Sony a7 II vs Sony a7 III

FacebookPinterestDelen

Als u op zoek bent naar een full frame spiegelloze camera, zal deze Sony a7 ii vs a7iii gedetailleerde vergelijking u helpen uw zoekopdracht te verfijnen.

Sony creëerde een buzz toen ze de a7ii aankondigden, en dat was om de juiste redenen. De camera verpakte hoge prestaties met een betaalbaar prijskaartje.

Sonya7iii

Sony A7 III

Met dubbele ISO-gevoeligheid, verbeterde autofocus en 4k-video is de A7III de extra centen waard.

Controleer de huidige prijs

De a7ii zag wijdverspreide wereldwijde acceptatie, van professionals en enthousiastelingen, en het bleek een zeer populaire camera te zijn.

Met de derde generatie van de serie, de a7iii, heeft Sony de lat echter veel hoger gelegd met behoud van een vergelijkbare prijsklasse.

De a7iii is de meer geavanceerde camera van de serie, hoewel we sinds zijn komst kortingen op de prijs van de a7ii zien, wat betekent dat het een aantrekkelijke alternatieve optie blijft.

Om de veranderingen en overeenkomsten te wegen, laten we onze vergelijking beginnen.

(Je bekijkt ook onze gids voor de Sony a7 II vs a7r II.)

Inhoudsopgave

Sony A7ii vs Sony A7iii | Belangrijkste verschillen

Sony-A7II

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Sony’s best verkochte a7ii was en blijft een geweldige camera die nu voor een bijzonder redelijke prijs wordt verkocht, dus toen het bedrijf een nieuwere editie introduceerde in de Sony alpha 7-line-up: de a7iii, had het meteen veel concurrentie te overwinnen van zijn eigen vorige versie.

Dat gezegd hebbende, de a7iii wordt duidelijk geleverd met extra functies en specificaties die Sony heeft gebruikt om zowel de hogere prijs te rechtvaardigen als het in de eerste plaats uit te brengen.

Hieronder volgen de belangrijkste verschillen tussen de twee modellen:

 • Sensor: Beide camera’s worden geleverd met bijna dezelfde basisresolutie van respectievelijk 24,3 en 24,2 MP. De versie van de a7iii bevat echter nieuwe Exmor R CMOS-technologie met BSI voor een betere lichtcollectie.
 • ISO-gevoeligheidsbereik: Sony verdubbelt het out-of-the-box bereik van ISO-gevoeligheid voor de a7iii tot 100-51200, versus de 100-25600 van de a7ii. Er is ook meer ruimte voor uitbreiding op de ISO tot 204.800.
 • Sluiterstanden en continu-opnamen: De a7iii wordt niet zo snel als sony’s A9, maar biedt wel meer continue opnamesnelheid dan de a7ii. Het breidt de 5 fps van zijn voorganger uit tot 10 fps.
 • Autofocus: De Sony a7iii biedt maar liefst 693 fasedetectiepunten en 425 contrastdetectiepunten. Het oudere model wordt alleen geleverd met 117 fasedetectiepunten en 25 contrastdetectiepunten.
 • Wijzigingen in video-opname: De Sony a7iii kan 4K UHD-video-opname en full HD leveren met maar liefst 120 fps, terwijl de oudere camera alleen full HD 1080p-video met 50 fps beheert.
 • Batterij: De nieuwe NP-FZ100 batterij op de a7iii geeft hem een uitstekende opnameduur volgens spiegelloze camerastandaarden. Dit model is geschikt voor maximaal 710 opnamen met maximale resolutie. De Sony a7ii is ontworpen om slechts ongeveer 350 opnamen tussen oplaadbeurten te verwerken.
 • Touch screen en zoeker details: Als je het idee van aanraakbediening op het LCD-scherm van je camera leuk vindt, heb je in het nieuwere model gedekt met touch-instellingen en scherpstelpuntbediening. Vreemd genoeg wordt de displaymonitor van de a7ii echter geleverd met de betere resolutie, op iets minder dan 1,3 miljoen dots.
 • Wijzigingen in het ontwerp van de carrosserie: De Sony alpha 7iii is een iets omvangrijkere camera dan de a7ii vanwege zijn hogere en zwaardere body, maar dit extra gewicht komt met meer functies.
 • Prijzen: De nieuwere van deze twee camera’s is veel duurder, met een prijs die iets meer dan twee keer zo hoog is voor alleen de body.

1. Maat &Gewicht

Sony’s a7iii wordt geleverd met wat meer functies en details en dit betekent een forsere body. Het verschil is echter klein genoeg om geen groot probleem te zijn.

Hoewel beide modellen worden geleverd met een weerbestendige behuizing met een vergelijkbare vorm en grootte voor het fotograferen tijdens regen, stof of sneeuw weegt de nieuwere Sony alpha 7-editie 100 gram meer en is net iets groter dan zijn voorganger.

Dit is het belangrijkste zichtbare verschil in grootte tussen hen. Qua hoogte en dikte zijn de a7ii en de a7iii hetzelfde.

De Sony alpha 7iii wordt ook geleverd met een iets meer uitgesproken achterknop / draaiknop voor ISO en weergaveregeling aan de achterkant van de behuizing, en de opnameknop is naar links van de EVF verplaatst, die zelf wordt omlijst door een ooit zo iets bredere oogbehuizing voor een beter kijkcomfort.

WINNAAR: We geven de voorkeur aan compactheid in een spiegelloze behuizing, maar hier wint de Sony a7iii simpelweg omdat het om praktische upgrades gaat.

2. Sensor vergelijking

Zowel de a7 ii Sony camera als zijn a7iii opvolger worden geleverd met full frame sensoren net als de originele Sony a7 deed, maar de belangrijkste overwegingen zitten in de details.

Hoewel beide camera’s dezelfde beeldverhouding van 3: 2 en een basispixelresolutie van respectievelijk 24,3 en 24,2 MP bieden (het verschil is irrelevant), biedt de nieuwere Sony a7-versie het nieuwere Exmor R CMOS-sensorontwerp, dat een BSI-achtergrondverlichtingssysteem bevat voor een aanzienlijk betere beeldkwaliteit bij weinig licht.

De nieuwere a7iii-sensor wordt ook geleverd met een front-end LSI-chipset die de uitlees- en beeldverwerkingssnelheden met 1,8x verhoogt ten opzichte van die van de a7ii. De nieuwere BIONZ X-sensor van de nieuwere camera helpt ditzelfde proces, net als het superieure ISO-bereik van de a7iii.

WINNAAR: De Sony a7iii is hier zonder twijfel de winnaar. De superieure sensorprestaties zijn opmerkelijk tijdens opnamen bij weinig licht en voor fans van onder andere straat- of natuurfotografie is dit een uiterst waardevol verschil.

3.ISO Niveaus en beeldkwaliteit

Zoals we hierboven vermeldden, wordt de Sony a7iii geleverd met superieure prestaties bij weinig licht vanwege de verlichte full-framesensor, superieure BIONZ X-processor en LSI-chipset. Wat het echter ook oplevert, is een veel hoger ISO-bereik van 100-51200, versus de 100-25600 van de a7ii.

Hoewel er in de praktijk bijna geen kans is om fatsoenlijke, ruisvrije foto’s te maken op een van de bovenste uitersten van deze bereiken, verhoogt deze uitbreiding de functionele ISO in de Sony a7 iii tot een niveau dat hoger is dan dat van de oudere a7-editie.

Een verdere verbetering die de BIONZ X-sensor toevoegt aan de Sony a7 iii is superieure kleurweergave en realisme voor zowel buitenscènes als portretfoto’s van mensen.

Het verschil in kwaliteit is niet enorm, maar we hebben het zeker gemerkt en het bespaart tijd op postproductie fotobewerking als je de a7iii gebruikt. We denken ook dat de a7iii een beter hoog dynamisch bereik biedt.

Qua stabiele opnames worden zowel de Sony a7ii als de Sony alpha 7iii geleverd met dezelfde 5-assige beeldstabilisatietechnologie voor hun E-Mount lenzen. Hierin zijn ze vrijwel identiek.

WINNAAR: De Sony a7 iii. Het is beter bij weinig licht en bij het leveren van functionele ISO, terwijl het ook de kleurkwaliteit en het dynamisch bereik verbetert.

4. Sluitertijden en continu-opnamen

Hoewel beide versies die we behandelen in deze vergelijking van Sony’s a7-lijn camera’s heerlijk snel zijn in het maken van foto’s, is de a7iii de totale winnaar zonder twijfel.

Het verdubbelt de 5 fps van de a7ii tot 10 fps met zijn nieuwe AF / AE-volgsysteem en kan zelfs 8 fps in live view-modus beheren.

Dit vertaalt zich naar maar liefst 177 JPEG-opnamen, 89 gecomprimeerde RAW-afbeeldingen of 50 ongecomprimeerde RAW-afbeeldingen tegelijk. De a7ii komt hier niet eens aan in de buurt. De nieuwere Sony a7 kan slechts 50 JPEGS en 20 gecomprimeerde RAW-frames bij een enkele burst beheren.

De Sony a7iii biedt zelfs een anti-flikkeroptie die de a7ii mist. Met deze kleine bonusfunctie detecteert het de frequentie van fluorescerend of ander kunstlicht en timet het zijn eigen sluitertijd om belichtingsvariaties tussen frames te minimaliseren.

WINNAAR: Sony’s a7iii is de absolute winnaar op het gebied van sluitertijd en continu fotograferen. Wil je actiefotografie doen met sport of dieren, ga dan voor het nieuwere model.

5. Autofocus

Net als bij sluitertijd en fotograferen, schopt de Sony a7iii absoluut de kont van de a7ii bij autofocusprestaties.

Sony heeft dit deel van hun a7-camera-line-up volledig geüpgraded met de a7iii en wat je krijgt is een enorme uitbreiding naar 693 fasedetectiepunten samen met 425 verschillende contrastdetectiepunten over 93% van het full-frame sensorgebied.

Daarentegen kan de Sony a7ii slechts 117 fasedetectiepunten aan op dezelfde grootte van de volformaatsensor en een relatief bescheiden 25 contrastdetectiepunten.

De nieuwere van de twee camera’s wordt zelfs geleverd met Sony’s 4D Focus-technologie voor het volgen van een bewegend object en het voorspellen van de bewegingen voor nauwkeurige scherpstelselectie op snelheid. Het werkt niet altijd, maar het is indrukwekkend om te vermelden.

WINNAAR: De Sony a7iii. Het laat de a7ii volledig in het stof op autofocus.

6. LCD-scherm achter & EVF

Zoals we hierboven vermeldden, wordt de a7iii geleverd met een LCD-scherm aan de achterkant dat dezelfde fysieke afmetingen heeft als het scherm van de a7ii.

Vreemd genoeg heeft het LCD-scherm op de sony alpha a7 iii een wat lagere resolutie van slechts 988.000 dots ten opzichte van de 1,28 miljoen van de a7ii. Het compenseert dit met full touch bediening van menu-items en scherpstelling.

De EVF-schermen van beide camera’s zijn in principe hetzelfde met een OLED-scherm, dezelfde resolutie van 2,3 miljoen dots en dezelfde plaatsing.

Het enige verschil tussen hen is een verandering in het optische ontwerp waardoor de EVF van de a7iii een betere vergroting kan bieden op 0,78X in plaats van de 0,71X in zijn voorganger spiegelloze camera.

WINNAAR: Sony’s a7iii is hier de winnaar. De aanraakbediening van het LCD-scherm biedt een veel soepelere bruikbaarheid in het veld.

7. Video-opname

Sony’s a7ii spiegelloze camera biedt fatsoenlijke maar ongebruikelijke video-opnamemogelijkheden. Het kan een maximale videoresolutie van 1080p leveren bij maximaal 50/60p bij 50Mbps. Dit is goed voor de meeste reguliere of documentaire video-opnames, maar verre van uniek op welke manier dan ook.

De Sony a7iii, aan de andere kant, verhoogt de ante aanzienlijk voor het maken van films: het kan 4K-video aan en hoewel het dit alleen levert bij 24/25 fps zonder sensoruitsnede, wat de camera doet, is een volledige 6K-waarde aan visuele informatie vastleggen voordat deze wordt gedegradeerd naar een opgeslagen 4K-videoformaat. Dit betekent meer scherpte.

Er is ook een optie voor 4K-video op 30p, maar met een 1,2x-uitsnede en slechts 5K aan informatie lezen. In beide gevallen biedt de a7iii een heel niveau van opname dat de oudere editie eenvoudigweg mist.

Een laatste kenmerk van de nieuwere Sony a7-camera is dat deze snelle 1080p-video kan maken met een flinke 120 fps met in-camera slow-motion besparingsopties.

Perifere video-opnamefuncties die beide camera’s delen, zijn onder meer:

 • Hoofdtelefoon uitgang
 • Interne 8-bits 4:2:0-opname
 • 8-bits 4:2:2 signaaluitgang via HDMI
WINNAAR: De Sony a7iii is veruit de betere video-opnamecamera van deze twee. Als je geïnteresseerd bent in het maken van documentaires, is het nieuwere model het veel betere pakket.

8. Batterijvermogen

Simpel gezegd biedt de sony alpha a7 iii ook de superieure accu laadervaring van deze twee camera’s. De nieuwere NP-FZ100-batterijtechnologie presteert twee keer beter dan de NP-FW50 van de a7ii, waardoor je in totaal 710 opnamen op een lading krijgt, of 610 met de EVF actief (omdat het behoorlijk wat stroom verbruikt voor zijn OLED-scherm).

Deze cijfers lijken misschien niet veel als je gewend bent aan de veel grotere opnamecapaciteit van een DSLR, maar volgens spiegelloze cameranormen is het erg hoog.

De a7ii daarentegen kan slechts ongeveer 350 opnamen per lading leveren.

WINNAAR: De Sony a7iii pakt opnieuw de prijs voor accuduur.

9. Waarde &eindoordeel | Sony A7ii vs Sony A7iii

Sony-A7III-alpha

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Zoals onze compilatie van belangrijke vergelijkingspunten hierboven duidelijk laat zien, verslaat de Sony a7iii de a7ii op zowat alles.

Beide camera’s zijn erg goed en delen belangrijke essentiële zaken zoals hoogwaardige beeldstabilisatie en weerbestendigheid, maar de a7iii slaagt erin om veel meer technische prestaties te leveren voor alle soorten opnamen, terwijl de fysieke bulk slechts licht wordt vergroot, wat belangrijk is in een spiegelloze camera.

Hier is echter het interessante om in gedachten te houden: een geweldige camera zal een slechte fotograaf niet echt beter maken, terwijl een goede fotograaf de meeste van dezelfde foto’s van hoge kwaliteit kan maken, zelfs op een gewoon fatsoenlijke camera, zolang ze maar iets geduldiger zijn met hoe ze hun magie werken.

Dus, tenzij je een aantal zeer specifieke high-performance video-opnamemogelijkheden nodig hebt of precisie-actiefotografie wilt doen die zou profiteren van het veel betere scherpstelpuntbereik en de continu-opnamemogelijkheden van de a7iii, levert de a7ii alle essentiële dingen die je nodig hebt voor de meeste soorten professionele of casual fotografie.

We vermelden dit omdat hoewel de a7iii inderdaad aanzienlijk beter is dan zijn voorganger op belangrijke prestatieverbeteringen, het ook kost meer dan twee keer zo much, en u hoeft die prijs misschien niet te betalen als u weet dat het oudere model aan uw behoeften kan voldoen.

Ook geven beide camera’s je toegang tot een breed scala aan Sony-lenzen – hier zijn de lenzen die we hebben aanbevolen voor de a7iii, die ook op de a7ii kunnen worden gebruikt.

WINNAAR: De Sony a7iii is zonder twijfel de betere van de twee camera’s, maar de veel hogere prijs maakt het misschien niet de juiste keuze voor elke soort behoefte.
Sonya7iii

Sony A7 III

Met dubbele ISO-gevoeligheid, verbeterde autofocus en 4k-video is de A7III de extra centen waard.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen