Gids voor surrealistische fotografie

Wat denk je als je het woord surrealistisch hoort? Je associeert het waarschijnlijk met iets vreemds of onnatuurlijks. Als je een kunstliefhebber bent, denk je misschien aan Dali’s smeltende klokken – maar wist je dat het een bloeiend fotografisch genre is?

Surrealistische fotografie maakt al sinds het begin deel uit van de beweging en is nog steeds springlevend. In deze handleiding vindt u verschillende manieren om surrealistische afbeeldingen thuis of in het dagelijks leven te maken.

Naast de technieken vind je enkele surrealistische fotografievoorbeelden om je eigen verbeelding te inspireren.

Als je de droomwereld van het surrealisme wilt verkennen, vind je ook enkele suggesties over hedendaagse fotografen om te volgen op Instagram.

Als je klaar bent om de realiteit achter je te laten, laten we dan beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is Surreal Photography &Surrealisme?

Masker en gevallen bladeren

Bron: Miro Polca

Surrealisme is een kunststroming die begon in 1917, maar consolideerde in 1924 toen twee rivaliserende groepen beweerden de oprichters te zijn en hun manifesten schreven.

De ene was van Yvan Goll, en de andere (die de beroemdste werd) was van Andre Breton – die er later nog twee schreef.

Hoewel schilderkunst een van de meest bekende uitdrukkingen is, beïnvloedde het surrealisme alle andere media – beeldhouwkunst, film, literatuur en fotografie.

Het idee van het surrealisme is om de geest de vrije loop te laten en de rationaliteit te omzeilen. Het concept van het onbewuste is fundamenteel en dromen spelen een grote rol.

Enkele van de vroegste surrealistische fotografen waren Man Ray, Hannah Hoch en Hans Bellmer. Ze gebruikten meerdere donkere kamertechnieken om dergelijke foto’s te maken.

Bijvoorbeeld het Sabattier-effect – gecreëerd door een gedeeltelijk ontwikkelde film kort bloot te stellen aan licht; of fotogrammen die fotografische beelden zijn die zonder camera zijn gemaakt.

Als je surrealistische fotografie wilt proberen zonder een donkere kamer, zijn hier enkele technieken die je kunt gebruiken in film of digitaal.

Sommige worden in de camera gedaan, andere vereisen enige productie en andere postproductie. Zoek degene die je helpt om je innerlijke aard uit te drukken en probeer het eens.

9 Surrealistische fotografietechnieken

Hoe maak je een surrealistisch plaatje? Hier zijn een handvol tips en technieken die je als inspiratie kunt gebruiken om een aantal spannende en geestverruimende surrealistische fotografie-ideeën tot leven te brengen.

1. Fotocomposiet

Surrealistische fotografie voorbeelden van visuele metaforen en fantasie

Bron: Sarah Trummer / Asaph Guedes

Omdat het surrealistische vaak dingen laat zien die in het echte leven niet bestaan, is fotocompositing een bekende techniek in surrealistische digitale fotografie.

Photoshop is een geweldige software om fotocomposieten te maken – u kunt echter elk programma gebruiken waarmee u met lagen kunt werken.

Hier zijn enkele voorbeelden van surrealistische fotografie met behulp van fotocompositing:

  • Visuele metaforen: Met deze techniek kunt u spelen met de verschillende betekenissen en connotaties van de weergegeven objecten. Bijvoorbeeld het vervangen van een slakkenhuis door een huis omdat de schaal het beschermt tegen de omgeving.
  • Fantasy fotografie: Met dit type fotografie kun je fictieve werelden en personages creëren die niet gebonden zijn aan de regels van de echte wereld.
  • Pop-out foto’s: In dit type composiet kun je twee realiteiten samenvoegen tot één. U kunt bijvoorbeeld een afbeelding maken waarin iemand een boek leest en personages uit het verhaal uit de pagina’s springen. Of je kunt een muur fotograferen met hangende foto’s en de mensen uit de portretten komen uit het frame.

2. Meerdere blootstellingen

Dubbele belichting als een vorm van surrealisme

Krediet: Foad Roshan

Als u in Photoshop met lagen werkt, kunt u ook een techniek met meerdere belichtingen nabootsen. In tegenstelling tot fotocomposieten, met meerdere belichtingen, kunt u experimenteren met overvloeimodi en dekkingsniveaus.

Echter, als you bent op zoek naar surrealistische fotografie-ideeën zonder Photoshop, u kunt meerdere belichtingen in de camera doen. Eigenlijk is dat hoe de techniek begon in de tijd van de filmfotografie.

Als de camera volledig handmatig was, kon je hetzelfde frame meerdere keren belichten. Als het frame automatisch werd gewijzigd nadat u op de sluiter had gedrukt, kunt u de hele rol belichten, vervolgens opnieuw laden en een tweede belichting op elk frame maken.

Veel digitale camera’s hebben deze functie inbegrepen – het heeft het extra voordeel dat u het eerste beeld op het LCD-scherm kunt zien, zodat u de tweede belichting beter kunt samenstellen.

Bekijk onze gids voor dubbele belichtingen.

3. Levitatie fotografie

Man zwevend met accordeon

Bron: Javier Penas

Dit is een andere surrealistische fotografietechniek die met of zonder Photoshop kan worden gedaan – natuurlijk kun je met Photoshop complexere scènes doen.

Hoewel, er zijn enkele prachtige uitzonderingen. Kijk bijvoorbeeld naar het werk van Philippe Halsman en zijn ‘Jumpology’. Een bekend voorbeeld is zijn portret van Salvador Dali met drie vliegende katten.

Als je levitatie wilt doen zonder te comositing, moet je een snelle sluitertijd gebruiken – gebruik de burst-modus om ervoor te zorgen dat je het beste moment vastlegt.

Gooi het object vervolgens in de lucht (of vraag het model om te springen als je een portret maakt) en begin met fotograferen.

Op deze manier bevries je je onderwerp in de lucht alsof het vliegt of zweeft.

Zet anders het ‘vliegende voorwerp’ op een standaard en fotografeer het. Haal het vervolgens van de standaard en maak een foto van de achtergrond met dezelfde camera-instellingen.

Stel daarna beide afbeeldingen samen in Photoshop, waarbij de standaard wordt gemaskeerd.

Lees meer in onze gids voor levitatiefotografie.

4. Fotoproductie

Meisje met helm en man in oceaan

Bron: Elia Pellegrini

Fotoproductie is het proces van het maken van een foto van het oorspronkelijke idee tot het eindresultaat. Wanneer het professioneel wordt gedaan, gaat het om veel gespecialiseerde professionals van managers en art directors tot visagisten, enz. Je kunt er echter een deel zelf van doen.

Het idee is dat je de juiste locatie vindt of een set bouwt om het verhaal van je foto te vertellen, de juiste modellen cast en rekwisieten, garderobe en make-up kiest.

Dan heb je natuurlijk het juiste licht en de juiste apparatuur nodig om je foto te maken zoals je het voor ogen had. U kunt wat fotobewerking en retouchering opnemen als onderdeel van de postproductie, of u kunt de foto laten zoals u deze hebt gemaakt.

5. Zet dingen uit hun element

Surrealistische tv-framing stromend water

Credit: Fotografie Maghradze

Ongebruikelijke elementen in een omgeving kunnen ontwrichtend genoeg zijn om de realiteit uit te dagen. Dit kan de kijker laten denken aan een verhaal waar deze plaatsing zinvol is of andere betekenissen en toepassingen voor een bepaald object vinden.

Meestal is het gebruik van juxtapositie en contrast zeer effectief in surrealistische fotografie.

Voor enkele verbazingwekkende voorbeelden kun je het werk van Platon Yurich zien. Op zijn surrealistische foto’s vind je een bushalte aan de kust; of trappen die uit een meer komen en naar nergens leiden.

Hier zijn nog enkele voorbeelden van juxtapositie.

6. Daag logica uit door van perspectief te veranderen

Uitdagend perspectief in fotografie

Bron: Anouar Olh / Engin Akyurt

Het hele concept van surrealisme is om rationaliteit te betwisten, dus dingen die niet logisch zijn of vooropgezette ideeën uitdagen, werken goed in surrealistische fotografie.

Het veranderen van je perspectief kan een gemakkelijke manier zijn om op een andere manier naar dingen te kijken en de verbeelding van de kijker te prikkelen.

Hier is onze gids voor het gebruik van perspectief in fotografie.

7. Gebruik reflecties

Zelfportret met meerdere reflecties

Bron: Lucas Craig

Reflecties zijn geweldig om surrealistische foto’s te maken, omdat wat je ziet niet is wat er is – het is een gespiegelde versie van wat er achter je is, gemengd met wat je voor je hebt.

Je kunt dingen vermenigvuldigen of experimenteren met hoe ze worden gereflecteerd door het reflecterende oppervlak te veranderen. Verplaats het licht om het gewenste effect te bereiken.

Lees meer in onze gids voor reflecties.

8. Beweging vervagen

Afbeelding van mensen die dansen met bewegingsonscherpte

Bron: Inga Seliverstova

Een andere manier om surrealistische beelden te maken is door gebruik te maken van bewegingsonscherpte. U kunt dit doen wanneer u bewegende objecten hebt.

Als gevolg hiervan zal alles wat bewoog terwijl de sluiter open was, een proef achterlaten – waardoor een dromerig effect ontstaat.

U kunt de camera ook verplaatsen terwijl u de foto maakt. Hoe dan ook, je moet een s gebruikenlage sluitertijd om beweging vast te leggen.

De juiste sluitertijd is afhankelijk van de snelheid van het bewegende onderwerp en de hoeveelheid onscherpte die je wilt.

Hier is onze gids voor het vastleggen van bewegingsonscherpte.

9. Hoe surrealistische fotografie te bewerken

Boom met roze landschap

Bron: Simon Berger

Bij fotobewerking probeer je normaal gesproken dingen zo dicht mogelijk bij de manier te houden waarop ze waren toen je ze fotografeerde.

U corrigeert de witbalans om overeen te komen met het licht, past de kleuren aan om ze te laten knallen terwijl ze er nog steeds realistisch uitzien, enzovoort.

Wanneer je surrealistische beelden bewerkt, hoef je niet na te denken over hoe dingen waren toen je de foto maakte, maar hoe ze in je hoofd zitten.

Je hebt totale vrijheid om bijvoorbeeld de kleuren te veranderen – op een surrealistische foto kan de lucht rood zijn of de bomen blauw.

Je kunt ook lijnen vervormen, de foto ondersteboven draaien of iets anders dat je wilt om bizarre situaties te creëren die geloofwaardig maar onwerkelijk zijn – alsof ze in een droom zijn.

7 surrealistische fotografiekunstenaars om te volgen in 2023

Hier is een selectie van surrealistische fotografen die geweldig werk produceren.

Zorg ervoor dat je ze op Instagram opspoort en alle prachtige voorbeelden van surrealistische fotografie ziet die worden geproduceerd.

  • Monica Carvalho – @mofart_photomontages – Met behulp van fotocollages verenigt ze schijnbaar ongerelateerde dingen die op elkaar lijken om vreemde nevenschikkingen te creëren.
  • Bara Prasilova – @bara_prasilova – Ze maakt deel uit van de Hasselblad Heroines. Ze benadert serieuze onderwerpen met humor en absurditeit door haar conceptuele en surrealistische beelden.
  • Joël Robinson – @joelrobinson – Hij gebruikt digitale fotografie en composieten om denkbeeldige situaties te creëren, zoals vliegen op de rug van een bij of lunchen op een wolk met een bevriende giraffe.
  • Aydin Büyüktas – @aydinbuyuktas – Je kunt de wereld door zijn foto zien draaien om het te ervaren zoals je nog nooit eerder hebt gedaan.
  • Lara Zankoul – @larazankoul – Ze herschept alledaagse scènes met surrealistische creaties die de kijker uitnodigen om met een eigen interpretatie te komen.
  • Kyle Thompsons – @kylejthompson – Hij maakt meestal zelfportretten in een verhaal zonder begin of einde.
  • Brooke Shaden – @brookeshaden – Ze gebruikt surrealistische portretten om het licht en de duisternis in mensen te verkennen – vaak is het onderwerp van dergelijke beelden zichzelf.

Laatste woorden

Surrealistische fotografie kan een leuke, zinvolle en lonende bezigheid zijn. Het is echt een manier om je creativiteit de vrije loop te laten.

Nu je een aantal surrealistische fotografietechnieken kent, is het tijd om je onbewuste je camera te laten overnemen. Laat ons weten hoe het gaat, en laat hieronder eventuele opmerkingen of vragen achter.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer