Silviia Sobaci

FacebookPinterestDelen

Hallo, ik ben Silviya en ik werk als trouw- en portretfotograaf in Amsterdam. Ik werk nu zo’n vijf jaar als fotograaf en hou er in alle opzichten van. Kan geen baan bedenken die me meer zou vervullen.

Bij het kiezen van mijn uitrusting is het niet echt anders dan andere levenskeuzes die ik maak. Het moet ongecompliceerd zijn, zodat ik plezier kan blijven hebben.

Ik hou er niet van om dingen te overdenken tijdens het werk, zodat ik volledig kan worden ondergedompeld in het verhaal van het bruidspaar. Daarom is mijn uitrusting voor een trouwdag eigenlijk alleen het meest noodzakelijke.

Ik heb één ‘go-to’ camera en twee lenzen die ik het grootste deel van de tijd gebruik. De andere camera is mijn back-up. Om creativiteit mogelijk te maken tijdens portretsessies of lange voorbereidingsmomenten, heb ik nog twee lenzen die ik gebruik voor afwisseling.

Camera

Ik werk voornamelijk met de Nikon D750 omdat het gewoon een geweldige camera is en zo betrouwbaar. Het flip-scherm is een functie waar ik niet zonder kan. Mijn back-up camera is mijn eerste camera, eigenlijk de D800.

Ik had het gekocht omdat in 2015 iedereen het me aanraadde. Het is nog steeds een geweldige camera, maar omvangrijker en het heeft geen wifi-connectiviteit of een klapscherm. En met mijn 1,59 m heb ik echt een flip screen nodig 🙂

Ik ben geneigd om over te stappen naar Sony omdat iedereen woedend is over de focus en stille modus, maar in de loop der jaren heb ik geleerd om mijn Nikon D750 als een tweede brein te gebruiken en niet veel na te denken bij het fotograferen in verschillende situaties. Voorlopig zit ik dus nog bij Nikon.

Lenzen

Ik heb precies vier lenzen in mijn tas. Overdag gebruik ik alleen de Nikon 35mm f/2 voor de reportage en, op de dansvloer, de Sigma 24mm f/1.4. Serieus, mijn eenvoudige Nikon 35mm f/2 is zo betrouwbaar en zo licht, het is een waar genot voor sommige van de zwaardere 35mm.

Op de dansvloer wil ik een breder shot krijgen, maar toch in de actie kunnen komen. Ik ontdekte dat de Sigma Art precies was wat ik nodig had toen ik hem uittestte. Het is snel bij weinig licht en legt elke keer de focus.

Voor (trouw)portretsessies gebruik ik de Nikon 85mm f/1.4 en dat is een echte kwaliteitslens voor geweldige portretten van solofoto’s van de bruidegom of bruidegom.

Bij het fotograferen van portretten ben ik ook dol op de Nikon 50mm f/1.8. Het geeft slechts een lichte differentiatie van de Nikon 35mm f/2 maar genoeg om het verschil te zien en biedt me dus meer creativiteit tijdens portretsessies.

Statieven en triggers

Zoals gezegd houd ik het graag simpel om me te concentreren op het verhaal voor me en niet na te denken over triggers en lichten. Ik vind het echter ook leuk om echt geweldige creatieve beelden aan mijn koppels aan te bieden en dus houd ik mijn twee off-camera lenzen op twee Bresser-statieven en schakel ik ze in met de triggers, afhankelijk van de situatie.

Ik gebruik de Nikon Speedlight SB-700 voor on- en off-camera werk en de Phottix Strato II Multi Triggers. Je kunt zien dat mijn tas sinds 2015 niet is bijgewerkt, maar echt, waarom vervangen als hij niet kapot is?

Tassen en riemen

Als ik naar een bruiloft in het buitenland ga, heb ik een koffer: Lowepro PhotoStream RL 150 reiskoffer. Maar voor lokale bruiloften moet ik snel en onderweg zijn, dus ik heb een aangepaste The 48Hr Classic – Travel | Schiet | Werk van Alex | T.Forevers Rugzak met mijn naam erin gegraveerd.

Ik kreeg het van Kickstarter in 2016 en ondanks zijn kleine uiterlijk, draagt het echt veel uitrusting. Ik heb een HoldFast MoneyMaker, maar ik vind hem niet comfortabel genoeg om hem de hele dag te dragen.

Na de ontvangst, waar ik twee camera’s bij me heb, doe ik hem uit en vervang hem door een Black Rapid-band die niet als veel op mijn lichaam voelt en laat me vrij bewegen.

Mag Mod

Het vormgeven van licht is het leuke deel dat ik graag doe op trouwdagen. Het opruimen van achtergronden, interessante portretten en meer drama op de dansvloer is echt mogelijk met deze eenvoudig te gebruiken uitrusting.

Ik zou niet kunnen fotograferen zonder mijn MagBeam, MagSphere en MagBounce. Vooral de MagBounce kwam, zo vaak, van pas als het plafond donker hout bleek te zijn.

Software

Mijn favoriete software voor mijn bedrijf is ook de software waar ik echt niet zonder kan.

Het is in volgorde van workflow:
17hats voor allerlei admin en client database, Photo Mechanic voor culling (zo snel), Lightroom voor alle bewerkingen, Photoshop voor de kleine extra op highlight afbeeldingen, Fundy Designer voor album ontwerp en proofing, Dropbox en Backblaze voor back-up doeleinden.

Al met al ben ik een fotograaf wiens hart niet bij de nieuwste uitrusting ligt, maar het maken van de beschikbare uitrusting en deze gebruiken met spiergeheugen. In de toekomst moet ik misschien van m verandereny versnelling, maar alleen dan zou ik kunnen overwegen om op een andere versnellingstrein te springen.

www.silviya.nl | @silviya_photography

FacebookPinterestDelen
trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer