Sophie Callewaert

Ik ben Sophie en ik ben al zo’n vijf jaar fotograaf. Daarvoor was ik videograaf, dus storytelling is altijd mijn belangrijkste drijfveer geweest.

Ik gebruik fotografie als een hulpmiddel om de wereld om me heen te observeren, te begrijpen en te verbinden.

Ik fotografeer vooral bruiloften en gezinnen, omdat ik graag de schoonheid van het dagelijks leven vastleg. En met ‘schoonheid’ bedoel ik echtheid, ziel, humor en absurditeit, verbindingen tussen mensen en de magie in het alledaagse.

Mijn vuistregel als het gaat om spullen is ‘less is more’.

Ik fotografeer Fuji en hoewel ik weet dat er snellere, nauwkeurigere state-of-the-art camerabeesten zijn, hou ik van het gevoel en de eenvoud.

Een goede vriend vertelde me ooit over ‘creatieve dwang’ en ik denk dat dat het moet zijn. Je omzeilt de beperkingen van de camera, verkleint je opties en het maakt je uiteindelijk een betere fotograaf.

Camera

Voor bruiloften en familiewerk draag ik twee Fujifilm X-T3s. Ik fotografeer vaak 16 uur durende trouwdagen en het is erg belangrijk voor mij dat mijn camera’s zo licht mogelijk zijn.

Ik heb geweldige dingen gehoord over hightech functies zoals eye-tracking, maar ik gebruik graag een enkel scherpstelpunt en fotografeer volledig handmatig. Ik wil mezelf creatief blijven pushen en een simpele opzet en het beperken van mijn opties helpt me daar echt bij.

Lenzen

Ik fotografeer ongeveer 95% van mijn werk met mijn Fujinon 23mm f/1.4 en Fujinon XF 35mm f/2, hoewel ik in totaal vier prime lenzen heb:

Fujinon 23mm f/1.4: Zonder twijfel mijn favoriete lens voor storytelling. Het is breed genoeg om te spelen met gelaagdheid, maar ik gebruik het soms ook voor portretten en daarvoor is het erg leuk om de f/1.4 te hebben om naartoe te gaan.

Fujinon XF 35mm f/2: Een goede tweede. Ik hou van hoe klein deze lens is, waardoor de camera nog lichter wordt. Het is mijn go-to portretlens, maar werkt ook heel goed als een storytelling lens. Ik zal meestal mijn 23mm + 35mm dragen op een bruiloft. Ik weet dat de brandpuntsafstanden niet heel ver uit elkaar liggen, maar het werkt voor mij.

Fuji 16mm f/1.4: Dit is de lens die ik graag gebruik voor feestfoto’s. Mijn favoriete manier om het te gebruiken is ermee dansen en recht in andermans gezichten op de dansvloer komen.

Fuji 56mm f/1.2: Deze lens komt alleen naar buiten tijdens de ceremonie en tijdens de paarshoot.

Verlichting/Triggers

Ik gebruik natuurlijk licht zo lang als ik kan, maar ’s avonds op bruiloften draai ik meestal naar flitsen.

Voor belichting gebruik ik 3 x Profoto A1s en een Profoto TTL-F Air afgelegen. Ik fotografeer vaak ‘door het moment heen’ en ik heb een betrouwbare flitser nodig die niet misvuurt als ik in burst-modus fotografeer.

Ik vertrouw ook op mijn profoto’s voor ander portretwerk. Ze worden geleverd met een reeks rasters en andere attributen.

Tassen/Riemen

Ik gebruik een ThinkTank als mijn belangrijkste cameratas.

Ik heb ook een Lowepro Slingshot waar ik van hou. Ik gebruik het voor kleinere opdrachten of tijdens de paarshoot.

Holdfast Moneymaker

www.sophiecallewaert.be | @sophiecallewaertphotography

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer