Sony’s nieuwe AI-aangedreven AF-onderwerpherkenning is behoorlijk opmerkelijk

FacebookPinterestDelen

Zoals we onlangs hebben besproken, biedt sony’s nieuwe A7R V full-frame spiegelloze camera release een aantal echt indrukwekkende nieuwe functies in zijn interne technologie rooster.

Een van deze – en misschien wel de belangrijkste van het stel – is de nieuwe AI-af-technologie voor onderwerpherkenning van de camera.

De nieuwe A7R V doet in wezen alles waartoe Sony’s recentere A7R-serie camera’s in staat zijn, behalve veel beter. Vooral de sensor met hoge resolutie is zeer uniek en zeer indrukwekkend.

Bovendien zijn de video-opnamespecificaties van de A7R V ook uitstekend en is de responsiviteit ronduit fantastisch.

De AF-technologie van dit kleine beest van een shooter is echter waarschijnlijk het meest geweldige voorbeeld van hoe goed Sony blijft innoveren.

De AI-processor in dit deel van de specificaties van de camera is meesterlijk genoeg in het volgen van onderwerpen en het onderscheiden van verschillende soorten onderwerpen, formaten en kenmerken, waardoor ze mogelijk gemakkelijker te volgen zijn dan ze ooit eerder in een camera zijn geweest.

Sony heeft een sterke geschiedenis van innovatie op dit gebied. De nog steeds prachtige A7R II uit 2015 was voorzien van een continue Eye AF-technologie die voortdurend de ogen van een menselijk onderwerp volgde voor aanhoudend scherpe, scherpe focus op het gezicht van een persoon. Dit maakte de camera uitzonderlijk voor portretfotografie.

Met de A7R V stijgt de vooruitgang naar een ander niveau via de AI-verwerkingseenheid vanwege de mogelijkheden voor vormherkenning.

De nieuwe AF-technologie onderscheidt de menselijke vorm door houding, ledemaatbewegingen en andere kenmerken met naar verluidt prachtige precisie.

Deze herkenning van mensen tijdens het scherpstellen is zelfs van toepassing als menselijke onderwerpen enigszins ver weg zijn, of als ze weg van de camera staan.

De AI-verwerkingseenheid van de A7R V neemt deze herkenning vervolgens ook en past deze goed genoeg toe op andere soorten bewegende objecten en onderwerpen om ze zelfs op grote afstand gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

Zo kan de camera het verschil tussen een mens, een hond, een vogel, een vliegtuig, een auto, een motor of een aantal andere bewegende objecten identificeren en aanpassen en een van deze opmerkelijk goed scherp houden, zelfs tijdens snelle opnamen.

Om slechts één precies cijfer te geven aan de AF-trackingkwaliteiten van de camera, beweert Sony zelf dat de A7R V 40% beter is in dierherkenning dan zijn ook uitstekende voorganger de A7R IV.

Afbeelding credit: Sony

Met dat alles in gedachten is de AI-herkenningsengine van de A7R V niet helemaal perfect. In tests uitgevoerd door Digital Camera World had de AI van de camera soms moeite om onderscheid te maken tussen twee veel voorkomende onderwerpen als ze dicht bij elkaar lagen.

In één voorbeeld zorgde een persoon die een auto bestuurde ervoor dat de camera in de war raakte over de vraag of deze zich moest concentreren op het voertuig of de persoon erin. Dit is een fout die maar weinig professionele menselijke fotografen gemakkelijk zouden maken.

In andere tests deden zwarte en witte honden het beter voor de onderwerpherkenning van de AI dan andere rassen zoals golden retrievers.

Over het algemeen lijkt de AI-onderwerpherkenningsengine in de Sony A7R V echter opnieuw aan te tonen hoe goed het bedrijf het doet in het aanpassen van nieuwe technische grenzen aan zijn camerareleases.

Andere merken hebben hun eigen AI AF-vooruitgang geboekt, maar geen enkele lijkt tot nu toe goed te hebben beheerd wat de A7R V levert met een AI-beheerde onderwerpfocus.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer