Studiolampen voor fotografen: alles wat u moet weten

FacebookPinterestDelen

Dit is een gids voor de verschillende soorten studiolampen die beschikbaar zijn voor fotografen in 2023.

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd hoe je een kleine studio verlicht, hebben we alle antwoorden!

Continue verlichting en andere soorten studiolampen kunnen duur en verwarrend zijn, maar we beloven de terminologie eenvoudig te houden als je een beginner bent.

(De meeste beginners hebben immers niet het vertrouwen om een verlichtingskit voor thuisfotografiestudio’s helemaal opnieuw te bouwen.)

Dus laten we ontdekken hoe je een budget studio-verlichtingsopstelling kunt bouwen voor je volgende fotoshoot.

Elixxier zet een lampje

set.a.Light 3D

Revolutionaire lichtsimulatiesoftware die studiofotografie en filmmaken stroomlijnt.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen.

CONTROLEER DE HUIDIGE PRIJS

Inhoudsopgave

Welke lampen gebruiken fotografen?

Er zijn twee verschillende soorten lampen die je kunt gebruiken in de fotografie: natuurlijk en kunstmatig.

Natuurlijk licht komt van de zon of de maan. Hoewel dit u gratis verlichting biedt, heeft het zijn beperkingen – allereerst timing.

Aan de andere kant is er kunstlicht, dat elke andere bron bedekt.

Als je erover denkt om je teen in de wereld van studiofotografie te dompelen, moet je meer te weten komen over kunstlicht.

Kunstlicht is onderverdeeld in vele subcategorieën; de breedste heeft te maken met duur – het kan flitslicht of continue verlichting zijn.

Bovendien heeft elk van hen verschillende andere opties. Als u hulp nodig hebt bij het begrijpen van hun kenmerken om te bepalen welke verlichtingsapparatuur u moet kopen, laten we ze dan allemaal doornemen.

1. Continue verlichting

continu-verlichting-lamp

Bron: Pamela Sunders

Pros

 • U kunt het lichteffect in realtime zien
 • Makkelijker te manipuleren
 • Lage kosten
Tegens

 • U moet uw witbalans instellen op basis van de lamp
 • Sommigen van hen kunnen oververhit raken
 • Goedkopere kits bieden alleen een vaste lichtintensiteit

Dit soort studiolampen werken net als een gewone huislamp: als je de schakelaar aanzet, gaat het licht aan. Dan blijft het aan totdat je de schakelaar uitzet, of de lamp brandt uit!

Continue verlichtingsapparatuur is erg handig wanneer je een studio verlicht, want wat je ziet is wat je krijgt. Als u een bepaalde schaduw of reflectie niet leuk vindt, kunt u de lamp verplaatsen en de effecten in realtime bekijken.

Er zijn drie soorten continu licht in de fotografie: FLUORESCEREND, LED en wolfraam.

Een belangrijk ding om te overwegen wanneer u ze als studiolampen koopt, is de CRI (color rendering index).

Dit getal geeft aan hoe ‘realistisch’ het de kleur van een object zal reproduceren in vergelijking met een neutraal licht. Over het algemeen hebben gloeilampen een zeer hoge CRI.

Wanneer u echter fluorescentie- of LED-lampen koopt, moet u op de CRI letten, omdat het vaker voorkomt dat ze met lagere waarden worden gevonden.

De meeste fotografen raden aan om apparatuur voor continue verlichting te vinden die hoger is dan 85, zo niet 90 – deze producten zijn natuurlijk meestal duurder.

i) Tl-licht

Je kunt fluorescentielampen in verschillende tinten vinden: wit, groen, geel en rood. Ze zijn energiezuinig en ze raken niet oververhit, waardoor ze een populaire keuze zijn.

Tl-lampen worden vaak gebruikt bij portret- en productfotografie. Om grotere oppervlakken op te fleuren, kunt u stopcontactstandaards met meerdere stopcontacten kopen.

Als continue verlichtingsbron zijn deze uiterst betaalbaar en kunnen ze worden gekocht in volledige kits, enkele lampen met accessoires of enkele stopcontacten.

Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Uitrusting: Impact 3-kops TL-verlichting kit met giekarm.
 • Enkele kop met accessoires: Impact octa fluorescerende kit.
 • Enkele aansluiting: Raya enkele LED/TL lampvoet met parapluhouder.

ii) LED-licht

LED-verlichting is een zeer populair type continue lighting. Ze raken niet oververhit en ze zijn niet erg duur. Ze zijn echter niet zo energiezuinig als fluorescentielampen.

Aan de positieve kant kunt u de kleur van het licht in de meeste LED-lampen wijzigen, waardoor ze zeer flexibel zijn voor het creëren van verschillende sferen, het toevoegen van creatieve effecten of het matchen van de witbalans in combinatie met andere lichtbronnen.

U kunt enkele LED-lampen, LED-verlichtingskits en zelfs lichtsticks kopen die geschikt zijn voor lichtschilderijfotografie.

Aanbevelingen voor LED-verlichting zijn onder meer:

 • Beste verlichtingskit: GVM 800D-RGB LED studio 3-video licht kit.
 • Enkele lamp: Aputure Amaran 100x Bi-color LED licht.
 • Draagbare lamp: Yongnuo YN320 variabele kleur studio &on-camera LED-licht.
 • Lightstick: Yongnuo YN360II.

LED’s zijn meestal ook het beste op cameralampen, vooral lichtgewicht modellen met instelbare kleurtemperaturen.

iii) Wolfraam licht

Deze lampen geven een warm geel licht dat we normaal associëren met binnenverlichting. De meeste huislampen gebruiken dit type licht of een mix van wolfraam-halogeen, wat energiezuiniger is.

In een fotostudio wordt wolfraam redelijk goed gebruikt, hoewel het oververhit kan raken.

Tungsten studiolampen produceren een warme, natuurlijke kleur die zeer aangenaam is voor portretten en stillevenfotografie.

De kleurtemperatuur van wolfraamlampen is ongeveer 3200K, dus zorg ervoor dat je de witbalansinstellingen in je camera aanpast.

(Je kunt het ook corrigeren in de postproductie, maar ik geloof er heilig in om dingen vanaf het begin zo goed mogelijk te krijgen.)

Een goede verlichtingskit, vooral om een grote set voor film of video te verlichten, kan meer dan $ 5.000 kosten. Gelukkig zijn er voor een beginnende fotograaf enkele goedkope opties:

 • Beste budget verlichting kit: ESDDI Verstelbaar met accessoires.
 • Clip-on enkel licht: Smith-Viktor 90-UL economy photoflood adapta-light.
 • Enkel licht: CAME-TV Pro 650Watt Fresnel wolfraam licht met ingebouwde dimmer regeling.

2. Flitsers, Flitsers & Speedlites

stroboscoop-licht-godox

Bron: Donovan Silva

Pros

 • Meer vermogen
 • Beter voor het bevriezen van een bewegend onderwerp
 • Meerdere intensiteiten
Tegens

 • Niet geschikt voor video
 • Je kunt het pas zien als je de foto maakt
 • Maximale synchronisatiesnelheid

Er is veel verwarring over het verschil tussen flitsers en flitsers. Sommige mensen beschouwen flitsen als de kleine eenheden die worden aangesloten op de flitsschoen en flitsers van de camera als de grote eenheden die worden gebruikt voor studioverlichting.

Anderen gebruiken beide termen door elkaar. Ter referentie kunt u altijd winkels controleren.

De website van B&H – een van de grootste, meest betrouwbare fotowinkels in de VS – gebruikt bijvoorbeeld de volgende categorieën: Flitsers &On-camera Verlichting en Stroboscoop (Flits) Verlichting.

De beste verklaring die ik heb gevonden om de verwarring weg te nemen, is dat het beide flitsen zijn, omdat geen van hen continu licht uitzendt. Sommigen van hen hebben echter het vermogen om meerdere uitbarstingen van licht af te vuren, waardoor ze een stroboscoop zijn.

Hoe dan ook, heel weinig mensen maken dat technische onderscheid. Dus om dit artikel zo compatibel mogelijk te maken met winkels en andere literatuur die je zou kunnen lezen, zal ik flitsers zeggen wanneer ik verwijs naar een externe studio-eenheid en flits naar de kleine eenheden die op de camera kunnen worden gebruikt.

Flitsverlichting moet op uw camera worden aangesloten om af te vuren wanneer u op de sluiterknop drukt. Dit kan via de kabel of draadloos. Om ze op hun best te laten werken, kun je geen snellere sluitertijden gebruiken dan de synchronisatiesnelheid van je camera.

In digitale camera’s is de synchronisatiesnelheid 1/200 voor Canon en 1/250 voor Nikon. Dit is echter meestal niet snel genoeg voor actiefoto’s, dus je moet een techniek gebruiken die high-speed sync wordt genoemd – je kunt hier meer te weten komen over hoe dit werkt in onze gids voor sluitertijd.

i) Stroboscopen

Zoals ik al zei, zal ik deze term gebruiken om te verwijzen naar de grote eenheden die worden gebruikt voor een fotostudio, ongeacht hun stroboscopische kwaliteiten.

Dit soort studiolampen kunnen op zichzelf staand zijn (monolights genoemd) of de batterij gescheiden hebben van de flitskop (powerpack-systemen genoemd).

Monolights zijn de beste verlichtingskeuze als u in een fotostudio of een binnenlocatie werkt. Aan de andere kant zijn Power-pack-systemen perfect voor buitenlocaties, omdat u geen stopcontact nodig hebt.

Monolights komen het meest voor, waarschijnlijk omdat ze ook goedkoper zijn. Er zijn echter een paar dingen die u moet overwegen voordat u in de meest goedkope keuze springt.

Het eerste dat u moet beslissen, is het vermogen van de stroboscoop, normaal uitgedrukt in watt per seconde. Een gemiddeld bereik ligt tussen 200 w/s en 400 w/s, afhankelijk van de grootte van je studio.

Je kunt een krachtigere stroboscoop kopen, maar ze zijn meestal duurder. Als u dit doet, zorg er dan voor dat u de stroom kunt verlagen tot het bereik van 200-400 w / s als u het in een kleine studio wilt gebruiken.

Zo niet, dan heb je misschien moeite om het overweldigende licht te beheersen en heb je langere recyclingtijden tussen de opnamen door.

Over recyclingtijd gesproken, dat is een andere overweging om te maken voordat je een stroboscoop koopt. Dit verwijst naar de hoeveelheid tijd die het kost om op te laden.

Recyclingtijd, gecombineerd met de flitsduur, is een belangrijke factor als je bewegende onderwerpen wilt fotograferen. Voor portretbelichting, stillevens, voedsel- of productfotografie is het niet zo belangrijk.

Nog een ding – met continue verlichting, wat je ziet is wat je krijgt. Dat is een groot voordeel dat je verliest als je flitser gebruikt, omdat je het licht niet echt kunt zien voordat je een foto maakt.

Flitsers worden echter geleverd met een modelleerlicht dat een continue lamp is, wat u echt kan helpen bij het bouwen van uw opstelling, omdat het licht u in staat stelt om te zien waar zowel het licht als de schaduwen op uw onderwerp vallen, voordat u de stroboscoop gebruikt.

Ok, als u verkocht bent om dit type verlichtingsapparatuur te krijgen, volgt hier een lijst met aanbevelingen:

 • Flashpoint Studio 400 monolight.
 • Flashpoint eVOLV 200 TTL modulaire stroboscoop (Godox AD200 pocket flash).
 • Godox DP600III professionele flash studio.
 • Godox MS300 monolight.
 • Flashpoint 160w budget flash met ingebouwde slave.
 • Godox E250 mini studio stroboscoop flitslicht lampkop.

Zodra u hebt besloten welk product u wilt, moet u overwegen hoeveel eenheden u wilt krijgen.

Het goede aan het kopen van ze afzonderlijk is dat je niet meteen hoeft te beslissen. Het hangt af van het type fotografie dat u doet en de belichtingsopstellingen die u verkiest.

ii) Flitsen

Om nogmaals te verduidelijken, zelfs als monolights en power-pack-systemen ook flitsers zijn, gaat deze categorie over de kleine eenheden die op en buiten de camera kunnen werken. Ze worden ook wel een flitsschoenflitser of flitspistool genoemd.

Binnen deze categorie verlichtingsapparatuur vind je nikon’s Speedlight, Canon’s Speedlite en Godox’s Thinklite, naast andere namen die variëren afhankelijk van het merk.

Houd er rekening mee dat niet alle flitsers compatibel zijn met alle camera’s, dus zorg ervoor dat u uitrusting koopt die compatibel is met het merk van uw camera.

Flitsers worden vaak gebruikt op de camera die via de flitsschoen is verbonden. U kunt ze echter ook op standaards plaatsen, ze verbinden via externe triggers en een draagbare studioverlichtingsopstelling bouwen met twee of drie eenheden.

Sommige flitsers hebben een TTL-functie, die lijkt op een Auto-modus. TTL staat voor “door de lens” omdat het de informatie van de scène aan de voorkant verzamelt en de instellingen dienovereenkomstig aanpast – het is uiterst handig als je fotografeert in c-lichtomstandigheden.

Deze units zijn duurder, zoals je zou verwachten. Als je een beperkt budget hebt, kun je een flitser kopen die alleen een handmatige modus heeft.

Naast hun veelzijdigheid aan / uit camera, zijn flitsstudiolampen ook draagbaarder en vaak goedkoper dan flitserkoppen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor enkele van de meest populaire cameramerken.

Voor Canon:

 • Godox TT685C Thinklite TTL flitser voor Canon
 • Neewer NW660 TTL flitser voor Canon
 • Canon Speedlite 470 EX-AI

Voor Nikon:

 • Neewer 750II TTL flitser voor Nikon
 • Godox TT685N Thinklite TTL flitser voor Nikon
 • Nikon SB-500 AF Speedlamp

Voor Sony:

 • Godox TT350S Mini Thinklite TTL flash voor Sony
 • Godox TT685S Thinklite TTL flash voor Sony

Voor meer informatie voordat je naar de winkels gaat, lees je de gids: Waar moet ik op letten bij het kopen van een cameraflitser?

3. Monolight Strobe Verlichting Kits

Vrouw die poseert in een studio met planten en verlichtingsapparatuur

Bron: Anna Shvets

Pros

 • Prijs
 • Ze hebben vaak statieven en modifiers inbegrepen
 • Een geweldige optie om een studio op te starten
Tegens

 • Compatibiliteitsproblemen wanneer u wilt uitbreiden
 • Kwantiteit boven kwaliteit
 • Minder flexibiliteit

Of het nu gaat om een flitser, een flitser of een continue gloeilamp, alle studiolampen die u krijgt, hebben een set accessoires nodig – van standaards naar lichtmodifiers.

Bovendien heb je er meer dan één nodig als je complexere verlichtingsopstellingen wilt bouwen. Daarom worden ze vaak in kits verkocht.

De meest voorkomende verlichtingskits voor studiofotografie zijn monolightkits.

Net als bij elke andere set apparatuur, zijn stroboscoopverlichtingskits vaak goedkoper dan het afzonderlijk kopen van de stukken. Ze zijn een geweldige oplossing voor fotografen die net beginnen met studiofotografie.

Aan de andere kant heb je niet zoveel flexibiliteit als je zou hebben bij het kopen van enkele verlichtingsapparatuur en alleen groeien als je nodig hebt.

Monolight kits worden geleverd met twee, drie, vier of vijf flitskoppen – elk met een eigen standaard. Ze hebben ook een kabel of externe sluiter meegeleverd, zodat u ze op uw camera kunt aansluiten.

Ten slotte hebben ze een paar accessoires – sommigen van hen hebben een snoot, anderen hebben een softbox, sommige anderen kunnen worden geleverd met een giekarm, enzovoort.

De prijs is afhankelijk van het aantal flitskoppen en accessoires, maar ook van de kwaliteit.  Je krijgt waar je voor betaalt – sommige goedkope kits missen mogelijk consistentie. Dit betekent dat de kleurtemperatuur, het vermogen of beide kunnen variëren van burst tot burst, dus wees daar voorzichtig mee.

Enkele goede budget monolight kits zijn:

 • Elinchrome D-Lite RX 4/4 to go (2 flitskoppen, standaards, vierkante en achthoekige softboxen, doorschijnende reflector en beautyring).
 • Godox MS300 D 3-monolight kit (3 flitskoppen, statieven, paraplu, 2 softboxen, reflector, externe trigger).
 • Impact EX100A (2 flitskoppen, statieven, 2 softboxen, 2 rasterreflectoren, 2 sync akkoorden).
 • Flashpoint budget studio licht monolight flitser, 120w portret kit (2 flitskoppen, statieven, 2 paraplu’s).

Wat is de beste studioverlichtingskit voor een beginner?

Zoals je kunt zien, is er niet één type studiolicht dat perfect is voor alle fotografen – je moet degene vinden die het beste bij je past.

Hier is een lijst met geweldige studioverlichtingskits met verschillende accessoires, evenals verschillende soorten en aantallen lichtkoppen waaruit u kunt kiezen.

 • Interfit Honey Badger 320w (2 flitskoppen, draadloze trigger, standaards en softboxen).
 • GVM P80S LED 4-licht kit (4 daglicht LED units, 2 paraplu’s, 2 softboxen, 4 lichtstandaards, 3 achtergronden, draagtas).
 • Neewer fotostudio stroboscoop flitslicht en softbox verlichting kit (2 flitskoppen, statieven, 2 softboxen, draadloze trigger, draagtas).
 • Neewer continue verlichtingskit met een achtergrondondersteuningssysteem (2 enkele hoofdhouder, 4 fluorescentielampen, 4 lichtstandaards, 2 paraplu’s, 2 softboxen, 3 gekleurde achtergronden, 6 achtergrondklemmen, achtergrondondersteuningssysteem, 2 draagtassen).
 • Impact wolfraam drie schijnwerper kit met statieven

Laatste woorden

Ik hoop dat deze gids wat verwarring heeft opgehelderd die je misschien hebt gehad over de verschillende soorten studiolampen en de meerdere mogelijkheden die je hebt voor een studioverlichtingsopstelling.

Als je hulp nodig hebt of nog vragen hebt, kun je deze plaatsen in het gedeelte Opmerkingen.

Voel je ook vrij om tips of aanbevelingen voor verlichtingsapparatuur voor je collega-fotografen te delen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer