Micro Four Third Camera Guide (Micro 4/3)

In 2008 produceerden Panasonic en Olympus de eerste spiegelloze camera’s met een Four Thirds-sensor, behalve dat ze het noemden. Micro Vier derde.

Een ongelukkige naamgevingsconventie geloof ik, omdat het formaat in staat is tot professioneel werk, maar de term micro heeft de connotatie van “kleiner in gestalte” en dus niet zo goed van kwaliteit.

In 2012 werden de Olympus OMD EM5 (tegenwoordig verkrijgbaar als de Olympus OMD EM5 III) en de Panasonic Lumix GH3 (vandaag verkrijgbaar als de Panasonic Lumix GH5) uitgebracht – misschien wel de eerste spiegelloze camera’s waar men daadwerkelijk professioneel werk aan kon doen.

Op een dag nam ik de kleinere en lichtere Olympus OMD EM5 en de Olympus 75mm f/1.8 lens mee naar een verlovingssessie en was verbaasd over de resultaten van dit lichtere en minder omvangrijke systeem.

Een jaar later werd het vlaggenschip Olympus OMD-EM1 (vandaag verkrijgbaar als de Olympus OMD EM1 III) uitgebracht en ben ik toen overgestapt van een Four Thirds DSLR spiegelbody naar deze Micro Four Thirds spiegelloze body.

Er zijn altijd compromissen, ongeacht welk camerasysteem je gebruikt en ik ga de voor- en nadelen van micro four thirds-camera’s in dit artikel beschrijven.

Ik zal neigen naar mijn ervaring als trouw- en portretfotograaf, maar reis-, straat- en landschapsfotografen vrezen niet – deze informatie kan u ook helpen.

Inhoudsopgave

Voordelen van Micro Four Thirds-camera’s

1. In-Body beeldstabilisatie

Olympus OMD EM1 + Olympus 12-40mm f/2.8 | 1/15 f/5.6 ISO 1250

Olympus heeft met 7,5 stops in de Olympus OMD EM1 X absoluut de beste IBIS van alle fabrikanten en Panasonic loopt met de Panasonic Lumix G9 niet al te ver achter.

Ik ben vaak in een donkere kerk of receptie zonder statief, hand-holding beelden bij lange sluitertijden zonder problemen.

Voor momenten dat ik bewegende onderwerpen fotografeer, heb ik er alle vertrouwen in om mijn Olympus 40-150mm F/2.8 Pro-objectief uit te breiden naar een 300mm equivalente brandpuntsafstand en de wederkerige regel met een sluitertijd van 1/100 of zelfs lager volledig te negeren.

Als je een reisfotograaf bent die nachtlandschappen in de stad fotografeert waar statieven vaak niet zijn toegestaan, maak dan gerust opnamen uit de hand, want je zult scherpe beelden maken.

Olympus OMD EM1 II + Olympus 18mm f/1.8 | 1/80 f/3.5 ISO 640

2. Kleine en lichtgewicht lichamen en lenzen

Olympus OMD EM1 II + Olympus 300mm f/4 | 1/200 f/4 ISO 800

Wie in de wereld zou de Olympus 300mm F4 Pro (600mm f/4 EFL) meenemen op vakantie naar het strand van La Jolla bij San Diego, Californië?!!

Ik zou – omdat het formaat is dat van een 70-200mm lens, en samen met de kleine body van de Olympus OMD EM1 II, zou gemakkelijk in mijn Think Tank Photo Vision 15 schoudertas passen.

Micro Four Thirds is het beste systeem voor reizigers en wandelaars vanwege het grootte- en gewichtsvoordeel in zowel body’s als lenzen.

Ik sprak onlangs met een lokale trouwfotograaf die me vertelde dat ze wat tijd vrij nam om haar rug te herstellen, die was verwoest door elke zaterdag full-frame uitrusting te gebruiken.

Olympus OMD EM5 + Olympus 75mm f/1.8 | 1/200 f/2.2 ISO 200

Hoewel het systeem uitdagingen biedt voor fotografen bij weinig licht, als je pijn hebt en denkt om om deze reden af te stappen van huwelijksfotografie, overweeg dan om een Micro Four Thirds-shooter te worden in Olympus of Panasonic en je carrière voort te zetten.

De lenzen voor het Micro Four Thirds-systeem zijn er in overvloed en ze zijn allemaal kleiner en lichter dan hun DSLR-tegenhangers.

Ze worden geproduceerd door verschillende merken, waaronder Sigma, Leica, Samyang, Olympus, Panasonic en meer.

Het telebereik is waar dit systeem schittert, omdat het de bulk en het gewicht van deze lenzen aanzienlijk naar beneden brengt.

Olympus OMD EM1 II + Olympus 12-40mm f/2.8 | 1/125 f/4 ISO 400

3. Geavanceerde en unieke technologie

Olympus OMD EM1 II + Olympus 7-14mm f/2.8 | 1/1 f/11 ISO 100

Olympus en Panasonic hebben beide unieke technische functies, zoals de pro-opnamemodus, 60 FPS stille sluiter, opnamemodus met hoge resolutie (50 MP JPEG, 80 MP RAW), keystone-compensatie, 6K-fotomodus, in-camera focusstapeling, sterrenhemel AF en meer.

De meest unieke technische functie en een exclusieve Olympus is Live Composite, waardoor ik de bovenstaande nachtfoto zonder giswerk kon maken door me in staat te stellen geleidelijk een belichting in de loop van de tijd op te bouwen zonder belangrijke elementen in het frame te overbelichten.

Deze modus werkt alleen om nieuw gedetecteerde lichtbronnen in de loop van de tijd op te nemen en laat me het beeld op het LCD-scherm zien ontwikkelen.

Olympus OMD EM1 II + Panasonic Leica 42.5mm f/1.2 | 1/200 f/1.2 ISO 200

De Olympus OMD EM1 X heeft ook een hand-held high res modus waardoor tot 80MP beelden van de 20MP sensor.

Bovendien biedt het in-camera Live ND voor zijdezachte watervallen zonder lensfilters, en AI-objecttracking die vooral handig is voor motorsportfotografen waarbij de camera een auto of motorfiets voor je volgt, waardoor compositie en belichting je enige zorgen zijn.

Nadelen van Micro Four Thirds-camera’s

1. Zwakkere prestaties bij weinig licht

Olympus OMD EM1 II + Olympus 8mm f/1.8 | 1/100 f/1.8 ISO 3200

Als trouwreporter fotografeer ik vaak in situaties met weinig licht waarbij ik de ISO moet aanzwengelen voor een voldoende sluitertijd voor bewegende onderwerpen.

Sportschutters in waardeloze gymverlichting met atleten die op hoge snelheid rennen, hebben het nog erger.

Mijn persoonlijke drempel met Micro Four Thirds is ISO 3200, met af en toe een sprong naar ISO 6400. Anderen zullen simpelweg niet boven ISO 1600 komen.

Je moet beslissen wat je eigen limiet kan zijn en of je bereid bent om ruisonderdrukking toe te voegen in de post.

De workarounds (naast het vinden en leveren van veel licht) zijn het gebruik van de ultrasnelle objectieven van het systeem zoals de Olympus 25mm f/1.2 Pro (50mm 1.2 EFL) of de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 (20-50mm 1.7 EFL).

Een andere optie is de videocentrische Panasonic Lumix DC-GH5S, die schone ISO tot 51.200 biedt, maar met slechts 10 MP voor foto’s.

2. Moeilijker om achtergronden te vervagen

Olympus OMD EM1 I + Olympus 35-100mm f/2 | 1/2000 f/2 ISO 200

Het is moeilijker om een drukke achtergrond uit te wissen met een Micro Four Thirds camera zoals de Panasonic Lumix DC-G9 dan met een full frame camera zoals de Panasonic Lumix S1.

Ik was in staat om een full frame look (hierboven) te bereiken met deze kleinere sensor door mijn achtergrond ver van mijn onderwerp te hebben, evenals het gebruik van de Olympus 35-100mm f / 2 (70-200mm f / 2 EFL) lens en op een f / 2 diafragma.

Snelle primes zoals de Olympus 45mm f/1.2 Pro (90mm f/1.2 EFL) kunnen je daar ook brengen.

Houd er rekening mee dat wanneer je een objectief als de Olympus 25mm f/1.2 Pro (50mm f/1.2 EFL) gebruikt, je het licht van het f/1.2 diafragma krijgt, maar de scherptediepte van f/2.4 in full frame termen.

Dit kan ook worden toegevoegd aan de positieve categorie door iemand toe te staan zijn ISO lager te houden voor schonere afbeeldingen en beide ogen scherp te krijgen voor portretten.

Bij bepaalde soorten fotografie, zoals macro, kan deze extra scherptediepte een voordeel zijn. Deze ringopname geeft mij de scherptediepte van f/7 maar de lichtverzameling van f/3.5 met behulp van de Olympus 30mm f/3.5 Macro lens (60mm f/3.5 EFL).

Als u echter hunkert naar of uw klanten eisen dat 3D-uiterlijk met een echte f / 1.4-scherptediepte, dan moet u een full-frame systeem aan uw gereedschapstas toevoegen of micro four thirds helemaal afzien.

Olympus OMD EM1 II + Olympus 30mm f/3.5 | 1/250 f/3.5 ISO 200

Beste Micro Four Thirds-camera’s

1. Olympus OMD EM1 III

De Olympus OMD EM1 III camera body.

 • Pixels – 20,4 Megapixel
 • Handheld hoge resolutie modus – 50MP RAW- of JPEG-| Statief hoge resolutie modus 80MP RAW of JPEG
 • ISO-gevoeligheid – Auto, 200 tot 6400 (Uitgebreid: 64 tot 25600)
 • AF – Fasedetectie: 121 (121 cross-type)
  Contrast detectie: 121
 • EVF – 2.360.000 dot
 • Geheugen – Slot 1: SD/SDHC/SDXC (UHS-II) / Slot 2: SD/SDHC/SDXC (UHS-I)
 • IBIS – Ja. Inclusief dubbele IS met bepaalde lenzen.

De Olympus OMD EM1 III en de Olympus EM1 X zijn de huidige vlaggenschip camerabody’s van het merk.

De eerste is het beste voor de meeste mensen, omdat deze dezelfde beeldkwaliteit biedt in een kleinere vormfactor met de optie om een batterijgreep toe te voegen aan de ingebouwde grip van de EM1 X.

De accu is vrij groot en ik heb een hele trouwdag gefotografeerd met twee accu’s. Hij kan worden uitgerust met de Olympus HLD-9 Power Battery Grip voor mensen met grotere handen en lange draaidagen.

Dit is een camera waarmee ik honderden bruiloften heb gefotografeerd en biedt een uitstekende ergonomie, is lichtgewicht met heel weinig bulk en toch hanteert hij pro-lenzen comfortabel.

Het heeft 121 cross-type AF-punten voor uitstekende nauwkeurigheid en het volgen van onderwerpen.

Een alternatief voor deze camera die aantoonbaar iets zwakker is in foto’s, maar beter in video zou de Panasonic Lumix DC-G9 zijn.

Deze camerabehuizing is geweldig voor professionele of serieuze fotografen in genres variërend van bruiloft en portret tot dieren in het wild.

2. Olympus OM-D E-M5 Mark III

Olympus-omd-em1-II

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs
 • Pixels – 20,4 Megapixel
 • Statief hoge resolutie modus 80MP RAW of JPEG
 • ISO-gevoeligheid – Auto, 200 tot 6400 (Uitgebreid: 64 tot 25600)
 • AF – Fasedetectie: 121 (121 cross-type)
  Contrast detectie: 121
 • EVF – 2.360.000 dot
 • Geheugen – (1) SD
 • IBIS – Ja. Inclusief dubbele IS met bepaalde lenzen.

Nu in zijn 3e iteratie, biedt de Olympus OMD EM5 III dezelfde sensor en AF-prestaties als de Olympus OMD EM1 II, maar in een kleinere vormfactor. Als je een straat- of reisfotograaf bent, is dit lichaam misschien iets voor jou.

Deze camera is ook weerbestendig volgens dezelfde normen als het vlaggenschip, maar is vreemd genoeg het meest geschikt voor de kleinere, niet-weerbestendige Premium-lijn van Olympus-objectieven zoals de Olympus 17mm f/1.8 (35mm f/1.8 EFL).

Je zou ook kunnen gaan voor de Panasonic Leica DG Summilux 15mm f/1.7 (30mm f/1.7 EFL) voor een iets breder beeldveld.

Deze camerabody is geweldig voor liefhebbers die algemene fotografie schieten, evenals reis- en straatfotografie.

Het heeft een kleinere batterij dan zijn grote broer en geen batterijgreepoptie om de grootte te vergroten of voor lange opnamedagen.

3. Panasonic Lumix DC-G9

De Panasonic Lumix G9 camera body.

 • Pixels – 20,3 Megapixel
 • Statief hoge resolutie modus 80MP RAW of JPEG
 • ISO-gevoeligheid – Auto, 200 tot 25600 (Uitgebreid: 100 tot 25600)
 • AF – Contrast detectie: 225
 • EVF – 3.680.000 dot
 • Geheugen – Dubbele sleuf: SD/ SDHC / SDXC (UHS-II)
 • IBIS – Ja. Inclusief dubbele IS met bepaalde lenzen.

De Panasonic Lumix G9 is een echte concurrent van de Olympus OMD EM1 III en heeft met zijn nieuwste firmware update bijna alle videomogelijkheden van de Panasonic Lumix GH5.

De EVF heeft ook een hogere resolutie dan de Olympus-aanbieding, maar de all-contrast AF-punten zetten hem een stap achter op de Olympus voor actie.

Ik heb echter een aantal geweldige vogel-in-vluchtbeelden gezien met deze camerabehuizing.

Als je portretten, evenementen en vooral hybride video’s maakt, is de G9 een geweldige optie.

4. Olympus OMD EM1 X

Shotkit-oly0022

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs
 • Pixels – 20,4 Megapixel
 • Handheld hoge resolutie modus – 50MP RAW- of JPEG-| Statief hoge resolutie modus 80MP RAW of JPEG
 • ISO-gevoeligheid – Auto, 200 tot 6400 (Uitgebreid: 64 tot 25600)
 • AF – Fasedetectie: 121 (121 cross-type)
  Contrast detectie: 121
 • EVF – 2.360.000 dot
 • Geheugen – Dubbele sleuf: SD/ SDHC / SDXC (UHS-II)
 • IBIS – Ja. Inclusief dubbele IS met bepaalde lenzen.

Wat de Olympus OMD EM1 X onderscheidt van alle andere Micro Four Thirds camerabody’s is dat hij de enige is met een geïntegreerde batterijgreep. Het is ook de enige met dubbele joysticks.

Een ander uniek kenmerk is de dubbele processor die het mogelijk maakt om onderwerpen zoals vliegtuigen, treinen en auto’s te volgen. Het volgen van onderwerpen geeft de fotograaf de ruimte om zich uitsluitend te concentreren op compositie en belichting.

Als je een fotograaf bent die natuur- en actiefotografie fotografeert of gewoon geniet van een ergonomische verticale grip, dan is dit de camera voor jou.

5. Panasonic Lumix GH5

De Panasonic GH5 camera body.

 • Pixels – 20,3 Megapixel
 • ISO-gevoeligheid – Auto, 200 tot 25600 (Uitgebreid: 100 tot 25600)
 • AF – Contrast detectie: 225
 • EVF – 3.686.000 dot
 • Geheugen – Dubbele sleuf: SD/ SDHC / SDXC (UHS-II)
 • IBIS – Ja. Inclusief dubbele IS met bepaalde lenzen.
 • Video – UHD 4K-video met maximaal 60 fps (geen bijsnijden), 10-bits 4:2:2 interne opname met geselecteerde instellingen, Full HD-video met maximaal 180 fps

Als je eerst een video bent, stills tweede soort persoon dan is de Panasonic Lumix GH5 het juiste hulpmiddel voor jou.

Terwijl ik strikt genomen een bruiloft stil benls shooter, ik zie deze camera (samen met zijn op weinig licht gerichte neef de Panasonic Lumix GH5s) de hele tijd op bruiloften. Professionele filmmakers zijn dol op deze aanbiedingen van Panasonic.

6. Olympus Pen F

De Olympus Pen F camera body.

 • Pixels – 20,3 Megapixel
 • Creative Control Dial Film Emulaties
 • Statief hoge resolutie modus 80MP RAW of JPEG
 • ISO-gevoeligheid – Auto, 200 tot 6400 (Uitgebreid: 64 tot 25600)
 • AF – Contrast detectie: 81
 • EVF – 2.360.000 dot
 • Geheugen – (1) SD
 • IBIS – Ja. Inclusief dubbele IS met bepaalde lenzen.

In mijn ogen is de meest stijlvolle Micro Four Thirds camera de Olympus Pen F. Als Fuji-camera’s naar wens zijn, maar je houdt van de enorme selectie lenzen voor Micro Four Thirds, dan is deze schoonheid iets voor jou.

Deze meetzoeker-achtige camera beschikt over een Creative Control Dial voor filmemulaties en is erg populair bij straatfotografen.

Combineer hem met het Olympus 17mm f/1.8 objectief (34mm EFL) en je bent klaar om het straatleven vast te leggen met een onopvallende maar onberispelijk gestileerde camera die verkrijgbaar is in zwart of zilver.

Laatste woorden

Er is de laatste tijd veel gebabbeld over de levensvatbaarheid van Micro Four Thirds-camera’s met de snelle toename van de kwaliteit van smartphonecamera’s.

Zal computationele fotografie de meeste camera’s met verwisselbare lenzen vervangen door de kleinere sensorcamera’s als eerste?

Houd er rekening mee dat ergonomie en fysieke bediening een grote rol spelen bij het maken van afbeeldingen, net als telefoto’s van hoge kwaliteit.

Met dit in gedachten zou men het alternatieve argument kunnen maken dat een kleiner en lichter camera- en lenssysteem degene kan zijn die de moloch die smartphones zijn, zal overleven.

Het Micro Four Thirds camerasysteem, of je nu kiest voor Olympus of Panasonic, is ook rijp voor een eigen computationele fotografie.

Het kan gebeuren dat de kleine niche van fotografieliefhebbers die fysieke hardware en echte telelenzen belangrijker vinden dan de digitale zoom van smartphones, zich tot dit formaat kunnen wenden. En deze twee bedrijven hebben laten zien dat ze bereid zijn om softwaremagie in hun lichaam te implementeren.

Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik kan je wel begeleiden in het hier en nu terwijl je nadenkt of een Micro Four Thirds-camera geschikt voor je is.

Als je reist of wandelt, met een volmondig JA – ik raad Micro Four Thirds-camera’s aan als je beste keuze. Ze zijn zeer discreet in de hand, dus ook geweldig voor straatfotografie.

Als je een bruiloft, evenement en portret bent beroeps, dan is het antwoord niet zo gesneden en droog.

Ik ben erg blij dat ik mijn carrière in de huwelijksfotografie in dit systeem ben begonnen, omdat het me een beetje harder heeft laten werken aan belichting, compositie en bewerking.

Momenteel gebruik ik zowel full frame camera’s zoals de Panasonic S1 als Micro Four Thirds Camera’s. De concurrerende bruiloftsbusiness bevindt zich in een trend van superdiepe scherptedieptebeelden en scènes met een hoog dynamisch bereik op schuurbruiloften, enz.

Ik geloof sterk in het gebruik van het beste gereedschap voor de klus die je bij de hand hebt en soms betekent dat het gebruik van de grotere en zwaardere uitrusting – maar soms betekent dit ook dat je wendbaar bent en energie bespaart, wat vooral nodig is op lange trouwdagen.

Micro Four thirds camera’s zijn ook groot in de videowereld en ik zie ze vrij vaak op bruiloften. De Panasonic GH5 is absoluut koning van deze wereld.

Als je naar dit systeem voor trouwvideografie kijkt, stel je dan de ongelooflijke IBIS voor die je gimbal-achtige stabiliteit biedt voor run-and-gun fotojournalistieke cinema.

Als je een beginnende fotograaf bent die alleen voor de lol fotografeert, dan is een Olympus OMD EM10 III of een Panasonic Lumix DMC-G85 perfect voor jou. Stel je een groot aantal hoogwaardige lenzen voor om uit te kiezen die gemakkelijk in een kleine cameratas passen, zoals een Think Tank Photo Mirrorless Mover 30i.

Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen bij je beslissing. Geniet van de vrijheid die dit zeer capabele systeem biedt en ga erop uit en maak een aantal geweldige foto’s!