Sony a7R II vs Sony a7 III

Als je moeite hebt om een full frame Sony-camera te kiezen, dan is deze a7R II versus a7 III-gids misschien precies wat je nodig hebt.

Ik ga je alles vertellen over deze twee camera’s: wat ze bieden, voor wie ze zijn en welke je moet kopen.

Aan de ene kant heb je de Sony a7R II: een oudere, wat gedateerde camera maar toch met maar liefst 42 MP sensor en rondom fantastische beeldkwaliteit.

Sonya7iii

Sony a7 III

Met dubbele ISO-gevoeligheid, verbeterde autofocus en 4k-video is de a7III het extra geld zeker waard.

Controleer de huidige prijs

En aan de andere kant heb je de Sony a7 III. Het is geen megapixelmonster, maar het biedt uitstekende allround mogelijkheden die maar heel weinig spiegelloze modellen kunnen evenaren (en ook voor een uitstekende prijs!).

Dus om erachter te komen welke van deze twee Sony-camera’s geschikt voor u is, lees dan verder.

Bekijk ook onze volledige Sony a7 III review voor meer informatie over die camera.

Inhoudsopgave

Sony A7R II vs A7 III | Belangrijkste verschillen

Sonya7iii

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

1. Grootte & Gewicht

De a7R II en de a7 III zijn full frame Sony-body’s gescheiden door meerdere jaren van upgrades.

Toch is de vormfactor niet veel veranderd; beide body’s zijn relatief compact en licht van gewicht, met een snelheid van 625 g (voor de Sony a7R II) en 650 g (voor de Sony a7 III).

Is dit verschil iets wat je in het veld zult merken?  Waarschijnlijk niet. Maar je kunt er zeker van zijn dat beide opties je over het algemeen een lichte opstelling zullen geven, perfect voor backpacken, reisfotografie en meer.

De a7R II en de a7 III hebben ook vergelijkbare afmetingen: 127 x 96 x 60 mm op de a7R II, tegenover 127 x 96 x 74 mm op de a7 III.

Je zult merken dat lengte en hoogte hetzelfde zijn, maar de a7 III heeft wel de grotere grip aan de voorkant. Dit verklaart waarschijnlijk het extra gewicht en het verbetert ook de ergonomie bij het fotograferen met zware lenzen (zoals elders in dit artikel besproken).

WINNAAR: BINDEN

2. LCD-scherm achter & EVF

Als het gaat om het kiezen van een spiegelloze camera, zal de elektronische zoeker een groot probleem zijn , vooral als u overschakelt van de optische zoeker van een DSLR.

Maar hoewel de zoekers op de a7R II en de a7 III voldoende zijn, valt geen van beide echt op. Je krijgt dezelfde resolutie van 2,36 M-dots op beide EVF’s, wat resulteert in mooie details en een goed scherm, maar niets dat de moeite waard is om over naar huis te schrijven.

Qua lcd’s aan de achterkant is er echter iets meer variatie.

Beide schermen bieden kantelfunctionaliteit en beide zijn drie inch. Maar de Sony a7R II heeft de superieure resolutie: 1230K dots, versus 922K dots op de a7 III.

Hoewel dit nauwelijks een make-or-break-functie is, als je het type fotograaf bent dat vaak scherpstelt met behulp van het LCD-scherm aan de achterkant, zul je de extra stippen op de a7R II waarderen.

Aan de andere kant krijg je een touchscreen op de Sony a7 III. En hoewel de functionaliteit niet zo breed is als andere spiegelloze modellen, kun je het gebruiken om snel AF-punten in het veld te selecteren, wat uiterst handig is voor allerlei situaties.

WINNAAR: BINDEN

3. Bouw &handling

Hoewel de a7R II en de a7 III bijna identiek zijn in grootte en gewicht, zijn er enkele subtiele ontwerpverschillen waar u op wilt letten.

Eerst krijg je een joystick op de a7 III. Dit of het aanraakscherm kan worden gebruikt om AF-punten te selecteren, en ze zijn beide veel handiger dan het wielalternatief van de a7R II.

Je hebt ook de verbeterde grip aan de voorkant van de A7 III. Het maakt geen reusachtig verschil bij het fotograferen, maar als je vaak langere lenzen gebruikt, zal het helpen om de a7 III-opstelling evenwichtiger te laten aanvoelen.

Qua bouw bevatten beide camera’s componenten van magnesiumlegering en fatsoenlijke weersafdichting. Beide lichamen zullen prima zijn voor professionals die hun apparatuur goed behandelen, maar ik zou niet voorstellen om deze camera’s serieuze tests te laten ondergaan (met andere woorden, pak een waterdichte regenhoes, enz.).

A7iii vs Sony A7rii: de a7iii biedt een inferieure sensor, maar een uitstekende video- en beeldkwaliteit

Body van de Sony a7 III | © Jason Vinsen

Een groot verschil tussen de a7R II en de a7 III zijn echter de kaartsleuven:

De a7R II biedt slechts één SD-slot, terwijl de a7 III twee slots biedt – en een daarvan ondersteunt UHS-II-kaarten.

Voor sommige shooters is een extra kaartslot gewoon een extra bonus, en als jij dat bent, dan gaat de a7R II nog steeds prima werken.

Maar voor anderen zijn twee kaartsleuven een vereiste. Als je met klanten werkt en een foto niet opnieuw kan worden gemaakt (bijvoorbeeld tijdens een evenement), kun je nodig hebben overtolligheid.

Dus als je een van die fotografen bent, ga dan voor de a7 III.

Nog een kleine verbetering die het vermelden waard is: beide camera’s bevatten in-body beeldstabilisatie. Maar je gaat een lichte boost zien met de a7 III, die vijf stops IBIS biedt, vergeleken met 4,5 stops op de a7R II.

WINNAAR: Sony a7 III

4. Autofocus

De a7R II brak nieuw terrein bij zijn release, dankzij zijn fatsoenlijke AF-mogelijkheden (gecombineerd, dat wil zeggen, met zijn uitstekende beeldkwaliteit).

Je kreeg immers 399 fasedetectiepunten plus nog eens 25 contrastdetectiepunten. Dit bracht geen toonaangevende trackingsnelheden, maar de a7R II doet goed werk met tracking en is erg snel bij het scherpstellen op stilstaande onderwerpen.

Ik zou het niet aanraden om de a7R II te gebruiken voor veel actiefotografie, maar hij kan het redden in het incidentele snelle opnamescenario.

Met andere woorden, het is een echte “allround” camera.

voorbeeldafbeelding met a7rii

Sony A7R II | © Benny Jacksons

Maar de a7 III tilt “allround” naar een heel nieuw niveau.

De a7 III biedt het absoluut beste autofocussysteem voor deze prijs, en gewoon een fantastisch AF-systeem, punt uit. Je krijgt bliksemsnelle tracking, evenals briljant ontworpen Eye AF.

(Merk op dat de a7R II ook Eye AF heeft, maar niet op hetzelfde niveau als de a7 III.)

De AF-superioriteit komt tot uiting in de specificaties: 693 fasedetectiepunten en 425 contrastdetectiepunten.

Het AF-systeem van de a7 III is zelfs zo ongelooflijk dat je het gemakkelijk kunt gebruiken voor professionele sportopnamen, natuurschieten, vogelschieten en vrijwel elke actiesituatie die je maar kunt bedenken.

Dus als je toonaangevende actiemogelijkheden nodig hebt, is de a7 III de veel betere optie.

WINNAAR: Sony a7 III

5. Aandrijving (FPS)

Om de briljante actie-AF-mogelijkheden van de a7 III op te volgen, krijg je ook continu-opnamen van 10 frames per seconde.

En hoewel dit niet op hetzelfde niveau is als sommige van de andere sportgerichte camera’s die er zijn, is het nog steeds behoorlijk goed.

De continue opnamesnelheden van de a7R II zijn veel bescheidener. Je krijgt 5 frames per seconde, dat is naar het midden (of zelfs de onderkant) van het pakket.

Wat buffers betreft, is het verhaal vergelijkbaar:

23 RAW en 23 JPEG opnames op de a7R II, tegenover 40 RAW en 163 JPEG opnames op de a7 III.

Met andere woorden:

Als je voor langere periodes actie fotografeert, is de a7 III de camera die je in handen wilt hebben.

WINNAAR: Sony a7 III

6. Beeldkwaliteit

De a7 III is een echt, werkelijk goede camera. Het is een geweldige full-frame allrounder en hij is sterk genoeg om professionals op bijna elk gebied tevreden te stellen.

Maar de a7R II is gebouwd als een soort specialistisch lichaam. Dus een gebied waar het absoluut beter is dan de a7 III?

Resolutie.

De a7R II biedt een full frame 42 MP sensor. Dit is bijna twee keer het aantal megapixels van de a7 III (bij 24 MP) en zorgt voor een sterk verbeterde resolutie en bijsnijdmogelijkheden ten opzichte van de a7 III.

Als je een landschapsfotograaf, commerciële fotograaf, macrofotograaf of een portretfotograaf met hoge resolutie bent, dan wordt dit een groot probleem.

In feite kan het hoge aantal megapixels de beslissende factor, en zal zijn wat je doet springen voor de a7R II over de a7 III.

Maar als je geen fotograaf met een hoge resolutie bent, dan zal 42 MP waarschijnlijk overkill zijn. De 24 MP op de a7 III is genoeg voor de meeste doeleinden, inclusief professionele doeleinden, plus u wilt uw opslagstations niet vullen met onnodig grote bestanden.

Sony A7 III vs A7rii

Sony A7 III | © Jason Vinsen

Het is overigens niet zo dat de a7 III een slordige is op de afdeling beeldkwaliteit. Natuurlijk heeft de a7R II misschien de hogere resolutie, maar met een verbeterde resolutie komt er meer beeldruis – en dit is duidelijk bij het vergelijken van de a7R II en de a7 III beelden naast elkaar.

Nu levert de a7R II een goede strijd. Het biedt ruisvrije beelden tot ongeveer ISO 1600 en bruikbare beelden tot ISO 12800.

Maar de a7 III is, simpel gezegd, een van de beste camera’s bij weinig licht die je kunt kopen.

Ik zou zeggen dat de a7 III een volledige stop van hoge ISO-opnamen biedt ten opzichte van de a7R II; je kunt veilig fotograferen via ISO 12800 en beelden produceren die bruikbaar zijn. Als je een frequente shooter bij weinig licht bent, is de a7 III de juiste keuze (hoewel de a7R II op geen enkele manier een teleurstelling zal zijn).

Merk ook op dat de a7 III het betere dynamische bereik van de twee biedt:

Een dynamisch bereik van 14,7 stops, vergeleken met 13,9 stops DR op de a7R II.

Beide prestaties zijn behoorlijk indrukwekkend en 13,9 stops dynamisch bereik is ver boven het gemiddelde. Maar voor de fotograaf die zoveel mogelijk hooglichten en schaduwdetails moet uitzoeken, zal de a7 III de betere gok zijn.

WINNAAR: BINDEN

7. Video

De Sony a7R II biedt uitstekende videomogelijkheden:

4K/30p, evenals full HD-opname met maximaal 60 fps. U krijgt ook S-log-opties voor een verbeterd dynamisch bereik.

Maar hoewel je op de a7R II met 4K / 30p kunt fotograferen met de volledige breedte van de sensor, zul je een kwaliteitsverlies zien dankzij pixel-binning. Het is alleen in de Super 35mm-modus, die een 1,5x-uitsnede uitvoert en vervolgens de beelden verkleint, dat je video’s van de best mogelijke kwaliteit krijgt.

De Sony a7 III biedt ook 4K-opnamemogelijkheden, maar zonder de noodzaak om de Super 35mm-modus te gebruiken als je pixel-binning wilt voorkomen. Je krijgt 4K / 24p met behulp van de volledige sensoruitlezing en je kunt dit verhogen naar 4K / 30p met een bescheiden (1,2x) bijsnijding.

Je krijgt ook 1080p-opnamen met maximaal 120 fps voor iedereen die geïnteresseerd is in het vastleggen van slowmotionbeelden op hoog niveau.

Dus hoewel beide uitstekende videocamera’s zijn, biedt de a7 III kwaliteit die de a7R II gewoon niet kan evenaren.

WINNAAR: Sony a7 III

8. Levensduur van de batterij

Spiegelloze camera’s staan niet bekend om hun batterijduur, maar de a7 III gaat tegen deze trend in, althans enigszins.

Je krijgt 710 opnamen met behulp van het LCD-scherm aan de achterkant en 610 opnamen met de EVF.

De Sony a7iii biedt een 24MP sensor en 4k video

Sony A7 III | © Jason Vinsen

Is dit concurrerend met DSLR’s?

Niet echt, maar het is zeker een grote stap omhoog ten opzichte van andere spiegelloze lichamen. Professionals zullen nog steeds minimaal een of twee back-upbody’s willen pakken, maar 600+ shots naar een lading kunnen een echte redder in nood zijn wanneer ze in moeilijke omstandigheden werken.

De Sony a7R II daarentegen is vrij standaard:

340 opnamen bij het werken met het LCD-scherm aan de achterzijde en 290 opnamen bij gebruik van de EVF.

Als je je tijd meestal doorbrengt met werken vanuit een thuisstudio, maakt dit misschien niet veel uit, maar voor buitenfotografen is dit een groot probleem. Ik fotografeer vaak bij slecht weer en ik heb een hekel aan het vervangen van batterijen in het midden van een sneeuwstorm.

WINNAAR: Sony a7 III

9. Prijs

Enigszins verrassend zijn deze twee lichamen binnen $ 200 USD van elkaar:

Ongeveer $ 1800 USD voor de a7R II en $ 2000 USD voor de a7 III.

Is de extra $ 200 USD het waard voor de a7 III?

Voor de meeste fotografen zal het antwoord een ondubbelzinnig “Ja!” zijn. De a7 III is zo’n sterke allround optie dat $ 2000 USD een koopje is – en in vergelijking met de a7R II zijn de verbeterde prestaties ongetwijfeld het extra geld waard.

Maar er is een bepaald type fotograaf dat bij de Sony a7R II moet blijven:

Iedereen die de hoogst mogelijke resolutie nodig heeft, of iedereen die gewoon geen actiemogelijkheden nodig heeft. Voor een fotograaf die bijvoorbeeld alleen landschappen fotografeert, doen de meeste voordelen van de a7 III er gewoon niet toe (bijv. AF-tracking) en de resolutieboost op de a7R II zal een groot probleem zijn.

WINNAAR: Sony a7R II

Laatste woorden

Sony A7rii vs a7iii - de Sony A73 biedt hoge resolutie full frame sensor plus 4k video - winnaar van sony a7 III vs a7Rii

Sony A7 III | © Marc Bergreen

De Sony a7R II en de Sony a7 III zijn beide fantastische camera’s en kunnen de serieuze liefhebber of professional veel waar voor zijn geld bieden.

Maar het zijn fundamenteel verschillende camera’s die zich richten op heel verschillende fotografen.

Aan de ene kant heb je de a7R II: een compacte body met hoge resolutie die fatsoenlijke autofocus- en videomogelijkheden biedt tegen een ongewoon lage prijs, voornamelijk ontworpen voor landschaps- en commerciële shooters.

En dan heb je nog de a7 III. Het kost meerdere hunbagger dollars extra, maar je krijgt een stellaire 24 MP-sensor, razendsnelle autofocus, uitstekende videomogelijkheden en nog veel meer.

Dus tenzij je de hogere resolutie van de a7R II nodig hebt, zou ik voorstellen om het extra geld uit te geven en de a7 III te pakken.

U zult niet teleurgesteld worden.

Sonya7iii

Sony a7 III

Met dubbele ISO-gevoeligheid, verbeterde autofocus en 4k-video is de a7III het extra geld zeker waard.

Controleer de huidige prijs