Stefan Soëls

Hallo allemaal, mijn naam is Stefan Soell, ik ben een fotokunstenaar uit Friedrichshafen aan het Bodenmeer in Zuid-Duitsland.  Ik ben al lang gefascineerd door naaktfotografie als passie, kunstvorm en beroep. Ik woon in een zeer originele, landelijke, gevarieerde regio.

Het grote meer, de pre-alpine rivierlandschappen en de Alpen liggen direct voor de deur. Ik ben hier opgegroeid, en hier ben ik thuis. Ik ben heel dicht bij de natuur en voel me het meest op mijn gemak in de schemering, het smalle gebied, de korte tijd tussen licht en schaduw.

Dus mijn favoriete genres en eigenschappen groeiden snel naar elkaar toe. Met mijn interesse in mythologieën ontstaan scènes waarin mijn modellen en het landschap zich in een fantasierijke context bevinden.

Zelf ontworpen rekwisieten interageren met het model en de omgeving. Een van mijn bekendste eigenschappen is het gevoelige gebruik van licht. Het vergt veel geduld en observatie om het perfecte licht in de fotografie te creëren.

Ik bezoek mijn fotolocaties vele malen op verschillende momenten van het jaar en de dag om het optimale licht voor de opname te herkennen die vaak niet langer dan 10 minuten duurt.

Een van mijn beroemdste boeken “Alpenglühn” vertegenwoordigt bijvoorbeeld een groot aantal van mijn unieke, onherstelbare foto’s uit mijn thuisland.

Op mijn lange reizen naar het buitenland bezoek ik al vele jaren fascinerende landschappen. Boeken zoals “Vulkanische meisjes” op de Canarische Eilanden of “Atlantische sirenes” in het zuidwesten van Portugal.

Om de lange en koude wintermaanden te overbruggen, realiseer ik subtiele fotosequenties in een historische kazerne in mijn fotostudio.

De geïllustreerde boeken “Elysium Girls” en “Celestial Girls” vertegenwoordigen deze naaktfoto’s, die zeer sterk gericht zijn op vormen en lichamen.

Ik werk al met Canon-apparatuur sinds het begin van de digitale fotografie. De Canon EOS-1DX Mark II is momenteel mijn belangrijkste camera.

Het enorme dynamische bereik en de lichtgevoeligheid van deze camera stellen voor mij nauwelijks creatieve grenzen.

Ik gebruik een Canon EOS-1DX Mark II als back-up behuizing en als studiocamera. Het heeft al meer dan 250.000 triggers en blijft betrouwbaar werken.

In de fotostudio fotografeer ik voornamelijk met het Canon 85mm f/1.2 objectief wat betreft beeldscherpte en vrijheid van vervorming niets te wensen overlaat.

Als het gaat om buitenfotografie, belast ik mezelf niet met veel apparatuur omdat mijn cameratas vol zit met modelapparatuur.

Ook zou te veel apparatuur de spontaniteit en lichtheid van mijn fotografie wegnemen.

Het zijn dus alleen mijn twee Canon zoomlenzen Canon 24-70mm f/2.8 en 70-200mm f/2.8 die ik bij me heb. Met dit brandpuntsafstandbereik ben ik zeer flexibel en kan ik dus alle opnamesituaties afdekken.

Beide objectieven zijn zeer betrouwbaar, robuust en nauwkeurig in scherpstelling en scherpte. De beeldstabilisator van de telezoomlens helpt me veel bij weinig licht.

Eigenlijk hoef ik geen reservebatterij mee te nemen omdat de Canon accu’s erg duurzaam zijn, maar het is een beetje bijgeloof als ik er eentje meeneem.

www.stefansoell.de | @stefansoell

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer