Olympus 45mm f/1.2 Pro Lens Test

Je hebt ongetwijfeld de term portretlens gehoord, die in feite een optiek definieert die het menselijk gezicht flatteert en meestal in de brandpuntsafstanden van 85 mm tot 200 mm aan de lange kant valt.

De Olympus 45mm f/1.2 Pro met de Micro Four Thirds 2x cropfactor zet dit snelle stuk glas op 90mm equivalente brandpuntsafstand en optimaal voor portretfotografie.

Als je een Micro Four Thirds-shooter bent met body’s zoals de Panasonic G9 of Olympus OMD EM1 III en portretten of bruiloften schiet, is dit een lens die je wilt overwegen.

olympus-45mm-1.2-lens-test0001

Olympus 45mm f/1.2 Pro

Prachtige portretlens die scherpe onderwerpen vastlegt tegen mooie gevederde bokeh.

Controleer de huidige prijs

Ik ging onlangs op pad voor een aantal stedelijke straatportretten met dit objectief gemonteerd op de Olympus OMD EM1 X camerabody. Ik schoot meestal wijd open om de rommel van de steegjes waarin we werkten te vervagen.

De resulterende beelden zijn te vinden in de onderstaande test, om de prestaties van de Olympus 45mm f/1.2 Pro in de echte wereld te benadrukken.

Laten we dus eens kijken hoe deze lens zich opstapelt in vergelijking met andere Micro Four Thirds-lenzen.

Inhoudsopgave

Olympus 45mm f/1.2 Pro Technische Gegevens

Pros

 • Fantastische bouwkwaliteit en weersafdichting
 • Mooie bokeh kwaliteiten
 • Snel f/1.2 diafragma voor het verzamelen van licht
 • Scherp bij alle diafragma’s
 • Stevige zonnekap met slot
Tegens

 • Een beetje prijzig
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 45mm (35mm Equivalent Brandpuntsafstand: 90mm)
 • Minimale brandpuntsafstand: 1,64′ / 50 cm
 • Optisch ontwerp: 14 elementen in 10 groepen
 • Diafragmabladen: 9, Afgerond
 • Afmetingen: 2,76 x 3,34″ / 70 x 84,9 mm
 • Gewicht: 14.46 oz / 410 g

Bouw & Ergonomie

De Olympus 45mm f/1.2 Pro met kap en cap.

De Olympus 45mm f/1.2 Pro maakt deel uit van de Olympus Pro-serie objectieven, wat betekent dat hij volledig weerbestendig is tegen stof, vocht en vriestemperaturen.

Het wordt geleverd met een zonnekap die vastzet, evenals een lenszakje.

Olympus staat hoog aangeschreven om hun superieure weersafdichting en hoewel er tijdens mijn straatsessie geen sneeuw naar beneden kwam, twijfel ik er niet aan dat dit objectief, net als het Olympus 40-150mm f/2.8 Pro objectief dat ik onlangs testte, prima bestand zal zijn tegen de elementen.

Deze brandpuntsafstand is al in het Micro Four Thirds formaat door Olympus zelf behandeld met de ultrakleine Olympus 45mm f/1.8 Premium en de Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2, maar geen van beide heeft weerbestendige afdichting.

De eerste heeft ook een langzamer diafragma en een zonnekap wordt apart verkocht.

In tegenstelling tot de Panasonic heeft deze Olympus echter geen stabilisatie ingebouwd in het objectief. Dit is niet nodig voor Olympus camera’s, omdat alle camera’s ibis hebben, terwijl slechts enkele van de Panasonic camerabody’s dat doen.

Ik heb het gevoel dat het formaat perfect is, en vergeleken met een full frame portretlens zoals de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art is het minuscuul.

Er zijn echter mensen die de voorkeur geven aan de kleinere f / 1.8-versie van dit objectief, omdat ze praktisch de hele lens in een jaszak kunnen stoppen.

Links staat de piepkleine Olympus 45mm f/1.8 naast zijn grote broer de Olympus 45mm f/1.2 Pro.

Het objectief heeft ook een programmeerbare functieknop aan de zijkant van de loop en wanneer het op een van de Olympus OMD-body’s zoals de Olympus OMD EM5 III wordt gemonteerd, kan dit extra functionaliteit bieden.

De lens beschikt ook over een focus clutch-mechanisme om gemakkelijk in handmatige scherpstelling te springen zonder in het menu te gaan.

De Olympus 45mm f/1.2 Pro lens functieknop en handmatige scherpstelkoppeling.

Focus prestaties

Olympus OMD EM1 X + Olympus 45mm f/1.2 | 1/2500 f/1.2 ISO200

Voor al deze portretten heb ik de Olympus OMD EM1 X gebruikt en de joysticks gebruikt om het scherpstelpunt naar het oog te verplaatsen. Scherpstellen ging direct met deze lens en camera combinatie.

Aangezien de Olympus OMD EM1 III hetzelfde scherpstelsysteem deelt, twijfel ik er niet aan dat je dezelfde resultaten met die camera.

Hoewel ik geen van de body’s van Panasonic had om te gebruiken, zal deze lens op hun systeem worden gemonteerd en wordt deze beschouwd als een native lens.

Zelfs tijdens het fotograferen in een situatie met tegenlicht had de lens helemaal geen moeite om een snelle focus te bereiken.

Olympus OMD EM1 X + Olympus 45mm f/1.2 | 1/1250 f/1.2 ISO200

Beeldkwaliteit

Olympus staat bekend om hun scherpe objectieven en de Olympus 45mm f/1.2 Pro is geen uitzondering.

Bij f/1.2 was ik in staat om mijn onderwerp met een geringe scherptediepte van de achtergronden te laten knallen en toch ongelooflijke scherpte. Als u lichtafval in deze afbeeldingen ziet, is dit in de post gedaan voor effect.

De “gevederde bokeh” die Olympus aanprijst in hun line-up van snelle diafragma pro-objectieven zoals deze en de Olympus 25mm f / 1.2 Pro is misschien een marketingterm, maar het is waar dat er een mooie val is van onderwerp naar achtergrond.

Ik heb geen paarse randen gezien in scènes met een hoog contrast, hoewel ik er zeker van ben dat het wijd open fotograferen in het felle licht van de zomer dit fenomeen naar voren kan brengen. Het is zeker niet iets waar ik me zorgen over zou maken.

De Olympus 45mm f/1.2 is absoluut degene die je moet gebruiken als je die ondiepe full frame look voor portretten wilt krijgen. Het geeft de scherptediepte uitstraling van f/2.4 wanneer het wijd open wordt geschoten.

Het snelle diafragma laat het licht van f/1.2 binnen, wat zorgt voor een lagere ISO in donkere situaties. Dit betekent dat het een geweldige lens zou zijn voor bruiloftsrecepties tijdens de toespraken of strakke opnamen van de eerste dans.

Olympus 45mm f/1.2 Voorbeeldopnames

Bekijk deze voorbeeldopnames gemaakt met de Olympus 45mm f/1.2.

Waar voor je geld

Met ongeveer US $ 1200 is de Olympus 45mm f/1.2 Pro niet de goedkoopste optie voor een portretlens voor Micro Four Thirds-vatting.

De Panasonic Lumix 42.5 f/1.7 is ongeveer een derde van de prijs en iets kleiner, al ontbreekt het aan weersafdichting.

Als u een werkende pro of gevorderde liefhebber bent en ondiepe scherptediepte, weerafdichting, lichtbundels en maximale scherpte belangrijk voor u zijn, zoek dan niet verder.

Als kleiner formaat van het grootste belang is en je niet in de elementen zit, dan geeft de Olympus 45mm f/1.8 je geweldige resultaten.

Totdat Panasonic hun Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2 lens updatet en weerbestendige afdichting geeft, is deze Olympus naar mijn mening voordeliger.

Controleer de huidige prijs

Olympus 45mm f/1.2 Pro Test | Conclusie

De Olympus 45mm f/1.2 Pro met zonnekap eraan en handmatige scherpstelkoppeling ingeschakeld.

olympus-45mm-1.2-lens-test0001

Olympus 45mm f/1.2 Pro

Prachtige portretlens die scherpe onderwerpen vastlegt tegen mooie gevederde bokeh.

Controleer de huidige prijs