Gids voor strandfotografie (beste uitrusting, tips en ideeën)

FacebookPinterestDelen

In deze gids voor strandfotografie gaan we je alle kennis bieden die je nodig hebt om deze vaardigheid onder de knie te krijgen.

Naar je plaatselijke strand gaan biedt een fantastische kans om je fotografie te oefenen en een aantal prachtige foto’s te maken.

Bovendien kun je veel doen met een eenvoudige strandscène om een meeslepend verhaal te creëren.

Het is echter niet zo eenvoudig als je misschien denkt , dus laten we een kijkje nemen en enkele belangrijke tips voor strandfotografie doornemen.

Inhoudsopgave

25 tips voor geweldige foto’s op het strand

Als je met een camera naar je plaatselijke strand gaat, garandeer je niet dat je geweldige foto’s zult maken. Wat u moet doen, is een paar eenvoudige stappen nemen die uw strandfotografie naar een hoger niveau tillen en zorgen voor betere resultaten.

Dat is waar deze tips voor strandfotografie om de hoek komen kijken. Door onze 25 tips voor geweldige strandfoto’s te volgen, zul je het elke keer spijkeren.

1. Houd het schoon

Voorbeeld strandfotografie van een persoon die in het water staat.

Als u met uw dure camera naar uw plaatselijke strand gaat, moet u een paar voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat deze schoon en functioneel blijft.

Camera’s hebben een standaard bedrijfstemperatuur – als ze te koud of te warm worden, stoppen ze gewoon met werken. Houd er rekening mee dat je je spullen te lang in de hete zon laat liggen.

Zodra u zand in uw apparatuur krijgt, kunt u het net zo goed de volgende dag naar het reparatiecentrum sturen. Als uw camera en lenzen weerbestendig zijn, beschermt dit ze tot op zekere hoogte tegen stof.

Zorg ervoor dat je de camera en het zand zo ver mogelijk van elkaar vandaan houdt. Een goed afgesloten en duurzame cameratas kan hierbij helpen wanneer je niet actief fotografeert.

Gebruik een lensblower om zand van het glazen element aan de voorkant van uw lens te verwijderen en maak het vervolgens schoon met een lensdoek – als u het andersom doet, krast u uw lens.

2. De beste lenskeuze

Gebruik een groothoek voor het vastleggen van een landschapsscène of om meer van de omgeving te bereiken.

Uitrusting gebruikt door landschapsfotograaf Roman Koenigshofer op Shotkit.

De beste lens voor strandfotografie hangt af van wat je van plan bent te fotograferen.

Als je de uitgestrekte stranden en de oceaan wilt vastleggen, dan is een groothoeklens het beste. Op deze manier leg je het uitgestrekte landschap vast.

Als je portretten maakt, maar een beetje van het landschap wilt voor context, is het gebruik van een langere lens logisch.

Om te voorkomen dat u van lens wisselt en het risico loopt zand in de camera te krijgen, gebruikt u een zoomlens die een brandpuntsbereik van 24-70 mm bestrijkt.

Voor betere strandfoto’s gedurende de dag, voeg je een zonnekap toe. Stranden zijn zonnig en hebben veel verblinding cverteerd door de witheid van het zand en het licht dat op het water weerkaatst wordt. Dit licht kan een beeld wegspoelen en wazig maken.

Met een zonnekap verminder je de hoeveelheid licht die onder extreme hoeken de lens binnenkomt.

3. Gebruik Flash om schaduwen te verslaan

Het gebruik van een flitser, zelfs in heldere omstandigheden, kan u helpen een goed belichte foto te maken.

Hoewel een zonnig strand ongelooflijk helder kan zijn, zijn er nog steeds situaties waarin een flitser het verschil kan maken.

Het is vooral van cruciaal belang wanneer u strandportretten maakt en u een gelijkmatige hoeveelheid licht over het gezicht van uw onderwerp wilt.

Terwijl de zon ondergaat, werpen de wenkbrauwen, neus, lippen en kin diepe schaduwen. Dit vervormt de kenmerken van je onderwerp.

Met een flitser op de camera kunt u licht werpen om de schaduwen terug te duwen zonder het gezicht te veel bloot te leggen.

Als uw flitser een diffuser heeft, breng deze dan aan om de hardheid die een flitser veroorzaakt te verzachten. U kunt ook een zilveren of gouden reflector gebruiken om het zonlicht vanuit een lagere hoek op uw onderwerp af te werpen.

4. Neem een statief mee voor stabiliteit

Gebruik een statief voor strandfotografie om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Hoewel een statief misschien een belemmering lijkt op zanderig terrein, komen ze van pas voor verschillende stijlen van strandfotografie.

Een statief ondersteunt en houdt je camera stil en stabiel. Je hebt dit niveau van stabiliteit nodig als je lang belichtingswerk doet met lange sluitertijden. Met een statief heb je geen camerabeweging die je compositie bederft.

Dit is vooral handig bij het maken van beelden van zonsopgang of zonsondergang.

5. Gebruik filters om uw belichting te regelen

Foto van prachtige tropische scène.

Er is een breed scala aan filters die ideaal zijn voor strandfotografie die uw controle over de belichting optimaliseren.

Door een filter te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat u goed belichte foto’s krijgt, zelfs in de zwaarste zon.

Bovendien heeft een filter dat aan de voorkant van je lens wordt geschroefd de toegevoegde waarde om het te beschermen tegen het zand. Het is gemakkelijker om een bekrast filter van $ 50 te vervangen dan een lens van $ 500!

Een UV-filter is de goedkoopste van de filteropties en biedt dat beschermingsniveau. Ze filteren ook het UV-licht dat de lens en de sensor raakt – dit kan anders ongewenste atmosferische effecten veroorzaken, zoals waas of lichtlekken.

6. Schiet van bovenaf met een drone

Drone fotografie van het strand in de lucht.

Drone-opnamen van een strand zorgen voor fascinerende foto’s – vooral met je drone op een aanzienlijke hoogte.

Drones vangen het contrast tussen het geel van het zand en het diepe aquablauw van het water. De beukende witte golven op het strand scheiden deze twee elementen.

Je kunt ook naar het strand gaan met je drone bij zonsopgang of zonsondergang om vast te leggen hoe het veranderende licht het landschap van bovenaf varieert.

Het gebruik van een drone voegt een geheel nieuw perspectief toe aan strandfotografie en kan je foto’s op ooghoogte complimenteren terwijl je onderweg bent.

7. Betere smartphonefotografie

Smartphone voor het fotograferen van strand.

Als je niet op een nieuwe camera wilt spetteren, overweeg dan om je smartphone te gebruiken voor strandfotografie.

De meeste smartphones van de huidige generatie hebben een camera – of meerdere – die verbluffende foto’s produceren. Bovendien biedt de camera-app meer dan alleen automatische fotografie.

Met velen kunt u de ISO en uw sluitertijd wijzigen voor creatieve effecten – experimenteer om de beste resultaten te krijgen.

Zorg ervoor dat u uw scherpstelgebied selecteert met een tik op het scherm, vooral als u onderwerpen op de voorgrond vastlegt.

Bekijk hier meer tips voor iPhone-fotografie.

8. Fotografeer in RAW

Paar lopen op zand met zonnevlam.

RAW-afbeeldingsbestanden bevatten alle gegevens die zijn vastgelegd door de beeldsensor van de camera.

Hoewel de bestanden groter zijn dan JPEG’s, hebt u meer controle bij het bewerken van de afbeeldingen later in de nabewerking.

Met bestanden in het RAW-formaat kun je alle uitgeblazen hooglichten terugschroeven en de details uit donkere schaduwen halen.

Omdat strandscènes vaak te helder zijn, heb je een betere kans om een overbelichte foto met RAW weer tot leven te wekken.

9. Selecteer de juiste sluitertijd

Foto met lange belichtingstijd op het strand.

Met je sluitertijd kun je het algehele visuele tempo van een afbeelding regelen.

Het gebruik van een snellere sluitertijd zal je onderwerpen bevriezen. Dit is handig voor het fotograferen van kinderen die spelen op het strand, in het water of voor het vastleggen van vogels op de vleugel.

Het vertragen van je sluitertijd zorgt voor meer licht naarmate de sensor langer wordt blootgesteld. U kunt ook langere sluitertijden gebruiken om beweging in uw onderwerpen vast te leggen – stel u de dezelfde spelende kinderen, maar met een lichte waas om beweging aan te geven.

Houd rekening met lange sluitertijden die highlight blow-outs en potentiële camerabewegingen veroorzaken – daarom raden we aan een statief mee te nemen.

10. Probeer Black &White voor drama

Zwart-wit foto van zand en zee.

Stranden bieden een prachtig palet aan kleuren, waaronder blauw, groen, geel en wit – deze kleuren hebben de neiging om een natuurlijk contrastniveau te bieden.

Een ander alternatief is om uw strandfoto’s te bewerken met een zwart-wit of monochroom filter of preset in uw nabewerkingssoftware.

Je zult merken dat je foto’s contrast weergeven en er interessant uitzien dankzij de verschillende tinten van de lucht, wolken, water en strand.

11. Witbalans effecten

Witbalans maakt een foto warmer of koeler.

Veel fotografen die ik ken, negeren volledig het feit dat hun camera en bewerkingssoftware wijzigingen in de witbalans kunnen aanbrengen.

Met de witbalans kunt u de kleurtint van een afbeelding als geheel wijzigen. Op deze manier kun je een warmere gloed over een afbeelding werpen door de witbalans te verschuiven naar de rode en gele tinten.

Als alternatief kunt u een kouder gevoel geven aan een afbeelding door het te verschuiven naar de groenen en blauwen.

Probeer te spelen met de witbalans tijdens het bewerken van uw strandfoto’s om te zien welke verschillende effecten u kunt bereiken.

Mijn grootste advies met witbalanscontrole is om het subtiel te houden en niet te overdrijven. Raadpleeg onze witbalansgrafiek voor een nadere blik.

12. Controle blootstellingscompensatie

Gebruik de belichtingscompensatie- of spotmetingsmodus om belichtingsproblemen met portretten te voorkomen.

Met de uitdagende belichting in strandfotografie, zal het helpen om de belichtingscompensatie van uw camera onder de knie te krijgen.

Afhankelijk van de stijl van de camera die u gebruikt, is er een instelling voor belichtingscompensatie in het menu of op een speciale draaiknop.

Camera’s zijn intelligente apparaten en wanneer ze in Auto fotograferen, nemen ze alle beslissingen voor u. In sommige situaties nemen ze niet altijd de beste beslissingen.

Met zoveel licht dat de beeldsensor raakt, zal de camera de belichting verminderen om dit te compenseren. Als u meer controle en verbeterde belichting wilt, schakelt u uw camera over naar de handmatige modus en beheert u de belichtingscompensatie zelf.

Als u een portret maakt, kunt u ook proberen uw meetmodus te schakelen om meting te herkennen, omdat dit zal helpen bij het correct blootstellen van het gezicht van de persoon.

13. Maak unieke composities

Met behulp van de regel van derden in oceaanfoto.

Het creëren van een spannende compositie met je strandfotografie zorgt ervoor dat je foto’s opvallen.

De compositie is een verzameling elementen in uw afbeelding. Op het strand omvatten deze de lucht, wolken, horizon, golven, zand, kiezels, schelpen, hoog gras, paden en rotsformaties – om nog maar te zwijgen van de extra elementen zoals mensen en huisdieren die van het strand genieten.

Neem even de tijd om de scène te scannen en zoek naar interessante elementen en unieke opnamehoeken om voort te bouwen op je compositie.

Zoek naar functies die opwinding, drama en sfeer creëren en experimenteer met verschillende manieren om deze in uw strandfoto’s op te nemen.

14. Selecteer scherpstelpunten

Hart in het zand zomerfotografie.

Stel je een groothoek strandfoto voor waarbij het zand, de zee en de lucht zich voor altijd uitstrekken. Hoewel er veel schoonheid en waarde in een foto als deze zit, mist het nog steeds iets.

Een scherpstelpunt is een element of onderwerp in je compositie dat de kijker in het beeld trekt. De juiste scherpstelling kan het effect van je strandfotografie volledig veranderen.

Stel je diezelfde uitgestrekte strandscène voor met de toevoeging van een enkele figuur die meeloopt met een lange sjaal die in de wind waait.

Je hebt nu een compositie die je kijker aantrekt en een context creëert voor je verhaal.

15. Vermijd de massa

Landschappen met blauwe luchten, rotsen, bomen en zand kunnen prachtige strandbeelden opleveren.

Bij het maken van strandfoto’s die de natuurlijke schoonheid van de omgeving benadrukken, is het laatste wat je nodig hebt een stel mensen in de weg.

Om de drukte te vermijden, arriveer je wanneer er geen andere mensen op het strand zijn.

De vroege ochtend is meestal het beste omdat mensen graag het strand bezoeken na het werk en de zonsondergang bekijken. Maar zelfs sommige stranden zijn ’s ochtends populair bij hondenuitlaters en zwemmers – vooral in de hitte van de zomer.

Als je je strandfotografie wilt richten op de rust van de natuur, doe dan wat onderzoek en breng een paar vroege ochtenden en avonden door met rondrijden om te check out de activiteit. Zoek naar rustigere stranden die als verborgen juweeltjes worden beschouwd.

Zie ook: hoe fotografeer je een woestijn?

16. Neem mensen op in je foto’s

Voeg iemand toe aan je opname om een brandpunt te geven.

Ok, we hadden het net over het vermijden van drukte in strandfotografie.

Maar hoewel het vervelend is om mensen tijdens je shoot naar je verborgen juweeltje van een strand te laten komen, kun je ze in je compositie verwerken.

Een eenzame wandelaar met hun hond die voor hen uit rent, zorgt voor een perfecte foto.

Als alternatief voegt een groep modebewuste tieners die rondhangen, of zelfs een paar arm in arm, veel verhaal toe aan je landschapsfoto’s.

Houd rekening met wie je fotografeert en zorg ervoor dat je iemands identiteit niet onthult.

17. Neem de kinderen mee voor de lol

Laat je creativiteit de vrije loop in kinder- en familiestrandfoto's.

Kinderen houden ervan om op het strand te zijn en ze zijn op zulke momenten op het hoogtepunt van geluk en energie. Dus waarom zou je ze niet meenemen?

Spelende kinderen worden afgeleid van de wereld om hen heen, dus het zal gemakkelijk zijn om een aantal prachtige openhartige strandfoto’s te maken.

Of ze nu in het water spetteren, een kasteel bouwen of jagen in rotspoelen, kom lekker dichtbij en leg hun spel vast.

18. Gebruik natuurlijke rekwisieten

Een kampvuur op het zand is een goed voorbeeld van een effectieve strandfoto.

Wanneer u foto’s van het strand maakt, zoek dan natuurlijke rekwisieten om u heen om ze interesse te geven.

Overweeg om een lokale plantensoort als centraal punt te hebben. Fotograferen door hoog gras op de voorgrond met een prachtige achtergrond ziet er indrukwekkend uit.

Neem geen bloemen van thuis mee, want het introduceren van een vreemde plantensoort kan een dramatische impact hebben op de lokale omgeving.

Als er geen vegetatie in de buurt is, jaag dan op veren die door zeevogels of zelfs stukken drijfhout zijn gevallen. Plant deze in het zand onder interessante hoeken om een kader te maken voor je compositie of een voorgrondonderwerp.

Over drijfhout gesproken, als het mag, bouw dan een klein strandkampvuur en schiet daar doorheen of vang de vonken op die spelen.

19. Schiet zonnesterren

Zonnesterren zijn een goede techniek om te gebruiken in zeebeelden.

Zonnesterren treden op wanneer een klif, boom of uitstulping van rots de zon gedeeltelijk blokkeert. Wanneer je je lens direct op de zon richt, splitst het licht zich in bundels.

De diafragmabladen in je lens vangen het licht op en veroorzaken dit effect.

Om zonnesterren te bereiken, gebruikt u een smal diafragma op uw lens om het licht dat de beeldsensor raakt te verminderen.

Zonnesterren voegen verhaal toe aan strandfotografie op een warme dag – de zon lijkt op het toneel te kloppen.

20. Creëer silhouetten

Zonsopgangen en zonsondergangen zijn geweldige kansen voor silhouetbeelden.

Silhouetten zijn een andere geweldige truc om je strandfotografie mouw op te hebben.

Het maken van een silhouet- of achtergrondverlichtingsfoto is eenvoudig.

Dankzij de overvloed aan fel zonlicht kun je je onderwerp direct voor de zon positioneren.

Ze zullen verschijnen met een halo van licht rond hun lichaam en hun haar zal gloeien met het gefilterde licht. Maar hun lichaam en gelaatstrekken zullen verschijnen als een zwart silhouet.

Laat je onderwerp dansen, rennen of gewoon spelen op het strand en het contrast tussen de zwarte en heldere gebieden zal het verhaal vertellen.

21. Bekijk de horizon

Stem uw foto's af op de horizon.

Een van de gouden regels van fotografie is om je foto’s correct te oriënteren tegen een denkbeeldige horizon.

Gelukkig is in strandfotografie de horizon niet ingebeeld – het is daar! Gebruik het als een gids om ervoor te zorgen dat uw afbeeldingen correct zijn uitgelijnd.

Pas de regel van derden toe, zodat de horizonlijn niet in het midden van het frame zit. Plaats de horizonlijn hoger in het frame om meer van de voorgrond of lager in het frame te krijgen voor meer van de achtergrond.

22. Gebruik reflecties

Reflecties in het zand zorgen voor opvallende belichtingen.

Bij strandfotografie krijg je veel licht dat weerkaatst op het water en het zand – vandaar de noodzaak om je belichting zorgvuldig te regelen.

Stel je voor dat je de weerspiegeling van je kind kunt vastleggen terwijl je in een stille rockpool speelt. Of met behulp van de reflectie van een plas water die is achtergelaten door het terugtrekkende tij.

(Vergeet ook niet dat als je altijd reflecties in het water kunt ‘faken’, met behulp van een krachtige beeldeditor genaamd Luminar AI.)

Gebruik het water om een kernonderdeel van je compositie te vormen. Even de tijd nemen om alle elementen die je in een compositie zou kunnen gebruiken grondig te verkennen, is essentieel – voordat je zelfs je camera pakt.

Bekijk hier onze gids voor meer tips over waterreflectiefotografie.

23. Fotografeer op Golden Hour

Profiteer van de lichtomstandigheden tijdens de gouden uren.

Golden hour is een fotografieterm om het tijdstip van de dag net na zonsopgang en net voor zonsondergang te beschrijven.

Tijdens het gouden uur is het licht veel zachter en warmer van kleur. Onderwerpen hebben een warme gloed die huidtinten doet knallen.

Het gebruik van dit tijdvenster in uw voordeel geeft uw afbeeldingen veel meer punch en karakter dan die geschoten op de middag.

Bovendien zijn er tijdens het gouden uur in de ochtend veel minder mensen op het strand. Voor meer tips om foto’s te maken op golden hour, zie onze gids.

24. Controleer het weer

Leg de kleuren en het drama van een strandomgeving vast door uw bezoek te timen met het weer.

Ik raad aan dat elke excursie voor buitenfotografie een grondige controle van de weersvoorspelling omvat.

Het heeft geen zin om met je dure camera naar het strand te komen als het regent… Of is die er wel?

Hoewel de verleiding groot is om alleen strandfoto’s te maken als het warm en zonnig is, is er veel te zeggen voor de stemmingen die slecht weer kan creëren.

Op voorwaarde dat uw camera bestand is tegen de elementen, zorgt het vastleggen van strandfotografie in het midden van een storm of op een koude mistige ochtend voor meeslepende beelden.

Ga naar het strand in elk weertype – je zult versteld staan van hoe dezelfde locatie drastisch verschillende stemmingen aanneemt.

25. Wees altijd veilig

Vermijd problemen en uitdagingen als fotograaf door voorbereid te zijn.

Persoonlijke veiligheid als fotograaf moet altijd in gedachten zijn, ongeacht of je in een donker steegje fotografeert of een piek beklimt om een adelaar vast te leggen.

Let op het strand op de gevolgen van te veel zon – kleed je op de juiste manier, blijf gehydrateerd en neem voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen de UV-stralen.

Wees je bewust van veiligheidskwesties zoals het zeeleven dat aanspoelt op het strand, rotsachtige uitstulpingen en de vreemde verdwaalde bal van het nabijgelegen strandcricket.

En tot slot, wees respectvol voor het milieu en probeer geen dieren in het wild te storen die je tijdens je fotografische avonturen tegenkomt.

Veelgestelde vragen over strandfotografie

Welke instellingen moet ik gebruiken voor strandfotografie?

De instellingen die u gebruikt, zijn afhankelijk van wat u fotografeert (landschap, strandportretten, enz.) en het tijdstip van de dag. In de middagzon wil je een snelle sluitertijd, lage ISO en een smal diafragma. Tijdens het gouden uur of zonsondergang moet je mogelijk je sluitertijd vertragen en / of je diafragma vergroten.

Hoe maak ik een goede strandfoto van het gezin?

Plaats eerst het gezin om ervoor te zorgen dat er wat licht van voren op hen valt (achtergrondverlichting verandert iedereen in silhouetten). Gebruik een smal diafragma zodat je iedereen scherp krijgt – f / 8 of hoger zou het moeten doen – pas vervolgens je ISO en sluitertijd dienovereenkomstig aan (je kunt ook de diafragmavoorkeuzemodus gebruiken en je camera zal die voor je bepalen).

Hoe maak ik zonsondergangfoto’s op het strand?

Als je een strandlandschap fotografeert, houd dan je diafragma smal (een hoog f-getal) om meer van de scène scherp te krijgen. Omdat het licht afneemt, moet u mogelijk uw ISO verhogen of een langere sluitertijd met een statief gebruiken. Als je silhouetten tegen de zonsondergang wilt fotograferen, kun je het diafragma breder openen, vergeet niet om te belichten voor de lucht en houd je onderwerpen donker.

Getting Better Beach Foto’s | Laatste woorden

Naar het strand gaan met je camera en een paar ideeën is een geweldige manier om een dag door te brengen. Je hebt niet alleen keuze te over in het maken van unieke composities, maar je leert ook het een en ander over je fotografievaardigheden en -vaardigheden.

Hopelijk hebben deze strandfotografie tips je wat extra ideeën en begeleiding gegeven.

Met een beetje oefening kun je veel plezier beleven aan het fotograferen van strandfotografie.

FAcebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer