Samyang 24mm f/1.8 FE Lens Test

FacebookPinterestDelen

Dit is een test van de Samyang AF 24mm f/1.8 FE, een compacte, lichtgewicht groothoeklens ontworpen voor Sony e-mount camera’s.

Het is ontworpen voor landschaps- en astrofotografiefotografen, maar kan voor elk type fotografie worden gebruikt.

Samyang-24-1.8

SAMYANG 24MM F/1.8 FE

Lichtgewicht & compact met geweldige beeldkwaliteit en unieke astrofuncties. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Controleer de huidige prijs

Samyang (Rokinon in Noord-Amerika) staat bekend om het produceren van hoogwaardige optica tegen betaalbare prijzen.

Is de 24mm f/1.8 FE echter goed? Of moet je meer uitgeven voor het Sony-equivalent, ondanks dat je over bent dubbel de prijs?

Laten we het eens nader bekijken in onze review.

Inhoudsopgave

Samyang 24mm f/1.8 FE Technische Gegevens

Pros

 • Compact & lichtgewicht
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Goed gemaakt (weerbestendig)
 • Snelle, stille autfofocus
 • Zeer scherp
 • Geweldige overstralingsregeling
 • Geweldige bokeh
 • Unieke astro-kenmerken
Tegens

 • Gebrek aan in-camera correctie
 • Lichte tonvormige vervorming
 • Firmware-updates/aanpassing vereisen Lens Station
Controleer de huidige prijs
 • Diafragma Bereik: F1.8 ~ 22
 • Lens optische constructie: 11 elementen in 8 groepen
 • Minimale scherpstelafstand: 0.19m (0.62ft)
 • Vergrotingsfactor: 0,21x
 • Diafragma Bladen: 9
 • Filter grootte: 58mm
 • Maximale diameter: 65mm
 • Houder: Sony FE
 • Beeldhoek: Full Frame 83.7° APS-C 60.9°
 • Lengte: 71.5mm / 2.8in
 • Gewicht: 230g / 8.1oz

Bouw & Ergonomie

bouw van samyang

De 24mm f/1.8 FE maakt deel uit van Samyang’s ‘Tiny’ lenzenreeks. Hoewel ik het niet per keer ‘klein’ zou noemen, is het zeker verfrissend klein en lichtgewicht, net als de Samyang 35mm f/1.8.

f/1.8 lijkt een sweet spot te zijn voor consumenten die snel, betaalbaar glas in een compacte, lichtgewicht behuizing willen. Dit is het geval voor Sony’s steeds groter wordende assortiment f/1.8 lenzen, waarvan ik de 35mm en 85mm al bezit en geweldig vind. Er is momenteel echter geen Sony 24mm f/1.8.

Betreed de Samyang om het gat te vullen! Het voelt goed in de hand en balanceert perfect op elke Sony full frame of crop sensor body.

(Hoewel het is ontworpen voor een full-frame sensor, kan het ook worden gebruikt op elke Sony a-serie crop sensor body met een 36mm equivalente brandpuntsafstand.)

Met slechts 230g / 8.1oz is de Samyang 24mm f/1.8 een genot om te gebruiken. Ik ben een enorme fan van kleine en lichte lenzen, ondanks de verleiding van het gemak van f/2.8 zooms en de achtergrondsmeltende eigenschappen van exotische f/1.4 priemgetallen.

De eerste lens die ik wil pakken voor dagelijks gebruik is iets kleins en lichts, en de Samyang past perfect bij deze rekening.

Samyang-24-1.8-16

Wat uiterlijk betreft, alles is mooi en minimaal met een gladde satijnen afwerking van het lichaam. De rode (Canon?!) ring die Samyang lenzen siert lijkt me altijd een beetje vreemd, maar het komt overeen met de Sony Alpha-branding, neem ik aan.

Aan de zijkant van de lensloop zit een Custom Switch en een Focus Hold Button.

Hoewel het lichaam volledig van plastic is, voelt het niet goedkoop in de hand. Er is weersafdichting bij de pakking, knop en schakelaar met lensbevestiging, wat betekent dat u de Samyang 24 mm onder alle omstandigheden kunt gebruiken.

Focus prestaties

Ik vond de focus uitstekend in alle omstandigheden voor foto’s fotografie, en even goed voor video.

24mm kan gemakkelijk worden gebruikt voor vloggen – uw camera die op armlengte naar u toe wordt gehouden, geeft de kijker een mooi perspectief, toont het gezicht van de vlogger en een voldoende hoeveelheid achtergrond.

In de videomodus met gezichtsherkenning en continue AF ingeschakeld, doet de Samyang 24mm f/1.8 geweldig werk bij het bijhouden van beweging. Bij het scherpstellen met behulp van de single point-modus is het even pittig.

Omdat dit objectief is ontworpen voor astrofotografie, is de AF-snelheid niet zo relevant (astrofotografen zullen bijna altijd handmatig scherpstellen), maar het is leuk om te zien dat de AF-prestaties nog steeds geweldig zijn voor alle fotografietoepassingen.

Wij’zal zo meteen meer vertellen over de specifieke astro-kenmerken van deze lens…

Beeldkwaliteit

Bokeh ziet er het beste uit als de achtergrond duidelijk en onaftrekkelijk is.

Dit is een scherpe mofo van een lens! De eerste foto’s die ik van mijn kinderen maakte, bliezen me weg toen ik tot 100% inzoomde – ik dacht eigenlijk dat ik per ongeluk een soort jpeg-verscherpingsinstelling in de camera had ingeschakeld!

Ik heb ontdekt dat Sony f / 1.8 lenzen even haarscherp zijn, dus het is leuk om te zien dat Samyang het zet de trend voort … zij het tegen een lagere prijs.

Wijd open bij f/1.8 presteert de Samyang 24mm heel goed – heel scherp en contrastrijk. Het diafragmeren van de lens naar de kleinere diafragma’s gaf geen problemen op het gebied van verslechtering van de beeldkwaliteit.

Omdat het een groothoeklens is, is er echter een kleine hoeveelheid tonvormige vervorming en lichtafval in de hoeken, maar niets dat niet kan worden gecorrigeerd met één klik (of een importvoorinstelling) in de post.

Chromatische aberratie leek niet te bestaan, en het gaat vrij goed om met overstraling – als je rechtstreeks in de zon schiet, kun je wat flaring streaks krijgen als je ze echt wilt – dat doe ik meestal.

Flare voorbeeld bij f/1.8.

Wat bokeh betreft, meestal met f / 1.8-lenzen van alle merken, heb ik het iets van een allegaartje gevonden, en hetzelfde geldt voor de Samyang 24mm – soms is het geweldig … andere keren is het een beetje rommelig.

Zonder de extra bladen van een snellere f/1.4 lens om de onscherpe gebieden ‘glad te strijken’, vind ik dat f/1.8 worstelt met elke foto die een visueel afleidende achtergrond bevat vol met meerdere dunne elementen (zoals boomtakken). Alles lijkt een beetje ‘knapperig’.

Afleidend bokeh voorbeeld bij f/1.8.

Zet je onderwerp echter wat verder van de bomen, of kies voor een minder ‘drukke’ achtergrond, en f/1.8 kan er subliem uitzien.

Unieke kenmerken

aangepaste schakelaars

De Samyang 24mm f/1.8 FE wordt op de markt gebracht als een ‘meesterwerk voor astrofotografie’ en biedt als zodanig een unieke functie die je kan helpen betere foto’s van de sterren te maken.

Als je de scherpstelknop ingedrukt houdt bij het inschakelen van de camera, komt de lens in een magische ‘star-shooting-mode’, met een kleine LED op de loop die van rood naar groen draait om te laten zien dat de magie is ingeschakeld! Oeioh…

De Magic-modus betekent dat de lens automatisch wordt ingesteld op de optimale afstand voor het fotograferen van sterren en de nachtelijke hemel (in feite oneindige focus) en dat handmatige scherpstelling wordt ingeschakeld.

Als je de focus wilt aanpassen door de ring te draaien, verandert de LED van groen terug naar rood om je dit te laten weten, voor het geval je per ongeluk de ring hebt gestoten of een van je fotomaatjes je heeft gestikt, enz. Vervolgens kunt u op de focus hold-knop tikken om alles terug te zetten naar oneindige focus.

Je kunt die oneindige positie zelfs handmatig aanpassen als je er zeker van bent, waarbij de gekalibreerde waarde wordt opgeslagen in de ROM van de lens – ja, deze lens heeft zelfs een ingebouwd geheugen, dammit!!

led

LED-licht wisselt van uit naar rood naar groen

Nu denk je misschien, is dit niet gewoon hetzelfde als je lens overschakelen naar handmatige scherpstelling en de ring tot in het oneindige draaien? Dat kan toch in minder dan een seconde zonder dat deze Samyang-magie nodig is?! Nou, ja en nee.

Je ziet dat je dat een keer gemakkelijk genoeg kunt doen, maar zodra je je camera uitzet, wordt de focus gereset. Het meerdere keren moeten doen kan vervelend worden. Het is een klein ding, ja, maar voor astrofotografen is dit een geweldige functie.

Omdat ik meestal nooit astrofotografie fotografeer, was het proces van het ingedrukt houden van een knop bij het inschakelen van de lens een nieuwigheid, maar ik kan zien dat als je de functie regelmatig gebruikt, het ingedrukt houden een tweede natuur zou worden in je opnameworkflow.

AF 24mm F1.8 FE_Howard Holen (4)

Bron: Howard Burrows

Je kunt de knop ook programmeren om andere functies in de camera-instellingen van Sony te bedienen, en met de aangepaste schakelaar kun je ook op verschillende manieren met de scherpstelring communiceren.

Het voorbehoud is dat het in positie 1 laten in principe niets doet – ik verwacht dat het de camera in de handmatige scherpstelmodus zet (zoals het geval is met de meeste andere niet-Samyang-lenzen), maar je moet nog steeds de handmatige scherpstelmodus selecteren in je cameramenu.

Zoals ik het begrijp, heb je een apart Samyang Lens Station en de LensManager-software nodig om dit mogelijk te maken, en dat kost een extra $ 59, wat een beetje vervelend is, vooral als je niet van plan bent om meer Samyang-lenzen te krijgen. Je hebt het ook nodig voor eventuele firmware-updates.

Door de aangepaste schakelaar naar positie 2 te schakelen, kunt u uw diafragma regelen met de scherpstelring, wat vooral geweldig is voor video-opnamen sinds altijdything kan geruisloos worden bediend.

Samyang 24mm f/1.8 FE – Foto’s

Hier zijn nog wat voorbeeldfoto’s gemaakt met de Samyang 24mm f/1.8 FE bij verschillende diafragma’s, allemaal met een Sony a7III.

Alternatieven

AF 24mm F1.8 FE_Howard Holen (6)

Bron: Howard Burrows

Er zijn tal van andere 24mm lenzen beschikbaar voor Sony FE full frame camera’s hier in 2023.

Hoewel de bouwkwaliteit uiteraard varieert afhankelijk van de prijs, is een andere grote factor die bijdraagt aan de kosten van de 24 mm-lens (afgezien van de merknaam) het maximale diafragma dat door de lens wordt aangeboden.

De uitstekende Sony FE 24mm f/1.4 G Master is bijvoorbeeld ongeveer $ 1.400, terwijl de Sony FE 24mm f / 2.8 G ongeveer $ 600 is.

Sommige merken van derden bieden ook 25mm-lenzen aan, zoals de Zeiss 25mm f/2.4 Loxia en Laowa 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra Macro.

Het dichtstbijzijnde alternatief voor de Samyang 24mm f/1.8 FE is de Sony Sonnar T * E 24mm f/1.8 ZA, die ongeveer $ 1.100 kost (bekijk hier de nieuwste prijs).

Hoewel we in deze review geen vergelijking naast elkaar hebben gemaakt, is het veilig om te zeggen dat maar heel weinig mensen zullen profiteren van het uitgeven van het dubbele bedrag van de Samyang om de Sony-versie te krijgen.

Een laatste alternatief is een van mijn favoriete Sony-lenzen – de Sony 28mm f / 2. Hoewel je 4 mm verliest ten opzichte van de Samyang, is deze direct vergelijkbaar in grootte, gewicht en kosten (bekijk hier de nieuwste prijs).

Waar voor je geld

Samyang-24-1.8-13

Laten we eerlijk zijn – dit is de belangrijkste reden waarom fotografen naar Samyang en andere 3rd party lenzen kijken – ze zijn goedkoop als chips!

Gelukkig is de Samyang 24mm f/1.8 meer dan een koopje.

Bij gebrek aan een echte concurrent voor deze prijs, is deze lens echt een klasse apart. Zoals eerder vermeld, is het Sony-equivalent meer dan twee keer de prijs … en ondanks dat het een uitstekende lens is, is het prijsverschil erg moeilijk te rechtvaardigen.

Als je een 24mm-lens nodig hebt voor je Sony Alpha-camera en geen f / 1,4 nodig hebt, koop dit dan gewoon en je zult blij zijn als Larry.

Het is een verbazingwekkende prijs-kwaliteitverhouding, biedt weersafdichting, een unieke functie die echt nuttig is voor astrofotografen en ver boven zijn gewicht in beeldkwaliteit uitstijgt. Het is een echte allrounder, en een echte aanrader.

Controleer de huidige prijs

Samyang 24mm f/1.8 Test | Conclusie

Dus al met al twee duimen omhoog voor dit zakwonder van een lens.

Als je een Astrofotograaf met een Sony-camera bent met een beperkt budget, is de Samyang 24mm f/1.8 een no-brainer.

Als je gewoon zin hebt om een groothoeklens aan je arsenaal toe te voegen voor elke andere verscheidenheid aan fotografie, is het ook enorm verleidelijk.

Persoonlijk heb ik altijd al een 24mm-lens gewild, maar schuwde ik de omvangrijkheid van het f / 1.4-aanbod. De Sony 28mm f/2 is een prima alternatief geweest, maar ik zal hem waarschijnlijk verkopen nu ik deze Samyang heb,

(28 mm versus 24 mm is misschien maar 4 mm, maar het is merkbaar, vooral bij vloggen.)

Wat betreft het mooie interne geheugen / LED lighty-uppy ding waarvan ik dacht dat ik het nooit zou gebruiken, nou misschien zou het me kunnen aanmoedigen om ’s nachts meer naar buiten te gaan om mooie foto’s van de sterren te maken.

Bravo, Samyang 👏

Samyang-24-1.8

SAMYANG 24MM F/1.8 FE

Lichtgewicht & compact met geweldige beeldkwaliteit en unieke astrofuncties. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen