Oeps: Google Foto’s corrumpeert afbeeldingen van oudere gebruikersaccounts

FacebookPinterestDelen

Tijdens het bijwerken van de algehele Foto’s-ervaring voor gebruikers, en met name gericht op nieuwe “Herinneringen” -functies, lijkt Google ook een ander deel van de “gebruikerservaring” te verwaarlozen.

Onlangs hebben veel gebruikers van het fotoopslagplatform gemerkt dat afbeeldingen die enkele jaren geleden zijn opgeslagen, op bepaalde manieren beschadigd lijken te zijn wanneer ze worden bekeken of gedownload.

Tijdens het afgelopen weekend merkten een aantal Google Foto’s-gebruikers die terug scrolden naar afbeeldingen van ongeveer vijf jaar of ouder op dat de afbeeldingen in sommige gevallen wat sommigen beschreven als scheuren en lijnen die er doorheen liepen, en wazige of vervormde gebieden in andere. Een ander vaak gemeld probleem waren witte stippen en de algehele aard van de corruptie leek vrij te zijn van een specifiek patroon, behalve dat het oudere foto’s beïnvloedde.

Gebruikers van Google Foto’s op Android-apparaten, het foto’s-webplatform van Google en de iOS-versie van de app meldden allemaal hetzelfde. We weten niet precies hoeveel mensen in totaal zijn getroffen onder de miljoenen Foto’s-gebruikers.

De gebruikers die hierover op internet en sociale media hebben gepost, legden ook uit dat de fotocorruptie zou aanhouden, zelfs als de foto’s individueel of via Google Takeout (het massale downloadsysteem voor persoonlijke gegevens van Google) werden gedownload. Originele kopieën van hun foto’s die op gebruikersapparaten waren opgeslagen, zouden in orde zijn en het waren alleen de oude afbeeldingen die in foto’s waren opgeslagen die de tekenen van corruptie hadden.

Er zijn veel rapporten en voorbeelden hiervan op het web geplaatst die meestal de details van deze corruptieproblemen deelden. Nogmaals, het probleem heeft blijkbaar niet alle gebruikers getroffen, maar genoeg gemeld dat de glitch ongemakkelijk wijdverspreid lijkt te zijn.

Afbeeldingscredits: Helpforums van Google Foto’s

Meer recent merkten sommige gebruikers op dat hun problemen met fotocorruptie later weer verdwenen, en nog recenter, vanaf 26 september, verklaarde Google dat het het probleem heeft herkend en dat het snel werkt om het op te lossen.

Zoals we eerder op deze site hebben gemeld, heeft Google Foto’s onlangs gewerkt aan updates voor zijn Foto’s-platform en introduceert het nieuwe algoritmische wijzigingen waarmee het specifieker ideale foto’s voor gebruikersherinneringen en videodia’s kan herkennen. Het bedrijf scant beelden met AI-technologie om dit effect te bereiken. Of dit op enigerlei wijze verband houdt met het probleem van de beeldbeschadiging voor oudere foto’s, is onbekend.

Meer in het algemeen raden we u aan uw eigen oudere Google Foto’s-uploads te controleren als u een gebruiker van het platform bent en ervoor te zorgen dat ze in orde zijn.

Nog breder, fotografen moeten uitzonderlijk voorzichtig zijn met het bewaren van meerdere back-ups over verschillend media van hun belangrijkste foto- en videowerk. Geen enkel platform kan de gegevensintegriteit absoluut garanderen en dit geldt zelfs voor giganten zoals Google. Een meerlaagse back-upstrategie is de veiligste manier van handelen voor serieuze, geharde beeldbeveiliging.

Bovendien kan een beeldopslagplatform, afgezien van problemen met gegevensbeschadiging, uw account willekeurig verwijderen of sluiten, hetzij per ongeluk of om meer dubbelzinnige redenen. Met name Google staat erom bekend dit te doen met weinig tot geen verhaal van een gebruiker.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer