Olympus 40-150mm f/2.8 Pro Lens Test

FacebookPinterestDelen

De Olympus 40-150mm f/2.8 Pro Lens is een m4/3 vatting gelijk aan een 80-300mm f/2.8 zoomlens.

Het is weerbestendig en op het grotere formaat van micro four-thirds lenzen (zie meer goede hier).

In vergelijking met full-frame tegenhangers is het echter relatief licht en klein. Het is perfect voor allerlei toepassingen, maar ik zal het bekijken vanuit een bruilofts- en portretperspectief.

Als je een fotograaf bent die de last in je tas en op je rug wil verlichten, maar nog steeds het perspectief en het gemak van een lange, snelle zoom nodig hebt, zijn deze lens samen met de Panasonic Lumix G Telephoto Zoom 35-100mm (70-200mm EFL) f/2.8 je twee pro-level opties.

Olympus 40-150 f/2.8 Pro objectief

Olympus 40-150mm f/2.8

Robuuste lens die versteld doet staan met zijn compacte formaat en adembenemende prestaties.

Controleer de huidige prijs

Ik heb de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro de beste van die keuzes gevonden vanwege bereik, bouwkwaliteit, scherpstelling en meer.

Houd er bij het lezen van deze review rekening mee dat we in m4/3 een 2x crop factor hebben. Dus als je EFL ziet, betekent dit een gelijkwaardige brandpuntsafstand op full-frame camera’s.

Deze lens is in wezen een vervanging voor de eerbiedwaardige 70-200 f/ 2.8 die in de meeste pro’s tassen zit met een paar kanttekeningen en een extra bereik van 100 mm.

Met dat in gedachten, laten we er eens op ingaan.

Inhoudsopgave

Olympus M.Zuiko 40-150mm f/2.8mm Pro Technische Gegevens

Pros

 • Uitstekende bouwkwaliteit (exclusief de zonnekap)
 • Ongelooflijke weersafdichting
 • Extra lang bereik (tot 300 mm EFL)
 • Scherpstelvermogen dichtbij (2,3′)
 • Scherp wijd open
 • Grootte en gewicht
Tegens

 • Fragiele zonnekap
 • Drukke bokeh in sommige omgevingen
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand – 40 tot 150mm (35mm equivalente brandpuntsafstand: 80 tot 300mm)
 • Lens ontwerp – 16 elementen in 10 groepen
 • Membraanbladen – 9, Afgerond
 • Filter grootte – 72 mm (voorzijde)
 • Dimensies – 3,13 x 6,3″ / 79,4 x 160 mm
 • Gewicht – 1,7 lb / 760 g

Bouw & Ergonomie

Olympus 40-150 f/2.8 Pro Objectief met statiefgondel.

Als professioneel fotograaf kijk ik meestal alleen naar twee lijnen Olympus objectieven, de Premium lijn (uitstekend IQ, maar niet-weerbestendige en langzamere diafragma’s) of de Pro lijn (weerafdichting, superieure optiek, vaak snellere diafragma’s) waar deze zoomlens in valt.

De scherpstelring voelt tijdens gebruik mooi gedempt aan en de statiefgondel is solide constructie. Ik sluit mijn Holdfast Gear MoneyMaker-camerariem aan op deze kraag om de kleinere m4/3 camerabody’s aan de lens te laten bungelen in plaats van druk uit te oefenen op de vatting.

De loop van de lens beschikt ook over een functieknop die kan worden geprogrammeerd om veel dingen te doen, zoals ISO, digitale zoom en meer. Ik heb ervoor gekozen om het niets te laten doen, om onbedoelde instellingswijzigingen tijdens snelle bruiloften te voorkomen.

Het Olympus 40-150mm f/2.8 Pro objectief is voorzien van een Canon ET-78 II zonnekap.

De weersafdichting van de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro Lens is van de hoogste kwaliteit. Deze lens heeft verrassingsvoorstellen gefotografeerd in temperaturen onder het vriespunt met sneeuw die erop valt tot plotselinge stormen die het (en mij en mijn klanten) tijdens buitenbruiloftsportretten zonder problemen doordrenken.

Als ik dit een jaar geleden had geschreven, zou ik de bouwkwaliteit van deze lens een perfecte score geven. Ik zou ook het unieke ontwerp van de zonnekap prijzen, waarbij de motorkap op en neer op het lichaam schuift voor gemakkelijk transport.

Ik begon echter internetberichten te zien, evenals een van een vriend, van deze zonnekap die plotseling desintegreerde. Op een dag deed mijn capuchon hetzelfde.

Ik kan dit niet bevestigen, maar Olympus heeft dit probleem misschien stilletjes opgelost als je de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro Lens vandaag nieuw koopt. Als je zonnekap echter uit elkaar gaat, past deze Canon ET-78II zonnekap voor hun EF 135mm f/2.0L lens perfect.

Focus prestaties

Wanneer gemonteerd op professionele camerabody’s zoals de Olympus OMD EM1 X of de Olympus OMD EM1 II, is ditDe zoomlens autofocust direct, zelfs bij weinig licht.

Het is uiterst nauwkeurig en ik heb zelden missers met deze lens die niet mijn eigen schuld zijn.

Een bonus autofocus functie van dit objectief en de andere Pro lijn van objectieven zoals de Olympus 12-40 (24 tot 80mm EFL) f/2.8 Pro is hun close focus vermogen. Dit heeft me in staat gesteld om details op bruiloften met gemak in faux macro te nemen.

De handmatige scherpstelkoppeling van de Olympus Pro objectieven maakt het mogelijk om snel tussen automatische en handmatige scherpstelling te springen.

De Pro lijn van Olympus objectieven biedt ook een handmatige scherpstelkoppeling om snel over te schakelen van AF naar MF en terug. Dit is geweldig voor hybride foto- en videodekking.

Beeldkwaliteit

Dit is een ongelooflijk scherpe lens (zelfs wijd open) en een die zijn naaste concurrent, de Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm (70-200mm EFL) f/2.8 II POWER OIS Lens, overtreft.

Het is een geweldige optie voor studiowerk en portretten op locatie.

In de wereld van online fotografieforums is een van de negatieven die je zult lezen over m4 / 3-systemen het onvermogen om een ondiepe scherptediepte te bereiken. In portretten en vooral op bruiloften wordt er met liefde naar mooie bokeh gekeken en onderdeel van een aantal zeer verkoopbare looks voor klanten. Het zou niet het enige doel moeten zijn, maar ik dwaal af.

Wanneer je fotografeert met de Olympus 40-150 f/2.8 Pro Lens op f/2.8, krijg je de lichtverzameling van 2.8, maar je scherptediepte zal f/5.6 zijn in 35mm full-frame equivalentie.

Dit heeft de neiging om deze uitstekende lens een reputatie te geven voor “drukke bokeh”, en ik begrijp dat sentiment.

Om die romige bokeh-look met dit objectief te bereiken, moet je je onderwerp vrij dicht bij je hebben en de achtergrond ver weg.

Dan bereik je de “portretmodus tot het maximum” -uiterlijk zoals een recente klant ernaar verwees.

Als alternatief kan men de Olympus 45mm (90mm EFL) f/1.2 PRO Lens gebruiken als een gemakkelijkere manier om onscherpe achtergronden te bereiken.

Ik zou willen dat Olympus een aantal ultrasnelle zooms zou uitbrengen, zoals een 35-100 f / 1.8 om trouwfotografen te helpen de rommelige achtergronden uit te wissen die we soms niet kunnen vermijden.

Als je het niet erg vindt om af en toe een “drukke bokeh” -look te hebben (en we zouden allemaal beter op onze achtergronden moeten letten), dan zul je dol zijn op de beeldkwaliteit van de Olympus 40-150 F2.8 Pro Lens.

Olympus 40-150mm f/2.8 Voorbeeldopnames

Bekijk deze voorbeeldopnames gemaakt met de Olympus 40-150mm f/2.8.

Waar voor je geld

Met ongeveer $ 1500 is de Olympus 40-150 F2.8 Pro-lens een uitstekende waarde in vergelijking met andere professionele zooms zoals de Nikon NIKKOR Z 70-200mm f / 2.8 VR S-lens voor camera’s zoals de Nikon Z6 spiegelloze digitale camera.

Deze Olympus Pro zoomlens vergroot ook je bereik tot 300mm in 35mm full frame equivalentie. Combineer dit met de Olympus M.Zuiko Digital MC-14 1.4x Teleconverter of Olympus MC-20 M.Zuiko Digital 2x Teleconverter, en de sport/wildlife fotografen krijgen zichzelf tot 600mm bereik in 35mm full-frame equivalentie. Best een waarde, inderdaad.

Controleer de huidige prijs

Olympus 40-150mm f/2.8 Test | Conclusie

Olympus EM 1 II + 40-150mm f/2.8 bij 1/640 | f/2.8 | Iso 640

De Olympus 40-150mm f/2.8 lens is een werkpaardzoom die de meeste micro four thirds shooters zal zijn die een 80-300mm 35mm equivalent bereik nodig hebben. Het is geweldig voor trouw- en portretfotografen, maar ook voor natuur en sport.

Ik zie het niet zitten om deze ooit te laten gaan en ben van plan hem te houden zolang ik in het systeem fotografeer. Het is scherp en helder en dat extra bereik komt soms echt van pas.

Olympus 40-150 f/2.8 Pro objectief

Olympus 40-150mm f/2.8

Robuuste lens die versteld doet staan met zijn compacte formaat en adembenemende prestaties.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen