Ross Sta Maria

Mijn naam is Ross Sta Maria, mijn fotografie artiestennaam, Nitehawk. Ik ben architect en heb gewerkt aan grote hotels over de hele wereld, gespecialiseerd in hotelinterieurs.

Mijn echte passie is fotografie. Als architectuurstudent vele decennia geleden was mijn eerste camera een Nikon FE, ik bracht het grootste deel van mijn vrije tijd door met het maken van architecturale foto’s en deed de originele filmverwerking in donkere kamers. Mijn carrière heeft me in staat gesteld om de wereld rond te reizen van Shanghai naar Dubai naar Europa en vele delen van Zuidoost-Azië.

Ik vind fotografie zielvervullend omdat het me in staat stelt creatief te zijn en mijn visie te delen met de rest van de wereld. Als architect begrijp ik dat het allemaal om licht draait. Licht transformeert kleuren op vele manieren en details in fotografie tonen iemands gevoel van ‘capture of the moment’ wanneer licht en compositie het glas raken.

Voor mij is de camera mijn beste vriend geweest en stelt me in staat om mezelf uit te drukken uit de beelden die ik zie, waardoor een gevoel van onsterfelijkheid in mijn vastgelegde visioenen mogelijk wordt.

Mijn liefde voor fotografie ging in eerste instantie over gebouwen en interieurs. Het bracht me toen naar straatfotografie en later naar landschappen. De objectieven die ik gebruik zijn Canon, Sigma en de nieuwste, een Chinese Laowa lens die mij aangenaam heeft verrast met zijn mogelijkheden bij weinig licht.

Ik heb veel camera’s gebruikt, waaronder Sony, Nikon, Canon 7D, Canon 6D en ben voorlopig bij de Canon EOS R terechtgekomen. Ik ben onder de indruk van spiegelloze camera’s en heb de evolutie van de spiegelreflexcamera’s door de jaren heen gezien.

Camera

Canon EOS R
Ik heb me aan Canon gehouden, vanwege de betaalbaarheid en kwaliteit in de door de lens geproduceerde kleur.

Lenzen

Canon EOS-R RF Lens Adapter |
De EF-adapter heeft me in staat gesteld om mijn lenzen door de jaren heen verzameld te houden.

Canon EF 24-105mm f/4
Dit is mijn favoriete reislens voor gebruiksgemak en het niet hoeven inleveren op beeldkwaliteit.

Sigma 24-105mm f/4
Dit is mijn favoriete lens bij weinig licht voor zonsopgang- en avondopnamen. Bij f/4 zijn de meeste avondfoto’s uit de hand.

Canon EF 135mm f/2
Ik gebruik dit voor portretten en scherpe beelden, vooral voor vogels, flora en fauna.

Canon 16-35mm f/2.8L II USM
Dit is mijn favoriete interieurlens voor het weergeven van huizen en hotelinterieurs. Het is betrouwbaar en licht voor reizen.

Sigma 60-600mm f/22-32
Dit is mijn ‘bazooka’ lens voor close-ups van natuur en sport. Hoewel zwaar, heb ik deze lens met succes uit de hand gehouden, zonder camerabewegingen.

Sigma Art 24-35mm f/2
Voor scherpe landschaps- en gedetailleerde beelden is de Art-serie in Sigma indrukwekkend en betrouwbaar.

Laowa 15mm f/2
Dit was mijn nieuwste toevoeging en maakt ongelooflijke landschapsfoto’s, met bijna geen vervorming. Met minimaal Lightroom postproductiewerk, afbeeldingen en impressies.

Drone

DJI Mavic Pro 2
Ik ben een jaar geleden begonnen met Drone-fotografie en heb urenlang heerlijke foto- en video-opname gehad. Kijken naar de wereld vanuit een ander gezichtspunt opent voor mij veel creatieve composities. De Hasselblad lens is scherp en indrukwekkend.

Allerlei

Mijn favoriete tas is de Pelican S115. Statieven zijn onder andere Manfrotto TM2624L, Slik U550 en Joby Gorillapod.

Computers

Apple Macbook Pro 13
Mijn dagelijkse laptop gebruikt voor post-productie werk.

Apple Ipad Pro
Dit is mijn reiscomputer om te gebruiken terwijl ik in het buitenland ben voor postproductiewerk.

iPhone Xs Max |

Software

Adobe Lightroom en Adobe Photoshop en Snapseed voor de iPhone.

Het vastleggen van het moment is waar ik op gedij, omdat het mijn creativiteit laat delen. Fotografie is een van de weinige disciplines die kunst en wetenschap verstrengelt, net als architectuur, vandaar kennis van camera-apparatuur, lenzen, licht en artistieke composities, die allemaal een rol spelen om goede fotografie te produceren.

Ten slotte, als een spiegel van de beelden die men vastlegt, stelt het iemand in staat om zijn ziel te zien, het type kunstenaar dat ze zijn.

Flickr | @nitehawke11

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer