Nikon’s Z8-camera kan worden uitgesteld door tekorten aan onderdelen tot 2023

FacebookPinterestDelen

Dit zijn slechts geruchten, maar het lijkt erop dat de aanstaande release van de Nikon Z8-camera mogelijk wordt uitgesteld tot de lente van volgend jaar vanwege ontbrekende onderdelen, of all things; dit ondanks dat de camera zogenaamd al “productieklaar” was.

De Z8 is al sinds 2020 omgeven door geruchten in de fotografische mediawereld toen werd gespeculeerd dat hij een sensor zou delen met Nikon’s D880, een vervanging voor de D850.

Die specifieke veronderstelling kwam helemaal niet uit en zelfs nu is er weinig bekend over de Z8 of veel van zijn specificaties. Dit heeft mensen er echter niet van weerhouden om verlanglijstjes te maken voor wat ze willen dat de camera opneemt wanneer deze eindelijk verschijnt.

Volgens de website Nikon Rumors is de Nikon Z8 niet alleen een speculatief stuk hardware. Inderdaad, de vaak vooruitziende website beweert dat de camera in plaats daarvan al “productieklaar” is en dat deze alleen wordt uitgesteld tot volgend jaar vanwege aanhoudende tekorten aan onderdelen.

Waarom een bedrijf dat zo goed ingeburgerd en capabel is als Nikon problemen zou hebben met het aanschaffen van onderdelen voor wat zeker een populaire nieuwe camera zal zijn onder serieuze fans van het merk, is een raadsel.

foto van nikon Z camera body

afbeelding credit: Nikon Geruchten

Tal van elektronica-industrieën zijn echter inderdaad geplaagd door een aantal chip- en halfgeleidertekorten , dus het is mogelijk. Aan de andere kant heeft ditzelfde probleem Nikon-concurrenten zoals Sony en Fujifilm er niet van weerhouden om dit jaar nieuwe camera’s uit te brengen.

Het is echter vermeldenswaard dat Canon’s eigen geruchten nieuwe release, de Canon EOS R50, ook wordt geclaimd voor begin 2023, wat (volledig speculatief) te wijten kan zijn aan een vergelijkbare vertraging. Canon heeft echter verklaard dat de Canon EOS R6 Mark II-release gedeeltelijk wordt vertraagd door tekorten aan onderdelen.

Ook het vermelden waard is het zeer reële geval van Apple, dat heeft aangekondigd dat de release van zijn onlangs onthulde iPhone 14 Pro ook kan worden vertraagd door vertragingen bij de inkoop van onderdelen bij zijn assemblagefaciliteiten als gevolg van Covid-beperkingen.

Een ding om hier in gedachten te houden is dat veel van de onderdelen voor deze camera’s en telefooncamera’s worden geproduceerd in China, waarvan de regering momenteel een extreem strikt Zero COVID-beleid handhaaft dat gemakkelijk productieschema’s in de grote elektronica en andere fabrieken in het land kan belemmeren.

Hoe het ook zij, de Nikon Z8 wordt naar verluidt geleverd met een enorme 61MP-sensor die vergelijkbaar is met die van de nieuwe Sony A7R V. De camera zou eigenlijk een directe concurrent moeten zijn van de vlaggenschipcamera van zijn rivaliserende merk.

Andere mogelijke specificaties in de geruchten Z8-editie zijn de volgende:

  • AI-gebaseerd real-time tracking AF-systeem
  • 8K 24p, 4K 60p, FHD 120p 10-bits video
  • BIONZ XR &AI Verwerkingseenheid
  • 4K 16-bits onbewerkte uitvoer met S-Log3/S-Cinetone
  • 44m-Dot EVF met 120 fps verversingssnelheid
  • 2″ 4-assig multi-angle touchscreen LCD-scherm
  • 10 fps-opnamen met AF / AE-tracking
  • 8-stop 5-assige beeldstabilisatie
  • CFexpress Type A/ SD-kaartsleuven

We zullen waarschijnlijk veel meer weten voordat het jaar eindigt over wat er met de productie en release van de Nikon Z8 is. Voorlopig heeft Nikon ook verklaard dat het meer Z9-functies in zijn lagere camera’s zal implementeren, wat zeker een goede zaak is voor gebruikers van deze meer betaalbare cameramodellen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer