Slik Pro 700DX AMT Statief Review

FacebookPinterestDelen

Dit is een gastrecensie van de Slik 700DX door landschaps- en nachtlandschapsfotograaf Matt Saville.

Een van de belangrijkste hulpmiddelen voor landschaps- en nachtlandschapsfotografie (naast vele andere genres) is een stevig statief. Helaas lijken statieven ook een van die niet-glamoureuze accessoires te zijn waar niemand veel geld aan wil uitgeven, vergeleken met spannende uitrusting zoals lenzen en body’s.

Ironisch genoeg is het meestal het statief dat de grootste invloed heeft op de scherpte van je foto’s – niet de lens of de sensor!

Vreemd genoeg, ondanks het feit dat de meeste fotografen niet genoeg lijken te geven om te investeren in een high-end statief, geeft iedereen graag advies wanneer iemand om aanbevelingen vraagt in een online groep, enz.

Elke keer de vraag “wat is een goed statief?” wordt gevraagd, letterlijk elk statiefmerk op de markt krijgt een aanbeveling.

Persoonlijk test ik statieven (en, ik zal eerlijk zijn, vaak breken) nu al zo’n 15 jaar. Ik heb waarschijnlijk minstens één of twee van elk budget (en middeldure) merk DSLR-statief getest en / of gebroken dat vaak wordt aanbevolen.

Wat is mijn favoriete statief van allemaal? Nou, ik heb meer dan één favoriet, en daar komen we nu op terug, maar de Slik Pro AMT 700DX is absoluut een van mijn favoriete statieven aller tijden.

Het bestaat al heel lang en je kunt het ophalen voor een spotprijs van minder dan $ 100 (alleen benen).

Slik 700DX Statief Review Samenvatting

Met hoogwaardige AMT-poten en beensloten die bestand zijn tegen meer dan een beetje misbruik, is dit statief net zo goed onverwoestbaar als ze komen. Grote maximale hoogte en uitstekende ondersteuning voor zware camera-opstellingen maken het perfect voor professionele gebruikers, terwijl het prijskaartje een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Statief Beoordeling Criteria /Categorieën

Statieven vergelijken en beoordelen

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Als een zelfbenoemde “vernietiger van statieven”, heb ik persoonlijke criteria voor statiefrecensies bedacht waarvan ik geloof dat ze potentiële kopers een fantastisch inzicht geven in niet alleen welk statief ik op dat moment beoordeel, maar ook helpt shoppers te weten waar u op moet letten in een statiefperiode.

Deze beoordelingscategorieën zijn:

  1. Beensloten & andere gewrichten
  2. Algehele stijfheid en “onverwoestbaarheid”
  3. Grootte – lengte &gewicht &draagbaarheid
  4. Algemene prijs-kwaliteitverhouding.

Natuurlijk, als een balhoofd ook vaak wordt meegeleverd met een set statiefpoten, komt dat ook om de hoek kijken.

Ik ben van mening dat alle serieuze landschaps- en nachtlandschapsfotografen in het reine moeten komen met het idee dat één enkel statief misschien niet alles kan doen wat ze nodig hebben.

Een oplossing met twee statieven is het beste, vooral voor iedereen die zowel langs de weg etc. fotografeert, als wildernis / bergavonturen. Een ultralicht reisstatief, dat slechts 2-3 lbs weegt, en een “bootanker” statief dat zwaar, hoog en relatief onverwoestbaar is.

Natuurlijk, als je meer uniek bent in wat je fotografeert en hoe je het fotografeert, kan slechts één van deze statieven de truc doen, maar tegenwoordig lijkt het erop dat veel “traditionele” landschapsfotografen zich ook vertakken in “avontuurlijke” landschapsfotografie.

Met dat in gedachten, laten we eens kijken naar deze review van de Slik 700DX.

SPOILER ALERT: het is zwaar, het is hoog, het is relatief onverwoestbaar, … en toch ongelooflijk betaalbaar.

Slik 700DX Statief Review | Beensloten &gewrichten

Slik Pro AMT 700DX statiefpoot close-up

Dit is het eerste waar ik naar kijk met elk statief dat ik review, en het krijgt zijn eigen categorie in mijn beoordelingen omdat het meestal het allereerste is dat faalt op een statief van slechte kwaliteit. Heck, het is het eerste dat ook op zelfs de beste statieven faalt!

De meeste fotografen lijken erg verdeeld te zijn over deze kwestie van het ontwerp van de beenvergrendeling. Simpel gezegd, sommige mensen houden van twistlocks en kunnen niet tegen hendelsloten, terwijl anderen precies het tegenovergestelde zijn.

Er zijn voor- en nadelen aan beide, en om eerlijk te zijn, heb ik beide soorten beensloten zien falen, soms met ernstige schade aan de versnelling tot gevolg.

Geen van beide stijlen van beenvergrendeling is perfect – het belangrijkste is gewoon of ze goed ontworpen en sterk zijn.

De Slik 700DX beensloten zijn misschien van plastic, maar laat je daar niet door misleiden. Ze zijn gemaakt van het goede spul, niet van het goedkope plastic dat je in lichtgewicht generieke rommel vindt.

De only manier waarop je ooit een van deze beensloten zult breken, is waarschijnlijk als je absoluut duivels bent in je misbruik van het statief, terwijl de pootvergrendelingshendel open is. (Met andere woorden, gooi het niet op stenen of beton met de beensloten open, en het komt goed.)

Alle statiefpootgewrichten vereisen echter routineonderhoud om de tand des tijds echt te doorstaan. Als u vaak in zout water of andere vuile omstandigheden schiet, kunnen de beengewrichten van elk statief dichtraken of het risico lopen te breken als ze niet goed worden schoongemaakt.

Was de 700DX dus van tijd tot tijd af, droog hem vervolgens goed af en je zult er vele jaren gebruik van maken.

Slik 700DX Statief Review | Stijfheid

Slik Pro AMT 700DX in gebruik door fotograaf

De Slik ‘AMT’ (Aluminium, Magnesium, Titanium) legering zorgt voor een zeer stijve combinatie, met zeer lage trillingen.

Om te helpen kwantificeren hoe stijf een statief is, heb ik een methode ontwikkeld die relatief universeel en gemakkelijk te begrijpen is. Ik noem het De 200 Test: mount een lens die tot 200mm kan gaan, stel dan scherp op een ver onderwerp en gebruik live view om in te zoomen tot 200%. Veeg vervolgens gewoon op de statiefpoot of stoot de camera zachtjes, terwijl je naar het live view-beeld kijkt …

Je ziet de trilling heel duidelijk zichtbaar in live view en door de test een paar keer te herhalen, kun je een heel goed idee krijgen van hoeveel seconden het duurt voordat het statief is bezinkt. Deze test kan ook worden gebruikt om te bepalen hoeveel wind de beeldscherpte ook zal verminderen.

In tegenstelling tot veel van de “dunne” generieke statieven op de markt, komt de Slik 700DX vrij snel tot rust en is hij ongevoelig voor de meeste lichte briesjes.

Als je een timer van 2 seconden gebruikt op een Canon-camera, Sony etc. of een belichtingsvertragingsmodus van 3 seconden op een Nikon, kun je elke keer scherpe foto’s maken.

Slik 700DX Statief Review | Onverwoestbaarheid

Testen van de onverwoestbaarheid van het Slik 700DX statief

Deze volgende categorie is moeilijk te kwantificeren, maar als iemand die al meer dan 10 jaar statieven beoordeelt, heb ik gemerkt dat ik in deze weliswaar dubbelzinnige vorm van meten naar statieven verwijs: Hoe onverwoestbaar is het?

Gelukkig is de Slik 700DX een goed voorbeeld van een “onverwoestbaar” statief. Je kunt dit statief echt misbruiken, en toch zal het nog steeds soepel werken en de tand des tijds doorstaan.

Je kunt het dagenlang in een hete auto laten liggen, terwijl de meeste andere statieven hun griprubber op de knoppen en beensloten beginnen te hebben, ofwel “smelten”, en beginnen te glijden, of uitdrogen en barsten.

Je kunt het elke dag in zout water gebruiken en zolang je het vaak afspoelt met gewoon water, komt het goed.

Het zal zelfs overleven om te vallen in een echt sterke wind, hoewel dat ten zeerste niet wordt aanbevolen, omdat je camera waarschijnlijk niet zo’n incident overleven. 😉

Slik 700DX Statief Review | Hoogte

Landschapspanorama genomen met een statief

Tufa Panorama &Tripod Photobomb – Mono Lake, CA Sony RX10 mk2, 1/2 sec @ f/5.6 & ISO 100, 3-image panoramische steek

Een van de voordelen van grote en zware statieven is dat ze erg hoog zijn. Uw ultralichte reisstatief is misschien niet stabieler dan ongeveer 60 inch, maar een groter, steviger statief zoals de Slik 700DX gaat ver boven ooghoogte, zelfs voor een 6-ft lange persoon.

Persoonlijk ben ik, zelfs op 6’2 “, altijd dankbaar voor het gelede LCD-scherm van mijn camera wanneer ik merk dat ik de Slik 700DX gebruik met de benen en de middelste kolom volledig uitgestrekt.

Slik 700DX Statief Review | Gewicht

Het gewicht van een statief testen

Als het noodlot toeslaat…! Ik had het statief moeten verzwaren.

De Slik 700DX is verrassend licht van gewicht, gezien de hoogte, stijfheid en onverwoestbaarheid.

Om heel eerlijk te zijn, zou ik bijna willen dat dit statief nog zwaarder was! Omdat ik het categoriseer als een “groot en zwaar statief” dat ik niet zou nemen om te wandelen, is het feit dat het “slechts” 5,5 lbs (2,5 kg) is in plaats van 6 + lbs ironisch; doe gewoon niet wat ik deed en laat je camera helemaal alleen met een time-lapse in stormwinden (zie bovenstaande foto), en je zou in orde moeten zijn!

Het komt erop neer dat dit is geen statief dat je meeneemt op een wandeling van meer dan 10 mijl, en dat is oké.

Elke serieuze landschaps- of nachtlandschapsfotograaf heeft talloze opnamemogelijkheden die slechts een korte wandeling / wandeling van hun voertuig / accommodatie zijn, en in dit soort omstandigheden is het eigenlijk vervelend om een ultralicht statief te gebruiken dat niet zo rotsvast is.

Slik 700DX Statief Review | Draagbaarheid

Als je het nog niet hebt uitgezocht, is dit statief vermeend om groot te zijn, en een beetje zwaar. Het zal niet draagbaar zijn. Het woord “compact” komt niet voor in zijn vocabulaire. Maar in dit geval is dat een goede zaak. Dus hoewel het in dit opzicht erg laag zal scoren, zou ik het niet echt als negatief beschouwen.

Dat gezegd hebbende, ja, er zijn statieven die net zo hoog, stevig en onverwoestbaar zijn als de Slik 700DX, en toch ook een pond of lichter zijn, en veel compacter. Helaas zijn al die statieven belachelijk duur.

Persoonlijk, als ik een draagbaar statief nodig heb, grijp ik naar een echt draagbaar statief, een wandel- / backpackstatief.

Slik 700DX Statief Review | Balhoofd

landschapsfotografie met lange belichtingstijd bij maanlicht

Star Trails &Hot Springs By Moonlight, Mammoth, Ca | Sony RX10 mk2, 30 sec @ f/2.8 & ISO 800 | Photoshop stapel back-to-back belichtingen gedurende 1 uur

Helaas is het balhoofd dat meestal bij de Slik 700DX-poten wordt geleverd een beetje… bizar. Begrijp me niet verkeerd, het is zeker stevig en duurzaam, maar ik vind het over het algemeen een beetje groot en omslachtig, en de cirkelvormige plaat is nogal onpraktisch.

Ik raad een Arca-Swiss statief balhoofd ten zeerste aan, zoals de betaalbare SLIK PBH-525 DS met Arca-Swiss Quick Release, of mijn persoonlijke favoriet, de Oben BC-139.

Slik 700DX Statief Review | Prijs &Value

Fotograferen met de Slik 700DX

De reden dat ik zowel prijs als waarde noem in deze reviewcategorie is dat er veel te veel statieven zijn die zeer betaalbaar zijn. Omdat deze betaalbare statieven echter bijna altijd totale rommel zijn, zijn ze gewoon helemaal geen goede waarde.

Met andere woorden, een product heeft voor mij heel weinig waarde als het binnen 1-2 jaar kapot gaat, ongeacht wat het kost.

Gelukkig, met een prijskaartje voor de benen van slechts minder dan $ 100 (laatste prijs hier) en een “onverwoestbaarheidsbeoordeling” van … ‘bijna’, scoort de Slik 700DX extreem hoog in waarde.

Zeer, zeer weinig statieven kunnen de tand des tijds doorstaan voor minder dan $ 200 totaal , (wanneer je een balhoofd van ~ $ 99 zoals deze toevoegt) en de 700DX is daarom een klasse apart.

Je vraagt je misschien af, zijn er alternatieven voor dit statief, die net zo hoog, relatief onverwoestbaar en toch veel lichter zijn dan de Slik?

Welnu, zoals ik al zei in de categorie Draagbaarheid, kunnen niet veel statieven deze taak volbrengen. De Feisol CT-3342 en Feisol CT-3441S zijn echter kanshebbers, met slechts 2,5 lbs en toch respectievelijk 60 “en 70” lang.

Misschien review ik die statieven hierna nog eens voor jullie lezers! Laat een reactie achter als je suggesties hebt over dit Slik-statief of andere waarvan je denkt dat ze vergelijkbaar kunnen zijn. Bedankt voor het lezen!

FacebookPinterestDelen