Sony’s compacte FX30 Cinema Camera biedt een wereld aan functies

FacebookPinterestDelen

Er gaan geruchten dat Sony deze maand een nieuwe camera uitbrengt en eindelijk hebben ze hun vruchten afgeworpen. De nieuwe FX30-bioscoopcamera van het merk biedt een mix van functies die hem ideaal maken voor meerdere toepassingen.

De FX30 heeft een behuizing die erg lijkt op de bestaande FX3 van Sony van vorig jaar, maar dit nieuwere model biedt een 26-megapixel APS-C-sensor met verlichting aan de achterkant. In tegenstelling tot de full-frame sensor van de FX3, snijdt deze video en afbeeldingen bij tijdens het opnemen van Super35 4K-video.

Sony brengt de FX30 op de markt als een beginners- en semi-pro-apparaat met professionele opnamekwaliteiten voor filmproductie zonder alle complexiteiten – en kosten – van een echt high-end camcorder van het merk.

Om deze reden is de FX30 niet zo prijzig of rijk aan functies als de FX3, maar hij kan veel high-end video-opnamekwaliteit leveren.

Met andere woorden, Sony brengt de FX30 op de markt als een kloof tussen solide filmische functionaliteit en eersteklas opnamehardware.

De behuizing van de FX30 lijkt eigenlijk sterk op de fotocamera’s van het merk, terwijl hij een hele stapel video-opnamespecificaties in zijn compacte frame verpakt.

Een van de meest opvallende eigenschappen van de FX30 is dat hij lichter is dan de FX3, ondanks dat hij er van buitenaf vrijwel identiek uitziet. De 26-megapixel APS-C-sensor is een unieke nieuwe toevoeging aan Sony-camera’s en biedt een verlichte achterkant ondanks het feit dat het geen gestapeld ontwerp heeft.

In tegenstelling tot de FX3, die full-frame 4K directe sampling biedt met een ISO van 409.600, levert de FX30 Super35-formaat video met 6K-oversampling en een veel bescheidener ISO van 32.000. Het is vermeldenswaard dat alleen de oversampling 6K is in deze nieuwe camera, het kan eigenlijk geen 6K-video uitvoeren.

Sony beweert dat het praktische ISO-bereik van de FX30 het mogelijk maakt om schone, ruisarme beelden en video te maken in de meeste instellingen met weinig licht en dat de camera hetzelfde ruisniveau kan leveren bij een ISO van 2.500 als bij 800. Het is dual-base bij beide ISO-instellingen.

Met de sensor op de FX30 kan de camera meer dan 14 stops dynamisch bereik beheren, zolang de video is vastgelegd in S-Log3 en de camera kan ook opnamen maken in 10-bits 4:2:2-kleuren voor een betere kleurgradatiebreedte. De FX30 maakt gebruik van de HEVC (H.265) codec voor hoge compressiekwaliteit en efficiëntie op zijn 4K-videobeelden.

De FX30 kan ook opnemen in het H.264-formaat met maximaal 60 frames per seconde en schiet zijn Super35-beeldmateriaal met een beeldverhouding van 16: 9 in 8- of 10-bits en in Long GOP of ALL-I.

De camera kan ook 4K-video verwerken met maximaal 120 fps, maar alleen met extra bijsnijden van 1,6x. Bovendien is het in staat om Full HD-opnamen te maken, maar alleen met dezelfde maximale framesnelheden als de 4K-functionaliteit toestaat. Het is ook een fatsoenlijke fotoshooter met zijn APS-C-sensor die beelden uitvoert met een resolutie van 6.192 x 4.128 pixels.

Filmmakers die 4K-video willen opnemen met minimale problemen of cameraproblemen, kunnen ook de ingebouwde koelventilator en het warmteafvoermechanisme van de FX30 waarderen, die samenwerken om het zijn 4K-video met 60 of 120 fps voor lange stukken te laten opnemen.

De opnametijd kan zich uitstrekken tot opnamen voor onbepaalde tijd als de camera is aangesloten op een voedingsbron via USB Power Delivery (PD).

Sony heeft flink geïnvesteerd in de kleurkwaliteiten van de FX30. De technologie die in de camera is ingebouwd, zorgt ervoor dat het volgens het bedrijf uitstekende filmische kleuren direct uit de doos kan leveren.

De FX30 bevat ook S-Cinetone-technologie die hetzelfde is als die in de premium filmische apparaten van het merk, zoals de Venice 2.

Omdat dit een Sony camera is, zijn uitstekende AF specs par voor de cursus. In de FX30 omvatten deze een AF-systeem dat 90% van het frame over 495 verschillende AF-punten bedekt en volgens Sony belooft dit snelle, nauwkeurige scherpstellingstracking, zelfs bij maximale framesnelheid.

Andere scherpstelfuncties zijn real-time Eye AF, Real-Time tracking en een AF Assist-functie waarmee de FX30 snel van handmatige naar automatische scherpstelling kan springen.

Sony heeft de FX30 vijfassige in-body beeldstabilisatietechnologie samen met Sony Power Zoom ondersteuning gegeven voor dit soort lenzen. De camera is ook uitbreidbaar dankzij meerdere contactpunten op de camera zelf. Een andere handige functie is ondersteuning voor Sony XLR-handgrepen.

De connectiviteitsfuncties van de FX30 omvatten een HDMI Type A-aansluiting, één USB-C-poort, een micro-USB-ingang en sleuven voor CFexpress- en SDXC-kaarten. De camera voldoet ook aan draadloos LAN op 5 en 2,4 GHz en kan ook draadd LAN via een USB-C gigabit Ethernet-adapter. Het kan zelfs FTP-overdracht verwerken.

Sony’s krachtige maar compacte FX30 wordt eind oktober geleverd voor een verkoopprijs van $ 1.799 voor de body-only editie en $ 2.199 met een XLR-handvat inbegrepen. Het is nu beschikbaar voor pre-order

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer