Verschillen tussen Canon 6d mark II vs 5d mark IV

Als je probeert te kiezen tussen de Canon EOS 6D Mark II en 5D Mark IV, laat deze handleiding je de voor- en nadelen van deze twee indrukwekkende DSLR-camera’s zien.

Aan de ene kant heb je de Canon EOS 6D Mark II, een nieuwere, goedkopere, iets flitsendere full frame camerabody van Canon.

Canon 5D Mark IV

Canon 5D Mark IV

Bliksemsnelle scherpstelling, superieure beeldkwaliteit en een professionele bouw zetten de 5D Mark IV op de eerste plaats.

Controleer de huidige prijs

Maar de Canon EOS 5D Mark IV is, ondanks zijn leeftijd, geen sloddervos. En zoals je snel zult zien, is het een fantastische keuze voor professionals die een goed afgeronde camerabody nodig hebben.

Dus als u wilt weten welke van deze Canon-camera’s perfect is voor uw behoeften (samen met de nitty-gritty van waarom)… lees dan verder.

Inhoudsopgave

Canon 5D Mark IV vs 6D Mark II| Belangrijkste verschillen

Canon5dmarkiv

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

1. Grootte & Gewicht

Terwijl de 6D Mark II nauwelijks licht is (bij 765 g / 26,98 oz), is de 5D Mark IV ongeveer 100 gram zwaarder (bij 890 g / 31,39 oz).

Dit verschil zou voor de meeste shooters niet al te opvallend moeten zijn, maar je kunt het extra gewicht gaan voelen als je dagen doorbrengt met de 5D Mark IV in je wandelpakket of als je het type bent dat nooit zonder camera van huis gaat.

Wat de meeste fotografen echter zullen merken, zijn de verschillen in grootte.

Beide camera’s zijn full-frame, wat betekent dat ze verre van klein zijn – maar de 5D Mark IV is een allround grotere body, met een lengte van 151 mm (versus 144 mm op de 6D Mark II), een dikte van 116 mm, dankzij een dikkere handgreep (versus 111 mm op de 6D Mark II) en een hoogte van 76 mm (versus 75 mm op de 6D Mark II).

Deze verschillen lijken op papier misschien niet enorm, maar de 5D Mark IV voelt over het algemeen als een grotere camera – zie de volledige 5D Mark IV-recensie voor meer afbeeldingen.

live view dubbele belichting

Live View | met dubbele belichting Canon EOS 5D Mark IV | © Jay Cassario

Als u op zoek bent naar een meer reisklare optie, dan is de 6D Mark II de betere keuze en hetzelfde geldt voor straatfotografen die een onopvallende full-frame body nodig hebben (hoewel als u op zoek bent naar onopvallend, spiegelloos uw beste gok zal zijn).

Merk op dat de grotere handgreep op de 5D Mark IV een rijvoordeel heeft, hoewel ik dat in de volgende sectie zal bespreken.

WINNAAR: Canon 6D Mark II

2. Ergonomie & Handling

Zowel de Canon 6D Mark II als de Canon 5D Mark IV zijn opvolger camera’s, wat betekent dat Canon de tijd heeft gehad om ergonomische knikken in eerdere body’s glad te strijken.

En dat is te zien omdat beide camera’s erg verfijnd in termen van het plaatsen van knoppen, het algehele gevoel en de bruikbaarheid.

Beide bieden een groot aantal knoppen voor geavanceerde bedieningselementen, hoewel je wel een multi-controller type knop krijgt op de 5D Mark IV.

beeldkwaliteit

Canon EOS 5D Mark IV | © Jay Cassario

In termen van handling: je zult je goed voelen met een van beide in je handen, hoewel zoals ik in de vorige sectie al zei, de 5D Mark IV een grotere handgreep heeft – en dit zorgt voor een enigszins comfortabel gevoel in het algemeen.

Trouwens, een deel van de redenen waarom beide camera’s geweldig in je handen liggen, is de bouwkwaliteit. Geen van beiden voelt zich op afstand plastic, maar werkt in plaats daarvan als solide, weerbestendige lichamen.

De 5D Mark IV gaat de meer professionele build in het algemeen bieden; de constructie van magnesiumlegering zal beter standhouden dan de mix van aluminiumlegering en polycarbonaat van de 6D Mark II. Maar beide lichamen zijn goed gebouwd en kunnen enkele hobbels en blauwe plekken weerstaan.

Je zult ook de touchscreen-opties op beide camera’s leuk vinden, waarmee je de AF-plaatsing in Live View kunt bepalen.

Merk op dat de 5D Mark IV twee kaartsleuven biedt: een CF-sleuf en een SD-sleuf, vergeleken met de enkele SD-sleuf op de 6D Mark II. Voor fotografen die altijd twee kopieën van hun foto’s moeten produceren, zal dit een dealbreaker zijn.

Het enige gebied waar de 6D Mark II de 5D Mark IV stevig verslaat, is in termen van de LCD-bediening: het achterscherm is volledig gearticuleerd, wat betekent dat je het in vreemde hoeken kunt draaien voor vloggen, architectuurfotografie, macrofotografie en nog veel meer.

WINNAAR: Canon 5D Mark IV

3. Zoeker &LCD

De Canon 6D Mark II is behoorlijk qua zoeker en LCD prestaties, maar niets bijzonders. De 5D Mark IV daarentegen is een professionele camera en heeft een zoeker en LCD om bij die aanduiding te passen.

Op de 6D Mark II krijg je een standaard 3″ LCD-scherm aan de achterzijde, met 1040K dots.  Vergelijk dit met de 3.2″, 1620K-dot LCD op de 5D Mark IV. Het is groot, het is scherp en het ziet er ongelooflijk uit.

Canon EOS 6D Mark II

Uitklapbaar LCD-scherm op Canon EOS 6D Mark II | © Stark Fotografie

Je krijgt ook 100% zoekerdekking op de 5D Mark IV, wat een enorm verschil maakt voor professionals die composities in het veld moeten spijkeren. De 6D Mark II biedt slechts 98% dekking.

WINNAAR: Canon 5D Mark IV

4. Autofocus en aandrijving

Noch de Canon 5D Mark IV, noch de Canon 6D Mark II is echt bedoeld als actiecamera, maar geen van beide presteert slecht.

Met name de Canon 5D Mark IV kan met vertrouwen omgaan met natuur- en sportsituaties; het biedt een mooi, 61-punts AF-systeem (waarvan 41 cross-type punten). Dit garandeert bliksemsnel scherpstellen op stilstaande onderwerpen en doet ook behoorlijk goed werk bij het volgen van bewegende onderwerpen.

Je krijgt ook Canon’s Dual Pixel CMOS AF bij het fotograferen in Live View, wat snel scherpstellen garandeert (en verder wordt versterkt door de touch AF).

Canon EOS 6D Mark II vs

Canon EOS 6D Mark II | © Stark Fotografie

Hoewel de Canon EOS 6D Mark II ook uitstekende Dual Pixel CMOS AF biedt bij gebruik van Live View, worstelt hij meer dan de 5D Mark IV in termen van fotograferen via de optische zoeker.

Het aantal cross-type punten is technisch hoger (45), maar dat zijn de 6D Mark II’s alleen AF-punten, en ze zijn verzameld rond het midden. Dus hoewel het scherpstellen verre van traag is, presteert tracking niet aan de normen van een serieuze actiefotograaf.

De 5D Mark IV weet ook een overwinning te behalen op het gebied van continue opnamesnelheden: je krijgt 7 fps, vergeleken met 6,5 fps op de 6D Mark II.

Geen van beide specificaties is verbluffend, maar 7 fps zal net genoeg zijn voor amateur-actiefotografen.

Helaas kunnen de 6D Mark II en 5D Mark IV wel wat werk gebruiken qua buffers: 19 RAW op de 5D Mark IV en 21 RAW op de 6D Mark II is verre van indrukwekkend en wordt grondig lastiggevallen door moderne spiegelloze concurrenten.

WINNAAR: Canon 5D Mark IV

5. Beeldkwaliteit

Met uitzondering van het Canon 5DS/5DS R-paar zijn de Canon 6D Mark II en Canon 5D Mark IV canon’s twee DSLR’s met de hoogste resolutie:

De 6D Mark II heeft 26,2 MP, terwijl de 5D Mark IV 30,4 MP heeft.

Beide megapixeltellingen zullen genoeg zijn voor vrijwel elke amateur en zouden ook in staat moeten zijn om aan de behoeften van de meeste professionals te voldoen. Maar de toename van 4 MP op de 5D Mark IV kan een klein verschil maken als het gaat om groot afdrukken met hoge resolutie, evenals bijsnijdopties.

Qua hoge ISO beeldkwaliteit zijn de RAW bestanden op beide camera’s redelijk vergelijkbaar. De 5D Mark IV is altijd gezien als Canon’s betaalbare optie bij weinig licht voor professionals, waarbij hij camera’s zoals zijn voorganger (de 5D Mark III) versloeg en samenviel met de Nikon D750.

autofocus

Canon EOS 5D Mark IV | © Jay Cassario

Maar hoewel de Canon EOS 6D Mark II niet per se bekend staat om opnamen bij weinig licht zoals de 5D Mark IV, zie ik naast elkaar naar raw’s met een hoge ISO heel weinig verschil.

Beide camera’s houden het goed vol tot ISO 1600, waar een kleine hoeveelheid ruis zichtbaar wordt. Afbeeldingen blijven bruikbaar via ISO 6400, hoewel ik ISO 12800-opnamen niet zou aanbevelen, tenzij je klaar bent om veel nabewerking te doen of je de luidruchtige esthetiek niet erg vindt.

Waar de 5D Mark IV zich echter echt onderscheidt van de 6D Mark II is qua dynamisch bereik (zie gids).

De 5D Mark IV biedt ongeveer 13+ stops DR, wat redelijk is voor een full-frame, high-end camerabody, maar niets indrukwekkends (en lang niet in de buurt van de 14+ specificaties van Nikon en Sony).

De dynamische bereikprestaties van de Canon 6D Mark II zijn echter nogal somber en bieden ongeveer 12 stops – wat neerkomt op slechter dan zijn voorganger, de originele 6D.

Voor landschapsfotographers of iedereen die vaak wordt geconfronteerd met HDR-situaties, de 6D Mark II is gewoon niet ideaal.

WINNAAR: Canon 5D Mark IV

6. Video

Ten tijde van de release bood de Canon 5D Mark IV goede videomogelijkheden: Cinema 4K tot 30p en 1080p video tot 60 fps.

Helaas werd de DCI 4K-video ook geleverd met een aanzienlijke (1,6x) bijsnijding, wat betekende dat groothoekopnamen beperkt zijn. Tegenwoordig is bijgesneden 4K / 30p nauwelijks indrukwekkend, vooral met spiegelloze modellen die 4K / 60p aanbieden die de volledige sensor gebruiken.

Maar het is beter dan de Canon EOS 6D Mark II, die alleen 1080p-opnamen tot 60 fps mogelijk maakt. Echt, als video een prioriteit is, zal geen van deze camera’s een geweldige keuze zijn – maar de 5D Mark IV is veruit de betere optie.

WINNAAR: Canon 5D Mark IV

7. Prijs

Op het moment van schrijven verkoopt de Canon 5D Mark IV voor ongeveer $ 2500 USD. Dit is aanzienlijk duurder dan spiegelloze concurrenten zoals de Canon EOS R (voor ongeveer $ 1800 USD) en de Sony a7 III (voor ongeveer $ 2000 USD).

Het is ook veel duurder dan de Canon EOS 6D Mark II, die je kunt pakken voor slechts $ 1400 USD. Dus hier is de grote vraag:

Is de Canon 5D Mark IV de extra $ 1000 USD waard? Dat hangt af van uw behoeften.

In veel opzichten functioneert de Canon 5D Mark IV als de grote broer van de 6D Mark II. Het biedt betere AF, meer resolutie, betere beeldkwaliteit, een extra kaartsleuf, 4K-video en een betere build.

Voor de serieuze landschaps-, dieren in het wild, bruiloft, actie of productfotograaf kunnen deze verschillen enorm zijn en kunnen ze gemakkelijk de extra $ 1000 USD rechtvaardigen.

Maar voor de hobbyist die op zoek is naar een eerste full-frame body, zal de goedkopere 6D Mark II de veel verleidelijkere optie zijn. Het wordt geleverd met goede AF, een goede beeldkwaliteit en een goede build – zelfs als deze mogelijkheden niet helemaal kunnen tippen aan die van de 5D Mark IV.

Bovendien krijg je een volledig scharnierend touchscreen, wat essentieel is voor vloggers en handig voor vrijwel iedereen.

WINNAAR: Canon EOS 6D Mark II

Laatste woorden

Canon camera met hoge resolutie sensor, video mogelijkheden en een scala aan functies

Canon EOS 5D Mark IV | © Jay Cassario

Zowel de Canon 5D Mark IV als de Canon 6D Mark II zijn uitstekende camera’s en zullen serieuze full-frame shooters zeker tevreden stellen.

Dat gezegd hebbende, zijn er enkele belangrijke verschillen die u in gedachten wilt houden:

De 5D Mark IV kost meer , maar biedt ook enkele voordelen ten opzichte van zijn kleinere broertje, waaronder 4K-video, snellere autofocus, snellere continu-opnamen, dubbele kaartsleuven en een beter dynamisch bereik.

Terwijl de 6D Mark II voor een geweldige prijs komt, en voor minder dan $ 1500 USD (nieuwste prijs hier), kunt u een lichaam in handen krijgen met een eersteklas beeldkwaliteit en ergonomie.

Je krijgt ook een volledig scharnierend touchscreen, wat een grote bonus kan zijn voor iedereen die video’s wil maken (vooral als onderdeel van een vlog-opstelling).

Dus welk lichaam is beter?

Uiteindelijk draait het allemaal om wat goed voor je is!

Canon 5D Mark IV

Canon 5D Mark IV

Bliksemsnelle scherpstelling, superieure beeldkwaliteit en een professionele bouw zetten de 5D Mark IV op de eerste plaats.

Controleer de huidige prijs