3 Populaire Sony 35mm lenzen vergeleken (f / 1.4 vs 1.8 vs 2.8)

Deze Sony 35mm FE lensvergelijking is handig voor elke Alpha camera bezitter die fan is van de klassieke 35mm brandpuntsafstand.

Wanneer ik een nieuwe camera koop, is de eerste lens die ik koop altijd een 35mm.

Zelfs als ik een APS-C of een compactcamera gebruik, probeer ik iets te vinden met zo dicht mogelijk bij een 35mm equivalent gezichtsveld (meestal rond de 23mm).

Sony 35mm f/1.8 FE

Sony 35mm f/1.8 FE

Geweldige beeldkwaliteit, lichtgewicht en compact – de beste waar voor je geld Sony 35mm van het jaar.

Controleer de huidige prijs

Het kopen van alle 3 varianten van Sony’s 35mm lenzen was een beetje overkill, maar het heeft me in staat gesteld om de onderstaande tests uit te voeren om te beslissen welke ik wil behouden.

Elk van de lenzen heeft zijn sterke en zwakke punten, en het is verleidelijk om ze allemaal te bewaren voor gebruik in verschillende scenario’s …

Laten we eens kijken naar de kwaliteiten die ik het belangrijkst vind voor een lens en ze allemaal vergelijken, zodat u een keuze kunt maken over welke de beste voor u is.

Inhoudsopgave

Sony FE 35mm Lens Vergelijking | Specs

Sony 35mm f/1.4 Distagon T * FE ZA

 • Brandpuntsafstand 35mm
 • Diafragma f/1.4 – f/16
 • Formaatcompatibiliteit full-frame
 • Beeldhoek 63°
 • Minimale scherpstelafstand 11,81″ / 30 cm
 • Maximale vergroting 0,18x
 • Optisch ontwerp 12 elementen in 8 groepen
 • Diafragmabladen 9, afgerond
 • Filtermaat 72 mm (voorzijde)
 • Afmetingen (ø x L) 3,09 x 4,41″ / 78,5 x 112 mm
 • Gewicht 1.39 lb / 630 g
 • Sony 35mm f/1.4 Test

Klik hier voor de laatste prijs >>

Sony 35mm f/1.8 FE

 • Diafragma f/1.8 – f/22
 • Formaatcompatibiliteit full-frame
 • Beeldhoek 63°
 • Minimale scherpstelafstand 8,7″ / 22,1 cm
 • Maximale vergroting 0,24x
 • Optisch ontwerp 11 elementen in 9 groepen
 • Diafragmabladen 9, afgerond
 • Filtermaat 55 mm (voorzijde)
 • Afmetingen (ø x L) 2,58 x 2,87″ / 65,6 x 73 mm
 • Gewicht 9.9 oz / 281 g
 • Sony 35mm f/1.8 Test

Klik hier voor de laatste prijs >>

Sony 35mm f/2.8 Sonnar T * FE ZA

 • Diafragma f/2.8 – f/22
 • Formaatcompatibiliteit full-frame
 • Beeldhoek 62°
 • Minimale scherpstelafstand 13,78″ / 35 cm
 • Maximale vergroting 0,12x
 • Optisch ontwerp 7 elementen in 5 groepen
 • Diafragmabladen 7, afgerond
 • Filtermaat 40,5 mm (via kap) 49 mm (voorzijde)
 • Afmetingen (ø x L) 2,42 x 1,44″ / 61,47 x 36,58 mm
 • Gewicht 4.23 oz / 120 g

Klik hier voor de laatste prijs >>

Bouw & Ergonomie

Sony 35mm f/1.4

De Sony 35mm f/1.4 is de best gebouwde van het stel.

Sony 35mm f/1.4

Het valt niet te ontkennen – als Sony’s vlaggenschip 35mm-lens met het grootste diafragma van het stel, is deze gebouwd als een tank.

Er is overal metaal, nodig om het grote stuk glas te beschermen dat f / 1.4 licht in je camera toelaat.

De scherpstelring is soepel en de grip is voldoende. Het is het soort lens dat een paar stoten en stoten zou overleven, zelfs als je camera dat niet deed! Helaas is er geen Af/Mf override schakelaar.

Je kunt het diafragma aanpassen met behulp van de lensloop en er is een schakelaar om de klik in of uit te schakelen voor videoshooters. Persoonlijk had ik liever een programmeerbare knop gehad, zoals die op de volgende lens…

Sony 35mm f/1.8

Deze heeft ook een metalen loop en een vergelijkbare grip / soepelheid van zijn f / 1.4 grotere broer. Er zit lang niet zoveel gewicht aan, maar het voelt nog steeds alsof het is gebouwd om lang mee te gaan.

Er is ook een programmeerbare knop aan de zijkant, waarmee je deze kunt gebruiken om onder andere de Eye-AF-functie van je camera te bedienen – dit is een geweldige functie.

Over het algemeen slaagt het erin om aan te voelen als een lens van hoge kwaliteit, zonder te dik of aanmatigend te zijn. Het balanceert ook perfect op alle Sony full-frame camerabody’s.

Sony 35mm f /2.8

Metalen constructie, maar met een veel fijnere (minder gripvaste) lensfocusring. De bouwkwaliteit is goed, maar door het lichte gewicht voelt het aan als speelgoed!

Het grote voordeel van het gebruik van deze lens vanuit een veiligheidsperspectief is dat omdat hij niet veel uitsteekt vanaf de voorkant van je camera, je minder snel zult kloppen wanneer je hem draagt.

Ook als je je camera toevallig hebt laten vallen, is het minder waarschijnlijk dat de lens op het bevestigingspunt zou klikken.

WINNAAR: Sony 35mm f/1.8

Maat/Gewicht

Sony 35mm f/2.8

Awwww het is zo schattig! De dinky kleine 35mm f/2.8 Zeiss is een genot om mee te fotograferen.

Sony 35mm f/1.4

Zoals met elke snelle prime lens, is dit ding een beest. Door de weegschaal op 1,39 lb / 630 g te kantelen, weegt deze lens hetzelfde als of meer dan de camera waaraan u hem bevestigt.

Dat is de afweging voor f/1.4 licht zuigende superkrachten!

Sony 35mm f/1.8

f / 1.8 is absoluut de sweet spot in termen van geweldig lichtopnamevermogen, zonder in te boeten aan grootte / gewicht. Deze lens voelt geweldig aan mijn Sony a7III.

Het is niet zo klein dat het lijkt alsof je een goedkope / onprofessionele camera gebruikt voor je klanten (voor sommige professionals is dit belangrijk), maar het slaagt er nog steeds in om compact genoeg te zijn om het gebruik van je camera enorm aangenaam te maken.

Sony 35mm f/2.8

Grootte / gewicht is de grootste trekkaart van de dinky kleine f / 2.8 – als je hem aan je camera bevestigt, voelt het meer alsof je een lensdop bevestigt!

Dat is de schoonheid van de absoluut beste pannenkoeklens die elke camerafabrikant hier in 2023 aanbiedt – elke keer dat je hem gebruikt, zal hij een glimlach op je gezicht toveren.

Ik nam mijn Sony 35mm f/2.8 over de hele wereld om bruiloften op bestemming te fotograferen, en het hielp me om binnen de krappe handbagagevergoedingen van de luchtvaartmaatschappij te blijven.

Het is verleidelijk om deze lens te bezitten, simpelweg vanwege hoe klein / licht hij is, vooral als je kijkt naar de uitstekende prestaties.

Het hebben van een kleinere, lichtere lens aan het einde van een lange dag, is een geweldige motivator om te blijven fotograferen, vooral als trouwfotograaf.

WINNAAR: Sony 35mm f/2.8

Focus prestaties

Sony 35mm f/1.8

De Sony 35mm f/1.8 beschikt over een geweldige AF snelheid.

Sony 35mm f/1.4

Met het voordeel van die extra glibberigheid van licht die de lens binnenkomt, is de 35mm f/1.4 de voor de hand liggende winnaar als het gaat om fotografie bij weinig licht.

In eerlijker licht, waar er een gelijk speelveld is tussen de 3 opties, betekent het zwaardere glaselement van de f / 1.4 echter iets lagere AF-snelheden dan de andere 2 lichtgewicht opties, maar het is nauwelijks merkbaar.

Sony 35mm f/1.8

Pittig en snel, zelfs bij weinig licht.

Sony 35mm f/2.8

Pittig en snel ook, maar worstelt een beetje bij weinig licht.

WINNAAR: Sony 35mm f/1.8

Beeldkwaliteit

Aangezien ik de laatste tijd geen bakstenen muren heb gefotografeerd, is de beste manier om te oordelen tussen deze 3 Sony 35mm FE-lenzen om te pronken met enkele foto’s die met elk zijn gemaakt.

Het is duidelijk dat het een beetje moeilijk is om appels met appels te vergelijken, omdat elke afbeelding in Lightroom is verwerkt en geëxporteerd met een voorinstelling voor verscherping.

Toch hoop ik dat je een idee krijgt van waar elke lens toe in staat is… en neem het van mij aan – ze zijn allemaal vlijmscherp en hebben een uitstekend contrast en helderheid.

Sony 35mm f/1.4

Sony 35mm f/1.8

Sony 35mm f/2.8

WINNAAR: Sony 35mm f/1.4

Waar voor je geld

35mm f/1.8

De Sony 35mm f/1.8 biedt de beste waar voor je geld… en is toevallig ook de goedkoopste.

Sony 35mm f/1.4

Je betaalt altijd een premie voor snel glas, en dit geldt voor deze f / 1.4-lens die de schaal op bijna $ 1.600 tipt (nieuwste prijs hier).

De bouwkwaliteit is beter dan de andere twee lenzen (dat moet het zijn, om het grotere stuk glas en de motor veilig te huisvesten), en het valt niet te ontkennen dat een foto gemaakt op f / 1.4 een bepaalde unieke kwaliteit heeft … maar is die extra 2/3 stop licht echt zoveel meer geld waard?

Misschien als je een professionele fotograaf bent die vaak bij zeer weinig licht fotografeert, maar voor de meeste anderen is f/1.8 goed genoeg.

Sony 35mm f/1.8

Voor slechts $ 750 (laatste prijs hier), is deze lens een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

f / 1.8 is altijd de sweet spot geweest als het gaat om waarde, met fatsoenlijke productiekwaliteiten bij weinig licht / bokeh terwijl het binnen het bereik van de meeste budgetten blijft.

Sony heeft er goed aan gedaan om de prijs laag te houden, ondanks de premium volledig metalen build. Als je een strikt budget hebt, kijk dan ook naar de Samyang (Rokinon) 35mm f/1.8.

Sony 35mm f/2.8

Voor de plastic constructie en het kleine formaat, zou je denken dat dit een lens van minder dan $ 500 zou moeten zijn.

Dankzij die kleine blauwe ZEISS-badge en de superieure optiek die erbij hoort, ligt het prijskaartje echter dichter bij $ 800 (zie de nieuwste prijs hier).

Dit is eigenlijk een beetje meer duur dan de f/1.8 versie hierboven, dus tenzij je absoluut de kleinste, lichtste camera + lensopstelling nodig hebt, kun je je geld beter besteden aan de f/1.8.

WINNAAR: Sony 35mm f/1.8

Sony 35mm Lenzen Review | Conclusie

Sony a7III en 35mm f/1.8

Bevestigd aan de Sony a7III, maakt de 35mm f/1.8 FE een geweldige combo.

Ik heb 2 jaar lang gelukkig gefotografeerd met de Sony 35mm f/1.4 voor lokale bruiloften, en de Sony 35mm f/2.8 voor overzeese bruiloften – het afscheren van 500 gram betekende dat ik alleen handbagage kon reizen, dus de f/2.8 was in dat opzicht een god-send.

Met de release van de Sony 35mm f/1.8 kun je waarschijnlijk de uitkomst raden – ik heb de f/2.8 verkocht en de f/1.4 staat momenteel op Gumtree, wachtend op een koper in een gunstiger economisch klimaat!

Als je bovenstaande voorbeeldopnames bestudeert, wordt duidelijk dat de 35mm f/1.4 een superieure beeldkwaliteit biedt. Of ze nu wijd open of gestopt zijn, de beelden zijn scherper en helderder dan de andere 2 lenzen.

Wanneer de foto’s met f/1.4 worden gemaakt, is er een bijna-3D-look voor de foto’s, die eenvoudigweg niet kan worden gerepliceerd met een f / 1.8- of f / 2.8-lens.

De 3 grote afwegingen zijn echter grootte, gewicht en prijs.

De 35mm f/2.8 is erg leuk om mee te fotograferen en in combinatie met een lichtgewicht Sony Alpha spiegelloze camera is hij de perfecte reislens.

F / 2.8 biedt echter niet veel onderwerpscheiding, dus je moet harder werken met je composities – er is zeker geen wow-factor bij het fotograferen wijd open.

Kortom, alle 3 zijn stellaire lenzen en het is moeilijk om ze te bekritiseren. Ik zou heel graag een heel trouwseizoen kunnen fotograferen met een van hen, maar de 35mm f/1.8 vertegenwoordigt het beste compromis voor mij.

Het is snel genoeg om weinig licht aan te kunnen en prachtige bokeh te produceren, licht genoeg om mee te reizen, en het beste van alles, heeft geen oogverblindend prijskaartje om mee te gaan.

Ik hoop dat dit artikel je helpt een beslissing te nemen over welke 35mm lens je wilt koppelen met je Sony Alpha camera.

Laat hieronder een reactie achter met je persoonlijke voorkeur, en happy snapping!

Sony 35mm f/1.8 FE

Sony 35mm f/1.8 FE

Geweldige beeldkwaliteit, lichtgewicht en compact – de beste waar voor je geld Sony 35mm van het jaar.

Controleer de huidige prijs