Rim Light Fotografie: 12 Beste Technieken, Voorbeelden &Ideeën

Rim light fotografie heeft een sterke visuele impact. Als u deze techniek aan uw portfolio wilt toevoegen, leert dit artikel u alles wat u nodig hebt.

We beginnen met uit te leggen wat velglicht is. Vervolgens laten we u verschillende manieren zien om het te gebruiken om verschillende effecten te bereiken. Sommige voorbeelden zijn gedaan met daglicht, en andere in de studio. Sommigen van hen kunnen worden gedaan met slechts één lamp, en anderen omvatten maximaal drie.

Er is dus geen excuus – je kunt vandaag nog beginnen met oefenen! Je kunt zelfs een smartphone en de zon die opkomt gebruiken om velgfotografie te maken. Blijf gewoon lezen en leer deze geweldige techniek.

Elixxier zet een lampje

set.a.Light 3D

Revolutionaire lichtsimulatiesoftware die studiofotografie en filmmaken stroomlijnt.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen.

CONTROLEER DE HUIDIGE PRIJS

Inhoudsopgave

Wat is een Rim Light in fotografie?

Randverlichting is wanneer je een licht achter je onderwerp plaatst om er een contour van te maken. Dit randlichteffect scheidt het onderwerp van de achtergrond. Het geeft de indruk van diepte in een verder vlak beeld.

Vergeet niet dat fotografie een tweedimensionale weergave is van een driedimensionale wereld. Daarom moeten fotografen verschillende lichteffecten gebruiken om diepte toe te voegen.

Randverlichting kan deel uitmaken van een verlichtingsopstelling, of ze kunnen het sleutellicht zijn. Je kunt ook rim light fotografie doen met allerlei onderwerpen, van portretten tot producten.

Welke lampjes kan ik gebruiken voor een velglicht?

  • De zon – je kunt rim light fotografie doen met natuurlijk licht. Je moet je onderwerp tussen de zon en de camera plaatsen. De beste tijd om randverlichting met zonlicht te doen is vroeg in de ochtend of laat in de avond. Op deze manier staat de zon dicht bij de horizon.
  • Een off-camera flitser – Je kunt eenvoudig rim light fotografie doen in de studio door gebruik te maken van een off-camera flitser. Dit kan een Speedlight, een flashgun, een stroboscoop of ander kunstlicht zijn. Je hoeft alleen maar de lichtbron achter het onderwerp te plaatsen. U kunt slechts één lamp gebruiken of gebruiken als onderdeel van een complexere lichtopstelling.
  • LED-licht – LED-verlichting of een continu licht doet het net zo goed als een stroboscoop. Het enige is dat je het nodig hebt om krachtig genoeg te zijn.

Wat is een andere naam voor een velglamp?

Een andere naam voor een velglamp is een randlicht. Andere fotografen noemen het ook wel een haarlicht, halolicht, contourlicht, kicker of side-kick licht.

Soms wordt de naam bepaald door de context. Portretfotografen noemen het bijvoorbeeld haarlicht, vooral als het deel uitmaakt van een grotere opstelling, zoals de traditionele driepuntsverlichting.

Contourverlichting of randverlichting wordt vaak gebruikt wanneer het randlicht het enige licht is. Dit creëert low-key afbeeldingen met slechts een heldere rand om het onderwerp te definiëren.

Hoe doe je Rim Lighting in fotografie?

1. Perfectioneer je velglichtfotografie-instelling

Bron: Nikolo Zi / Nardo

Om prachtige rim light-fotografie te maken, moet je begrijpen hoe het werkt. Hiermee kunt u een velgverlichtingsopstelling bouwen die het gewenste effect creëert.

Het lijkt misschien heel eenvoudig, maar bepaalde foto’s vereisen een complexere aanpak. In de bovenstaande video zie je een voorbeeld van hoe je rim light portretten kunt maken. De opstelling evolueerde van een single-light naar een drielichtboog. Allemaal oplossingen met dezelfde reikwijdte voor het maken van foto’s met alleen randlicht.

Van course, de velglamp hoeft niet de enige te zijn. U kunt een velglamp gebruiken in een twee- of driepuntsverlichtingsopstelling. Zodra u deze techniek hebt geperfectioneerd, kunt u driedimensionale effecten op uw foto’s maken.

2. Selecteer de juiste camera-apparatuur

Bron: Josue As

Zoals je kunt zien, draait randlichtfotografie allemaal om lichtplaatsing. Vervolgens moet u de belichting en lichtverhouding regelen als er meer dan één lichtbron is.

Je kunt dus met elke camera prachtige randverlichtingsfotografie maken, zolang je maar in de handmatige modus kunt werken. Je kunt ook elke lens kiezen die je leuk vindt.

Je hebt dus een externe lichtbron nodig. U kunt de ingebouwde flitser van uw camera niet gebruiken. Als je natuurlijk licht gebruikt, heb je niets anders nodig.

Als u wilt, kunt u kunstlicht gebruiken. In dit geval heb je een lichtstandaard en een trigger voor je flitser nodig als het geen continu licht is.

3. Maak een velglichtportret

Bron: Aakash Solanki / Mohamad Babayan

Om een randlichtportret te maken, moet je het licht achter je onderwerp plaatsen. Je hebt een enkele platte rand als je hem perfect gecentreerd plaatst.

De velgverlichting moet helder genoeg zijn om het omgevingslicht te overmeesteren. Pas wel op dat het niet te fel is, zodat het licht strooit.

Spijker de positie en de belichting vast om een zwarte achtergrond te bereiken terwijl je onderwerp donker blijft.

4. Probeer velglicht productfotografie

Bron: Derice Jason Fahnkow

In productfotografie wil je meestal het merk en het hele product laten zien. Dat is de reden waarom velgverlichting meestal alleen wordt gebruikt als een aanvullend licht.

Natuurlijk, als het een meer conceptuele opname is, kun je een rand maken als het enige element. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto hierboven.

5. Gebruik kleurgels op je velgverlichting

Credit: Chidimma Vrede

Een ander idee dat je kunt proberen met studioverlichting is om kleurgels te gebruiken. Dit wordt vooral gebruikt in portretfotografie. Het geeft de fotograaf veel creatieve mogelijkheden.

Je kunt een wit hoofdlicht hebben en kleur haarlampen toevoegen. Een andere combinatie is om twee lampen te gebruiken en op elk van hen verschillende kleurgels te plaatsen. Steek vervolgens de linkerkant aan met de ene kleur en de rechterkant met een andere.

Experimenteer met meerdere opstellingen en kleuren om een unieke look te creëren.

6. Low-key fotografie met velgverlichting

Credit: Mustafa Ezz / Venti Uitzicht

Je creëert een rand als je het licht direct achter je onderwerp plaatst. Het creëert slechts een dun randje rond het onderwerp. Als je hem naar achteren en opzij plaatst, kun je iets meer van het onderwerp belichten. Dit geeft je een low-key foto met behulp van velgverlichting.

Low key fotografie is een genre dat een deel van het onderwerp met licht benadrukt en de rest in het donker laat. Het hoge contrast zorgt voor zeer dramatische shots.

  • Low key vs high key fotografie

7. Experimenteer met glazen voorwerpen op een donkere achtergrond

Glas is het perfecte onderwerp voor velgverlichting. Ik weet zeker dat je tonnen wijnflessen en glazen hebt gezien die op donkere achtergronden zijn verlicht.

Deze beelden zien er prachtig uit en ze zijn heel gemakkelijk te doen met de meest elementaire verlichtingsapparatuur. Als je een softbox hebt, kun je deze achter het onderwerp plaatsen. Plaats er vervolgens een zwarte kaartendoos voor. Zorg er wel voor dat het niet breed genoeg is om de lightbox volledig te bedekken.

De randen moeten vrij zijn, zodat het licht dat aan de zijkanten passeert de rand creëert. Dit karton zal ook de zwarte achtergrond van de scène zijn.

Als je geen softbox hebt, maak je geen zorgen! Dit effect kun je nog steeds creëren door licht in een witte muur of een reflector te laten weerkaatsen. U kunt zien hoe u deze opstelling kunt bouwen in de bovenstaande video.

U kunt plexiglas gebruiken om een reflectie op de bodem te creëren of kleurgels toe te voegen. Met andere woorden, u kunt een willekeurig aantal velglichtfoto’s maken met slechts één licht.

  • Beste Softbox-verlichtingskit voor fotografie

8. Gebruik velgverlichting voor huisdierfotografie

Krediet: Pixabay

Een ander onderwerp dat echt baat heeft bij randlicht is bont. Dat komt omdat de dunne haren het licht laten passeren, waardoor een halo-verlichting ontstaat.

Dit is de reden waarom velglichtopstellingen geweldig zijn voor het fotograferen van huisdieren. U kunt een sleutellampje aan de voorkant hebben als u de details van het dier wilt laten zien. Voeg vervolgens een tweede lampje van achteren toe om de velg te maken.

Anders kunt u een randlichtsilhouet creëren met een enkel licht van de achterkant.

9. Creëer randlicht met behulp van uw raam

Krediet: Cottonbro

Het randlicht is niet exclusief voor flitsfotografie. U kunt omgevingslicht gebruiken om een scène met randverlichting te maken. Je moet er alleen voor zorgen dat de sterkste lichtbron achter het onderwerp zit. Bijvoorbeeld als de zon door het raam komt.

Dit verlicht de kamer met zacht licht, maar het raamlicht creëert een rand. U kunt deze instelling voor elk onderwerp gebruiken en het helpt om diepte toe te voegen. Ook als het een portret is, wordt het vaak een haarlicht genoemd.

  • Wat is omgevingslicht en hoe je het kunt gebruiken in je fotografie

10. Rim licht fotografie met bokeh

Bron: Sajeesh James

Zoals je waarschijnlijk weet, is bokeh een effect dat wordt gecreëerd door de lichten op de achtergrond van een foto te vervagen. Omdat de lampjes aan de achterkant van het onderwerp zitten, kunnen het ook randverlichting zijn.

Om een bokeh te creëren, moet je een snelle lens gebruiken en deze instellen op het grootste diafragma. Ook helpt het om dicht bij het onderwerp en de achtergrond verder weg te zijn om de achtergrond te vervagen.

Houd er rekening mee dat elke lens een andere bokeh-vorm creëert. Je kunt dus experimenteren met verschillende lenzen. Ook maken langere brandpuntsafstanden een smallere scherptediepte.

  • Hoe maak je een bokeh-achtergrond

11. Silhouetfotografie en randlicht

Bron: Mohamad Babayan / Vahid Kanani

Silhouetfotografie en rim light fotografie kunnen erg op elkaar lijken. Dus ik wilde een sectie maken die gewijd is aan het praten over de verschillen.

In de studio is het verschil tussen randlicht en silhouetfotografie de richting van het licht. Voor een silhouet heb je meestal het licht dat van de achtergrond naar het onderwerp weerkaatst. Zo voorkom je dat er licht naar de voorkant van het onderwerp lekt. In plaats daarvan, zoals we al zeiden, richt je het licht op het onderwerp om een randlicht te creëren.

In een silhouet heb je geen details over het onderwerp. Wanneer er te veel licht is, kun je enkele details van het onderwerp zien, maar het belangrijkste doel is om het als een tweedimensionale vorm te behouden. Je hebt al dan niet een rand die de vorm contourt.

In plaats daarvan kan rim light fotografie een silhouet zijn of niet. Als je alleen de velg hebt, ja, dan creëer je een silhouet. Wel kun je in combinatie met anderen een randlicht toevoegen en een volledig verlicht onderwerp hebben. Het effect is in dit geval om driedimensionaliteit toe te voegen.

Met andere woorden, een silhouet kan al dan niet een rand hebben en toch een silhouet zijn. In plaats daarvan kan een velglichtfoto al dan niet een silhouet zijn, maar het zal altijd een gemarkeerde rand hebben.

12. Velglicht toevoegen in Photoshop

Het randlicht ontstaat meestal tijdens de opname. Het is echter nog steeds mogelijk om het in de nabewerking toe te voegen. Hier volgen de stappen die u moet volgen als u Photoshop gebruikt.

Begin met het dupliceren van de achtergrond. Terwijl u zich in deze nieuwe laag bevindt, selecteert u het onderwerp. U kunt elk selectiegereedschap gebruiken dat u wilt, maar probeer precies te zijn.

Voeg vervolgens een laagmasker toe. Het maskeert automatisch de selectie die u hebt gemaakt. Klik nu op het pictogram Aanpassingslagen en voeg een curvelaag toe.

Gebruik de laag Curven aanpassen om uw foto te overbelichten. Maak je geen zorgen als het er nu verschrikkelijk uitziet. Je gebruikt alleen de hoogtepunten die je maakt aan de rand van je onderwerp.

Kopieer nu het laagmasker dat u op de laag Achtergrondkopie had en pas het toe op de curvenaanpassingslaag. Klik op het kettingpictogram dat de curven met het masker verbindt. Ga vervolgens naar het deelvenster maskereigenschappen en klik op Omkeren.

Verplaats nu het masker om een dunne rand van de overbelichte versie te ontdekken. U kunt de pijltjestoetsen gebruiken om nauwkeuriger te bewegen of gewoon klikken en slepen met uw muis.

Dat is het. Je hebt een velglamp gemaakt in Photoshop. U kunt het laagmasker doezelen om in het effect te overvloeien. Als dit niet genoeg is, kunt u het verfijnen door op het masker te schilderen. Je kunt deze stappen in actie zien in de bovenstaande video.

13 Voorbeelden van het Rim Light Effect

Hier zijn een paar voorbeelden van foto’s met randlicht om je creatieve sappen te laten stromen!

Krediet: Cottonbro

Bron: Hassan Ouajbir

Bron: Jonathan Petersson

Bron: Michael S

Bron: Teddy Yang

Bron: Pixabay / Bernyce Hollingworth

Bron: Joost Crop / Luke Besley

Bron: Tarikul Raana

Bron: Brian Lawson / Venti Views

Laatste woorden over Rim Light Fotografie

Het randlicht is een must-have lichtopstelling voor portretfotografiefotografie. Zoals je in dit artikel hebt gezien, kan het echter handig zijn in andere soorten foto’s. Het wordt ook gebruikt in film en theater.

Je hebt geen dure apparatuur nodig om velglicht te creëren. U kunt het effect maken met een enkele flitser of gewoon met behulp van daglicht.

Probeer deze technologienique, en laat het ons weten als je problemen hebt met de velgverlichting. Je kunt ook nuttige tips delen die je hebt om een velglichtfoto te maken.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer