Joao Carlos

Mijn naam is Joao Carlos. Ik ben geboren en getogen in New York en ik ben momenteel gevestigd in Lissabon, Portugal. Ik breng ook veel tijd door met reizen over de wereld en werk voor reclamebureaus, modemerken en tijdschriften.

Elke dag is een nieuw avontuur geweest terwijl je bijna twee decennia lang als visuele verhalenverteller in zowel foto’s als video werkte. Het lijkt me niet zo lang, maar ik denk dat het dat wel is geweest – vooral gezien hoe de versnelling is veranderd! Gedurende deze hele tijd heeft mijn kittas een reeks evolutionaire veranderingen ondergaan ten opzichte van waar hij nu is.

Als jonge fotograaf in de jaren 90 zonder geld ben ik klein begonnen. Verkocht mijn gitaar, een Fender Stratocaster, om mijn eerste spiegelreflexcamera op te halen, een NIKON F65. Ik had het misschien zes maanden en ontdekte al snel dat ik iets beters wilde. Door deze camera en de twee kitlenzen te verkopen, heb ik een tweedehands Canon EOS 5 opgepikt. Ik spaarde nog een paar maanden en pakte een 50mm f/1.8 lens.

Ik werkte bij enkele lokale kranten terwijl ik mijn diploma behaalde aan het ARCO Center for Art and Communication in Lissabon, waarna ik ongeveer vijf jaar een aantal commerciële en modefotografen assisteerde. Tegelijkertijd opende ik in 2001 mijn eerste studio MILKMAN.

Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat je de juiste tools nodig hebt om de klus te klaren en voor elke klus kunnen die tools heel anders zijn. Naarmate mijn carrière groeide en kittassen groter werden, stapte ik over op middenformaat (gids), een Pentacon Six. Het was een oud Oost-Europees cameramerk, eigenlijk een goedkope 6×6. Wat ik echt wilde was een Hasselblad. Al snel verkocht ik al mijn spullen weer, de Petacon Six kit, 4 lenzen en een paar body’s op dit punt, om een Hasselblad 503cw te krijgen. Ongeveer drie maanden later kocht ik de lenzen tweedehands van een fotograaf die ik had bijgestaan.

Het is altijd een proces geweest van het upgraden van mijn uitrusting. Gedurende deze tijd gebruikte ik voornamelijk Elinchrom lampen in de studio. Ik had een kit van drie compacte flitsers en twee 3000w packs waar ik een generator voor zou huren als ik op locatie met licht moest fotograferen.

De volgende grote evolutie van mijn kit gebeurde met de overstap naar digitale SLR. Mijn eerste digitale camera was de D30, en op dit moment had ik een aantal slechte investeringen gedaan, veel schulden gemaakt en bijna alles moeten verkopen. Ik verhuisde toen naar New York City en haalde mijn eerste Canon 5D Mark II op. op craigslist, dat was ongeveer in 2008.

Een van de hoogtepunten van mijn fotografiecarrière kwam in 2010 toen ik de Hasselblad Masters Award won. Dit was geweldig omdat Hasselblad me een H4-D40 leende voor wat zes maanden zou moeten zijn, maar ik had het een jaar en gaf het toen terug, helaas.

Drie jaar geleden kocht ik mijn eerste FUJIFILM camera, de X-T1, en na een week fotograferen op een baan voor een reismagazine, was ik verslaafd. Ik was echt verliefd geworden op FUJIFILM-camera’s vanwege de geweldige kwaliteit, het gebruiksgemak en de compacte vormfactor, plus ze werken hun software voortdurend bij. Dit alles maakte het voor mij heel gemakkelijk om zo hard en zo snel te vallen. Zozeer zelfs dat ik al mijn Canon- en Hasselblad-uitrusting heb verkocht en nu zowel foto’s als video’s volledig op FUJI X- en G-systemen heb opgenomen.

Een andere grote stap voorwaarts voor mij was toen ik de Profoto B1 kocht en B2 Kits. Alleen al de mogelijkheid om dat soort geweldige lichtkwaliteit en draagbaarheid te hebben, zorgen voor geweldige toevoegingen aan mijn kit.

De Gear

De Fujifilm GFX 50S is mijn huidige systeem voor bestanden van hoge kwaliteit. Het extreme dynamische bereik en de verbazingwekkende kleurdefinitie zorgen voor het perfecte werkpaard. Mijn favoriete lens en degene die ik het meest gebruik is de 120mm GF f/4 macro. Het is een mooie macrolens en om mijn kit klein en compact te houden heb ik gekozen voor een zoomlens, de GF 32-64mm f/4. Om de camera een robuuster gevoel te geven, gebruik ik de verticale grip VG-GFX1 dat verlengt de levensduur van de batterij, waardoor ik twee uur extra met de camera werk. Als je je nu nog niet hebt gerealiseerd dat ik een beetje een camera-nerd ben, dus ik vind dat bepaalde accessoires me helpen om het in bepaalde aspecten beter te doen en een van mijn favoriete accessoires voor de GFX is de zoekerkanteling adapter. Ik bewaar deze kit in een Think Tank Naked Shape Shifter Bag.

Mijn volgende tas is mijn Think Tank Perception Pro, eigenlijk is mijn FujiFilm X-serie kit. Momenteel heb ik X-H1 en X-T2 lichamen. Ik hou van de kleine camera’s voor het maken van video’s. Hun compacte ontwerp en de kwaliteit van de 4K-beelden maken ze fantastisch. De lenskwaliteit van Fuji is ook geweldig! Ik bezit niet veel lenzen omdat ik mijn kit graag houd, nogmaals, klein en compact, ik bedoel dit is een van de belangrijkste redenen waarom ik ben overgestapt naar Fuji. Ik heb ervoor gekozen om prime lenzen te gebruiken omdat hun beeldkwaliteit superieur is, en vanwege de stijl van fotografie die ik doe.

Ik fotografeer echt niet zoveel evenementen, dus ik heb geen zoomlenzen. Mijn favoriete lenzen zijn momenteel de 14, 27, 35 en 56mm lenzen. Ik wil uiteindelijk de 80mm macrolens en de 55-140mm f/2.8 aan deze kit toevoegen, die beide waarschijnlijk mijn ideale zoomlens zijn. Op creatief vlak gebruik ik ook een Lensbaby trio 28. dat is een geweldige kleine 3-in-1 lens die wordt gebruikt in sommige persoonlijke projecten en zelfs sommige commerciële filmprojecten. Het geeft altijd een nieuwe creatieve touch aan het algehele gevoel.

Andere elementen die fundamenteel zijn in mijn kit zijn mijn BlackRapid-riemen, veel batterijen en mijn SanDisk-geheugenkaarten. Mijn Fuji X-camera’s hebben twee sleuven, dus ik gebruik altijd meestal 128 GB Sandisk extreme pro 300 MB / s-kaarten. Ik gebruik ook iets dat een GNARBOX wordt genoemd met tonnen geheugenopslag, omdat ik op dit moment G-technologie gebruik.

[Related: GNARBOX 2.0 Review]

Al mijn cameratassen zijn altijd gevuld met spullen om aan klanten of eventuele nieuwe te geven. Dat gezegd hebbende, ik heb Moo-visitekaartjes, wat een geweldige manier is om mijn werk te laten zien en het is altijd een gespreksbouwer. Ik neem ook miniboeken van Koylab mee, die een beetje groter en een beetje duurder zijn, maar drie keer de wow-factor.

Voor mijn dagelijkse reisfotografie onderweg heb ik een Think Tank Retrospective schoudertas waarmee ik mijn FUJIFILM X100F draag. Het is een geweldige kleine camera met een vaste 35mm lens. Ik heb ook mijn Fuji Instax-printer, dus als ik straatportretten maak, kan ik afdrukken rechtstreeks geven aan de mensen van wie ik foto’s maak. Ik gebruik een BlackRapid Street Breathe riem. Ik heb ook altijd een 14″ Wescott Reflector bij me en nogmaals, Koylab miniboeken, moo-kaarten, mijn mobiele apparaat, zonnebril natuurlijk en mijn JBL draadloze hoofdtelefoon omdat ik mijn muziek graag onderweg heb.

Op mijn commerciële shoots heb ik altijd mijn draagbare digitale werkstation dat in een SKB iSeries Waterdichte Behuizing zit. Ik heb een 13-inch MacBook Pro bij me met twee SanDisk SSD’s 480GB binnenin, plus alle andere harde schijven en back-upapparaten. Ik heb een 3LeggedThing statief om mijn zaak veilig en boven de grond te houden. Als ik vastgebonden fotografeer, neem ik mijn Tether Tools-kabels mee en nogmaals, veel geheugenkaarten van SanDisk.

Een andere pagina van de evolutie van mijn kit was toen draagbare off-camera flitsers haalbaar werden tegen operationele kosten, dus op dit moment bezit ik een Profoto B1 kit met twee koppen en vier batterijen en een reeks accessoires zoals schuurdeuren, honingraten en gels. Deze rugzak is geweldig omdat hij veel kracht bevat en het een redelijk draagbare eenheid is.

De Pelican 1510 Koffer is mijn verlichtingskast op locatie, vanwege zijn stevigheid en het vermogen om tegen een stootje te kunnen. Het is zelfs zo stevig dat ik erop kan staan en een paar centimeter kan winnen zonder bang te zijn voor mijn verlichtingskit. Mijn off-camera flitssysteem van keuze op dit moment is de Profoto B2. Dit systeem is perfect voor mij omdat het lichtgewicht en draagbaar is, wat cruciaal is voor mij, aangezien 70% van mijn werk op locatie wordt gedaan. De Profoto B2 is geweldig omdat ik met één batterij ongeveer 215 flitsen op vol vermogen kan fotograferen en de oplaadtijd van de batterij supersnel is. Dit systeem heeft ook een grote compatibiliteit met lichtmodifiers van Profoto en Westcott met behulp van de supereenvoudig te gebruiken snelheidsring.

De Westcott Ice Light case is gewend om, uiteraard, mijn Ice Light verlichting Kit te dragen. De behuizing is standaard, maar in plaats van één Ice Light draagt hij er twee, samen met andere essentiële spullen zoals de schuurdeuren, wolfraamgels en extra batterijen.

De Ice Lights zijn geweldig. Ze zijn klein en zeer draagbaar, en ze produceren een prachtig licht, dat daglichtkleur in balans is. Ze werken ook ongeveer 2,5 uur op een enkele batterij, wat geweldig is en als dat niet genoeg is, kun je een extra batterij bevestigen via de Ice Light tweewegconnector die ongeveer 1 tot 1,5 uur extra batterijtijd geeft. Ik gebruik ze wanneer ik een betrouwbaar, daglichtgebalanceerd continu licht nodig heb, zodaturce, hetzij voor fotografie of video.

Mijn tweede Ice Pack draagt niet zo duidelijk mijn Westcott Flex Kit. De Flex is een verbazingwekkend veelzijdige tool die ik niet alleen gebruik voor fotografie, maar ook voor video. Met zijn flexibele en compacte ontwerp kan ik een onderwerp in veel verschillende hoeken belichten met slechts één licht.

De ThinkTank Airport TakeOff is de perfecte cameratas voor de fotograaf of videograaf onderweg. Ik zeg dat het perfect is vanwege zijn grootte (35,5x53x22cm), die in de meeste commerciële, binnenlandse en internationale vluchten in de overhead of onder de stoel past. In tegenstelling tot de Pelican 1510 bijvoorbeeld, die niet aan boord van de meeste goedkope vluchten past (zoals Raynair en EasyJet). De tas heeft ook schouderbanden die hem van een roltas naar een rugzak omzetten, wat erg handig is als het terrein hobbelig is. De tas heeft een voorvak waar een 15 inch laptop of zelfs enkele 17 inch laptops in passen. Het heeft ook een onderste handvat waarmee het als een krat kan worden gedragen. Eenmaal met mijn Canon Kit heb ik deze tas aangepast voor mijn SMDV Bright 360 flitsers. De accessoires voor deze hoofden worden bewaard in een Think Tank Citywalker 30 tas.

In mijn studio heb ik twee Profoto ComPact-koppen, omdat ze geen batterijen gebruiken, ze zijn een solide keuze voor deze klus, plus ik bezit veel modifiers met de Profoto-houder. Ik heb geen kabel om ze te synchroniseren, dus ik gebruik ze met slave.

Ik bezit een grote verscheidenheid aan Westcott Softboxen met Profoto-mounts. Te beginnen met de octabox van 5 voet, waarvan er twee stroken één asymmetrisch is en twee kleine waarvan er één een master brush modifier heeft. Mijn nieuwste toevoeging aan mijn kit zijn de twee rapid boxes, de ene is de collapsible beauty dish en de andere de rapid octa XL. Het is een beetje triest dat Westcott geen asymmetrische strips en masters brushes meer maakt, omdat ze een van mijn favorieten zijn. Ik heb ook twee Westcott Halo softboxen die geweldig zijn om mee naar buiten te nemen en een verscheidenheid aan Westcott 7feet paraplu’s. Ik heb een Westcott Eyelighter, wat een geweldig hulpmiddel is om wat licht in te vullen, en een standaard triflector die extra verlichtingsopties toevoegt samen met de Eylighter. Ook zijn er enkele middelgrote en grote Westcott Scrim Jims die geweldig zijn om mee naar buiten te nemen of binnen te monteren. De Westcott Fast Flags zijn ook een geweldig en belangrijk hulpmiddel dat ik buiten of in de studio gebruik. En last but not least, mijn compacte achtergrondsysteem dat overal een snelle en betrouwbare achtergrondbevestiging biedt.

Reflectoren zijn een essentieel onderdeel van de kit van elke fotograaf. Ik heb er een goede variëteit van, The Westcott 6-in-1 Kits zijn echt handig en daarom heb ik 3 verschillende maten van hen in 30 “, 42” en 52 “. Ik heb een kleine 14 “2-in-1 Westcott reflector die echt compact is en ik draag hem graag bij me. De Westcott Omega Reflector is waarschijnlijk mijn favoriet vanwege de mogelijkheid om er doorheen te schieten. De Profoto Zilver/Wit L is ook geweldig vanwege de handgrepen aan de zijkanten.

Mijn Elinchrom 750 micro is mijn oudste studio lampen kit die ik momenteel in mijn studio heb. Ze zijn al heel lang bij me en ik kan zeggen dat ze me sindsdien niet hebben verraden. Helaas werkt de afstandsbediening niet meer, dus ik moet ze gebruiken met slave. Tegenwoordig gebruik ik ze vooral als achtergrondverlichting. Ik heb een aantal leuke modifiers voor hen zoals reflectoren, diepe reflectoren, schuurdeuren, honingraten, een vierkante schoonheidsschaal met een honingraatrooster, en mijn favoriet en de reden waarom ik ze nog steeds houd, de S35 Fresnel.

De Dedolights zijn zeer dimbare, hoogwaardige consistente lampen die ik meestal gebruik voor productfotografie. De kit wordt geleverd met veel accessoires die perfect zijn voor mijn behoeften.

Ik heb veel statieven in mijn atelier. Ze komen altijd van pas als ondersteunende studiohoofden, achtergronden, reflectoren, je weet nooit waarvoor ze worden gebruikt. Ik heb grotere Westcott-exemplaren en echt kleine Manfrotto-statieven. Ook heb ik een aantal enorme oude statieven die een echt stabiele vulling toevoegen aan de hele kit.

Wat betreft camerastatieven, 3LeggedThing is mijn keuze. Het is een merk dat ik door de jaren heen heb gebruikt en waar ik echt van geniet. Hun statieven zijn veelzijdig, licht, stevig en sommige hebben zelfs een poot die verandert in een monopod. De statieven die ik heb zijn Eddie, Eric, Keith en Albert. Ik gebruik ook 3LeggedThing ball heads en release platen.

Last but not least, de camera schuifregelaars. Ik gebruik de ProMediaGear VS24 PMG-DUO 24-inch videoschuifregelaar, Aviator Gear Slider Kit en Aviator Gear Travel Jib. Deze twee zijn geweldige hulpmiddelen wanneer ik aan het filmen ben, wat time-lapses maak of gewoon wat achter de schermen fotografeer.

Camera

– Fujifilm GFX 50S met verticale batterijgreep VG-GFX1

– Fujifilm X-H1 met verticale batterijgreep VPB-XH1

– Fujifilm X-T2 met Verticale Power Boost Grip VPB-XT2

– Fujifilm X100F

Lenzen

– FUJINON LENS GF120mm f/4 R LM OIS WR Macro
– FUJINON LENS GF32-64mm f/4 R LM WR
– FUJINON LENS XF 56mm f/1.2 R

– FUJINON LENS XF 35mm f/1.4 R

– FUJINON LENS XF 27mm f/2.8

– FUJINON LENS XF 14mm f/2.8 R

– Lensbaby Trio 28

Camera Accessoires

– 4x NP-T125 Batterijen

– BC-T125 Acculader

– EVF Kanteladapter

– 10x NP-W126S batterij

– BC-W126 batterijlader

– Instax SHARE SP-3

– BlackRapid Street Adem

– BlackRapid Curve Adem

– BlackRapid Cross Shot

– TetherPro USB 3.0 naar Micro B

Lichten
– 2 x Ptofoto B1 Off-Camera Flitsers
– 2 x Profoto B2 Off-Camera Flitskoppen
– 2 x Westcott Ice Light
– 1 x Flex 1’x1′ Bi-Color LED Mat
– 3 x SMDV BriHT-360
– Profoto ComPact 600R
– Profoto ComPact 1200
– 3 x Elinchrom 750 Micro
– Dedolight KAC24 – 150 W Kit

Licht modifiers
– Westcott 5′ Octabank
– Westcott Assymetrische Stripbox 1×4
– Westcott Masters Borstel
– Westcott Stripbank 1×6
– Westcott Rapid Octa XL
– Westcott Rapidbox Beauty Gerecht
– Westcott Halo Softbox
– Westcott 7′ Paraplu’s
– Westcott Eyelighter
– Westcott ScrimJim
– Westcott Fast Vlaggen
– Westcott Omega 360
– 4 x Westcott Illuminator Inklapbare 6in1 Reflector Kit
– Westcott Illuminator Inklapbare 2-in-1 Reflector
– Profoto Zilver/Wit L Reflector
– 10 graden Profoto OCF honingraat grid
– 20 graden Profoto OCF honingraat grid
– 30 graden Profoto OCF honingraat grid
– 2 x Profoto Gel Kit
– Profoto OCF Barndoors
– Profoto OCF Snoot
– 2 x Westcott Ice Light Tungsten Gel
– 2 x Westcott Barn Deuren voor Ice Light
– Flex Cine Frame Diffuser
– SMDV BR-40 Snoot met netadapter
– SMDV BR-170 Tele/reflector
– SMDV BR-300 Beauty dish met roosteradapter
– SMDV Speedbox-70
– 3x Standaard Reflector SMDV BR-120
– 2x Elinchrom Standaard Reflectoren
– 2x High Performance Reflector 48°
– 2x Elinchrom 44/35cm Barndoors
– Elinchrom Rechthoekig Honingraat rooster
– Elinchrom Square Beauty dish met Honingraatrooster
– Elinchrom Fresnel S35

Statieven en schuifregelaars
– 3LeggedThing Albert
– 3LeggedThing Eric
– 3LeggedThing Keith
– 3LeggedThing Eddie
– 3LeggedThing AirHed 360
– 3LeggedThing AirHed-schakelaar
– 3LeggedThing QR4
– 3LeggedThing QR7
– 3LeggedThing QR11-LG
– 3LeggedThing QR11-FBC
– ProMediaGear VS24 PMG-DUO 24 inch videoschuifregelaar
– Aviator Gear Travel Jib
– Aviator Gear Slider Kit

Geheugenopslagapparaten
– 10 x 128GB SANDISK EXTREME PRO SD UHS-II-KAART
– 10 x 64GB SANDISK EXTREME PRO SD UHS-II-KAART
– SANDISK EXTREME 510 DRAAGBARE SSD
– SANDISK Connect Draadloze Stick 64GB
– SANDISK EXTREME 900 DRAAGBARE SSD 960 GB
– 2 x G-DRIVE ev ATC met Thunderbolt 1TB
– 4 x G-Drive Mobiele USB-C
– GnarBox 1.0 256 GB

Zakken
– Denktank NAKED SHAPE SHIFTER® 17 V2.0
– Denktank Perceptie Pro
– Think Tank Retrospectief
– ThinkTank Airport TakeOff
– ThinkTank Citywalker 30
– ThinkTank Spiegelloze Mover
– 10Think Tank DSLR BATTERIJHOUDER 4\
– Think Tank PRO SPEED RIEM™ V2.0
– Think Tank Lens wisselaar 50 V 2.0
– Think Tank Lens wisselaar 75 V 2.0
– Think Tank Snelheidswisselaar 50 V 2.0
– ThinkTank Pixel Pocket Raket
– SKB iSeries Waterdichte Laptop Case
– Profoto BackPack M
– Pelikaan 1510 koffer
– Eastpak Rugzak

Accessoires
– KoyLab MiniBooks
– Moo Visitekaartjes
– Domke Beschermfolie
– JBL Kopstootdegenen
–Zonnebril
– iPhone 8

www.joaocarlosphoto.com

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer