Beste Compact Flash-kaart (CF-kaarten) in 2023 voor DSLR-camera’s

Als u op zoek bent naar een CompactFlash-kaart voor uw digitale camera in 2023, zijn er een heleboel opties om uit te kiezen.

Ondanks dat ze op hun retour zijn, worden CF-kaarten nog steeds ondersteund door veel professionele en consumentenapparaten van Canon en Nikon.

Lexar Professional CompactFlash geheugenkaart
Lexar Professional CompactFlash geheugenkaart
Hoge snelheid beeld / video opnamesnelheid en camera naar computer bestandsoverdracht prestaties allemaal tegen een onverslaanbare prijs.

Controleer de huidige prijs

(Er zijn ook XQD-, CFExpress- en CFast-kaarten – professionele opvolgers van CompactFlash met razendsnelle lees- / schrijfsnelheden.)

In deze handleiding ontdekt u de beste CompactFlash-kaarten en advies over het kiezen van de juiste geheugenkaart voor uw behoeften.

We zullen een paar premium CF-kaarten aanbevelen voor professionele fotografen, evenals enkele meer betaalbare opties die een uitstekende waar voor je geld bieden.

Laten we ons erin vastbijten.

Inhoudsopgave

Beste CompactFlash-kaarten voor professionele fotografen

Premium CF-kaarten bieden hogere lees- en schrijfsnelheden, robuustere builds, langere garanties en betere gemoedsrust dan goedkopere opties.

Dit zijn de kaarten die we zouden aanbevelen voor professioneel gebruik of elke fotograaf die wil investeren in de beste producten voor hun kostbare afbeeldingen.

Lexar Professional CompactFlash geheugenkaart

Lexar Professional CompactFlash geheugenkaart

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • UDMA 7
 • Vpg-65
 • Levenslange garantie
 • Gratis Image Rescue software

Tegens

 • Hoge prijs
 • U hebt UDMA 7-apparaten nodig voor volledige prestatievoordelen
Controleer de huidige prijs

Deze lijn CompactFlash-kaarten is voorzien van UDMA 7 (Ultra Direct Mode Access 7), een moderne overdrachtsmodus die Lexar Professional CompactFlash-geheugenkaarten extreem snel maakt, met snelheden tot 160 MB / s leessnelheid en 155 MB schrijfsnelheid.

Deze kaarten hebben een videoprestatiegarantiespecificatie VPG-65, wat een minimale schrijfsnelheid van 65 MB / s betekent bij het opnemen van video’s.

De Lexar Professional is ideaal voor professionals die beelden met een hoge resolutie, 1080p Full-HD en 4K-video willen vastleggen. Het versnelt ook uw postproductieproces met een snelle overdrachtssnelheid van kaart naar computer.

(Houd er rekening mee dat u een UDMA 7-geheugenkaartlezer nodig hebt om de hogere maximale overdrachtssnelheid te bereiken.)

Om op zijn best te werken, moet de kaart worden gekoppeld aan een hostcamera die UDMA7 ondersteunt, zoals de Canon EOS 1D-X. Andere modellen kunnen worden ingeschakeld met een firmware-upgrade – dit betekent echter niet dat ze niet compatibel zijn met oudere apparaten.

Deze kaarten werken in een temperatuurbereik van -10 tot 70 graden Celsius en kunnen worden bewaard van -40 tot 85 graden Celsius.

Bovendien zijn Lexar Professional CompactFlash-kaarten verkrijgbaar in vier verschillende capaciteiten – 256 GB, 128 GB, 64 GB en 32 GB en ze hebben een levenslange beperkte garantie of 10 jaar garantie in Duitsland.

Als u het beste van het beste voor uw camera wilt, zijn dit de CompactFlash-kaarten om in te investeren.

SanDisk Extreme Pro CompactFlash geheugenkaart

SanDisk Extreme Pro CompactFlash geheugenkaart

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • UDMA-7
 • Vpg-75
 • Duurzaamheid in extreme omstandigheden
 • 1 jaar RescuePRO® abonnement

Tegens

 • Hoge prijs
Controleer de huidige prijs

De bovenste lijn van de SanDisk Extreme Pro Compact Flash-kaart is geoptimaliseerd voor het verwerken van HD-video en -afbeeldingen van professionele kwaliteit.

Het ondersteunt UDMA-7-overdrachtsmodus, maar SanDisk zorgt er in de specificaties voor dat het snel genoeg is, alleen met UDMA-6. De opnamesnelheid is maximaal 150 MB /s voor de 32 GB-128 GB-modellen en tot 140 MB / s voor de 256 GB – de overdrachtssnelheid is maximaal 160 MB / s.

Als u een videograaf bent, zijn de SanDisk Extreme Pro CompactFlash-kaarten voorzien van een VPG-65 die een aanhoudende schrijfsnelheid van 65 MB /s behoudt voor optimale videoprestaties op 4k- en Full HD-video.

De beschikbare capaciteiten zijn 32GB, 64GB, 128GB en 256GB, en ze hebben allemaal een beperkte levenslange garantie. Bovendien omvat de aankoop van een van deze producten ook een jaarabonnement op RescuePRO-herstelsoftware®, voor het geval bestanden ontbreken.

Sandisk promoot deze kaarten als bijzonder duurzaam onder extreme omstandigheden. De prestatietemperatuur varieert van -25 graden Celsius tot 85 graden Celsius. Dankzij de extra RTV siliconencoating zijn ze ook bestand tegen strenge stress en trillingen.

U moet ook het verschil tussen SanDisk Ultra- en Extreme-kaarten controleren.

Beste goedkopere CompactFlash-kaarten

Er zijn veel meer betaalbare CompactFlash-kaarten op de markt in 2023, waarbij de grote merken opties bieden voor mensen met een beperkt budget.

Hoewel lees- en schrijfsnelheden veel langzamer zullen zijn, profiteert uw camera mogelijk niet echt van de maximale snelheid die sommige premiumkaarten bieden, dus het is de moeite waard om te controleren.

SanDisk Extreme CompactFlash geheugenkaart

SanDisk Extreme CompactFlash geheugenkaart

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • UDMA-7
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Beperkte levenslange garantie
 • Getest op extreme omstandigheden

Tegens

 • Niet goed voor 4K-video
 • Minder capaciteitskeuzes beschikbaar
Controleer de huidige prijs

SanDisk Extreme is een lijn CompactFlash-geheugenkaarten die net onder de bovenste lijn van Extreme Pro ligt.

Als zodanig hebben ze nog steeds UDMA-7 met een overdrachtssnelheid van 12oMB / s en een schrijfsnelheid van 85MB / s – wat duidelijk niet zo snel is als hun kaarten op het hoogste niveau, maar een zeer acceptabele snelheid blijft voor de meeste fotografen.

Videomakers willen deze CompactFlash-kaarten misschien echter overslaan, omdat de minimale aanhoudende schrijfsnelheid daalt tot slechts 20 MB / s. Dit zou genoeg moeten zijn voor Full HD-video-opname (1080p), maar het ondersteunt geen 4K.

De RTV siliconencoating betekent dat het bestand is tegen extreme klimaatomstandigheden en trillingen. De beschikbare capaciteiten zijn 32 GB, 64 GB en 128 GB, die allemaal worden geleverd met een beperkte levenslange garantie. Je kunt hier zien hoe foto’s 128GB zijn.

SanDisk Ultra Compact Flash-kaart

SanDisk Ultra Compact Flash-kaart

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Lage prijs
 • Betrouwbaar
 • Kleinere capaciteiten beschikbaar
 • Lager stroomverbruik

Tegens

 • UDM-5
 • Maximale capaciteit van 32 GB
Controleer de huidige prijs

De SanDisk Ultra CompactFlash-kaarten ondersteunen UDMA-5, waardoor ze langzamer zijn dan de Extreme- en Extreme Pro-opties van SanDisk.

Als u echter een instapcamera of een oudere camera bezit en slechts een paar afbeeldingen per sessie maakt, zou dit geen probleem moeten zijn. De leessnelheid is beperkt tot 50MB/s.

U kunt Ultra CompactFlash-kaarten vinden in 4 GB, 8 GB, 16 GB en 32 GB capacitites. Deze kleinere capaciteiten kunnen een goede of een slechte zaak zijn – in het gedeelte ‘Hoe te kiezen’ van dit artikel ga ik dieper in op het kiezen van de juiste capaciteit voor u.

Dus als u geen snelle maximale schrijfsnelheid of hoge opslagcapaciteit nodig hebt, is een SanDisk Ultra een kaart die u veel waar voor uw geld geeft. Het heeft een laag prijskaartje met de betrouwbaarheid en duurzaamheid die SanDisk tot een marktleider maken.

Transcend 133x CompactFlash geheugenkaart

Transcend 133x CompactFlash geheugenkaart

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Grote waarde
 • 5 jaar beperkte garantie
 • Duurzaamheid

Tegens

 • UDMA-4
 • Niet geschikt voor video van hoge kwaliteit
Controleer de huidige prijs

Net als de SanDisk Ultra is dit een CompactFlash-kaart op instapniveau voor gebruikers die geen snelle prestaties nodig hebben. Het beschikt over een UDMA-4 met een maximale leessnelheid van 50MB / s, en de maximale schrijfsnelheid is 20MB.

De Transcend biedt een beperkte garantie van vijf jaar en je kunt hem in verschillende capaciteiten vinden: 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB en 32 GB – deze zullen niet groot genoeg zijn voor de meeste professionele toepassingen, maar voor dagelijkse opnamen is 32 GB meer dan genoeg.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat er niets mis is met het hebben van meerdere kaarten met een kleinere capaciteit – zolang je ze niet verliest, is het ook een goede manier om ervoor te zorgen dat je niet ‘al je eieren in één mandje’ hebt wanneer je op een shoot bent!

Het beste van alles is de prijs – u kunt deze prijs-kwaliteitverhouding niet verslaan bij het winkelen voor eenvoudige CompactFlash-kaarten. Ze zijn ook verrassend robuust – je kunt meer gebruikersrecensies op Amazon lezen.

Als u geen professionele behoeften heeft aan snelheid en capaciteit, is dit een goede keuze om uw opslagcapaciteit te vergroten zonder een grote investering.

Hoe een Compact Flash-kaart te kiezen

Weet je wat al die getallen op Compact Flash Cards betekenen? Heb je je ooit afgevraagd waarom een CompactFlash-kaart in prijs varieert van $ 10 tot wel $ 500?

Hier is een korte handleiding om u te helpen bij uw volgende aankoop van een CF-kaart.

 • Snelheid

De snelheid wordt gemeten in megabytes per seconde. Op het moment van dit artikel ondersteunen de snelste kaarten een overdrachtsmodus genaamd Ultra Direct Mode Access 7 (UDMA-7) die tot 167 MP / s bereikt.

Houd er rekening mee dat Compact Flash-kaarten met UDMA-7 alleen op hun hoogste snelheid presteren met andere apparaten die UDMA-7 ondersteunen of de bijgewerkte firmware ervoor hebben. Dus tenzij u uw camera en uw kaartlezer hebt bijgewerkt, krijgt u mogelijk niet het volledige voordeel.

De snelheid is belangrijk wanneer u RAW-beelden maakt, vooral als u de burst-modus gebruikt. Het zal ook bepalen hoe snel u uw afbeeldingen naar uw computer kunt downloaden.

Als u een videograaf bent, is het nummer dat u wilt controleren de minimale aanhoudende schrijfsnelheid uitgedrukt als VPG. Dat komt omdat een plotselinge daling van de schrijfsnelheid tijdens het opnemen van een video kan leiden tot verloren frames.

 • Capaciteit

De capaciteit van een Compact Flash-geheugenkaart verwijst naar de hoeveelheid gegevens die erin kan worden opgeslagen. Het moet niet worden gemeten in het aantal foto’s of video’s, omdat dat verandert afhankelijk van de grootte, het formaat en de resolutie waarin u fotografeert.

Stel dat je een 32GB geheugenkaart hebt op een 20MP camera. Als u de camera instelt om RAW-beelden op volledige resolutie te maken, bevat de kaart 1.000 foto’s. Als u echter JPEG’s maakt, gaat deze meer dan 4.000 opnamen mee – dit komt omdat RAW-bestanden alle informatie van de opname bevatten terwijl een JPEG al door de camera wordt verwerkt.

Als u niet de volledige resolutie van uw camera gebruikt, kunt u veel meer afbeeldingen op dezelfde 32 GB geheugenkaart bewaren. Als u bijvoorbeeld JPEG’s met 12 MP fotografeert, worden er ongeveer 4.000 afbeeldingen opgeslagen op een kaart van 32 GB – dit zijn slechts ruwe cijfers om u een idee te geven.

Dus, hoe kiest u de juiste capaciteit bij het winkelen voor CompactFlash-kaarten? Het hangt van een paar dingen af.

Allereerst moet je overwegen wat je opnamebehoeften zijn. Als u bijvoorbeeld een professionele evenement- of sportfotograaf bent, kunt u binnen een paar uur een kaart van 32 GB doorlopen, terwijl een landschaps- of stillevenfotograaf meerdere sessies nodig heeft voordat hij die limiet bereikt.

Een ander ding om te overwegen is de veiligheidsmaatregel om niet al je eieren in één mand te leggen. Met andere woorden, als je op reis gaat en je koopt de grootste kaart die beschikbaar is om je de hele reis mee te laten gaan , kun je al je afbeeldingen verliezen als er iets misgaat.

Kortom, het is beter om meerdere kaarten met kleinere capaciteiten te hebben om het risico te minimaliseren.

 • Betrouwbaarheid van het merk

Ben je ooit een foto kwijtgeraakt of heb je een beschadigd bestand? Het maakt niet uit of het een vreselijk beeld was van iets dat totaal irrelevant is – je hebt nog steeds het gevoel dat het het einde van de wereld is.

Stel je nu voor dat je de foto’s van een hele gebeurtenis of reis verliest omdat de kaart faalt – daarom wil je investeren in een compact flash-kaart van goede kwaliteit.

SanDisk heeft de hoogste reputatie wat betreft betrouwbaarheid, gevolgd door Lexar en Transcend. Dit is natuurlijk een algemene vuistregel.

Aan de andere kant heb ik een aantal Compact Flash-kaarten van generieke merken die al jaren perfect presteren – ik probeerde die alleen te gebruiken in situaties waarin ik indien nodig opnieuw kon fotograferen.

 • Temperatuur

Dit is misschien niet zo belangrijk voor de meeste fotografen die wonen en werken op plaatsen met een gemiddelde temperatuurtures.

Echter, een reis- of natuurfotograaf die merkt dat hij lange tijd in extreme temperaturen fotografeert, dan wil je dit misschien overwegen.

Houd het verschil tussen de opslagweerstand en de operationele weerstand in de gaten, omdat deze vaak anders is.

 • Prijs

De snelheid, capaciteit en het merk zijn de drie factoren die de kosten van een compact flash-kaart bepalen. Natuurlijk willen we allemaal de snelste, grootste kaart van het meest betrouwbare merk hebben – maar ze komen meestal met een groot prijskaartje!

Overweeg dus uw behoeften en welke apparatuur u hebt voordat u al uw budget uitgeeft aan een premiumkaart.

In dit artikel hebben we de bovenste twee lijnen van Compact Flash Pro-kaarten aanbevolen, maar we hebben ook de beste keuzes opgenomen voor fotografen die niet zulke hoge behoeften hebben of misschien een lager budget hebben.

 • Garantie

De meeste grote merken hebben een garantie van minstens tien jaar – dit zou meer dan genoeg moeten zijn, want over tien jaar kan technologische vooruitgang je dwingen om de jouwe toch bij te werken. Sommige merken hebben zelfs een levenslange garantie.

Als u echter besluit om met een kleiner merk of een generiek merk te gaan, zorg er dan voor dat u hun garantiebeleid controleert voordat u koopt.

Soms is de prijs van deze kaarten zo laag dat het gemakkelijk is om te denken dat je ze kunt weggooien en een nieuwe kunt krijgen als er iets misgaat – maar dit is nog steeds een slecht gebruik van je middelen en het veroorzaakt onnodig elektronisch afval.

Overweeg ook IT-ondersteuning of een andere methode voor gegevensherstel zoals Disk Drill die we hier hebben besproken.

Veelgestelde Vragen over CompactFlash-kaarten

Wat is het verschil tussen SanDisk Extreme en Extreme Plus?

De SanDisk Extreme Plus heeft een hogere leessnelheid – 170MB/s vs 160MB/s van de SanDisk Extreme. Het heeft ook een hogere maximale schrijfsnelheid – tot 90 MB / s versus 60 MB / s.

Wat is beter, SD- of CF-kaarten?

Er is niet de ene die beter is dan de andere – in plaats daarvan hebben ze allebei voor- en nadelen. CompactFlash-kaarten zijn bijvoorbeeld betrouwbaarder en duurzamer, maar SD-kaarten zijn goedkoper en sneller. Het komt dus echt neer op uw voorkeur of het type kaart dat uw camera ondersteunt – technisch gezien is er niet veel verschil.

Wat is de snelste CF-kaart die beschikbaar is?

De meeste merken bieden een Pro-lijn CompactFlash-kaarten die dicht bij de hoogst beschikbare lees- en schrijfsnelheden ligt. Afhankelijk van het merk van uw voorkeur kunt u kiezen voor een Lexar Professional 1066x of SanDisk’s Extreme Plus.

Waarom zijn CompactFlash-kaarten zo duur?

Technisch gezien hebben CompactFlash-kaarten een steviger gebouwd en dragen ze meer pinnen. Er is ook minder vraag naar CompactFlash-kaarten sinds SD-kaarten populairder werden, dus de productiekosten zijn ongetwijfeld gestegen. Er is echter geen officieel antwoord hierop van een productiehuis.

Laatste woorden

Of je nu een amateur of een professionele fotograaf bent, één ding is zeker: je hebt een geheugenkaart nodig.

Zelfs als de keuze voor een CompactFlash-kaart eenvoudig lijkt, is het eigenlijk iets dat u serieus moet nemen – u vertrouwt tenslotte uw kostbare werk toe aan dit kleine accessoire.

Het kan verleidelijk zijn om de goedkoopste flash-geheugenkaarten te kiezen, maar u kunt uiteindelijk een hogere prijs betalen als u uw bestanden verliest. De specificaties van de kaart bepalen ook hoe efficiënt de buffer van je camera, de kwaliteit van je video’s en de tijd die je besteedt aan het downloaden van je werk kan zijn.

U moet er ook een gewoonte van maken om uw geheugenkaarten regelmatig te formatteren – dit helpt beschadigde bestanden te voorkomen.

Ik hoop dat deze gids u zal helpen om te kiezen welke u wilt kopen van alle CompactFlash-kaarten op de markt. Als je vragen hebt, deel ze dan in de comments sectie.

Lexar Professional CompactFlash geheugenkaart
Lexar Professional CompactFlash geheugenkaart
Hoge snelheid beeld / video opnamesnelheid en camera naar computer bestandsoverdracht prestaties allemaal tegen een onverslaanbare prijs.

Controleer de huidige prijs