Smartphones hebben 97% van de compactcameramarkt weggevaagd

Hoewel bepaalde typen en merken compactcamera’s een opleving doormaken, is het algemene beeld voor de markt voor compacte digitale camera’s vrij grimmig.

bevindingen van Nikkei Asia hebben aangetoond dat van 2008 tot 2021, wereldwijde zendingen van compacte digitale camera’s van alle grote merken een absoluut catastrofale ineenstorting van 97% hebben geleden ten opzichte van hun niveau van 2008.

Om hier wat cijfers aan te geven, de totale hoeveelheid van dergelijke camera’s die in 2008 wereldwijd werden verzonden, bedroeg een robuuste 110 miljoen eenheden volgens onderzoek van de Camera & Imaging Products Association (CIPA). In 2021 was dit aantal gedaald tot slechts 3,01 miljoen verkochte eenheden.

De reden waarom is vrij eenvoudig en voor de hand liggend: smartphones. Deze kregen eerst vat op de markt via de originele iPhone, maar werden later steeds talrijker en diverser toen andere merken hun eigen apparaten begonnen te verkopen.

Het belangrijkste was echter dat deze telefoons camera’s bevatten waarvan de fotografische kwaliteit gestaag bleef verbeteren.

Dit, in combinatie met de mogelijkheid om die foto’s direct digitaal te delen in berichten (en later sociale media of andere voorloper online platforms), heeft absoluut de kleine digitale cameramarkt onder toevallige gebruikers gehamerd.

De schade veroorzaakt door smartphones is groot en zorgt er nu eindelijk voor dat een heel marktsegment wordt gedood door de belangrijkste fabrikanten van deze ooit extreem populaire kleine point-and-shoot-camera’s.

Merken als Panasonic, Nikon en waarschijnlijk binnenkort anderen zijn of hebben hun ontwikkeling van nieuwe modellen onder hun vlaggenschipmerken opgeschort.

Waar deze grote cameramakers zich in plaats daarvan op hebben gericht (en zich waarschijnlijk nog meer op zullen richten) zijn duurdere, spiegelloze camera’s van hogere kwaliteit met betere specificaties, grotere sensoren en superieure fotografische prestaties voor serieus werk.

Om een voorheen populair voorbeeld te noemen: Lumix-merk camera’s werden voor het eerst onthuld door Panasonic in 2001 en verkochten jarenlang extreem goed onder vele iteraties.

Vanaf 2019 heeft Panasonic echter geen nieuwe modellen voor dit merk uitgebracht die minder dan $ 370 kosten, en zijn ze niet van plan om nog meer goedkope edities van dit cameratype te ontwikkelen die meer dan een decennium populair waren.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf: “We zijn gestopt met het ontwikkelen van nieuwe modellen die kunnen worden vervangen door een smartphone”,

Panasonic blijft zich echter richten op ontwikkelingen in high-end spiegelloze cameramodellen voor professionals en amateurliefhebbers. Deze vertegenwoordigen een markt die bereid is om extra te betalen voor een stand-alone camera waarvan de specificaties verslaan wat moderne telefoons kunnen bieden.

Nikon heeft iets soortgelijks gedaan door de productie van zijn Coolpix-cameralijn af te snijden en over te schakelen naar premium spiegelloze cameramodellen, terwijl het ook de DSLR-technologie heeft verlaten.

Hetzelfde is het geval geweest met Fujifilm, ook al blijft dit bedrijf nog steeds populaire compactcamera’s zoals de X100V produceren tegen gematigde prijzen.

Fujifilm X100V camera

Fujifilm’s nog steeds populaire X100V

Nieuwe modellen van Sony’s Cybershot-camera’s worden sinds 2019 ook niet meer gemaakt, hoewel het bedrijf nieuwe producten blijft ontwikkelen die mogelijk opnieuw betaalbare point-and-shoot-modellen bevatten.

Zonder twijfel zijn moderne smartphones uitzonderlijk goed geworden in het maken van kwaliteitsfoto’s. Dit geldt vooral voor duurdere premium telefoons met grotere sensoren en megapixelaantallen.

De immense groei van sociale media-apps voor telefoons in het tweede decennium van de jaren 2000 heeft ook hun populariteit als primaire fotografische apparaten omhoog geholpen. De combinatie van beide is gewoon te goed om te weerstaan ten gunste van iets minder handigs voor casual fotografen.

Een belangrijk aspect van fotografische kwaliteit in smartphones versus camerasensoren is echter nog steeds van toepassing in een bepaald segment van de markt.

Dit zit in het verschil in pixelkwaliteit en reactievermogen tussen zelfs de beste telefooncamera’s en premium standalone camera’s. In deze specificaties bieden high-end standalone camera’s meetbaar superieure prestaties en hebben ze dus nog steeds een markt waar cameramakersmerken winstgevend op kunnen inspelen.

Zoals we eerder hebben besproken, maakt de grootte van individuele pixels in een fotografische sensor een groot verschil in diepe beeldkwaliteit en prestaties bij weinig licht.

En ondanks dat smartphonecamera’s met 40, 50, 60, 100 of zelfs 200 MP sensoren uitkomen, zijn de kwaliteit en grootte van de pixels in deze fysiek kleine sensoren heel anders dan die van those van premium spiegelloze en DSLR camera’s.

Serieuze en professionele fotografen zullen aandacht besteden aan deze verschillen en trouw blijven aan hun camera’s vanwege hen.

Toevallige gebruikers geven er echter niet echt om. Zolang hun telefooncamera’s beelden kunnen vastleggen die er goed uitzien voor het plaatsen van berichten op sociale media, is dit meer dan reden genoeg om geen moeite te doen met een zelfstandige camera.

Deze trend is wat de markt voor compacte digitale camera’s blijft verpletteren.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk de 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer