Deze 19e-20e eeuwse foto’s van Halloween kostuums zijn gewoon macaber

FacebookPinterestDelen

Natuurlijk gaat Halloween over angsten en griezelige dingen, maar veel van de moderne decoratieve geest neigt veel meer naar het gecommercialiseerde spookachtige plezier dan naar het echt griezelige. Echter, voor de mensen van de vroege 20Þ eeuw, het was gewoon een beetje, euh, anders.

De surrealistische verzameling foto’s samengesteld en samengebracht door de Engelse kunstenaar Ossian Brown voor zijn recente boek Spooklucht heel visueel laat zien hoeveel verschil er is tussen “creepy” en gewoon griezelig.

De kunstenaar nam de tijd en moeite om een uitgebreide reeks privéfoto’s te verzamelen die tussen de late jaren 1800 en de vroege jaren 1900 in de Verenigde Staten werden vastgelegd van gezinnen, kinderen en willekeurige mensen met hun eigen persoonlijke kijk op verschillende soorten Halloween-kostuums.

De sepia- en zwart-witfoto’s werden meestal gemaakt door amateurs met behulp van 35mm-film of op zijn minst filmbelichtingen van een of andere soort.

Voor het grootste deel, ondanks het eenvoudige zelfgemaakte karakter van de kostuums die hun onderwerpen dragen, is het algemene effect echt verontrustend.

Zoals Brown zelf in zijn boek zegt: “Ik vind het leuk om elke foto te ervaren als een magische gebeurtenis, bevroren voor me. Ik voel me aangetrokken tot foto’s met een stemming die ‘uitstraalt’ naar de normaliteit van het moment, en het verandert, “

Als die stemming ooit leuk was op de manier waarop moderne Halloween vaak is, gaat het effect zeker verloren in de vertaling in de ongeveer 100 jaar tussen toen en nu.

De wortels van Halloween zinken diep weg in een ver voorchristelijk verleden van Keltische festivals zoals Samhain, waarin de dood van een oud jaar en de geboorte van een nieuw jaar werden gevierd.

Op die bijzonder magische nacht werd de scheiding tussen de levenden en de doden dun genoeg om soms door te slijten, waardoor geesten en geesten van allerlei aard onze wereld binnenstroomden, om soms te worden gevoeld of gehoord, en mogelijk zelfs gezien door degenen die nog ademden.

Op deze donkere maar speciale nacht, die het christendom omzette in Allerzielen omwille van het rouwen om de doden, zouden kinderen zichzelf bizar maskeren om te voorkomen dat ze het slachtoffer zouden worden van de fantomen van de nacht, terwijl ze van huis naar huis zwierven om te smeken om een traktatie.

De foto’s in het boek brengen zeker iets van die donkere geest op Halloween-nacht over. Kijk zelf maar eens. Hieronder staan een paar juweeltjes in het boek en elders op het web.

Ossian Brown’s Haunted Air is een interessante blik op die vroege tradities van Halloween-nacht. Het is nu beschikbaar.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer