Sony 90mm f/2.8 Macro Lens Test

Voordat ik de Sony 90mm f/2.8 Macro probeerde, wist ik niet zeker of ik erin geïnteresseerd zou zijn. Na het testen ben ik verheugd om te melden dat het een hele nieuwe wereld van creativiteit heeft geopend – het is geweldig om kleine objecten te kunnen fotograferen en ongelooflijke details in objecten te zien!

Omdat je kleine scènes kunt vastleggen, kun je creatiever zijn en interessante afbeeldingen maken zonder te hoeven reizen of je huis te verlaten.

Deze lens is niet alleen beperkt tot macrofotografie – het is ook een geweldige portretlens. Met 90 mm is het een uitstekende brandpuntsafstand om de juiste verhoudingen met gezichten te krijgen.

Sony 90mm macro test

Sony FE 90mm f/2.8

Biedt snelle, stille scherpstelling, hoek-tot-hoek scherpte en mooie bokeh.

Controleer de huidige prijs

Als je je creativiteit wilt uitbreiden, is de Sony 90mm f/2.8 Macro een geweldig objectief. Hiermee kunt u ongelooflijk dicht bij uw onderwerpen komen en nieuwe beeldmogelijkheden onthullen.

Als u werkt aan het maken van commerciële afbeeldingen van kleine producten zoals horloges of hoofdtelefoons, is deze lens een geweldig hulpmiddel in uw kit.

Ik waardeer het dat deze lens me in staat stelt om op elk moment van de dag interessante foto’s te maken – omdat de macrofunctie je in staat stelt om dicht bij je onderwerp te komen met een smal gezichtsveld, hoef je niet te wachten op het beste licht bij zonsopgang / zonsondergang.

Dit opent creatieve mogelijkheden en maakt me enthousiast om nieuwe soorten afbeeldingen te maken – dit is meestal niet het geval met andere Sony-lenzen, zoals deze meer reguliere.

Lees verder voor alle details en details over wat de Sony 90mm f/2.8 de beste macrolens voor Sony maakt.

Inhoudsopgave

Sony FE 90mm f/2.8 Macro Technische Gegevens

Pros

 • Duurzaam, robuust gevoel
 • Verbazingwekkende korte scherpstelafstand
 • AF/MF koppelingsschakelaar
 • Nauwkeurige scherpstelafstand op de loop
Tegens

 • Max diafragma van f/2.8
 • Autofocus motor hoge toonhoogte ruis
Controleer de huidige prijs
 • Sony E-Mount /Full Frame Lens |
 • Diafragma bereik: f / 2.8 – f / 22
 • Minimale scherpstelafstand: 11 in (0,28 m)
 • Gewicht: 1.32 lb / 602 g
 • Lengte: 5.1″ / 131 mm
 • Diameter: 3,1 ” / 79 mm
 • Filter grootte: 62mm
 • Macro reproductieverhouding: 1:1

Bouw & Ergonomie

Test van de Sony 90mm f/2.8 Macro Lens

Op het eerste gezicht lijkt de Sony 90mm f/2.8 Macro zeer goed gebouwd. Het voelt stevig aan in je hand en de metalen loop heeft een mooi gewicht. Geen zwaar, volumineus gewicht, maar een stevig, robuust gewicht.

De loop is glad, behalve een gripvast gekartelde scherpstelring die strak maar soepel aanvoelt.

Ik waardeer ook de unieke auto / handmatige focus clutch-achtige schakelaar op deze ring. Het schuift naar voren naar autofocus en terug voor handmatige scherpstelling. Hierdoor kan snel worden geschakeld zonder te morrelen aan een kleine schakelaar.

Wanneer u aan de scherpstelring draait, heeft deze duidelijke markeringen die de afstand en reproductieverhouding aangeven (belangrijk voor een macrolens).

De scherpstelring heeft ook harde stops aan elke rand, waardoor het gemakkelijk is om de grenzen van de scherpstelling te vinden en scherpere beelden te bereiken in handmatige scherpstelling.

Aan de buitenkant van het lichaam bevinden zich twee extra schakelaars. De eerste schakelaar is voor het kiezen van het scherpstelbereik. Het heeft opties van volledig, oneindig tot 0,5 m en 0,50 tot 0,28 m. De andere schakelaar zet Optical Steady Shot aan en uit.

De focusprestaties zijn geweldig, en ik laat de scherpstelbereikkiezer meestal vol staan.

De Optical Steady Shot-functie is geweldig als je bij weinig licht met langere sluitertijden fotografeert.

Het laatste kenmerk aan de buitenkant van dit objectief is de focus hold-knop. Deze knop kan worden aangepast, maar de meeste mensen kiezen ervoor om deze te programmeren voor oog-autofocus (niet zo handig voor een macrolens, tenzij je portretten maakt).

De Sony 90mm f/2.8 Macro is een G-rated lens. Dit betekent dat het een niveau lager is dan de Gold Master-lenzen van Sony, bedoeld voor camera’s met een hoge resolutie, zoals de 61 MP a7R IV. De G-rating geeft aan dat deze lens een toplens is in hun line-up, maar niet helemaal aan de normen van G-Meester.

In de praktijk wordt deze lens is uitstekend. Ik weet niet zeker wat het een G vs GM lens maakt, maar ik was blij met de resultaten met deze lens.

Als het gaat om duurzaamheid, denk ik dat deze lens vrij stevig is gebouwd. Het heeft geen weerafdichting, maar de metalen loop voelde aan alsof het veel misbruik kon verdragen.

Focus prestaties

Voorbeeld close-up afbeelding met de Sony 90mm f/2.8 Macro

Sony A7 III + Sony 90mm f/2.8 Macro | 1/250 sec f/2.8 ISO 200

De scherpstelprestaties op de Sony 90mm f/2.8 Macro lens zijn uitstekend. Het grijpt snel en houdt scherpe focus waardoor ik heel dicht bij mijn onderwerp kan komen.

Met een minimale scherpstelafstand van 0,28m (11 in) en een brandpuntsafstand van 90mm kan dit objectief kleine objecten echt tot leven brengen!

Ik waardeer de snelle (geen gedoe) schakelaar tussen autofocus en handmatige scherpstelling, waardoor ik snel de minimale scherpstelafstand kan vinden. Als u deze afstand vindt, kunt u objecten laten verschijnen met de reproductieverhouding van 1: 1.

Als je niet bekend bent met macrolenzen, kun je met een verhouding van 1: 1 echt coole afbeeldingen maken van kleine objecten!

Een ding om op te merken is dat de minimale scherpstelafstand van de meeste macrolenzen een factor van brandpuntsafstand is.

Lagere brandpuntsafstanden hebben kleinere minimale scherpstelafstanden en grotere brandpuntsafstanden hebben meer significante minimale scherpstelafstanden.

Met andere woorden, hoe lager het brandpuntsafstandnummer, hoe dichter bij je onderwerp, je zult de 1: 1 reproductieverhouding moeten bereiken.

Dit is belangrijk om op te merken als u bewegende onderwerpen zoals insecten fotografeert. Als dit het geval is, wilt u een langere brandpuntsafstand, zodat u niet zo dicht bij onderwerpen hoeft te komen en het risico loopt ze te storen (d.w.z. kies deze lens boven de 50 mm macro).

Naast de positieve resultaten die ik heb gehad voor macrowerk, vond ik de autofocus hiervan erg goed voor algemeen gebruik (d.w.z. portretten / landschappen).

Sony A7 III + Sony 90mm f/2.8 Macro | 1/1000 sec f/2.8 ISO 200

Sony A7 III + Sony 90mm f/2.8 Macro | 1/1000 sec f/2.8 ISO 200

Een ding om op te merken over de autofocus op dit objectief is dat het een zwak hoog gejank heeft.

Bij het opnemen van video (en het vastleggen van audio) in stille omgevingen kan dit storend zijn. Ik was in staat om dit probleem te omzeilen, maar het is iets dat het vermelden waard is.

Omdat het een macrolens is, is het diafragma slechts f/2.8. Voor een prime lens is dit niet erg snel (de meeste priemgetallen liggen dichter bij f/1.8 of lager).

Ik heb begrepen dat er compromissen moeten worden gesloten om zo’n korte scherpstelafstand mogelijk te maken.

Beeldkwaliteit

Als beeldkwaliteit belangrijk is, zul je niet teleurgesteld zijn met de Sony 90mm f/2.8 Macro lens. Het levert uitstekende optische prestaties, en de beelden laten het zien.

Zelfs op de hoge resolutie beeldsensoren van de Sony a7R serie levert dit objectief prima resultaten op.

De scherpte is uitstekend (zelfs wijd open bij f/2.8). Wil je maximale scherpte bereiken, dan zal diafragmeren naar f/4 of f/5.6 de scherpte iets verhogen.

Diafragmeren heeft ook het effect van het vergroten van de scherptediepte, wat handig is omdat macrolenzen de neiging hebben om een smal scherpstelbereik te hebben wanneer het onderwerp zich in de buurt van de minimale scherpstelafstand bevindt.

Chromatische aberratie en lichtafval zijn zeer goed onder controle, wat geweldige beelden oplevert. Dit is vooral geweldig omdat je hiermee scherpe details kunt krijgen in enkele van de kleinste objecten, zodat je dingen kunt zien die niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog.

Deze lens heeft misschien niet de G-Master-aanduiding van enkele van de beste Sony-lenzen, maar ik vond de beelden van uitstekende kwaliteit!

Vanwege de scherpte en aangename bokeh is het ook een van de beste Sony-lenzen voor voedselfotografie.

Sony 90mm f/2.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Sony 90mm f/2.8.

productfotografie met Sony a7 III + Sony 90mm f/2.8 Macro | 1/100 sec f/16 ISO 4000

Sony A7 III + Sony 90mm f/2.8 Macro | 1/200 sec f/2.8 ISO 1600

bekijk fotografie met de Sony a7 III + Sony 90mm f/2.8 Macro

Waar voor je geld

Met ongeveer US $ 1.200 is deze lens geen budgetoptie, maar het produceert wel een aantal verbluffende resultaten.

De macrobeelden die het kan maken zijn verbluffend en gewoon niet beschikbaar van normale (niet-macro) lenzen.

Als je een lens nodig hebt om kleine producten zoals horloges te fotograferen, zal de Sony 90mm f/2.8 Macro een aantal spectaculaire resultaten opleveren.

Het is een speciale lens die aan een specifieke behoefte voldoet, maar het kan ook een geweldige por zijntrait lens als je niet van plan bent om te fotograferen bij weinig licht.

Er zijn wat goedkopere macro-aanbiedingen voor Sony E-Mount, maar dit is veruit de beste kwaliteit.

Wil je de beste beelden (zeker als je fotografeert met een hoge resolutie a7R camera), dan is de Sony 90mm f/2.8 Macro veel waar voor je geld vanwege de kwaliteit die het levert.

Controleer de huidige prijs

Sony 90mm f/2.8 Macro Test | Conclusie

Sony 90mm f/2.8 Macro lens bevestigd aan de Sony a7 III

Waar het op neer komt: dit is een geweldige lens! Het beschikt over ongelooflijke kwaliteit en functies waarmee u afbeeldingen kunt maken die andere lenzen gewoon niet kunnen evenaren.

Voor iemand die geïnteresseerd is in het maken van close-up beelden van producten of onderwerpen, is dit de lens om te kopen voor full-frame Sony camera’s! Het heeft een ongelooflijke scherpte en beeldkwaliteit, evenals een nauwkeurige autofocus.

Macrofotografie is een hele nieuwe wereld van beeldvorming en biedt allerlei nieuwe creatieve mogelijkheden die ik eerder niet overwoog.

Als je een geweldige lens wilt waarmee je heel dicht bij onderwerpen kunt komen en goed kunt presteren als portretlens, is de Sony 90mm f/2.8 Macro een geweldige keuze!

Sony 90mm macro test

Sony FE 90mm f/2.8

Biedt snelle, stille scherpstelling, hoek-tot-hoek scherpte en mooie bokeh.

Controleer de huidige prijs