Rokinon / Samyang AF 35mm f/2.8 Review (voor Sony FE)

FacebookPinterestDelen

Ik ben dol op kleine lenzen. Canon verlaten en verhuizen naar Sony betekende dat ik mijn geliefde Canon pancake lens niet meer kon gebruiken, en ik ben meteen op zoek gegaan naar een alternatief.

De Rokinon/Samyang AF 35mm f/2.8 FE is niet zo slank als de Canon 40mm f/2.8 pancake, maar komt zeker in de buurt.

Dit is een Sony e-mount lens die ervoor zorgt dat je Sony full frame camera meer aanvoelt als een compactcamera, en het is ook een uitstekende standaardlens op elke Sony APS-C body.

samyang-rokinon-af-35mm-f2.8-lens-test-09

Rokinon 35mm f/2.8

Vederlichte lens die verrassend scherpe beelden en pittige autofocus biedt voor zijn prijs.

Controleer de huidige prijs

Rokinon produceert deze lens ook onder de naam Samyang, en de naam die je tegenkomt zal soms afhangen van waar je de lens koopt.

Als je een kleine, betaalbare (goedkoper dan de Rokinon 35mm f/1.8), lichtgewicht lens nodig hebt die goed geschikt is voor walk-around, straat of algemeen gebruik, dan is dit misschien iets voor jou.

Laten we eens kijken of het de beste pannenkoeklens voor je geld is, hier .

Inhoudsopgave

Rokinon AF 35mm f/2.8 Technische Gegevens

Pros

 • Klein
 • Ongelooflijk licht
 • Pittige autofocus
 • Verrassend scherp gezien de grootte en prijs
Tegens

 • Heeft de neiging om stof te verzamelen
 • Geen weersafdichting
 • Licht saai maximaal diafragma
Controleer de huidige prijs
 • Diafragma bereik: f / 2.8 tot f / 22
 • Lensvatting: Sony E
 • Formaat compatibiliteit: Full-Frame
 • Beeldhoek: 63,1 °
 • Minimale scherpstelafstand: 1,15 ′ / 35 cm
 • Optisch ontwerp: 7 elementen in 6 groepen
 • Diafragma Bladen: 7
 • scherpsteltype: autofocus
 • Filtermaat: 40,5 mm (via kap), 49 mm (voorzijde)
 • Afmetingen (ø x L): 2,43 x 1,3″ / 61,8 x 33 mm
 • Gewicht: 3.02 oz / 85.64 g

Bouw & Ergonomie

De Rokinon 35mm f/2.8 bevestigd aan een Sony a7 III.

Wat meteen opvalt bij de Rokinon AF 35mm f/2.8 is hoe klein en licht dat is het ook.

Met een lengte van slechts 1,3 ” (3,3 cm) en een gewicht van slechts 3,02 oz (85 g), vraag je je misschien af of je bent vergeten een lens aan je camera te bevestigen.

Ter vergelijking: de meeste iPhones die in de afgelopen drie jaar zijn uitgebracht, zijn meer dan twee keer zo zwaar!

Hoe Rokinon erin geslaagd is om een lens te produceren die autofocus bevat, maar nog steeds aanvoelt zo licht als een veertje is zeer indrukwekkend.

De keerzijde is onvermijdelijk dat dit objectief niet erg verfijnd aanvoelt.

Het lichte gewicht is een weerspiegeling van de lage prijs, en hoewel de plastic schaal niet goedkoop aanvoelt, is het heel anders dan de stevigheid van een van zijn naaste concurrenten – de Sony Zeiss Sonnar T FE 35mm f / 2.8 ZA.

Opmerkelijk is echter dat die lens meer is dan twee keer zo duur als de Rokinon 35mm f/2.8.

Zoals je zou verwachten, is er geen aanpasbare ring of knop en zelfs geen AF / MF-schakelaar. De scherpstelring voelt aan alsof hij gedempt is, maar niet op een manier die bevredigend aanvoelt.

De lensdop is klein en inbegrepen in de doos is een zeer lichtgewicht zonnekap die ik nog nooit heb gebruikt, omdat ik niet zeker weet wat het bereikt buiten het bieden van je lens een zeer kleine hoeveelheid bescherming tegen stoten.

Misschien beseffend dat een van de voordelen van deze lens is dat je hem gewoon in een tas kunt gooien en het kunt vergeten, heeft Rokinon een nogal schattig klein beschermhoesje toegevoegd.

Het clam-shell ontwerp ritst dicht, waardoor de Rokinon AF 35mm f/2.8 erg handig is om in te pakken als je geen cameraspecifieke tas bij je hebt.

Een opvallende afwezige bij de Rokinon AF 35mm f/2.8 is weersafdichting.

De Tamron FE 35mm f/2.8 is groter, zwaarder en iets duurder, maar de weersafdichting lijkt behoorlijk solide.

Ter vergelijking: mijn versie van de Samyang/Rokinon 35mm f/2.8 had na een maand fotograferen een zichtbaar stofje achter het frontelement.

Toegegeven, ik neem het heel regelmatig rotsklimmen en mijn handen zijn vaak bedekt met krijt.

Vanwege de spotprijs van de Rokinon 35mm f/2.8, ik ben niet al te kostbaar over mijn gebruik van deze lens, en dit betekent dat ik daardoor meer foto’s kan schieten.

Tot nu toe is de beeldkwaliteit niet aangetast.

Een ander item in de doos is een briefje van een van de Rokinon-leidinggevenden waarin staat dat de lens de kwaliteitscontrole heeft doorstaan.

In het verleden heeft Rokinon een beetje een reputatie gehad voor variabiliteit, en de aanwezigheid van deze notitie suggereert dat dit iets is dat ze vastbesloten zijn aan te pakken.

(Als je iets breders en sneller nodig hebt, bekijk dan de Samyang 24mm f/1.8 FE die hier wordt besproken.)

Focus prestaties

Sony A7 III + Rokinon AF 35mm f/2.8 | Links: 1/1600 f/2.8 ISO 100. Rechts: 1/2000 f/2.8 ISO 100

Met slechts zeven elementen in zes groepen is er geen enorme hoeveelheid glas voor de autofocusmotoren om rond te gooien en voelt de Rokinon AF 35mm f/2.8 aan zeer snel met als gevolg.

Zoals je zou verwachten van een lens voor deze prijs, doet hij het niet briljant bij weinig licht en is de oog-autofocus niet zo goed als een Zeiss- of Sony-lens.

Dat gezegd hebbende, het presteert respectabel goed, en staat goed tegenover de Sony FE 50mm f/1.8 – een objectief dat qua prijs en bouwkwaliteit in een vergelijkbare klasse zit.

De autofocus is niet de stilste en bij het opnemen van video heeft hij de neiging om weg te klauteren, zelfs als het een scherp beeld heeft bereikt.

Voor vloggen is de ingebouwde microfoon waarschijnlijk geen optie, tenzij er veel omgevingsgeluid is om het geluid te dekken.

Beeldkwaliteit

Als het gaat om pancake-objectieven, heeft Canon de lat redelijk hoog gelegd met de scherpte van beelden geproduceerd door de EF 40mm f/2.8 – voorheen een van mijn favoriete lenzen toen ik fotografeerde met een Canon EOS 6D.

Ik was verheugd om te ontdekken dat de Rokinon AF 35mm f/2.8 even goed presteert, met scherpe beelden over het hele diafragmabereik.

De hoekscherpte neemt af bij het fotograferen breder dan f/4 en het centrum wordt een tikkeltje zachter wanneer het volledig open is bij f/2.8. Desondanks, beeldkwaliteit is uitstekend als je kijkt naar de grootte en het gewicht van deze lens.

Contrast in de hooglichten kan soms ontbreken en het contrast over het beeld zal een beetje dalen wanneer u de lens vraagt om met direct zonlicht om te gaan. De kleurranden zijn verrassend minimaal en de vervorming is goed onder controle.

Rokinon 35mm f/2.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Rokinon 35mm f/2.8:

Waar voor je geld

Op dit prijspunt is er niets anders op de markt dat dergelijke goede beeldkwaliteit in combinatie met autofocusprestaties.

Als je iets robuusters nodig hebt, kun je een beetje extra betalen voor de Tamron 35mm f/2.8, maar autofocus zal merkbaar langzamer zijn.

Je andere optie is misschien de Sony FE 35mm f/1.8. Je krijgt veel meer lens – opmerkelijke scherpte, geweldige bouwkwaliteit, weerbestendige afdichting, snelle autofocus – maar je betaalt ook bijna drie keer zoveel.

De Rokinon AF 35mm f/2.8 is een uitstekend objectief voor wie zijn eerste prime wil kopen, of misschien wil toevoegen aan een bestaande handige vijftig zonder al te veel geld uit te geven.

Uiteraard is het maximale diafragma van f/2.8 niet bijzonder spannend, maar als een walk-around lens voor het fotograferen van vrienden en familie, of als een straatfotografielens waar je onopvallend wilt zijn, deze lens is een koopje.

Controleer de huidige prijs

Rokinon AF 35mm f/2.8 Test | Conclusie

Sony A7 III + Rokinon AF 35mm f/2.8 | 1/250 f/2.8 ISO 200

Als het gaat om het fotograferen van mijn vrienden en familie, wandelingen in het bos, wandelingen op een berg en fotograferen op straat, is de Rokinon AF 35mm f / 2.8 mijn favoriete lens – ervan uitgaande dat het niet regent.

Een weerbestendige versie zou waarschijnlijk mijn perfecte dagelijkse lens zijn.

Als iemand die graag extreem licht reist waar mogelijk, deze 35mm lens is een uitstekende optie.

Als ik voor mijn werk fotografeer, voeg ik een grip en veel groter glas toe aan mijn Sony a7 III, maar voor casual opnamen strip ik hem en voelt mijn Sony bijna als een compactcamera wanneer de Rokinon 35mm is bevestigd.

Voor APS-C-shooters is dit niet helemaal de snelle nifty fifty die je misschien zou willen, maar het kleine formaat en de lage prijs maken het een uitstekende optie als je op zoek bent naar een prime-lens die een standaardweergave biedt.

De Rokinon Af 35mm f/2.8 is aanzienlijk goedkoper dan de Sony E 35mm f/1.8 OSS voor APS-C camera’s, om nog maar te zwijgen van het feit dat het bijna de helft van het gewicht is.

Algeheel Rokinon heeft productend iets heel uitzonderlijks met deze kleine, lichtgewicht lens.

Er zijn scherpere, zwaardere opties, maar ze zijn allemaal duurder en ze zullen waarschijnlijk niet zo leuk zijn als de kleine Rokinon AF 35mm f/2.8.

samyang-rokinon-af-35mm-f2.8-lens-test-09

Rokinon 35mm f/2.8

Vederlichte lens die verrassend scherpe beelden en pittige autofocus biedt voor zijn prijs.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen