Gids voor zwangerschapsfotografie – De schoonheid van zwangerschap vastleggen

Zwangerschap is een vreemde en prachtige ervaring. Het brengt zoveel vragen, verwachtingen en ja, fysieke veranderingen met zich mee.

Het is geen wonder dat zoveel vrouwen de herinnering willen vereeuwigen met een zwangerschapsfotosessie.

Zwangerschapsfotografie heeft zijn eigen unieke uitdagingen. Onder hen zorgt ervoor dat elke klant er zowel mooi als comfortabel uitziet en zich comfortabel voelt – een kunst die vereist dat je aandacht besteedt aan de subtiliteiten van de zwangere vorm.

Dus, als je een fotograaf bent die op zoek is naar het genre, is deze gids iets voor jou!

We zullen kijken naar fotografietips en zwangerschapsfoto-ideeën, evenals enkele tips voor zwangere vrouwen die misschien een zwangerschapsfotoshoot overwegen lang voor de komst van hun baby.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

12 zwangerschapsfotografie tips

Of je nu je gloeiende, zwangere onderwerp helemaal op een rij hebt staan en klaar bent om te gaan, of je onderzoekt voor toekomstige projecten, deze zwangerschapsfotografietips helpen je om een aantal geweldige zwangerschapsfoto’s te maken tijdens je volgende sessie.

1. Zorg voor de juiste versnelling

Uitrusting van kraamfotograaf kelly marleau

Fotoapparatuur van zwangerschapsfotograaf Kelly Marleau.

Voor fotografen die zwangerschapsportretten aan hun lijst met aanbiedingen willen toevoegen, is uitrusting natuurlijk een grote overweging.

Het goede nieuws is dat je met heel weinig kunt beginnen en nog steeds uitstekende foto’s kunt maken – vooral als je zwangerschapsfotografie buiten maakt in plaats van in een studio.

 • Fototoestel

Er is geen specifiek type camera nodig voor zwangerschapsfotografie. Dat gezegd hebbende, als je professioneel fotografeert en afdrukken wilt aanbieden, is een DSLR of spiegelloze camera met een resolutie van ten minste 20 megapixels het beste.

Een handige functie waar je misschien op wilt letten, is oog-autofocus, waardoor het gemakkelijk is om je onderwerp scherp te houden. Veel spiegelloze camera’s bieden deze functie.

Een full-frame camera helpt je ook om het meeste uit elke pixel te halen en biedt meer speelruimte als het gaat om postproductie. Hier zijn enkele betaalbare full-frame opties.

 • Lens

Lenzen zullen de belangrijkste overweging zijn bij het samenstellen van je zwangerschapsfotografiekit. Investeer in de beste kwaliteit lenzen die uw budget toelaat.

Wat betreft brandpuntsafstand: een 50 mm is een geweldige portretlens – vooral omdat je je gaat concentreren op portretten van driekwart en volledige lengte in plaats van headshots (je wilt die buik tenslotte in al zijn glorie vastleggen!).

Alles wat breder is dan dat zal te veel vervorming veroorzaken – niet wat je kraamzorgers van hun beelden willen!

Als je de voorkeur geeft aan een zoomlens, geeft een 70-200mm je veel veelzijdigheid in het vastleggen van zowel brede opnamen als kleinere details.

 • Flits

Flits is volledig optioneel, maar kan van pas komen, afhankelijk van de locatie en belichting van je shoot. Als je binnenshuis fotografeert met beperkt natuurlijk licht, heb je een flitser of een andere extra lichtbron nodig.

 • Driepoot

Een ander optioneel stuk uitrusting, een statief kan om verschillende redenen nuttig zijn. Ten eerste kan het u helpen scherpe beelden te maken, vooral als u bij weinig licht fotografeert. Ten tweede kan het je camera in positie houden terwijl je beweegt en interactie hebt met je onderwerp, waardoor het nuttig is bij het poseren van vrouwen.

 • Ontspanknop op afstand

Een externe ontspanknop kan om dezelfde redenen worden gebruikt in combinatie met een statief. Omdat je de camera niet hoeft aan te raken, kun je vrij bewegen en meer tijd besteden aan het regisseren van je onderwerp, wat geweldig kan zijn voor het opbouwen van een verstandhouding.

Het minimaliseert ook camerabewegingen voor duidelijkere opnamen bij weinig licht.

2. Spijker je camera-instellingen vast

Zwangere vrouw op een strand

Bron: Anthony Tran

De camera-instellingen die je gebruikt voor maternity-foto’s zullen natuurlijk sterk afhangen van de situatie, maar hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Opening

Portretten zien er geweldig uit met een prachtig onscherpe achtergrond en daarvoor wil je een ondiepe scherptediepte (d.w.z. een f-getal tussen ongeveer f / 1.4 en f / 4). Dit zal helpen om je onderwerp te isoleren en te voorkomen dat achtergrondelementen een afleiding worden.

Dat gezegd hebbende, er zijn momenten waarop je misschien meer van je beeld scherp wilt hebben , bijvoorbeeld als je een zeer brede opname maakt die wat landschap bevat. Kies in die gevallen voor een hoger f-getal, zoals f/8 of hoger.

 • .ISO

Houd uw ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen. Ergens tussen de 100 en 400 is het beste. Het gebruik van Auto ISO is ook een goede manier om je focus op het onderwerp te houden, in plaats van te rommelen met camera-instellingen – zorg er wel voor dat je een bovengrens instelt voor de ISO.

 • Sluitertijd

Stel je sluitertijd in op de snelst mogelijke die nog steeds een correcte belichting mogelijk maakt.

Als je niet veel licht beschikbaar hebt en je diafragma al wijd open staat, kun je je ISO verhogen of je sluitertijd verlengen. Houd er rekening mee dat een langere sluiter kan resulteren in camerabewegingen, tenzij je een statief hebt.

 • Scherpstelmodus

Tenzij je close-ups maakt van de bloeiende buik van je klant, wil je ervoor zorgen dat hun ogen te allen tijde scherp zijn.

Dus als je oog-autofocus op je camera hebt, kun je die gebruiken. Gebruik anders voor statische opnamen een autofocusmodus met één opname / één opname. Zorg ervoor dat u het scherpstelpunt handmatig instelt op het oog van het onderwerp telkens wanneer u een portret maakt.

3. Zorg voor wat flatterende poses

Zwanger meisje met halo kroon

Bron: Marlon Schmeiski

De juiste poses zijn alles in zwangerschapsfotografie. Je wilt pronken met die buik, terwijl je tegelijkertijd je klant in een flatterend licht presenteert.

De aanstaande moeder haar buik laten wiegen met haar handen is niet voor niets een populaire zwangerschapsfotografiepose: het vestigt de aandacht op de bult, accentueert de vorm en maakt een emotionele verbinding tussen de moeder en haar baby.

Besteed daarnaast aandacht aan de rest van het lichaam. Driekwart van de camera draaien met de voorpoot gebogen (zoals in het bovenstaande voorbeeld) zorgt voor een zeer flatterende vorm.

Zittende houdingen zijn moeilijker op zwangerschapsfoto’s omdat de buikvorm wordt verduisterd en ledematen samen kunnen worden geperst. Experimenteer er in ieder geval mee – maar als zittende houdingen gewoon niet werken, kies dan voor staande houdingen.

Als je meer algemene tips wilt leren over het poseren van mensen voor foto’s, bekijk dan deze gids.

4. Comfort en veiligheid voorop

Zijhoek van baby bump

Bron: Janko Ferlic

Dit is misschien wel de belangrijkste afhaalmaaltijd van alle zwangerschapsfotografietips: of je dit nu professioneel doet of niet, het comfort en de veiligheid van de aanstaande moeder moeten altijd op de eerste plaats komen.

Leer de fijne kneepjes van de zwangerschap begrijpen. De symptomen van elke vrouw zijn anders – houd er rekening mee dat ze alles kunnen omvatten, van rugpijn tot gezwollen enkels (en veel dingen daartussenin!).

De sleutel is om empathisch te zijn tegenover uw klant en altijd hun comfortniveaus te controleren met elke locatie en houding.

En ja – er zullen genoeg toiletpauzes zijn, dus houd daar rekening mee in je schema! Je moet deze gids ook lezen met betrekking tot timing: wanneer zwangerschapsfoto’s maken.

5. Let op de garderobe

Bron: Marlon Schmeiski

De cliënt maakt meestal zijn eigen stylingkeuzes voor zijn zwangerschapssessie. Toch is het gunstig voor fotografen om begeleiding te kunnen bieden over wat ze moeten dragen.

Wees bereid om je klanten enkele tips te geven over welke zwangerschapsjurken er het beste uitzien op foto’s, of om ideeën aan te bieden over smaakvol bedekken als ze dol zijn op semi-naakten.

Nadat je aanstaande moeder haar garderobe heeft gekozen, is het aan jou om deze te fotograferen op een manier die past bij de stijl. Als ze een golvende avondjurk heeft gekozen, zorg er dan voor dat je achtergrond- en compositiekeuzes het recht doen (hierboven is een goed voorbeeld).

Als ze gaat voor lingerie of een blote huid in een studio-omgeving, wees dan klaar met poses en verlichting die er flatterend uitzien en haar comfortabel laten voelen.

6. Probeer een melkbad

Melkbad met aanstaande moeder

Bron: Apostolos Vamvouras

Zwangerschap is een perfect moment om melkbadfotografie uit te proberen. Melkbaden zorgen niet alleen voor dromerige, weelderige foto’s, maar ze vormen ook een sterke visuele link naar het idee van moederschap.

Zoals altijd, let gewoon op comfort en veiligheid – u moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat het water op een gematigde temperatuur is.

7. Speel met silhouetten

Zwangere vorm in silhouet

Bron: Mustafa Omar

Silhouetten zijn een mooi idee om op te nemen in je zwangerschapsfotografiesessie, omdat ze echt de vorm van een zwangere vrouw benadrukken.

Zet je onderwerp voor een raam of buiten met de zon achter haar voor een prachtige silhouetfoto.

Voor meer ideeën en tips kun je hier onze gids voor silhouetfotografie lezen.

8. Betrek broers en zussen en partners erbij

Aanstaande moeder en broer of zus

Bron: Alice Alinari

Een nieuwe baby is een opwindend vooruitzicht voor het hele gezin, dus bied de mogelijkheid om partners en andere kinderen bij de fotosessie te betrekken.

Coördineer de styling en organiseer vooraf enkele poses of activiteiten die met meerdere mensen werken.

9. Overweeg documentaire

Broertje geeft kus aan zwangere buik

Bron: Jeffy

Een andere manier om familie te betrekken is om af te zien van de geposeerde zwangerschapsportretten en in plaats daarvan te kiezen voor een documentaire-stijl.

Laat je aanstaande moeder en haar familie op een natuurlijke manier communiceren of gewoon hun dagelijkse gang gaan alsof je er niet bent.

Zwangerschapsfoto’s gemaakt is deze stijl kan echt de schoonheid en rauwe emotie van de laatste weken van de zwangerschap vastleggen.

Misschien moet je nog steeds nadenken over een opnamelijst (download een gratis sjabloon) of een aantal voorbeeldfoto’s voorbereiden, om ervoor te zorgen dat je de sessie ingaat met enkele ideeën over wat je wilt vastleggen.

10. Gebruik rekwisieten

Dame die zwangere buik op een wolk van tule propt

Bron: Marlon Schmeiski

Rekwisieten kunnen je zwangerschapsfotografie naar een hoger niveau tillen, dus denk na over wat je mee kunt nemen naar je volgende shoot.

Ze kunnen een eenvoudige manier zijn om de handen van uw klant bezig te houden – zoals hen een paar babylaarzen laten vasthouden. Ga er helemaal voor en ze kunnen je aanstaande moeder in een gloeiende godin veranderen.

Rekwisieten kunnen zelfs een beetje humor in je zwangerschapssessie injecteren – de cliënt laten snacken op hun nummer één zwangerschapshonger, bijvoorbeeld.

De rekwisieten die je gebruikt, komen neer op de stijl van fotograferen waar je klanten naar op zoek zijn, dus bespreek het ruim van tevoren met hen. Op die manier heb je tijd om je rekwisieten te vinden.

11. Experimenteer met hoeken

Aanstaande moeder in rode jurk op het strand

Bron: Bia Sousa

Het kan verleidelijk zijn om op veilig te spelen met zwangerschapsfotografie – een enorme buik kan er immers behoorlijk onhandig uitzien vanuit de verkeerde hoeken (ik zeg dit als iemand die er zelf is geweest!).

De beste manier om erachter te komen wat werkt en wat niet, is echter door te experimenteren.

Probeer van beneden te fotograferen om een gevoel van grootsheid aan je model te geven (als je haar haar kin omhoog laat kantelen, kun je dit flatterend houden). Of probeer van iets naar boven te fotograferen terwijl je naar beneden kijkt, zoals in de bovenstaande afbeelding.

(Fotograferen van bovenaf is een flatterende hoek, vooral voor vrouwen – waarom denk je dat de meeste populaire selfie-poses inhouden dat je je telefoon iets boven je gezicht houdt om de foto te maken?!)

Spelen met hoeken kan echt wat uniciteit toevoegen aan uw zwangerschapsfoto’s.

12. Denk out of the box

Zwanger model met leidende lijnen

Bron: Roland Hechanova

Regelmatige portretten zijn geweldig om een gloeiende vrouw vast te leggen op het hoogtepunt van haar zwangerschap, maar wees niet bang om te experimenteren met verschillende kadrerings- en compositiestijlen.

Gebruik compositieregels zoals voorlooplijnen, symmetrie, regel van derden, enz., Om een afbeelding te maken die meer is dan een eenvoudig portret. Fotografie is jouw kunst – wees gedurfd en maak beelden waar je trots op bent.

De kans is groot dat uw klanten er ook dol op zullen zijn. Zorg ervoor dat je een reeks foto’s maakt, zodat je aan al hun verwachtingen hebt voldaan.

Hoe zie je er goed uit in zwangerschapsfoto’s?

Als je een zwangere moeder bent die op het punt staat om zelf een zwangerschapsfotoshoot te houden, heb je misschien een aantal vragen zoals: “Hoe kan ik er slanker uitzien op zwangerschapsfoto’s?” of “Wat is de beste kleur om te dragen voor zwangerschapsfoto’s?”

Hier zijn een paar tips voor het verkrijgen van de beste resultaten.

 1. Vermijd donkere kleuren – Ok, er zijn geen harde en snelle regels over wat te dragen. Maar als je wilt dat je bult echt glanst, bedek hem dan niet met zwarte of andere zeer donkere stoffen. Deze zullen het verbergen in plaats van accentueren.
 2. Stem af met je partner – Als echtgenoot of partner betrokken is bij de foto’s, coördineer dan om een samenhangende styling te garanderen. Houd hun garderobe afgezwakt, zodat het complimenteert – niet concurreert met – het jouwe.
 3. Oefen je houdingen – In plaats van te vertrouwen op de fotograaf om je te leiden, probeer je eerst je poses voor de spiegel te oefenen. Op die manier kun je uitzoeken hoe je moet staan of zitten op een manier die het meest flatterend is voor je lichaam. Proberen:
  • Je heupen driekwart van de camera draaien
  • Je kin iets omhoog tillen
  • Je armen uit de buurt houden van (in plaats van tegen je romp gedrukt)
 4. Wees jezelf Aan het einde van de dag wil je foto’s waar je van houdt, en je wilt dat ze JOU vertegenwoordigen, zoals je nu bent. Wees dus jezelf; kies styling waar je je prettig bij voelt en spreek je uit als je de manier waarop de shoot verloopt niet leuk vindt.

Veelgestelde vragen over zwangerschapsfotografie

Hoeveel kost een zwangerschapsfotoshoot?

Prijzen variëren, maar de gemiddelde zwangerschapsshoot kost iets van $ 400 tot $ 1.000 (USD). De prijzen zijn afhankelijk van hoe lang de shoot duurt, of het in de studio of op locatie is en wat er aan het einde ervan wordt geleverd.

Wanneer moet je zwangerschapsfoto’s laten maken?

Het derde trimester is het beste, want dan staat de buik echt in volle bloei! Streef naar 30-36 weken als algemene regel – je wilt de shoot niet te dicht bij het moment dat de baby uitgerekend is doen.

Hoe maak je een zwangere buikselfie?

Zijwaarts voor een spiegel staan is een makkelijke manier om een selfie te maken van je baby bump. Je kunt ook een top-down shot proberen door je smartphone boven je te houden en je buik van bovenaf vast te leggen.

Laatste woorden

Ik hoop dat je deze zwangerschapsfotografie tips nuttig hebt gevonden.

Als je vragen of opmerkingen hebt (of je eigen ideeën of ervaringen voor zwangerschapsfotografie wilt delen!) doe dat dan hieronder. Het is een spannend en mooi genre dat veel aandacht verdient.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer