Sheena Shahangian

FacebookPinterestDelen

Ik ben Sheena Shahangian en ik ben een in Colorado gevestigde elopementfotograaf die gespecialiseerd is in het documenteren van avontuurlijke elopements in de Rocky Mountains en het westen van de VS.

Geloof het of niet, ik hield niet altijd van fotografie. In feite was ik toen ik opgroeide dat meisje dat letterlijk wegliep van de camera wanneer iemand mijn foto probeerde te maken. Dus ik snap het helemaal als koppels me vertellen dat ze nerveus worden rond de camera wanneer ze voor het eerst contact met me opnemen.

Ik grap graag dat een van mijn favoriete dingen om te doen is om cameraschuwe mensen om te zetten in mensen die er echt van houden om gefotografeerd te worden. Een van de belangrijkste onderdelen van mijn werk is mijn koppels helpen begrijpen dat het hebben van je elopement leuk moet zijn, en nooit als een muf, ‘vereist’ item op je bruiloft checklist.

Er zijn genoeg fotografen die wisten dat fotografie hun passie zou zijn vanaf het moment dat ze hun eerste camera oppakten. Voor mij was dat het niet. Ik ontdekte mijn liefde voor fotografie tijdens mijn studie, als stagiair voor een lokale tech start-up die koppels hielp bij het plannen van dates via een all-inclusive app.

Mijn taak was om naar de beste restaurants te gaan en mijn ervaring te documenteren om te delen met de app-ontwikkelaars. Ik werd al snel verliefd op de directheid van dit alles: maak een foto, bewerk hem, houd dat moment voor altijd vast.

Mijn liefde voor het documenteren van mensen, en in het bijzonder het ontluiken van koppels, was niet bepaald een recht pad. Ik werd eigenlijk verliefd op elopements toen ik mijn eigen bruiloft aan het plannen was.

Ik wist dat het hele ‘grote bruiloft’ concept niet helemaal als mij voelde. Ik gaf niet om alle pluisjes en details, en het idee om mijn geloften te lezen in een kamer vol mensen maakte me absoluut bang. Dus begon ik in plaats daarvan een avontuurlijke elopement in mijn favoriete nationale park te plannen.

Ik nam letterlijk een jaar aan huwelijksplanning en gooide het weg in ruil voor het uitspreken van mijn geloften in een piepkleine privéceremonie op een zandduin in Colorado, en die ervaring veranderde letterlijk mijn leven.

Op dit punt was ik overgestapt op het fotograferen van mensen en bruiloften, maar na mijn eigen elopement wist ik in mijn onderbuik dat ik me uitsluitend wilde specialiseren in elopements. Dus ik heb mijn website branding bijgewerkt en ben all-in gegaan. Je zou kunnen zeggen dat ik nooit achterom heb gekeken.

Ik ken uit de eerste hand de druk die koppels ervaren bij het plannen van hun eigen bruiloften. Ik ken het zeurende gevoel dat gepaard gaat met hyperbewust zijn van het feit dat de huwelijksindustrie koppels niet veel opties biedt.

Ik weet hoe het is om het gevoel te hebben dat ik deze ’trouwregels’ moet volgen die niet met me resoneren. De essentie van wat ik doe als elopementfotograaf is om koppels in staat te stellen en in staat te stellen die regels te laten vallen als ze niet met hen resoneren en een avontuurlijke elopement-dag te maken die echt aanvoelt alsof het aan hen is aangepast.

Ik begon eigenlijk met het fotograferen van Nikon, maar schakelde uiteindelijk al heel vroeg over naar alle Canon. Persoonlijk ben ik dol op de kleuren die ik krijg met de Canon-familie, daarom was de overstap voor mij een no-brainer.

Ik zou zeggen dat mijn uitrustingscollectie aan de forsere kant is, maar wat ik meeneem naar avontuurlijke elopements varieert zeker op basis van het type dag dat ik fotografeer. Ik kom graag overgeprepareerd aan bij elopements, dus ik neem uiteindelijk meer spullen mee dan ik weet dat ik zal gebruiken.

Wat mijn kijk op uitrusting betreft, is functionaliteit alles. Ik geloof niet in het kopen van het volgende coole ding, simpelweg omdat het op de markt is. Mijn prioriteit is het hebben van uitrusting die mijn koppels op de best mogelijke manier dient. Ik heb zeker mijn spullen gebabyd, maar ik denk dat dat een belangrijk onderdeel is om ervoor te zorgen dat het lang meegaat.

Camera

Canon EOS 5D Mark IV – Ik heb er drie, en het zijn mijn baby’s. Ik gebruik er twee op elopements-dagen en heb de derde als back-up. Ik heb specifiek voor deze camera gekozen omdat hij het extreme weer aankan dat een groot deel van het leven is en fotograferen in de vrije natuur in Colorado (hoewel ik regenhoezen heb voor elke camerabody – had ik al gezegd dat ik mijn apparatuur baby?!).

De dubbele kaartsleuven waren ook essentieel voor mij. De gedachte om iemands foto’s te verliezen omdat een kaart corrumpeert, is mijn nachtmerrie. Dubbele kaartsleuven zijn als een verzekeringsplan. Ik hou ook van de live view op deze camera. Ik ben 5’1″, wat betekent dat ik korter ben dan bijna al mijn klanten. De live view stelt me in staat om mijn camera hoger te houden dan mijn hoofd en scherp te stellen zonder door de zoeker te kijken.

Lenzen

Canon EF 35mm f/1.4L USM – Omdat de avontuurlijke elopements die ik fotografeer meestal betrekking hebben op vrij brede, uitgestrekte landschappen, kan ik met de 35mm er meer van vastleggen en die klassieke ’tiny people, big world’-foto’s maken. Deze lens zit eigenlijk altijd vastgelijmd aan een van mijn camera’s.

Canon EF 85mm f/1.2 L II USM – Dit objectief zit ook bijna altijd op een van mijn camera’s (mijn standaard setup voor elopements is mijn 35mm op de ene camerabody en mijn 85mm op de andere). Ik hou ervan om deze te combineren met de 35mm vanwege de verscheidenheid aan afbeeldingen die ze me samen geven.

Ik krijg die nauwe, intieme foto’s met de 85mm, en de compressie is absoluut prachtig. Als ik wil dat de beelden voelen alsof de wereld wegvalt en de mensen alles zijn wat er is, is dit de lens die ik gebruik. Het stelt me ook in staat om dichtbij en persoonlijk te komen (vooral tijdens ceremonies) zonder fysiek van dichtbij te zijn.

Canon EF 50mm f/1.2 L USM – Dit objectief is de ultieme portretlens. Ik gebruik het meestal om foto’s klaar te maken, maar het komt zeker niet zo veel uit mijn tas als mijn 35 mm en 85 mm. Dat zijn mijn werkpaarden.

Canon EF 50mm f/1.8 STM – Dit was een van de eerste objectieven die ik kocht, dus het is een oude. Het is echter een totale koop voor de foto’s die het maakt. Ik gebruik het nu niet vaak, maar ik bewaar het in mijn tas als back-up voor het geval er ooit iets gebeurt en mijn andere 50 mm ooit valt en breekt. Je kunt nooit te goed voorbereid zijn.

Deze lens is echt een geweldige, en als je niet het budget hebt voor de f / 1.2, is dit een geweldige optie. Ik heb ook prachtige dingen gehoord over de f/1.4, maar heb hem niet persoonlijk gebruikt.

Canon EF 24mm f/1.4L USM – Mijn 35mm is de groothoek die ik het meest gebruik. Om eerlijk te zijn, verlaat de 24mm niet vaak mijn tas, maar hij is er voor het geval ik in een heel strak landschap werk waar de bergen super dichtbij zijn en ik probeer alles in mijn opname te passen.

Tijdens een van mijn elopements dit jaar was er deze epische haarspeldbocht in de weg die ik op de achtergrond van mijn foto wilde hebben. Het was perfect omlijsting van mijn paar, maar de bocht in de weg was zo breed en ik had geen ruimte om een back-up te maken. Mijn 24mm was hier perfect voor.

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM – Dit objectief is een van mijn absolute favorieten in mijn tas. Het is op zijn zachtst gezegd erg fors, maar het is 100% de moeite waard om mee te sjouwen. Ik hou van deze lens vanwege de geweldige compressie. Als ik op een locatie ben waar ik veel back-ups kan maken, vind ik het geweldig om deze lens eruit te trekken, omdat het bergen op de achtergrond enorm laat lijken. Het kan een beetje traag zijn om te focussen, maar het is de moeite waard om het op te sluiten.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM – Mijn macrolens is mijn favoriet voor detail- en ringopnames in ruimtes waar ik een solide bron van natuurlijk licht heb. Het stelt me in staat om dichtbij en persoonlijk te komen op een manier die geen enkele andere lens kan, en ik hou van die verandering van perspectief. Veel van wat ik vastleg zijn epische uitzichten op de bergen, maar ik geloof dat de kleine delen van de dag ook belangrijk zijn, en deze lens laat ze schitteren.

Verlichting/Triggers

Profoto A1 – Ik heb er twee. Ik heb specifiek voor de A1 gekozen vanwege de geweldige recyclingtijd. Ik hou er niet van om momenten te missen, en deze flitsen helpen ervoor te zorgen dat ik dat niet doe. Ik vind het geweldig dat het ook wordt geleverd met magnetisch bevestigbare koepelverspreiders en bounce-kaarten. Elke flitser heeft ook een kleine standaard, zodat deze gemakkelijk kan worden ingesteld als een off-camera flitser als ik dat zou willen.

Een ander voordeel is het modellicht, waarmee ik de flitser als een lantaarn kan gebruiken. Deze functie is geweldig voor nachtopnames in de buitenlucht (die ik graag maak!) waar ik een continue lichtbron nodig heb.

Black Diamond Storm Headlamp – Technisch gezien geen fotografielamp, maar mijn koplamp is cruciaal bij wat ik doe. Avontuurlijke elopements vereisen meestal nachtwandelen, en deze koplamp is een ongelooflijke lichtbron. Ik gebruik het ook om de focus op mijn koppels vast te leggen voor nachtfoto’s, dus het dient een dubbel doel.

Ozark Trail lantaarn – Ook technisch gezien geen fotografielicht, ik neem mijn lantaarn mee voor nachtelijke elopementfoto’s als we niet ver wandelen en koplampen overkill zijn. Deze lantaarn kan gemakkelijk aan mijn rugzak worden geklikt, maar hij voegt wel een beetje gewicht toe, daarom is hij gereserveerd voor zeer short wandelingen of drive-up berg kijkt uit.

Tassen/Riemen

Holdfast MoneyMaker – Ik houd twee camerabody’s bij me op elopement-dagen en de Holdfast geeft me gemakkelijk toegang tot hen. Ik vind het geweldig dat er twee punten zijn waar je de camerabehuizing vastzet, zodat als er een faalt, mijn uitrusting niet zomaar op de grond crasht. Ik vind het leuk dat er ook kleine ringen aan zitten, dus ik heb een karabijnhaak aan een van hen bevestigd waar ik mijn sleutels of een kaarthouderkoffer ophang.

Ona Presidio – Voor mijn derde camerabody gebruik ik de Ona Presidio. Ik heb voor deze band gekozen vanwege de extra demping die hij heeft, waardoor intense vlekken in mijn nek worden voorkomen nadat ik de camera een tijdje heb rondgedragen.

Vinta Type II Forest Backpack – Mijn Vinta-pakket is geweldig om op te bergen. Het bevat twee camerabody’s, drie lenzen, twee kaartbehuizingen en al mijn reservebatterijen en regenhoezen. De tas is ook waterdicht, wat voor mij super belangrijk is. Bovendien moet je de tas eraf halen om toegang te krijgen tot het hoofdvak, zodat deze minder vatbaar is voor diefstal van apparatuur.

Het glijdt ook perfect onder de stoel voor me in vliegtuigen (degenen onder jullie die vaak reizen weten wat een game-changer dit kan zijn!). De Vinta draagt het meeste van wat ik nodig heb, maar sommige elopements vereisen meer uitrusting, en dit is waar mijn tweede rugzak binnenkomt.

Abonnyc DSLR Rugzak – De Vinta was een uitspatting, maar deze rugzak is een totale koop. Het slaat eigenlijk meer op dan mijn Vinta en bevat alle extra uitrusting die ik nodig heb, samen met locatievergunningen, snacks, zonnebrandcrème, insectenspray, mijn Garmin inReach en mijn waterfles.

De mijne kwam met een waterdichte zak die ik om de tas kan wikkelen, wat niet het handigst is, maar het doet het werk, wat het belangrijkste is. Het is een beetje onhandiger dan de Vinta en past niet altijd onder vliegtuigstoelen, maar voor de prijs is het 100% de moeite waard.

Statieven

Aluminium Albott-statief – Ik gebruik mijn statief echt alleen voor foto’s van zonsopgang, zonsondergang en nacht. Dus om heel eerlijk te zijn, had het uitgeven aan een super prijzige niet veel zin. Ik ben er een groot voorstander van dat een deel van het zijn van een goede bedrijfseigenaar is weten wanneer je moet uitgeven en wanneer je moet budgetteren, en dit is daar het perfecte voorbeeld van.

Het feit dat mijn statief van aluminium is, maakt het mooi en lichtgewicht, wat betekent dat het gemakkelijker is om mee te nemen op wandel-elopements. Daar moet ik wel voorzichtig mee zijn in superwindse alpengebieden. Ik gebruik meestal mijn extra snackrugzak om hem te verzwaren, zodat hij nooit wegwaait of naar beneden valt.

Hardware en software

Ik bewerk met Lightroom en gebruik Mastin Labs Portra Pushed als basis, met behoorlijk zware aanpassingen. Als het gaat om het fotograferen van avontuurlijke elopements, variëren landschappen nogal, dus hoewel presets geweldig zijn, moet ik meestal aanzienlijke wijzigingen aanbrengen om rekening te houden met bergspecifieke elementen.

Ik bewerk op mijn 15 inch MacBook Pro. Op een gegeven moment zou ik graag een iMac willen kopen, maar ik kan het gewoon niet rechtvaardigen, omdat ik een hekel heb aan op één plek zitten tijdens het bewerken.

Voor harde schijven gebruik ik een mix van Seagate-schijven samen met SanDisk Extreme SD-schijven. De Seagates zijn allemaal mechanische aandrijvingen, die prima thuis te gebruiken zijn. De SD-schijven kunnen tegen een stootje, dus die gaan met me mee als ik op reis ben. SD-opslag kan een beetje duurder zijn, maar ze zijn de gemoedsrust waard, dus ik meng het.

Cloudopslag werkt voor sommige mensen, en ik heb het eerder geprobeerd, maar totdat het de hoeveelheid afbeeldingen kan bijhouden waarvan ik een back-up moet maken, is het voor mij niet logisch. Ik heb het jaren geprobeerd, maar uiteindelijk om die reden geannuleerd.

MISC.

Ik heb altijd Clif-repen in mijn tas (ik ben dol op hun koffie-geïnfuseerde) en ik hou er ook van om hun energiekauwsels mee te nemen. Ik heb ook altijd een Nalgene-fles bij me, vooral voor elopements op hoogte, waar het heel gemakkelijk is om uitgedroogd te raken. Appelmoes knijpzakjes en lupini bonen zijn ook enkele van mijn favorieten om mee te nemen op elopement dagen.

Normaal gesproken ben ik niet iemand die energiedrankjes drinkt, maar de elopements die ik documenteer, omvatten meestal een paar uur rijden in de bergen, en er is niets dat me op de been houdt, zoals het teruggooien van een blikje Sambazon terwijl ik op de top van mijn longen zing naar mijn favoriete afspeellijst (ik maak er een voor elk seizoen!).

Zonnebrandcrème is een must in Colorado, vooral op een hogere hoogte. Gezien mijn olijfkleurige teint ben ik niet iemand die gemakkelijk verbrandt, maar zet me op een zonnige dag op een berg op 12.000 voet en je wedden dat ik naar huis ga met een zonnebrand. Insectenspray is ook nuttig, vooral wanneer ik elopements door alpenmeren documenteer. Ik zorg er echter altijd voor dat ik een DEET-vrije insectenspray krijg. Ik raad mijn koppels altijd aan om ook zonnebrandcrème en insectenspray mee te nemen.

Ik zorg er ook voor dat ik offline Google Maps download, die cruciaal zijn voor het veilig aangekomen bij de trailhead wanneer ik me in afgelegen gebieden waag. Ik heb ook de pro-versie van AllTrails die ik gebruik tijdens het wandelen. Hiermee kan ik een offline versie van mijn route downloaden en zien waar ik me op het pad bevind.

Een ander essentieel onderdeel van wandelontginningen is veiligheidsuitrusting. Ik neem mijn Garmin inReach mee bij het documenteren van elopements op plaatsen zonder mobiele service, zodat ik in noodgevallen om hulp kan bellen. Ik heb ook een EHBO-kit bij me en adviseer mijn koppels om er ook een mee te nemen. Je kunt nooit te goed voorbereid zijn.

Voor schoenen draag ik mijn Kodiak Surreys voor elopements met vier of minder mijl wandelen heen en terug. Ze zijn waterdicht en geïsoleerd, wat geweldig is als het koud is bij zonsopgang en zonsondergang. Voor langere wandelperiodes draag ik mijn Ahnu wandelschoenen.

Omdat de bergen voor zonsopkomst en na zonsondergang behoorlijk koud kunnen zijn, neem ik vrijwel altijd een van mijn fleeces mee. Ik zweer bij alles wat met Patagonië te maken heeft en hou van de missie van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Hun truien zijn super warm, geven me veel bewegingsbereik en het bedrijf is er een waar ik in geloof.

Ik neem ook een paar nuttige dingen mee voor mijn koppels, zoals decoratieve linten, een roségouden hanger en een fluwelen ringdoos om foto’s klaar te maken. Hoewel veel koppels dit soort dingen meenemen, als ze per ongeluk hun mooie hanger voor hun jurk zijn vergeten, bijvoorbeeld, vind ik het leuk om te kunnen helpen.

En last but not least, ik zorg er altijd voor dat ik extra kopieën van elopement-tijdlijnen en locatievergunningen schuif. Veel elopement-locaties bevinden zich op openbare gronden waarvoor speciale gebruiksvergunningen nodig zijn voordat paren daar kunnen trouwen. Ik vind het leuk om kopieën van deze vergunningen de hele dag bij me te houden.

Het beste advies dat ik kan geven, is om te weten wanneer het de moeite waard is om aan uitrusting te besteden en wanneer niet. Investeren in een camerabody met dubbele sleuven is belangrijker dan bijvoorbeeld een uitgebreide lenzencollectie. Als ik erover nadenk om nieuwe spullen te kopen, vermijd ik te kijken naar wat andere fotografen de ‘volgende coole gadget’ vinden. In plaats daarvan denk ik na over wat mijn workflow efficiënter zou maken en wat mijn koppels een betere ervaring zal geven.

Elke aankoop die ik doe, is met mijn koppels in gedachten. Ik zou bijvoorbeeld absoluut dol zijn op een tilt shift-lens, maar in plaats daarvan heb ik onlangs gekozen voor de 70-200 omdat ik wist dat het mijn paren beter zou dienen door hen een grotere verscheidenheid aan foto’s te bieden.

De tilt shift is episch en zou voor een aantal geweldige foto’s zorgen, maar ik wist dat ik het niet zo vaak zou gebruiken als de 70-200, dus de beslissing was voor mij duidelijk. Als er een lens is die je graag wilt gebruiken, maar waarvan je weet dat je deze niet regelmatig nodig hebt, is huren een geweldige optie.

Als het gaat om avontuurlijke elopements, weet ik dat ik niet in een kamer vol gasten met camera’s en mobiele telefoons zal zijn, en dat maakt mijn werk als elopementfotograaf nog belangrijker. Ik ben misschien wel de enige andere ziel die aanwezig is op de trouwdag van mijn paar, en het is belangrijk dat ik een verzameling spullen heb die daar recht aan doet.

Dat gezegd hebbende, ik gebruik niet elke camerabody en elke lens die ik bezit op elopement-dagen. Ik kies mijn lens op basis van de locatiebeperkingen van de elopementlocatie van een paar, samen met het verhaal dat hun dag me vertelt. Geen twee elopements zijn hetzelfde, en ik denk dat het belangrijk is om dat ook in je versnellingskeuze te erkennen. Kies de uitrusting die het verhaal het beste vertelt.

sheenashahangian.com | @sheenashahangianphoto

FacebookPinterestDelen
trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer