Beste foto stitching software voor panorama’s

FacebookPinterestDelen

Als u meerdere foto’s voor een panorama hebt gemaakt, bespaart deze handleiding voor de beste software voor het naaien van foto’s u uren tijd.

Natuurlijk – je mooie smartphone of compactcamera heeft misschien een ingebouwde panoramafoto-stikfunctie, maar het is onwaarschijnlijk dat je enige controle hebt over het uiteindelijke beeld … het zal ook geen geweldige kwaliteit zijn.

panorama-studio--screenshot

Panoramastudio

Maak eenvoudig naadloze panorama’s met deze functierijke, gebruiksvriendelijke software die beschikbaar is voor een geweldige prijs.

Controleer de huidige prijs

Door een van de software voor het naaien van foto’s op deze lijst te gebruiken, kunt u in een mum van tijd epische panoramische afbeeldingen maken.

Je vindt zowel gratis als betaalde fotostikken voor Windows en Mac OS – als je volledige controle en professionele resultaten nodig hebt, zijn de betaalde opties duidelijk krachtiger en bieden ze meestal een gratis proefperiode.

Image stitching software heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd, dus laten we eens kijken naar de beste opties voor uw panorama stitching escapades!

Inhoudsopgave

10 Beste software voor het naaien van foto’s in 2023 (gratis en betaald)

1. Panoramastudio

Panoramastudio

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Windows, Mac OS
 • Prijs: $39.95 USD/$79.90 USD (+ gratis proefperiode)

Panorama Studio Pro is gemakkelijk onze topkeuze voor de beste software voor het naaien van foto’s in 2023.

Hoewel we dol zijn op het naaien van foto’s, zijn de interactieve tools die echt schitteren. Interactieve panorama’s stellen kijkers in staat om werelden in werelden te verkennen en hun nieuwsgierigheid naar de details van een scène en daarbuiten te volgen.

U kunt eenvoudig hotspots toevoegen, uw panoramische afbeeldingen opslaan in HTML5 en virtuele rondleidingen maken. Bovendien zijn deze functies beschikbaar in zowel de basis- als de pro-versie van Panorama Studio 3.

De bewerkingstools van Panorama Studio zijn robuust, zodat u de brandpuntsafstand, beelduitlijning, overvloeiing en belichting kunt wijzigen. U kunt ook contrast toevoegen, curven/niveaus/kleuren aanpassen en verscherpen, met of zonder maskers.

Als u de voorkeur geeft aan het naaien van foto’s van een ander programma, maar de geweldige interactieve bedieningselementen van Panorama Studio wilt gebruiken, geen probleem. Importeer eenvoudig een voltooid panorama in Panorama Studio en kies vervolgens de besturingspunten en / of andere verbeteringen waarin u geïnteresseerd bent.

Als Adobe Lightroom uw favoriete fotobewerkingssoftware is, hebt u geluk – Panorama Studio Pro wordt ook geleverd als een Adobe Lightroom Classic-plug-in.

De clincher is echter de prijs.  De standaard softwareversie voor het naaien van afbeeldingen is iets minder dan $ 40 en de pro-versie verkoopt voor iets minder dan $ 80 – een koopje voor alle functionaliteit van deze indrukwekkende software.

2. Hugin

Hugin

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Windows, Mac OS, Linux
 • Prijs: Gratis (Open Source)

Als u op zoek bent naar gratis software voor het naaien van panorama’s en het niet erg vindt om een programma te maken dat vrij hands-on is, is Hugin de beste van het stel.

De panoramamaker biedt een automatische uitlijning en handmatige optie. Voor handmatig panorama-stiksels moet u controlepunten toevoegen voordat uw foto’s aan elkaar worden genaaid, maar de software is rijk aan functies en kan behoorlijk zwaar werk doen.

Het blinkt absoluut uit in het mengen van foto’s die onder verschillende hoeken en / of met verschillende camera’s zijn gemaakt. Het stikproces kan ook problemen oplossen, zoals vervorming in de bronafbeeldingen.

Er zijn ook tal van opties voor het wijzigen van projectie en gezichtsveld, en het heeft zelfs een eigen lensdatabase.

Hoewel Hugin functioneel beter is dan veel andere programma’s voor het naaien van foto’s, is het nadeel de gebruikersinterface. Zeer functionele … ja. Eenvoudig te gebruiken … LOL

Als je een techneut bent, zal dit niet zo’n probleem zijn, en zelfs als je dat niet bent, zijn er tal van tutorials om je aan de slag te krijgen. Verwacht alleen niet dat je kunt importeren, op een paar knoppen kunt drukken en je panorama onmiddellijk voor je kunt materialiseren.

Dat gezegd hebbende, Hugin biedt een waar arsenaal aan functies, wordt voortdurend ontwikkeld en als onderdeel van het open-source initiatief is de prijs goed: gratis.

3. Ptgui Pro

Ptgui

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Windows, Mac OS, Linux
 • Prijs: $ 154 USD / $ 305 USD

PTGui is een stuk snelle, professionele software voor het naaien van foto’s die uiterst eenvoudig te gebruiken is, geweldige resultaten oplevert en een gigapixel-panorama in slechts 25 seconden kan verwerken.

PTGui is zelfs zo snel dat het een panoramisch beeld in minder tijd kan renderen dan veel programma’s nodig zouden hebben om gewoon dezelfde afbeelding op te slaan!

Het is niet alleen de snelste software voor het naaien van foto’s, maar PTGui biedt ook de meest uitgebreide gebruikerscontrole … behalve misschien Hugin. In tegenstelling tot Hugin is de gebruikersinterface van PTGui echter behoorlijk gepolijst.

Met behulp van de app-wizard van PTGui kunt u afbeeldingen laden, de controlepunten instellen en een panoramische afbeelding maken in drie of vier klikken. Er zijn een aantal automatische functies en het wordt zelfs geleverd met een drag-and-drop-functie, waardoor het vooral voor beginners gemakkelijk is om aan de slag te gaan.

Voor HDR-panoramaliefhebbers heeft PTGui ook geweldige HDR-rendering. Het gebruik van Exposure-Fusion in plaats van tone-mapping zorgt voor een aantal ongelooflijk realistische beelden.

En het is het vermelden waard – PTGui is snel. Superfast. Ook bij het werken met grote datasets en/of timelapse fotografie.

Van de twee opties – standaard en pro – heeft PTGui Pro batchverwerking en HDR, evenals gezichtspuntcorrectie, belichting / lichtafval / witbalanscorrectie, belichtingsfusie en maskering. Vrijwel alle zware functies.

Het grote nadeel is de prijs van deze snelle panoramamaker. PTGui gaat voor $ 154 en PTGui Pro voor $ 307. Er is een gratis proefversie die wordt geleverd met alle functies, maar alle resulterende afbeeldingen hebben watermerken.

Uiteindelijk is PTGui echter de beste software voor het naaien van foto’s voor professionals die een hoog niveau van controle, snelle uitvoer, fantastische HDR-rending waarderen en vaak werken met grote datasets of foto’s met een hoge resolutie.

Als u de snelheid niet nodig hebt, zou Panorama Studio of Hugin aan uw behoeften moeten voldoen voor veel minder $$.

4. Panoweaver 10

Panoweaver 10 zoekertjes

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Windows, Mac OS
 • Prijs: $149.95 USD/ $399.95 USD

Een andere populaire toepassing voor het naaien van foto’s, Panoweaver 10, maakt deel uit van EasyPano’s virtuele toursoftwaretrilogie: Panoweaver 10, Tourweaver 7 en VRTourMaker 1. Dat maakt het een beetje uniek in deze lijst, omdat virtual reality een sterk onderdeel van zijn focus is.

Panoweaver 10 is sterk geautomatiseerd en ontworpen om zo min mogelijk gebruikersinvoer nodig te hebben. U kunt natuurlijk alle fijnafstemmingsaanpassingen maken die u nodig hebt, maar als u een “hands-off” -benadering wilt, uploadt u eenvoudig uw foto’s, selecteert u het afbeeldingstype en drukt u op stitch. Bijsnijden, opslaan en je bent klaar.

Als u verder wilt gaan dan de geautomatiseerde processen, zijn er tal van tutorials beschikbaar om ook het meeste uit deze functierijke stiksoftware te halen.

Panoweaver 10 ondersteunt zowat elk panoramisch beeld dat u wilt maken – cilindrische, bolvormige, kubieke gigapixelpanorama’s met hoge resolutie en panorama’s met kleine planeten.

Het accepteert ook zowat elk afbeeldingsbestand en kan het opslaan in een breed scala aan formaten – van alle gangbare afbeeldingsbestandstypen tot PSD’s, HTML5, Flash VR en *. .SWF.

Wat Panoweaver 10 echter onderscheidt van de massa, is de publicatiecapaciteit. De Pro-versie wordt geleverd met uitgebreide platformonafhankelijke publicatieopties op meerdere mobiele apparaten en platforms.

Zoals ze op hun website zeggen: “Publiceer één keer, bekijk overal.” Als onderdeel van Easypano’s VR-trilogie ondersteunen alle uitgangen multi-platforms voor VR.

Beide versies zijn behoorlijk prijzig. De standaardversie verkoopt voor $ 99 en wordt geleverd met alle bewerkingstools voor het maken van panorama’s die je zou verwachten. De Pro-versie is waar u de platformonafhankelijke publicatie, batchverwerking en HDR-panoramabatchverwerking vindt. Het verkoopt voor $ 299.

Er is een proefversie, maar de resultaten zijn voorzien van een watermerk.

Het laatste woord? Panoweaver 10 (vooral de Pro-versie) is prijzig, maar zeker de moeite waard als je de automatisering waardeert, VR wilt doen, geïnteresseerd bent in de volledige suite van Easypano VR-tools en / of zult profiteren van de cross-publishing-opties.

5. Samengestelde afbeeldingseditor

Samengestelde afbeeldingseditor

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Ramen
 • Prijs: Gratis

Voor degenen die Windows gebruiken, microsoft’s Image Composite Editor (ICE) draait een goede tweede tot beste gratis foto stitching software in de wereld van vandaag.

Tot voor kort was het niet bijzonder gebruiksvriendelijk, maar de meest recente update (2.0) maakte de interface veel intuïtiever. Het heeft nu een app-gids die u door elke stap van het maken van panoramische afbeeldingen leidt.

Een paar van de functies die het vermelden waard zijn, zijn automatisch aanvullen, waarbij de ontbrekende pixels rond de randen van een voltooide worden ingevuld. Microsoft ICE kan ook panorama’s maken van foto’s die zijn gemaakt van video (d.w.z. van pannen).

Ondersteunde typen panorama’s zijn onder meer bolvormig, cilindrisch, stereografisch, Mercator, planair en orthografisch. Afgewerkte panoramische afbeeldingen kunnen worden opgeslagen JPEG, TIFF, PSD / PSB-indeling en het betegelde formaat dat wordt gebruikt door HD View en Deep Zoom.

Deze meest recente update van deze populaire software voor het naaien van foto’s bevat ook automatische belichtingsmenging, GigaPan-panoramafoto’s en de mogelijkheid om gigapixel-panorama’s te maken.

Maar er is goed nieuws en slecht nieuws…

Het goede nieuws is dat Microsoft ICE werkt op zowel Windows 8 als Windows 10 en als plug-in voor Photoshop. En het is gratis.

Het slechte nieuws? Sinds kort lijkt het te zijn stopgezet en werken alle normale downloadlinks voor versie 2.0 niet meer. Gelukkig hebben enkele zeer trouwe fans van ICE een link geplaatst voor het downloaden van het installatieprogramma voor ICE 2.0 in de internetarchieven.

Klik hier of hier voor de 64-bits versie van 2.0.3; hier voor de 32-bits versie. Let wel, er zullen waarschijnlijk geen updates meer zijn.

(Opmerking: de beeldcomposieteditor van Microsoft is niet de enige software voor het naaien van afbeeldingen die onlangs is stopgezet – je hebt misschien gehoord van een uitstekend softwareprogramma voor het naaien van foto’s genaamd Autopano Pro / Autopano Giga, dat in 2018 werd stopgezet nadat het werd gekocht door GoPro. Totaal ongelukkig, want autopano Giga was niet alleen uitstekende software, maar het werkte ook op Linux en had een sterke ondersteuningsgemeenschap.)

6. GigaPan Steek

GigaPan Steek

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Windows, Mac OS
 • Prijs: Gratis

Gigapan Stitch, hoewel voornamelijk ontworpen voor Gigapan-panorama, werkt zowel voor standaard panoramische beeldstiksels als voor Gigapan-stiksels.

Het is inbegrepen bij de aankoop van gigapan’s robots en is ontworpen om naadloos te integreren met alle Gigapan camera-apparatuur en met de online community.

Als je alleen panorama’s maakt via een Gigapan Epic, is dit misschien wel de enige software die je nodig hebt.

Dat gezegd hebbende, Gigapan Stitch is onlangs niet bijgewerkt en loopt een beetje achter op de andere beste software voor het naaien van foto’s die vandaag beschikbaar is.

Als u uitvoer van hogere kwaliteit en meer flexibiliteit in uw panorama-stikproces wilt, kijk dan eens naar PTGUI Pro of Hugin. Beide ondersteunen Gigapan-technologie en leveren over het algemeen betere resultaten op.

7. Panorama Stitcher

Panorama stikster

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Mac OS X (MacOS 10.12 of hoger is vereist)
 • Prijs: $ 15 USD (gratis proefversie)

Als u een Mac-gebruiker bent en Mac-native panorama stitching-software wilt die snel, krachtig en gemakkelijk te gebruiken is, is Panorama Stitcher een uitstekende keuze.

Panorama Stitcher voor Mac is volledig geautomatiseerde software voor het naaien van foto’s die is ontworpen om uw afbeeldingen naadloos samen te voegen met letterlijk één klik. Het werkt vooral goed met dronebeelden, maar zal op de meeste projecten behoorlijk werk leveren.

Als je al enige ervaring hebt met het naaien van foto’s, weet je dat het niet altijd gemakkelijk is om een eindresultaat weer te geven dat volledig artefactvrij is. Panorama Stitcher slaagt erin om zowel artefacten als ghosting automatisch te verwijderen – u hoeft niets te doen.

Natuurlijk, als je meer controle wilt, is het beter om te gaan met panorama stitching software zoals Hugin of PTGui, maar Panorama Stitcher doet het werk bewonderenswaardig voor de meeste dabblers en hobbyisten en is uiterst eenvoudig te gebruiken.

Een ander pluspunt is dat de ondersteuning op deze software naar verluidt van topklasse is – ze nemen over het algemeen binnen 24 uur contact met u op. Voeg daarbij het feit dat de betaalde versie slechts $ 15 is, en er is weinig reden om het niet te proberen.

(Opmerking: de gratis proefversie voegt slechts 5 foto’s tegelijk samen.)

8. PhotoStitcher

FotoStitcher

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Windows, Mac OS
 • Prijs: $19.99

Verder weg van complexe panoramasoftware zoals PTGui en Hugin, is de volautomatische panorama stitching software, PhotoStitcher, trots op zijnelf op volledig niet-technisch zijn. Het kan volledige panorama’s maken zonder enige gebruikersinvoer.

Net als bij Panorama Stitcher, upload gewoon uw panoramafoto’s in de software en Photostitcher zal ze met slechts één klik samenvoegen.

Het combineert zelfs foto’s uit verschillende opnamehoeken, verschillende resoluties en zelfs meerdere perspectieven in één perfect uitgelijnd panorama.

Enkele van de mooiere functies zijn Auto Complete, versneld naaien op machines met meerdere CPU-kernen en de mogelijkheid om panorama’s met meerdere rijen te maken.

Het geeft u ook de mogelijkheid om de projectie te selecteren – planair, cilindrisch, bolvormig, stereografisch, Mercator of orthografisch.

Is het de beste software voor het naaien van foto’s die er is? Nee. Afbeeldingen worden niet opgeslagen met een bijzonder hoge resolutie en u hebt geen controle over de resultaten.

Toch is het voor $ 19,99 een van de meer betaalbare opties die beschikbaar zijn en zal het goed werken voor diegenen die gewoon snel, hands-off fotostikken willen.

Opmerking: de gratis proefversie werkt goed, maar laat u de afbeeldingen die u maakt niet opslaan. Als je het leuk vindt, moet je het kopen.

9. Adobe Photoshop

Adobe Photoshop

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Windows, Mac OS
 • Prijs: begint bij $ 9.99 per maand

Als u van plan bent om af en toe panorama’s te maken en al ’s werelds populairste grafische ontwerpsoftware Photoshop hebt, is het misschien de moeite waard om de Photomerge-optie van Photoshop te bekijken.

Ga in het menu Bestand naar Automatiseren en vervolgens naar Photomerge. Van daaruit verschijnt een nieuw venster waarin u wordt gevraagd om de foto’s te selecteren die u wilt naaien, de gewenste projectie, of u belichtingsmenging en vignetverwijdering wilt, enz.

Uw nieuwe panorama wordt gerenderd als een PSD-bestand met elke afbeelding als een afzonderlijke laag.

Zodra uw afbeelding is gerenderd, kunt u er een slim object van maken en deze naar believen wijzigen. Ontbrekende pixels kunnen worden ingevuld via Content-Aware Fill.

(Opmerking: het is handig om het adaptieve groothoekfilter van Photoshop toe te passen als er vervorming is in het voltooide panorama.)

Hoewel er niet zoveel panoramatools beschikbaar zijn in Photoshop als in bijvoorbeeld PTGui, doet Photomerge indrukwekkend werk door helemaal alleen foto’s te naaien. Het werkt ook met Raw-bestanden en je hebt alle enorme beeldbewerkingskracht van Photoshop binnen handbereik.

Natuurlijk zou je niet alleen in Photoshop willen investeren vanwege de softwaremogelijkheden voor het naaien van foto’s, maar als je het al hebt en af en toe een panorama maakt, is het echt niet nodig om ergens anders heen te gaan.

10. Adobe Lightroom Classic

Adobe Lightroom

Bekijk meer beoordelingen

downloaden
 • Windows, Mac OS
 • Prijs: begint bij $ 9.99 per maand

Last but zeker not least heeft Lightrooom Classic ook een uitstekende fotostikmachine ingebouwd. Het biedt niet dezelfde hoeveelheid controle als sommige van de speciale panorama-apps, maar het is meer dan voldoende voor de meeste panorama-stiksels.

Sterker nog, soms hecht het foto’s beter aan elkaar dan PTGui of Hugin.

Als Lightroom al uw belangrijkste app voor het bewerken van foto’s is, is er iets voor te zeggen om uw panoramafoto’s rechtstreeks in uw primaire bewerkingsapp te laden en ze daar ook te verwerken.

Alle fotobewerkingstools die u nodig hebt, zijn daar en u hoeft niet in een ander programma te springen.

Lightroom Classic werkt natuurlijk direct met je Raw-bestanden. Het kan ook HDR-panorama’s maken en heeft een inhoudsbewuste vuloptie waarmee u ontbrekende pixels kunt invullen.

Net als Photoshop zou het niet logisch zijn om een abonnement op Lightroom te kopen alleen voor de mogelijkheden van de software voor het naaien van afbeeldingen, maar als het al een van uw belangrijkste fotobewerkings-apps is, is het meer dan de moeite waard om het stiksel van de foto’s een proefrit te geven.

Laatste woorden

Het maken van panoramische beelden is tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan vroeger. Veel ervan is nu geautomatiseerd en kan, afhankelijk van welke software voor het naaien van foto’s u gebruikt, ook volledig hands-off zijn.

Helaas zijn een paar van de meer uitstekende software-opties voor het naaien van afbeeldingen stopgezet (Microsoft ICE en Autopano Giga). Toch zijn er tal van fantastische opties om uit te kiezen.

Van stiksoftware die zich richt op interactieve panorama’s en VR, tot fotostikkers die volledig geautomatiseerd zijn, tot die met een hoge mate van gebruikerscontrole … er is voor ieder wat wils.

Het vinden van de beste software voor het naaien van foto’s voor uw eigen persoonlijke behoeften kan even duren van vallen en opstaan, maar uiteindelijk moeten een of twee van hen zich onderscheiden van de massa.

Dus of je nu een panorama maakt voor een meeslepende VR-ervaring, een geweldige websiteheader, een wanddisplay-installatie of gewoon voor de lol, bekijk de bovenstaande opties en laat ons weten welke het beste voor je werkt.

panorama-studio--screenshot

Panoramastudio

Maak eenvoudig naadloze panorama’s met deze functierijke, gebruiksvriendelijke software die beschikbaar is voor een geweldige prijs.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen