Rokinon (Samyang) 12mm f/2 Test

Ben je op zoek naar een geweldige, betaalbare groothoeklens om aan je kit toe te voegen, een die niet veel ruimte in beslag neemt en toch geweldige beelden levert?

Spoiler alert: Je leest de juiste review, als je een spiegelloze camera bezit met een APS-C (1,5x of 1,6x crop) sensor!

Rokinon 12mm f/2 test

Rokinon 12mm f/2

Betaalbare groothoeklens van hoge kwaliteit die niet veel ruimte in beslag neemt in uw tas, maar toch geweldige beelden levert.

Controleer de huidige prijs

De Rokinon 12mm f/2 NCS CS groothoeklens is inderdaad een van de beste voorbeelden van een geweldig ding dat in een klein pakket wordt geleverd.

Het is ronduit klein, en toch biedt het veel dingen die een zeer professionele groothoeklens zou moeten doen: scherpte, duurzaamheid en een indrukwekkend snel diafragma.

Geloof je me niet? Lees dan verder; de beelden spreken voor zich!

Inhoudsopgave

Rokinon 12mm F/2.0 Review Samenvatting

Mooie groothoeklens voor APS-C crop-sensor camera’s die je niet zullen verzwaren of de bank zullen breken. Deze handmatige scherpstelling prime lens biedt indrukwekkende scherpte en uitstekende beeldkwaliteit, alles in een zeer draagbaar en compact pakket. Hoewel het goed genoeg is om te wedijveren met elke professionele lens, heeft het ook een zeer betaalbare prijs.

Rokinon 12mm f/2 NCS CS | Specs

Rokinon Samyang 12mm f/2 test

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Betaalbaar
 • Draagbaar en compact
 • Indrukwekkend scherp
 • Goed gebouwd
Tegens

 • Alleen handmatige scherpstelling (geen AF)
 • Enige chromatische aberratie duidelijk
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 12mm (18mm full-frame equivalent)
 • Diafragma: f/2-22
 • Filter grootte: 67mm
 • Lengte: 59mm (2.3″)
 • Gewicht: 245g (8.6oz)
 • Beschikbare vattingen: Canon EF-M, Sony E, Fuji X, Micro Vier Derden
 • Prijs: Klik hier

Beoordelingscriteria

Natuurlijk hebben verschillende fotografen verschillende prioriteiten bij het zoeken naar de perfecte lens.

Soms is autofocus bijvoorbeeld absoluut vereist, terwijl andere keren handmatige scherpstelling eigenlijk nuttig is, of zelfs de voorkeur heeft.

Als dergelijke details een deal-breaker voor je zijn, laten we er dan voor zorgen dat iedereen hiervan op de hoogte is voordat we verder gaan: De Rokinon 12mm f/2 is een handmatige scherpstelling groothoeklens.

Naast het ontbreken van autofocus, wordt het diafragma mechanisch geregeld via een ring op de lens, niet via de instelwielen van je camera.

De camera weet dus helaas niet met welke brandpuntsafstand of diafragma je fotografeert.

(Mogelijk moet je naar het menu van je camera gaan en de functie inschakelen waarmee foto’s kunnen worden gemaakt “zonder een lens gemonteerd”, trouwens.)

Dat gezegd hebbende, hebben bijna alle fotografen bepaalde dingen gemeen als het gaat om lensshoppen: scherpte staat bijvoorbeeld meestal bovenaan de lijst.

Hier is de rest van mijn lens test criteria:

 • Scherpte &beeldkwaliteit
 • Bouwkwaliteit
 • Autofocus (of handmatige scherpstelling &EXIF, voor handmatige lenzen)
 • Handling &Draagbaarheid
 • Waar voor je geld

Scherpte &beeldkwaliteit

Rokinon Samyang 12mm f/2 test

Grand Staircase-Escalante (Utah | Canon EOS M5 + Rokinon 12mm f/2 | 1/500 sec f/5.6 ISO 100

Rokinon Samyang 12mm f/2 Test Voorbeeldafbeelding

100% Crop (Extreme Corner) | Fijnstraal verscherping Toegepast | (Misschien kan dit scherper zijn, maar het is veel meer detail dan sommige “kit” -lenzen)

Wanneer een objectief extreem compact is, offert het vaak behoorlijk in op beeldkwaliteit en/of bouwkwaliteit. Hetzelfde geldt voor heel ergdoorwaadbare lenzen; er is geen gratis lunch, toch?

Gezien hoe klein en betaalbaar deze Rokinon 12mm f/2 groothoeklens is, zou je verwachten dat hij een relatief slechte beeldkwaliteit heeft. Misschien zelfs in het midden van het beeld.

Dus, is het een zachte lens? Nope.

Verrassend genoeg is de Rokinon 12mm f/2 niet alleen indrukwekkend scherp, zelfs wijd open bij f/2, maar ook op andere vlakken beschikt hij over een zeer behoorlijke beeldkwaliteit. Hier is de uitsplitsing:

Deformatie

Ik maak me meestal nooit zorgen over vervorming, omdat het gemakkelijk kan worden gecorrigeerd met een lensprofiel (voor foto’s, niet zozeer voor video).

Ik fotografeer geen vastgoedinterieurs of te veel scènes met veel perfect rechte lijnen.

Het is echter vermeldenswaard dat de Rokinon 12mm f/2 een behoorlijk lage vervorming heeft, maar de vervorming heeft een “snor” -vorm, dus het is niet gemakkelijk om handmatig te corrigeren.

U kunt het beste het lensprofiel gebruiken dat beschikbaar is in Adobe Lightroom en Camera Raw (Bridge), dat vervorming perfect kan corrigeren.

Vignettering

Niet slecht, gezien de brandpuntsafstand en het diafragma, maar indrukwekkend is het ook niet.

De uiterste hoeken worden niet te zwaar donker. Integendeel, het grootste deel van het beeld (overal behalve het dode midden) is geen hele EV die helderder is dan f / 2.8.

Met andere woorden, je zou de lens eigenlijk als een f/2.2 of f/2.4 lens kunnen beschouwen, wat de daadwerkelijke lichttransmissie betreft, in plaats van een f/2 lens.

(Inderdaad, de “Cine” -versie van dezelfde lens is in feite T2.2.)

Kleur Fringing/Aberratie

Helaas heeft de Rokinon 12mm f/2 wel last van behoorlijk slechte chromatische aberratie in de hoeken, zelfs als hij wordt gestopt tot f/5.6 of f/8.

Dit kan echter bijna perfect worden gecorrigeerd door de standaardtool “Chromatische aberratie verwijderen” in Adobe Lightroom of Camera Raw in te schakelen en indien nodig te verfijnen met behulp van de handmatige schuifregelaars “Defringe”.

Coma/Astigmatisme (Hoekscherpte)

Dit is een van de belangrijkste aspecten van beeldkwaliteit voor een nachtfotograaf, en wijd open bij f/2 stelt de Rokinon 12mm f/2 niet teleur.

Coma/astigmatisme is zeker aanwezig, maar het is relatief zwak. In een 1080p- of 4K-timelapse verschijnen sterren in wezen als bijna perfecte stippen, zelfs in de extreme hoeken.

Je zult een beetje degradatie zien als je fotografeert met een van de meest hoge resolutie 24 + megapixel APS-C-sensoren.

Toch komt het erop neer dat de prestaties van deze lens wedijveren met die van sommige full-frame f / 2.8 ultragroothoeklenzen die vele malen meer wegen en kosten.

Niet perfect, maar wel indrukwekkend, inderdaad.

Bokeh

Aan de ene kant staan ultragroothoeklenzen niet bekend om hun bokeh. Als je echt een achtergrond wilt vervagen, ben je beter af met een mid-range of tele prime lens met een f/1.4 diafragma of zoiets.

Aan de andere kant, als je een onderwerp heel dicht bij de lens plaatst, zorgt het snelle f / 2-diafragma op de Rokinon 12mm voor een veel betere scherptediepteregeling dan een f / 3.5 of f / 4.5 diafragma “kit” -lens.

Contrast/Kleur

Rokinon geeft je, net als alle lenzen van derden, niet zo perfect neutrale, levendige kleuren als de lenzen van het merk.

Dat is echter niet echt een groot probleem voor de meeste fotografen die ruwe beeldverwerking begrijpen.

Een aanpassing aan de schuifregelaar Tint, of een boost aan de schuifregelaars Contrast of Dehaze, zal meestal goed werk leveren om uw afbeeldingen te laten opvallen.

Schitteren

Dit objectief mist de prijzige, exotische coatings van merklenzen. Toch lijken Rokinon’s eigen NCS (Nano Coating System) en ED-elementen het behoorlijk goed te doen om de meeste soorten flare op afstand te houden.

Zoals bij de meeste lenzen, als de zon (of een andere zeer heldere lichtbron) de lens direct raakt, kun je een paar flare dots en een klein verlies van contrast verwachten.

SunStars

Rokinon’s kenmerkende 6-bladige diafragma is in volle werking, waardoor 6-puntige zonnesterren ontstaan die niet echt “spikes” zijn.

Als er iets is, lijken ze meer op bloemblaadjes. Het is niet mijn favoriete type sunstar / starburst, maar het is een unieke en uitgesproken look precies hetzelfde.

Rokinon Samyang 12mm f/2 test

Flare &Sunstar Test Voorbeeld afbeelding | Canon EOS M5 + Rokinon 12mm f/2 | 1/200 sec f/8 ISO 125

Nightscape Test

Rokinon Samyang 12mm f/2 Test

Kiekeboe, Melkweg! | Canon EOS M5 + Rokinon 12mm f/2 | 30 sec f/2 ISO 3200

Rokinon Samyang 12mm f/2 lens test

100% gewas, midden, lichte slijpvorm met fijne radius toegepast | 30 sec f/2 ISO 3200

Als u op zoek bent naar de perfecte groothoek astrolandschaplens voor uw APS-C crop-sensor spiegelloze camera, hoeft u niet verder te zoeken.

Zo simpel is het echt!

Er zijn maar weinig lenzen die een diafragma van f/2 bereiken bij een brandpuntsafstand van 12 mm, en dat is een fantastische combinatie voor nachtfotografie op een 1,5x of 1,6x crop factor camera.

Als je het niet erg vindt om een veel grotere, zwaardere lens mee te nemen, dan zijn er een aantal geweldige ultrabrede alternatieven met snel diafragma te vinden in Tokina’s nieuwste APS-C (DSLR) lenzen, de Tokina 11-20mm f/2.8 en de 14-20mm f/2.

Beide zijn slecht-scherp, geweldig voor astro-landschapsfotografie en bieden het bereik van een zoom in plaats van een prime.

Beide lenzen zijn echter ongeveer het dubbele van de prijs, of meer (afhankelijk van welke lens op dat moment een korting of “onmiddellijke besparing” heeft) … en beide zijn aanzienlijk groter en zwaarder.

Met andere woorden, als draagbaarheid een prioriteit is, is de Rokinon 12mm f/2 inderdaad een van de weinige keuzes.

Rokinon Samyang 12mm f/2 Test

Canon EOS M5 + Rokinon 12mm f/2 | 30 sec f/2 ISO 3200

Rokinon Samyang 12mm f/2 Review Voorbeeldafbeelding Nightscape

100% Crop, Center | Fijne radius verscherping & toegepaste ruisonderdrukking

Rokinon Samyang 12mm f/2 Review Voorbeeldafbeelding Nightscape Corner Coma Test

100% bijsnijden, | Fijne radius verscherping & toegepaste ruisonderdrukking

We hebben de coma- en lichtafvaltests al behandeld, dus op dit moment laten we deze voorbeeldafbeeldingen gewoon voor zichzelf spreken!

Bouwkwaliteit

Rokinon Samyang 12mm f/2 Test

Extreem duurzaam en ongelooflijk compact, de Rokinon / Samyang 12mm f / 2 zorgt voor een perfecte vloglens (als je ok bent met handmatige scherpstelling).

De Rokinon 12mm f/2 voelt als een stevig, bijna onverwoestbaar lensje dat klaar is voor veel misbruik.

Het is vrij goed geconstrueerd en ondanks de overvloed aan plastic in de loopdelen, voelt de lens over het algemeen professioneel en soepel aan om te bedienen.

Zorg er echter voor dat je er goed voor zorgt, want zwaar misbruikte lenzen kunnen na verloop van tijd nog steeds gevoelig zijn voor optische degradatie.

Rokinon-lenzen zijn over het algemeen iets vatbaarder voor problemen met de bouwkwaliteit op de lange termijn in vergelijking met de naammerken.

Meting (EXIF) & Scherpstellen

Slot Canyon Patronen

Slot Canyon Patronen | Canon EOS M5 + Rokinon 12mm f/2 | 1/100 sec f/5.6 ISO 100

Rokinon Samyang 12mm f/2 test sample beeld crop scherpte

100% | Fijne radius verscherping & toegepaste ruisonderdrukking

Omdat deze lens geen elektronische contacten heeft om met de lens te communiceren, stel je alles handmatig scherp en stel je ook je diafragma handmatig in.

Dit is echter een goede zaak voor de meeste landschaps-, nachtlandschaps- en algemene reisfotografen, omdat nauwkeurige scherpstelling en consistente diafragmaregeling meestal beide erg belangrijk zijn.

De scherpstelring op de Rokinon 12mm f/2 is lekker stijf, maar toch soepel, waardoor het gemakkelijk is om soepel scherp te stellen en toch moeilijk om je opname per ongeluk onscherp te stoten.

De algehele rotatie (focusworp) is lekker lang, waardoor het gemakkelijk is om langzaam in en uit focus te schakelen als je video’s maakt, en gemakkelijk om pin-point focus op de sterren te spijkeren als je nachtlandschappen fotografeert.

Simpel gezegd, als je autofocus nodig hebt, moet je ergens anders kijken, maar als je echt van handmatige scherpstellingslenzen houdt, zul je hier echt blij mee zijn.

Handling &Draagbaarheid

Rokinon Samyang 12mm f/2 test

Getting The Shot: Slot Canyon Gymnastics | Canon EOS M5 + Rokinon 12mm f/2 | 1/100 sec f/4 ISO 100

Nou, we weten al dat deze lens een van de meest draagbare lenzen in zijn klasse, en het is over het algemeen een genot om mee om te gaan. Tien van de tien sterren.

Wat kan ik nog meer zeggen?  De Rokinon 12mm f/2 past perfect bij uw bestaande 18-55mm kitlens en/of 55-200mm voor op reis.

(Voordat we verder gaan, een woord over brandpuntsafstand: als je je ooit in krappe ruimtes bevindt, of het nu een slot canyon is zoals hierboven of gewoon binnenshuis, zul je erg dankbaar zijn om een lens te hebben die veel breder gaat dan je 18-55mm kitlens, geloof me!)

Rokinon 12mm f/2 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Rokinon 12mm f/2.

Bron: Erik Martinsen

Bron: Peter Jovic

Bron: Reza Malayeri

Waar voor je geld

Rokinon 12mm f/2 test

Slot Canyon | Canon EOS M5 + Rokinon 12mm f/2 | 1/20 sec f/11 ISO 100

De Rokinon 12mm f/2 groothoeklens is vaak te koop, dus houd gewoon een oogje in het zeil en spring erop als de tijd perfect is.

Het zou nog steeds de moeite waard zijn, zelfs als je de volledige prijs hebt betaald, maar wanneer het in de uitverkoop is, is het een absolute no-brainer.

Wil je f/2 bij deze brandpuntsafstand, en vind je de handmatige scherpstelling niet erg, koop dan de Rokinon 12mm f/2. Er zijn maar een paar gevallen waarin ik iets anders zou kunnen aanbevelen.

Als u autofocus nodig hebt, voor actiesporten of fotojournalistiek, dan zou je elk van de lenzen met een brandpuntsafstand rond de 12mm kunnen overwegen die wel autofocus bieden.

De meeste andere lenzen die wel autofocus bieden, hebben echter niet zo’n snel diafragma als de Rokinon 12mm f/2.

Alle ultragroothoekzooms die helemaal tot 10 mm gaan, hebben slechts een diafragma van f / 3.5 of f / 4 aan het brede uiteinde.

Of, in het geval van de Panasonic 12mm f/1.4 (die alleen beschikbaar is voor Micro Four Thirds) … je moet ongeveer vijf keer de prijs betalen!

Misschien geef je niet om autofocus, maar je wilt een zoomlens in plaats van een prime.

Nogmaals, er zijn een aantal van 10-20mm en 10-18mm ultragroothoek zoomlenzen op de markt.

Dit is een zeer geweldig zoombereik dat perfect is voor reizen, landschappen en allerlei soorten in-your-face soorten composities.

Helaas, zoals gezegd, hebben de meeste van deze lenzen een veel langzamer diafragma, sommige zijn f / 4 of zelfs f / 4.5, en ze kosten allemaal behoorlijk wat meer dan de Rokinon 12mm f / 2.

Bijvoorbeeld de Sony E 10-18mm f/4 OSS bevat autofocus en beeldstabilisatie. Het is echter twee hele stops donkerder en kost $ 750-850.

Controleer de huidige prijs

Eindoordeel

Rokinon 12mm f/2 test

Ochtendlicht op Utah Arch | Canon EOS M5 + Rokinon 12mm f/2 | 1/200 sec f/8 ISO 100

Ik denk dat de beslissing vrij voor de hand ligt – deels vanwege hoe weinig andere opties er zijn – maar ook zeker vanwege hoe geweldig de Rokinon 12mm f / 2 is.

Als u een groothoeklens met snel diafragma wilt die zowel draagbaar als betaalbaar is, hoeft u niet verder te zoeken. Als je liever een zoomlens en / of een autofocuslens hebt, maak je dan klaar om een beetje meer te betalen.

Persoonlijk is de Rokinon 12mm f/2 bijna permanent aan mijn camera bevestigd voor timelapse- en videowerk, en ook casual snapshots.

Ik ben nooit teleurgesteld, en jij waarschijnlijk ook niet.

Rokinon 12mm f/2 test

Rokinon 12mm f/2

Betaalbare groothoeklens van hoge kwaliteit die niet veel ruimte in beslag neemt in uw tas, maar toch geweldige beelden levert.

Controleer de huidige prijs