beste full-frame body’s voor video die er zijn, vooral voor videografen die op zoek zijn naar een combinatie van een redelijke prijs en sterke prestaties.

Zowel de a7 III als de Z6 bieden 4k-opnamen met 30 fps (frames per seconde). De Z6 heeft hier de lichte rand, met behulp van de volledige breedte van de sensor, in vergelijking met de lichte (1,2x) uitsnede op de a7 III.

Je krijgt ook full HD-opnamen met maximaal 120 fps op beide body’s, evenals een 3,5 mm microfooningang en een hoofdtelefoonpoort.

Een functie die essentieel is voor videografen en die ontbreekt op een aantal bovenste spiegelloze lichamen, is in-body beeldstabilisatie.

Maar ik ben blij te kunnen melden dat beide camera’s een 5-assige IBIS van vrij vergelijkbare kwaliteit bieden. Dit zorgt voor vloeiendere video-opname (en het is ook uiterst handig voor fotowerk).

WINNAAR: BINDEN

8. Lenzen line-up

Sony A7III spiegelloze camera heeft een hogere prijs, maar uitstekende autofocus tracking, betere levensduur van de batterij, hoge resolutie sensor en vele functies voor het verbeteren van fotografie

Sony A7 III + Sony 35mm f/2.8 | © Jason Vinsen

Lenscompatibiliteit is de afgelopen jaren nogal ingewikkeld geworden en dat speelt zich af in vergelijkingen tussen Nikon en Sony.

De Sony a7 III heeft technisch gezien een veel meer afgeronde lenzen line-up. Je krijgt een combinatie van mooie standaardzooms, standaard primes, een paar groothoekopties en zelfs wat supertele’s door elkaar.

Het is allemaal behoorlijk prijzig, maar je krijgt wel een behoorlijk goed glas.

Dan is er de Nikon Z6, die combineert met Z-mount lenzen.

Helaas zijn er op dit moment slechts een handvol Z-mount lenzen beschikbaar – hoewel Nikon er de komende twee jaar nogal wat zal uitbrengen.

Deze zijn vergelijkbaar geprijsd als de Sony E-mount lenzen, en bevatten veel van de basis professionele glas (bijvoorbeeld een 24-70mm f/2.8, een 70-200mm f/2.8), hoewel de line-up ontbreekt als het gaat om meer gespecialiseerde lenzen.

Dat gezegd hebbende, kunt u de FTZ-adapter kopen en toegang krijgen tot het enorme aantal DSLR-lenzen van Nikon. Veel van deze zijn uitstekend en veel redelijker geprijsd dan de Z-mount opties.

Maar hier wordt het complexer.

U kunt adapters van derden kopen waarmee u Nikon-objectieven kunt gebruiken op Sony-camera’s en Canon EF-objectieven op Sony-camera’s.

En hoewel je misschien geen perfecte compatibiliteit krijgt tussen de a7 III en bijvoorbeeld een Canon EF-lens, vinden de meeste fotografen adapters om fatsoenlijk werk te leveren – waardoor Sony-shooters nogal wat extra opties hebben om te overwegen.

WINNAAR: BINDEN

9. Prijs

Op het moment van schrijven is de Nikon Z6 de iets goedkopere camera.

Je kunt het pakken voor ongeveer US $ 1800 zonder de lensadapter – maar als je besluit om met de meegeleverde adapter te gaan, gaat de prijs met ongeveer $ 40 omhoog.

Maar de Sony a7 III is niet veel duurder. Je kunt het kopen voor ongeveer USD $ 2000, en de prijsstijging van $ 150 – $ 200 is gewoon niet genoeg om een verschil te maken in de geest van de meeste mensen.

Het is vermeldenswaard dat de Nikon-lenslijn een stuk goedkoper is dan de Sony-lenzenreeks, ervan uitgaande dat u de FTZ-adapter gebruikt; Nikon biedt tal van hoogwaardige AF-S objectieven die je tegen spotprijzen kunt kopen.

Maar als u van plan bent om de Nikon-lenzenreeks met Z-vatting te gebruiken, verdwijnt het prijsvoordeel volledig en zit u vast aan het kiezen tussen de vrij dure Z-vatting of E-mount lens line-ups.

WINNAAR: Nikon Z6

Nikon Z6 vs Sony A7 III | Laatste woorden

De Nikon z6 spiegelloze camera blinkt uit in video en beeldkwaliteit, autofocus, eye af, kwaliteit LCD scherm, sensor en belichting bij weinig licht.

Zowel de Sony a7 III als de Nikon Z6 zijn krachtige spiegelloze camera’s.

En beide modellen bieden een uitstekende beeldkwaliteit, autofocus en video.

Met andere woorden, het zijn twee van de meest afgeronde full-frame modellen op de markt van vandaag.

De Z6 mist een tweede kaartsleuf, waardoor het een non-optie is onder fotografen die redundantie in hun werk nodig hebben.

Maar het overtreft gemakkelijk de Sony a7 III in termen van menu-organisatie, waar Sony herhaaldelijk heeft gefaald om een aantrekkelijk systeem samen te stellen, evenals EVF-resolutie.

De Z6 is ook een betere keuze als je een bundel Nikon DSLR lenzen op je plank hebt liggen, omdat je hier optimaal van kunt profiteren met Nikon’s eigen FTZ-adapter. En hoewel de huidige lenzenreeks van Sony vrij goed is, is deze erg prijzig.

Ongeacht welke camera u kiest, u krijgt een fantastische performer – een die u de komende jaren goed van dienst zal zijn.

Sonya7iii

Sony A7III

Deze krachtpatser van een camera overtuigt ons met zijn ongelooflijke beeldkwaliteit en indrukwekkende functies, allemaal voor een concurrerende prijs.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen