Sony FE 50mm f/1.8 Zeiss Lens Test

FacebookPinterestDelen

Er is een goed argument dat de cameratas van elke fotograaf een handige vijftig zou moeten bevatten: een kleine, lichtgewicht, relatief snelle, betaalbare 50mm-lens die een fatsoenlijke allrounder is als het gaat om portretten, landschappen en vrijwel al het andere daartussenin. Sony’s FE 50mm f/1.8 is een solide, goedkope performer en het is lastig om een reden te vinden om het niet aan je arsenaal toe te voegen.

Dankzij wat fysica die mijn begrip te boven gaat, stelt de brandpuntsafstand van 50 mm lensontwerpers in staat om iets te produceren dat snel, scherp en verfrissend klein is.

Met een f/1.8 diafragma is de handige vijftig de volgende stap van veel fotografen bij het afstuderen van de kitlens … dus hoe presteert de versie van Sony en is het het geld waard?

sony_fe_50mm_f1.8_lens_review_00

Sony FE 50mm f/1.8 Test

Solide prestaties en waar voor je geld botsen in deze compacte Sony prime.

Controleer de huidige prijs

Toen ik een jaar geleden van Canon naar Sony overstapte, was de eerste Sony-lens die ik kocht de Sony FE 50mm f/1.8, en sindsdien ben ik op elke reis geweest.

Het is de perfecte reis- en rondlooplens, ideaal wanneer groter glas opdringerig lijkt of te omvangrijk aanvoelt, en geeft uitstekende prestaties, vooral wanneer rekening wordt gehouden met het prijskaartje.

Inhoudsopgave

Sony FE 50mm f/1.8 Technische Gegevens

Sony

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Lichtgewicht
 • Compact
 • Zeer betaalbaar
Tegens

 • Budget gevoel
 • Sferochromatische aberratie kan worden uitgesproken bij het wijd open fotograferen
 • Geen bajonetpakking om stof en vocht uit de buurt van de sensor te houden
Controleer de huidige prijs
 • Winkels voor ongeveer $ 250
 • Sony E-Mount lens (full-frame formaat)
 • Diafragma bereik: f / 1.8 tot f / 22
 • 6 elementen in 5 groepen, één asferisch
 • 7 afgeronde membraanbladen
 • Beeldhoek: 47°
 • Minimale scherpstelafstand: 1,48 ‘ / 45 cm
 • Autofocus
 • Afmetingen: 2,3 “x 2,7” / 59,5 mm x 68,6 mm
 • Filter grootte: 49mm
 • Gewicht: 6.6 oz / 186 g

Bouw & Ergonomie

Er is geen ontkomen aan het feit dat dit een zeer betaalbare lens is, gemaakt van zeer betaalbare materialen.

De bouw van de Sony FE 50mm f/1.8 voelt redelijk licht aan, maar er is een geruststellend gebrek aan speling in de scherpstelring – dit geeft je de suggestie dat hoewel materialen misschien goedkoop zijn, dit objectief nog steeds met zorg en precisie in elkaar is gezet.

De lensdop is verre van solide en het plastic veermechanisme in de mijne brak na minder dan zes maanden. Daardoor grijpt hij de voorkant van mijn lens niet meer vast.

In de doos zit ook een plastic zonnekap die op zijn plaats klikt.

Alles behalve het glas en de metalen bajonet is van plastic en de lens past soepel op de camera – niet te strak of te los, zoals vaak het geval is met low-end glas van derden.

Zoals met de meeste lenzen gemaakt met krappe budgetten in het achterhoofd, is er niets anders dan de scherpstelring die glad is, hoewel zelfs dat misschien een beetje licht is voor sommige smaken. De scherpstelring is elektronisch, niet mechanisch, wat hem dit specifieke gevoel geeft.

Om de kosten laag te houden, is er geen AF / MF-knop, geen diafragmaring of aanpasbare ring en geen aanpasbare knop.

Zoals je zou verwachten, is er geen pakking om de lensvatting te beschermen en ook geen weerbestendige afdichting elders op de lens.

De Sony FE 50mm f/1.8 is zo basic als het maar kan als het gaat om autofocuslenzen.

Focus prestaties

Sony A7 III + Sony FE 50mm f/1.8 | 1/250 f/1.8 ISO 125

Dit wordt algemeen aangeprezen als de slechtst presterende Sony-lens als het gaat om autofocus, maar het is goed om een paar dingen in gedachten te houden.

Ten eerste is autofocus nog steeds indrukwekkend. Mijn Sony a7 III volgt onderwerpen gemakkelijk en oog-autofocus worstelt zelden.

Zeker, het is niet zo snel als het ZEISS-equivalent, de 55mm f/1.8 Sonnar T*, maar die lens is vier keer Duurder.

Sony A7 III + Sony FE 50mm f/1.8 | 1/640 f/1.8 ISO 100

En dat is de tweede overweging: prijs. Voor het geld presteert de autofocus performance is indrukwekkend en meer dan bevredigend voor de meeste opnameomstandigheden. Zoals je zou verwachten, kunnen slecht belichte, snel bewegende onderwerpen een uitdaging zijn.

Autofocus is een beetje luidruchtig, maar tenzij je video’s maakt met de ingebouwde microfoon, zal het waarschijnlijk niet al te veel problemen veroorzaken.

Je zou iets verkeerd moeten doen om het zoemen zelfs de stilste bruiloften te laten verstoren.

Beeldkwaliteit

Deze lens zal je irissen niet littekens bezorgen met zijn scherpte, maar hij is zeker niet zacht, zelfs wijd open. Het steekt gunstig af bij de Canon 50mm f/1.8, en eigenlijk presteert beter het wanneer de Canon is aangepast aan Sony met behulp van de Sigma MC-11.

Er is wat lichtafval bij f/1.8 die gemakkelijk in post kan worden gecorrigeerd en aanzienlijk verbetert bij f/2.8, vrijwel verdwijnend zodra je diafragmeert naar f/4.

Als iemand die van een vignet houdt en graag wijd open schiet, heb ik geen klachten.

Voor mij doen problemen zich alleen voor bij sterk verlichte onderwerpen, die vaak een kleur rand krijgen bij het wijd open fotograferen.

Dit sferochromaticisme (blauw / groen op achtergrondobjecten, magenta / roze op voorgrondobjecten), verdwijnt bij kleinere diafragma’s, maar het is de moeite waard om deze beperking te kennen bij het fotograferen van bijvoorbeeld portretten tijdens het gouden uur.

Betaalbare lenzen hebben meestal niet dezelfde coatings als hun duurdere tegenhangers, wat betekent dat het contrast lijdt wanneer er veel licht in de lens komt.

Dit geldt voor de Sony FE 50mm f/1.8, maar het is niet zo ernstig als veel handige vijftig lenzen en kan in de post worden behandeld als je het effect niet aangenaam vindt.

[Related: Best Alternatives to Lightroom]

Onscherpe gebieden zijn glad en onopvallend, biedt afleidingsvrije scheiding tussen onderwerp en achtergrond.

Voor zo’n betaalbaar objectief is de bokeh zeker bevredigend.

Sony FE 50mm f/1.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Waar voor je geld

Als instaplens voor een full-frame spiegelloze camera is deze lens uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zelfs als de kwaliteitscontrole als gevolg van chinese productie niet zo streng is als andere Sony-producten.

Sony’s handige vijftig is vreemd genoeg uniek onder camerafabrikanten. Voor Canon is er geen RF-versie (d.w.z. spiegelloos) van de handige vijftig, dus je zou de EF 50mm f / 1.8 met een adapter moeten gebruiken, waardoor je minstens $ 100 en 3,8 oz (110 g) aan de deal toevoegt.

Nikon’s NIKKOR Z 50mm f/1.8 is twee keer zo duur, en als je een L-mount shooter bent, kijk je waarschijnlijk naar de Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary Lens, die lang niet zo snel is, en nogmaals, dubbel tde prijs.

Sony heeft een duidelijk voordeel bij het aantrekken van prijsbewuste shooters naar zijn camerabody’s, en de FE 50mm f/1.8 doet uitstekend werk. Geen enkele andere fabrikant van spiegelloze full-frame camera’s biedt deze enorm belangrijke lens voor zo’n goede prijs.

Binnen het Sony-ecosysteem heb je niet bepaald moeite om standaardlengteprimers (d.w.z. 45-55 mm) met gezonde diafragma’s te vinden.

Als je nieuwsgierig bent, bekijk dan de Sony Sonnar T * FE 55mm f / 1.8 ZA en de Sony Planar T * FE 50mm f / 1.4, op Vier tijden en Zes maal de prijs, respectievelijk!

Met zulke solide prestaties vind je geen betere prijs-kwaliteitverhouding dan met de Sony FE 50mm f/1.8.

Met ongeveer $ 250 en vaak afgeprijsd, is deze snelle 50 mm-lens een koopje, hoe traag de autofocus ook is.

Controleer de huidige prijs

Sony FE 50mm f/1.8 Test | Conclusie

Sony A7 III + Sony FE 50mm f/1.8 | Links: 1/250 f/1.8 ISO 125. Rechts: 1/3200 f/1.8 ISO 100

De Sony FE 50mm f/1.8 heeft een unieke plek in de wereld van full frame spiegelloze camera’s, omdat geen enkele andere fabrikant het belang ervan lijkt te begrijpen.

De handige vijftig is een geweldige back-uplens om in een tas te gooien en alles behalve te vergeten, en de beelden zullen niet misstaan als je plotseling besluit om hem in te zetten op een klus naast andere lenzen die zes keer de prijs zijn.

Het is ook een geweldige keuze voor diegenen die willen upgraden van een kitlens. Op een APS-C-sensor biedt het een equivalente brandpuntsafstand van 75 mm, waardoor je een aangename bokeh krijgt zonder de bank te breken.

Uiteindelijk zal ik upgraden naar iets zwaarders, scherper en misschien iets sneller, maar zelfs dan zal ik vasthouden aan mijn Sony FE 50mm f/1.8, omdat het echt past bij de kleine vormfactor van de Sony a7 III, waardoor het een draagbare en onopvallende lens is voor dagen dat je licht wilt reizen.

sony_fe_50mm_f1.8_lens_review_00

Sony FE 50mm f/1.8 Test

Solide prestaties en value voor geld botsen in deze compacte Sony prime.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen