Gids voor Bird’s Eye View Fotografie

FacebookPinterestDelen

Als er één techniek voor het vastleggen van afbeeldingen is die onmiddellijk kan verheffen je fotografie, het is door gebruik te maken van een vogelperspectief.

Slechte woordspelingen terzijde, vogelvluchtfoto’s zijn verleidelijke en opwindende camerahoeken, omdat ze niet gebruikelijk zijn in het dagelijks leven.

Een luchtfoto kan zelfs het meest alledaagse object intrigerend maken … en er is niet altijd een drone of luchtballon voor nodig!

In deze gids hebben we een aantal geweldige voorbeelden van fotografie in vogelvlucht samengesteld voor uw inspiratie.

We bieden ook enkele tips en technieken, zodat u uw eerste vogelvluchtfoto thuis of tijdens uw volgende fotoshoot kunt maken.

Tijd om je geest open te stellen voor een nieuw top-down perspectief! Laten we erin duiken.

Inhoudsopgave

Wat betekent Bird’s Eye View in fotografie?

Tegenwoordig, wanneer we denken aan vogelperspectief in de fotografie, denken we meteen aan drone-opnamen. En hoewel het gebruik van een drone een geweldige manier is om het uitkijkpunt van een vogel te krijgen, is er veel meer aan de hand.

Het is belangrijk om te verduidelijken dat vogelperspectief niet van grote hoogte hoeft te worden genomen en niet strikt een buitengenre is – je kunt vogelvluchtfoto’s binnenshuis en vanaf slechts een paar meter van de grond maken.

In fotografie betekent vogelperspectief dat je de foto neemt terwijl je ergens op neerkijkt – recht naar beneden of onder een hoek. Met dit gezichtspunt kunt u dramatische en opwindende foto’s maken die de kijker naar binnen trekken.

Maar dit roept de vraag op, ‘Waarom is gezichtspunt belangrijk in fotografie?’

Het overwegen van het gezichtspunt in de fotografie is een essentieel element voor het maken van een compositie. Een gezichtspunt is een positie van waaruit je de foto maakt terwijl je nadenkt over wat de kijker zal zien.

Op Shotkit staan we bekend om onze top-down flat lay-opnamen van de camera-uitrusting van getalenteerde fotografen van over de hele wereld. We gebruiken een vogelperspectief zodat u kunt genieten van een visueel leuke en spannende foto – zie het onderstaande voorbeeld.

Waarom wordt Birds Eye View gebruikt in fotografie?

Bron: Michelle Scott

Bird’s eye view wordt in de fotografie gebruikt om een compositie te maken die de kijker naar binnen trekt.

Als rechtopstaande wezens hebben we de neiging om naar de horizon te kijken. Ons DNA en begrip van de wereld vragen om een horizontaal standpunt.

Wanneer we een vogelperspectief gebruiken in de fotografie, fascineert het verticale of neerwaartse gezichtspunt ons omdat het niet is wat we gewend zijn.

Als het goed wordt gedaan, creëert fotografie in vogelvlucht ook een beetje duizeligheid – niets schadelijks. Het zijn gewoon onze hersenen die zich aanpassen aan dat veranderde gezichtspunt – hetzelfde gevoel dat je krijgt als je in een hoog gebouw bent dat op straat uitkijkt.

Dat lichte duizelingwekkende gevoel zorgt voor opwinding en draagt bij aan het drama van het beeld.

Hoe kun je een vogelperspectief fotograferen?

Er zijn verschillende manieren om een verhoogd uitzicht of luchtperspectief in je fotografie aan te bieden … en gelukkig gaat het niet allemaal om het huren van een helikopter!

Hier zijn enkele ideeën om u te helpen die felbegeerde vogelvluchtfoto te maken:

 • Vlieg met een drone – Verreweg de meest populaire manier om vogelvluchtfoto’s te maken, is met een drone. Voor dramatische video- en vogelvluchtfotografie is het moeilijk om het perspectief van een drone te verslaan. Het idee om een drone te besturen is erg leuk – hoewel de realiteit van het laten vallen van een drone in de oceaan eng is. Gelukkig zijn drones ongelooflijk betaalbaar (minder dan $ 200!) en zijn ze een waardevolle investering in je trouw- of landschapskit. Een goed voorbeeld is de DJI Mavic Mini – lichtgewicht, gemakkelijk te vliegen en betaalbaar.
 • Monteer een camera op een monopod of statief – Een snelle en eenvoudige manier om vogelvluchtfoto’s te maken, is met de monopod of het statief dat je al bezit. Verleng de monopod tot de langste hoogte en bevestig je uitrusting stevig aan de houder – zorg ervoor dat deze onder een hoek naar beneden is gekanteld. Stel met behulp van de zelfontspanner de vertraging in op 10 seconden. Met een lichtgewicht monopod kun je hem zo hoog mogelijk houden terwijl je rekening houdt met de neerwaartse hoek van de lens. Bekijk de video hierboven voor een voorbeeld hiervan en hoe je meerdere afbeeldingen aan elkaar kunt naaien.
 • Gebruik een 360-gradencamera op een paal Een andere nieuwe benadering is het gebruik van een 360-gradencamera die op de ‘onzichtbare’ selfiepaal is gemonteerd. Houd de paal hoog om foto’s of beeldmateriaal vast te leggen. Het beste aan het gebruik van een 360-gradenoptie is dat u kunt selecteren welke weergave of hoek van beeldmateriaal u wilt gebruiken om een afbeelding te maken.
 • Ga op een stoel staan – Als je binnen werkt en een foto wilt maken van een flat lay, maaltijd of familielid, ga dan op een stoel staan. Het is een eenvoudige manier om binnenshuis een vogelperspectief te krijgen. Hetzelfde geldt voor een trapladder, grotere ladder of de motorkap van uw huurauto – ga voorzichtig te werk!
 • Boven iemand staan – De gemakkelijkste manier om vogelvluchtfoto’s te maken, is door over iemand heen te gaan staan. Terwijl je model op de grond ligt en omhoog kijkt, ga je er met je benen aan weerszijden van hun lichaam overheen staan. Houd je benen uit beeld en kijk waar je schaduw valt.
 • Wanneer kinderen spelen – Kleine kinderen spelen en verkennen op de begane grond. Maak een vogelvluchtfoto van hen gevangen in het moment.
 • Huur een helikopter – Als je de middelen hebt en fascinerende vogelvluchtfoto’s van een drukke stad wilt maken, huur dan een helikopter. Je hebt onze zegen om prachtige luchtfoto’s vast te leggen!

5 tips voor krachtige bird’s eye view fotografie

1. Bekijk in vogelvlucht je beste leven

De hashtag #BEV of Bird’s Eye View fotografie is erg populair op social media sites zoals Instagram.

Als je de laatste tijd tijd op Insta hebt doorgebracht, heb je een trend gezien waarbij mensen een ideale (“mijn beste leven leiden”) scène opzetten. Je kunt deze look bereiken met een beetje planning en wat selfies in vogelvlucht.

Zet een scène op in een kamer met natuurlijk zonlicht dat naar binnen stroomt – bij voorkeur over een bank of comfortabele stoel waar je van plan bent te zitten.

Plaats naast de bank een salontafel met een perfect gezette kop koffie of kruidenthee.

Terwijl je in een comfortabele linnen pyjama zit, ga je zitten in je stoel en blader je door een boek. Maak een selfie vanuit een hogere hoek of laat iemand deze voor je maken. Zorg ervoor dat je er zorgeloos uitziet!

Hoewel ik de draak steek met deze virale trend, kun je hier veel plezier hebben met vogelvluchtfotografie – maak foto’s in de lounge, slaapkamer of in een badkuip vol bloemen.

2. Vogelvlucht Uw diner

Veel voedselfotografie vindt plaats op ooghoogte – als gevolg daarvan is het een beetje smakeloos (Zie je wat ik daar deed?).

Vogelvluchtfotografie is ongelooflijk effectief met voedselfotografie. Het roept de vraag op, “Hoe neem je een vogelvluchtfoto van voedsel?”

Als je een enkel bord met eten stylet, kun je een top-down foto maken vanaf staande hoogte of vanuit een hoge hoek.

Sommige camera’s hebben een neerklapbaar scherm waarmee je recht naar beneden kunt schieten en de opname nog steeds op het LCD-scherm kunt kaderen – dit is een erg handige functie bij het maken van top-down foto’s.

Als je een uitgebreidere spreiding van voedsel wilt fotograferen, zoals een eettafel vol met je beste servies en prachtige gerechten, moet je het misschien anders aanpakken. In dit geval raad ik aan om een trapladder te gebruiken om hoog te komen.

Hoe dan ook, bev’en je diner is een geweldige manier om voedselfotografie vast te leggen.

3. Plan uw Bird’s Eye View Shot met technologie

Als je van plan bent om naar buiten te gaan om wat vogelvluchtfoto’s te maken, is het essentieel om de tijd te nemen om je shoot met een kaart te plannen.

Een kaart is vooral van cruciaal belang als u van plan bent om met een drone te vliegen. Apps zoals Google Maps en Google Earth bieden de ultieme preview van uw beoogde vogelvluchtfotografie. Bovendien leidt de kaart u naar uw bestemming en helpt u bij het uitzetten van uw koers.

Met een lijst met bestemmingen gemarkeerd op uw kaart, moet u onderzoeken of u in die gebieden met een drone mag vliegen.

De meeste steden, nationale parken en voorstedelijke gebieden hebben regels over drone-besturing. Zoek naar een drone-sitekaart met no-flyzones en veilige plaatsen om te vliegen.

Afgezien van een kaart, is een essentieel onderdeel van het planningsproces voor dronefotografie het controleren van het weer op een lokale website of app. Hoewel de lucht misschien helder is, zal de wind je vlucht verpesten.

4. Krijg een Vogelvlucht Van gebouwen

Als je geen toegang hebt tot een drone of er geen in het gebied kunt besturen, overweeg dan andere methoden.

Naar een hoger uitkijkpunt gaan is misschien de beste optie. In een bebouwde kom of stadswijk bieden gebouwen het beste uitkijkpunt voor vogelvluchtfotografie.

Steden over de hele wereld hebben gebouwen die boven de straten uittorenen – velen hebben observation decks ideaal voor fotografie. Als u op reis bent, onderzoek en lokaliseer geschikte gebouwen voor een geweldige luchtfoto.

Een vogelvluchtfoto vanaf de top van de Eiffeltoren zal mensen vastleggen die genieten van de parken beneden. Zelfs de bovenste verdieping van een parkeergarage in New York City biedt een uitstekend uitzicht beneden.

Foto’s die vanuit deze perspectieven zijn gemaakt, geven een geheel nieuwe draai aan uw reisfoto’s.

5. Doe wat nodig is voor een Vogelvlucht

Alles doen wat nodig is voor een foto in vogelvlucht spreekt voor zich.

Wees op zoek naar leuke en uitdagende manieren om een prachtige vogelvluchtfoto te maken – op voorwaarde dat je veilig blijft. Sta op objecten om landschaps-, portret- en groepsfoto’s te maken vanuit een nieuw gezichtspunt.

Parkbanken, bakstenen muren en zelfs de motorkap van een huurauto zorgen voor eenvoudige manieren om een vogelperspectief te krijgen in uw fotografie.

Hoe een Worm’s Eye View te krijgen

Wat is het tegenovergestelde van Bird’s Eye View? Je raadt het al – een Worm’s Eye View!

Hier zijn enkele ideeën over hoe u dit kunt bereiken als een worm’s eye view perspectief in uw fotografie:

 • Zet je camera op de grond met een groothoeklens naar boven of in een steile hoek. Stel de zelfontspanner in op 10 seconden om u de tijd te geven om uw compositie klaar te maken.
 • Pas deze weergave toe op een feestje en plaats de kit onder een groep gasten. Houd rekening met mensen die rokken dragen!
 • Plaats de camera in de tuin te midden van dik gebladerte en hoog gras. Het is letterlijk het zicht van een worm – als ze ogen hadden.
 • Fotografeer het huisdier van het gezin of een jong kind dat op een glazen tafel zit. Ga onder de tafel liggen en maak de foto naar boven gericht.
 • Plaats een productfoto op een glasplaat die boven een tafel hangt – misschien rustend tussen twee tissuedozen. Plaats je camera eronder en schiet omhoog. Neem jezelf op in het frame en grijp naar het product.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, is het eenvoudig om foto’s te maken met spannende perspectieven. Het bereiken van een vogelperspectief in fotografie vereist geen dood tartende rit in een helikopter.

Je kunt nu thuis vogelvluchtfoto’s maken met high viewpoint-foto’s van je lunch, spelende kinderen of een portretshoot met je partner in bad.

Met de uitrusting die je al bezit, een beetje planning en de mogelijkheid om te denken als een vogel, kun je elke keer prachtige foto’s maken.

Heb je geluk gehad met het proberen van vogelvluchtfotografie? Welke stijl van foto’s heb je thuis gemaakt? Heb je ooit een landschap vastgelegd met een drone?

Deel hieronder je ervaringen, opmerkingen en vragen om deel te nemen aan het gesprek. Veel schietplezier.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer