Wat is Silhouette Fotografie? (+ Ideeën, Instellingen, Voorbeelden)

Silhouetfotografie is een geweldige manier om de aandacht van de kijker te trekken dankzij het hoge contrast.

Het is ook fantastisch vanwege zijn veelzijdigheid: fotografen kunnen silhouetten gebruiken in alles, van huwelijksfotografie tot sport; maak ze kleur of zwart-wit; toon een object, een persoon of een landschap en meer.

Het basisidee van silhouetfotografie is om een achtergrondverlichting te gebruiken om een zwarte omtrek van je onderwerpen te maken. Zo elimineer je alle interne details en verander je je onderwerpen in zwarte vormen.

Geïnteresseerd in het leren maken van silhouetten in je foto’s? Lees dan snel verder!

In deze gids vindt u 5 handige tips en trucs voor silhouetfotografie om uw eigen verbluffende afbeeldingen te maken, evenals tal van voorbeelden om u geïnspireerd te houden.

Aan de slag!

Inhoudsopgave

Welke instellingen te gebruiken voor silhouetfotografie

Hier is een korte samenvatting van de camera-instellingen die u moet gebruiken om geweldige silhouetfotografie vast te leggen:

 • De camera instellen op handmatige modus – Het doel van auto-mode is om de juiste belichting te vinden. Omdat silhouetfotografie echter gaat over het onderbelichten van het onderwerp, moet u de controle over de handmatige instellingen overnemen.
 • Focus op je onderwerp – De beste manier om dit te doen is door handmatige scherpstelling te gebruiken, omdat u niet wilt dat de camera opnieuw scherpstelt wanneer u de achtergrond meet.
 • Overschakelen naar spotmetingsmodus – Alle camera’s hebben een lichtmeter om de belichting te helpen bepalen. Wanneer u deze modus gebruikt, kunt u de camera precies vertellen waar u de lichtinformatie vandaan moet halen.
 • Meet het licht van de achtergrond – Omdat je een correcte belichting van de achtergrond wilt hebben om het onderwerp te onderbelichten, hoef je niet te weten hoeveel licht er in de hele scène zit. Frame dus op zo’n manier dat je de achtergrond in het midden hebt. Controleer vervolgens de belichtingsmeter en kies de instellingen.
 • Stel de laagste ISO in – Begin met het instellen van de ISO op de laagst mogelijke waarde – idealiter 100.
 • Het diafragma instellen – gebruik een smal diafragma zoals f/8 of f/11 om alles scherp te hebben.
 • De sluitertijd instellen – Bepaal ten slotte de sluitertijd. Het moet niet te langzaam zijn, omdat je achtergrond erg helder zal zijn en je geen details over je onderwerp wilt.
 • Haakje – Om ervoor te zorgen dat u het beste silhouet vastlegt, maakt u meerdere foto’s en wijzigt u de camera-instellingen elke keer. Zo kun je kiezen tussen een volledig donker, plat silhouet en eentje met een vleugje details.

Laten we nu eens kijken naar enkele tips van professionele fotografen over hoe u geweldige silhouetfoto’s van uw onderwerpen kunt maken.

5 tips voor het maken van prachtige silhouetfoto’s

Heb je jezelf ooit afgevraagd: hoe maak ik een silhouetfoto? Hier zijn vijf silhouettips, -technieken en -voorbeelden voor het maken van je eerste geweldige foto’s.

1. Fotografeer tegen de hemel

Meisje dat bos gras tegen de zon houdt

Credit: đặng Thanh Tú

De sleutel tot het maken van een silhouetfoto is het licht achter je onderwerp hebben. De gemakkelijkste en meest gebruikelijke manier om dit te doen is met natuurlijk licht, omdat de lucht de perfecte heldere achtergrond is.

Het beste moment om een silhouetfoto te maken is wanneer de zon dicht bij de horizon staat. Daarom kun je het beste fotograferen bij zonsopkomst of zonsondergang. Het zal je ook voorzien van prachtige kleuren in de lucht.

De kunst is om jezelf tegenover de zon te plaatsen en vervolgens de onderwerpen zo te plaatsen dat ze de hele (of een deel) van de zon blokkeren.

Als je deze setup hebt geprobeerd zonder goede resultaten te krijgen, vraag je je misschien af: Welke instellingen moet ik gebruiken voor silhouetfoto’s?

Volgens het bovenstaande is het eerste dat u moet doen, overschakelen naar de handmatige modus. Anders probeert de camera het onderwerp correct te belichten terwijl de achtergrond wordt overbelicht – je hebt het tegenovergestelde daarvan nodig. Het onderwerp moet onderbelicht zijn, zozeer zelfs dat het al zijn ‘interne’ details verliest.

Dan wijzig de belichtingsmodus in spotmeting. Veel fotografen zien deze instelling over het hoofd, maar het is cruciaal om een silhouetonderwerp te verkrijgen – lees hier meer over meetmodi in fotografie.

Frame vervolgens de scène in om de achtergrond in het midden te hebben – dat is waar de spotmeting is – en druk de sluiterknop half naar beneden om de belichting te meten.

Pas nu de camera-instellingen aan die lichtmeting aan. Als je dat eenmaal hebt, kun je opnieuw samenstellen en het onderwerp in het midden hebben als je wilt – het zal nog steeds een zwarte vorm zijn.

Als u niet zeker weet hoe u de camera-instellingen kunt aanpassen, volgt u de beknopte handleiding bovenaan dit artikel.

2. Leg binnenshuis een silhouet vast

Venster gebruikt als lichtbron voor silhouetten

Bron: Ava Sol

Er zijn twee manieren om binnenshuis een silhouetfoto te maken: met natuurlijk licht of kunstlicht.

Als u natuurlijk licht wilt gebruiken, moet u uw foto tegen een raam plaatsen. Volg vervolgens dezelfde stappen en instellingen voor buitensilhouetten die worden genoemd in tip nr.1.

Als u kunstlicht wilt gebruiken, kunt u dit doen met een flitser, een stroboscoop of een continu licht. Het belangrijkste is dat je het achter je onderwerp plaatst.

Velgverlichtingstechniek van een persoon tegen een zwarte achtergrond

Bron: Engin Akyurt

Met deze techniek kun je zelfs een zwarte achtergrond gebruiken. Vervolgens wordt het silhouet gevormd door een heldere omtrek rond het onderwerp – zoals in het bovenstaande voorbeeld.

3. Silhouetfoto’s maken met een smartphone

Afbeelding van een persoon op het strand vastgelegd op smartphone

Bron: Natsuki

Als je een smartphonefotograaf bent, kun je ook prachtige silhouetfoto’s maken , ongeacht of je een iPhone of een Android hebt. \

Plaats eerst je onderwerp tegen het licht en ga dan voor je onderwerp staan.

Kader de scène zoals u wilt en raak vervolgens de achtergrond aan om de belichting te bepalen. Als uw onderwerp er wazig uitziet, klikt u op het onderwerp om de scherpstelling te herstellen en veegt u omlaag om deze te onderbelichten.

Als de telefoon van je camera een PRO-modus heeft waarin je de instellingen handmatig kunt aanpassen, is het eenvoudiger. Stel gewoon de laagste ISO en een snelle sluitertijd in. U kunt ook camera-apps downloaden waarmee u dit niveau van controle kunt bereiken, zoals Een betere camera.

Ook zijn er verschillende apps waarmee u uw silhouetfoto’s kunt bewerken of een silhouet van elke foto kunt maken. Hier zijn enkele aanbevelingen die werken voor zowel Android als iPhone.

 • Photoshop Express
 • Lightroom Mobiele
 • Snapseed
 • Foto’sArt

4. Creëer een silhouet in de nabewerking

Hoe silhouetten te maken in photoshop

Krediet: Sahil Patel

Veel mensen vragen, hoe maak ik van een foto een zwart silhouet? Het is veel eenvoudiger dan je waarschijnlijk denkt.

Hier is een stapsgewijze handleiding om dit in Photoshop te doen, maar vergelijkbare stappen kunnen worden gevolgd in andere bewerkingsprogramma’s die met lagen werken.

 • Open uw afbeelding in Photoshop.
 • Dupliceer de achtergrondlaag.
 • Selecteer het onderwerp met behulp van het selectiegereedschap van uw keuze.
 • Breng een laagmasker aan.
 • Voeg er een laag effen kleur aan toe – kies zwart op de kleurkiezer.
 • Maak een knipmasker.

Dat is het. Je hebt van je onderwerp een vorm gemaakt! Als de oorspronkelijke afbeelding geen achtergrondverlichting had, zou het effect er niet erg realistisch uitzien, dus mogelijk moet u een nieuwe achtergrond toevoegen, bijvoorbeeld een zonsondergang.

Voeg het gewoon toe als een nieuwe laag tussen de oorspronkelijke afbeelding en het duplicaat en speel met de instellingen om het gewenste uiterlijk te krijgen – zie tip hieronder voor de exacte stappen.

5. Silhouetfotografie bewerken

Lightroom gebruiken om schaduwen en hooglichten aan te passen

Bron: Nandhu Kumar

Je volgende vraag is waarschijnlijk: hoe bewerk ik silhouetfoto’s? Er zijn veel technieken om het te doen, dus het kan verwarrend zijn.

Allereerst kunt u dit met elk bewerkingsprogramma doen. In tegenstelling tot de techniek waarbij je het silhouet helemaal opnieuw maakt, heb je geen lagen of geavanceerde tools nodig.

Met de basisaanpassingsgereedschappen kunt u uw foto’s bewerken om elk silhouet te retoucheren en kijkers te helpen hun aandacht op het onderwerp te concentreren.

U moet het contrast tussen de zwarttinten op de onderwerpen en de helderheid van de achtergrond verhogen. Pas hiervoor de zwarttinten en schaduwen op het onderwerp aan.

Als de achtergrond met deze actie te donker is geworden, kunt u het wit en de hooglichten aanpassen. Dit kun je ook doen met Levels of Curves.

Nadat je dit perfecte silhouet hebt bereikt, kun je furthe makenr aanpassingen om het totaalbeeld te verbeteren. U kunt bijvoorbeeld Levendigheid en Verzadiging gebruiken om de kleuren van de achtergrond op te pompen.

Laatste woorden

Nu je weet hoe je silhouetten moet doen, is het tijd om creatief te worden. Je kunt leuke actiefoto’s proberen met behulp van de burst-modus of een romantische foto van een stel dat geniet van de zonsondergang.

Vergeet niet dat mensen het meest voorkomende onderwerp zijn voor silhouetfotografie, maar ze zijn niet de enige.

Je kunt drama aan een landschap toevoegen als je de bomen als silhouetten fotografeert, of een object voor het raam plaatst voor een humeurig stilleven. De keuze is aan jou.

Ik hoop dat je hebt genoten van alle tips voor silhouetfotografie en dat je alles hebt wat je nodig hebt om je eigen verbluffende foto’s te maken. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen.

Denk je dat we iets missen? Deel je silhouetfotografietips in de comments hieronder.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer