Hoe negatieve ruimte in fotografie te gebruiken

Negatieve ruimte in fotografie is een middel om leegte te gebruiken om beelden impact te geven, waardoor minimale, opvallende composities worden gecreëerd die de aandacht van een kijker trekken.

Met oefening kun je leren om negatieve ruimte te gebruiken om je onderwerp op te laten vallen en foto’s te maken die het oog van de kijker leiden terwijl je een aangenaam gevoel van balans creëert.

Dit artikel geeft voorbeelden van negatieve ruimte in de fotografie en geeft je enkele praktische tips en trucs over hoe je deze compositorische benadering in je werk kunt opnemen.

Inhoudsopgave

Wat is negatieve ruimte in fotografie?

Negatieve ruimte in fotografie beschrijft de schone, lege (of bijna lege), minimale delen van een afbeelding die niet het onderwerp van uw foto zijn.

Meestal is het onderwerp van een foto de positieve ruimte; het “al het andere” waaruit het gebied rond het onderwerp bestaat, is de negatieve ruimte.

Op deze foto is het onderwerp bijvoorbeeld de persoon en de negatieve ruimte de zwartheid die hem omringt.

Mannelijke figuur in zwart en wit

Negatieve ruimte wordt al eeuwenlang gebruikt in de schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en grafisch ontwerp. Het stelt kunstenaars in staat om een gevoel van balans te geven in wat ze maken, terwijl ze het oog van de kijker naar het belangrijkste brandpunt (of punten) van hun creatie duwen.

In fotografie betekent het creëren van negatieve ruimte het opnemen van meer “niets” in je afbeeldingen, wat vervolgens fungeert als een aanvulling op je onderwerp, de foto uitrust en een gevoel van harmonie geeft.

Vaak betekent dit dat u uw compositie moet vereenvoudigen door het aantal elementen dat wordt opgenomen te verminderen – misschien met meer lucht, lege delen van de muur of onscherpe gebieden die in contrast staan met het hoofdonderwerp.

Je kunt het bijna in muziek zien: in plaats van melodieën te hebben die met elkaar concurreren, zal het grootste deel van het orkest relatief stil worden wanneer een klarinettist een solo uitvoert.

Een paar andere instrumenten kunnen een eenvoudige, bijna onmerkbare begeleiding spelen die helpt om het solo-instrument te begeleiden terwijl het de melodie draagt. Deze vredige begeleiding is de negatieve ruimte, die de klarinet ondersteunt, structuur geeft, maar zonder ervan af te leiden.

Een jazzmuzikant kan negatieve ruimte zien als de openingen tussen noten: de ruimte bevat geen muziek, maar het is een fundamenteel onderdeel van hoe een melodie zijn vorm krijgt.

Viool liggend op houten vloerdelen

© Beth Rufener

(Sommige componisten nemen dit idee van muzikale negatieve ruimte tot het uiterste, zoals het beruchte stuk van John Cage getiteld 4’33 “, dat bestaat uit een heel orkest dat meer dan 4 minuten in stilte op het podium zit!)

Het creëren van negatieve ruimte rond je onderwerp wordt vaak beschreven als een onderwerp laten ademen. Door een onderwerp deze ‘ademruimte’ te geven, laat je de vorm ervan ononderbroken lijken, benadrukt je het belang ervan en geeft je zijn geometrische vorm een grotere rol in hoe het zijn aanwezigheid voelbaar maakt binnen het kader van je beeld.

Door het onderwerp te isoleren, kan de kijker sneller de visuele prominentie ervan begrijpen in relatie tot wat er nog meer in het frame is. Door een onderwerp te scheiden door negatieve ruimte, geef je het bijna een aura waardoor het luider kan spreken vanuit de foto.

Daarnaast kan negatieve ruimte in de fotografie energie en spanning creëren.

Naarmate een onderwerp uit het midden van een afbeelding wordt geduwd, krijgt het meer visueel gewicht. In plaats van een symmetrisch beeld, zouden we kunnen eindigen met een foto die een gevoel van evenwicht bereikt door de manier waarop het het onderwerp compenseert in relatie tot een groot gebied van negatieve ruimte, zoals hier getoond:

Abstracte sculptuur tegen hemel als voorbeeld van gebruik van negatieve ruimte

© Andy Dag

Negatieve ruimte in fotografie sluit nauw aan bij minimalisme, en het opnemen ervan in een afbeelding kan helpen om afleiding te verwijderenons, elimineer rommel en maak gedurfdere, meer impactvolle composities.

Het menselijk oog houdt van eenvoudige, heldere vormen en negatieve ruimte in fotografie helpt dergelijke vormen de aandacht van een kijker te trekken.

Kunstenaars en grafisch ontwerpers hebben het voordeel dat ze vertrekken van een leeg canvas – een reeds bestaande negatieve ruimte; daarentegen, tenzij ze in een studio werken, moeten fotografen vaak kaderen wat al bestaat.

Als zodanig kan het creëren van negatieve ruimte in fotografie een uitdaging zijn.

Hoewel het belangrijk is om het niet te veel te gebruiken, kun je met oefening leren hoe je negatieve of lege ruimte kunt vinden terwijl je je composities maakt.

  • Wat is het verschil tussen positieve en negatieve ruimte?

Positieve ruimte beschrijft het onderwerp van je fotografie. Negatieve ruimte in fotografie beschrijft daarentegen het gebied rond het onderwerp waardoor dat onderwerp als een afzonderlijke geometrische vorm in uw foto kan verschijnen.

  • Waarom gebruiken kunstenaars negatieve ruimte?

Kunstenaars – variërend van beeldhouwers en muzikanten tot architecten en grafisch ontwerpers – gebruiken negatieve ruimte om structuur te geven aan hun creaties, om te fungeren als een balans voor de belangrijkste focus van hun kunst en om gedurfdere, meer onderscheidende composities te produceren.

Door eenvoudigere, schonere composities zorgt negatieve ruimte voor meer duidelijkheid.

  • Welk effect heeft negatieve ruimte?

Negatieve ruimtefotografie werkt in directe relatie met positieve ruimte, waardoor een onderwerp ruimte krijgt om te ademen en het een aanwezigheid in een beeld kan laten gelden dat het belang ervan overbrengt. Het kan ook spanning en/of balans creëren binnen een kunstwerk.

Hoe kunnen fotografen negatieve ruimte gebruiken?

Zoals met alle compositieregels en -technieken in de fotografie, wordt het vinden en gebruiken van negatieve ruimte gemakkelijker naarmate je het meer oefent. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen.

Zoek een schone achtergrond

Meisje dat poseert tegen lege ruimte van een muur

© Andy Dag

Een van de eenvoudigste manieren om negatieve ruimte in fotografie te creëren, is door een achtergrond te gebruiken die duidelijk en vrij is van afleidende elementen. Het kan bijvoorbeeld de witte ruimte van een muur zijn, of een andere ‘lege’ ruimte die je kunt vinden.

Vergeet niet dat u achteraf gemakkelijk kleinere functies kunt opruimen of verwijderen wanneer u uw foto’s komt bewerken.

Frame je onderwerp tegen de hemel

Meisje tegen blauwe hemel dat op rotsen staat

© Andy Dag

Heel vaak zorgt de lucht voor het perfecte lege canvas om een onderwerp tegen in te kaderen. Wees niet bang om laag te komen en misschien zelfs je onderwerp bij te snijden om eventuele rommel aan de horizon te verwijderen.

Pas wel op dat je je beeld niet onderbelicht, want je lens zal veel licht opnemen en dit kan je camera ‘verwarren’ als je automatische instellingen gebruikt.

Gebruik licht en schaduw

Meisje in groen dat in schaduwen staat

© Andy Dag

Een achtergrond kan rommelig en rommelig zijn, maar als deze aanzienlijk donkerder is dan waar je je onderwerp hebt geplaatst, kun je misschien al die afleidingen elimineren door het verschil in hoe ze worden blootgesteld.

Als je onderwerp in het licht staat en de rommelige achtergrond donker is, is de kans groot dat de achtergrond verdwijnt.

Als dit niet het geval is, kunt u het misschien donkerder maken wanneer u uw foto’s gaat bewerken en uw onderwerp echt binnen het frame isoleert.

Haal je onderwerp uit het midden van het frame

Meisje in bikini in meer

© Andy Dag

Het plaatsen van uw onderwerp in het midden van het kader kan effectief zijn, maar als u het brandpunt naar de rand van uw foto brengt, kan de manier waarop een kijker een afbeelding ziet, verschuiven.

Een groot gebied van negatieve ruimte in fotografie kan een gevoel van harmonie creëren binnen een afbeelding wanneer het wordt gebruikt om een onderwerp te verschuiven dat aan één kant is geplaatst.

Als je een persoon of een dier fotografeert, let dan op welke kant ze opkijken als je ze uit het midden haalt.

Als ze in het frame kijken, kan het vredig en ontspannen aanvoelen, terwijl wegkijken van het midden hen gespannen en afgeleid kan laten lijken, of een sfeer van mysterie aan het beeld kan geven.

Zoek naar sterke geometrische vormen

Minimale moderne architectuur die de lucht in stijgt

© Andy Dag

Het menselijk oog houdt van eenvoudige, sterke, geometrische vormen. Dit is de reden waarom sommige van de meest impactvolle logo’s – denk aan Nike of Apple – gewoon vormen zijn die onmiddellijk herkenbaar zijn.

Als je vormen minimaal zijn, heb je misschien niet eens een voor de hand liggend onderwerp binnen het frame nodig: twee negatieve ruimtes die perfect in elkaar passen, kunnen voldoende zijn om een pakkend beeld.

Contrasterende kleuren gebruiken

Conceptuele foto van persoon gesluierd in rode stof

© Andy Dag

Negatieve ruimte in fotografie hoeft niet volledig functieloos te zijn, maar de leegte kan worden benadrukt en meer leeg aanvoelen als het hoofdonderwerp bestaat uit een sterk contrasterende kleur.

Misschien wil je ook nadenken over complementaire kleuren, zodat je positieve ruimte en negatieve ruimte elkaar nog beter in evenwicht houden.

Zoek naar herhalende patronen en texturen

Meisje in hoodie tegen herhalende patroonachtergrond

© Oladimeji Odunsi

Negatieve ruimtefotografie gaat niet noodzakelijkerwijs over het vinden van een blinde muur of lucht; soms kan het een herhalend patroon zijn dat niet te veel aandacht van de kijker opeist.

Wees echter voorzichtig met het kiezen van een patroon dat te vet of complex is; als het begint te concurreren met de positieve ruimte, is het niet langer negatieve ruimte.

Probeer een groothoeklens

Persoon die in silhouet springt met groothoeklens

© Andy Dag

Langere lenzen kunnen een beetje claustrofobisch aanvoelen als je negatieve ruimte rond je onderwerp probeert te creëren, en een groothoeklens geeft je meer ruimte en maakt het meestal gemakkelijker om sterke geometrische vormen te ontdekken.

Dit hangt natuurlijk allemaal af van hoe dicht je bij je onderwerp bent!

Probeer een lange lens

Meisje in het veld dat selfie maakt

© Andy Dag

Groothoeklenzen kunnen zoveel van de scène voor je naar binnen trekken dat het vinden van een negatieve ruimte onmogelijk kan worden. Met een langere lens kunt u alle rommel elimineren, waardoor u uw hoofdonderwerp kunt isoleren en omringen met een gebied dat kalm en vredig is.

Natuurlijk moet je misschien verder weg komen van wat het ook is dat je fotografeert!

Gebruik een geringe scherptediepte

Portret van blond meisje

© Andy Dag

Als u een onderwerp fotografeert tegen een drukke achtergrond en u wilt proberen een gevoel van negatieve ruimte om hen heen te creëren, is een optie misschien om een langere lens met een groter maximaal diafragma te gebruiken om een geringe scherptediepte te creëren.

In plaats van rommelig en afleidend te zijn, wordt de achtergrond een romige brij die samenvloeit, waardoor je hoofdonderwerp wordt geïsoleerd en wordt omringd met negatieve ruimte.

Bonustip: leer door je foto’s bij te snijden

Foto's bijsnijden in Lightroom

Om te leren hoe negatieve ruimte in fotografie de sterkte van een compositie kan verhogen of onnodige en afleidende elementen kan verwijderen, probeer je bestaande foto’s door te nemen en te zien hoe ze veranderen wanneer je een uitsnede toepast.

Veel van het instinct van een succesvolle fotograaf om een goede compositie te vinden, komt voort uit het feit dat hij tijd heeft besteed aan het spelen met zijn foto’s en het uitzoeken wat werkt en wat niet.

Het bijsnijden van uw afbeeldingen kan u helpen een beter begrip te ontwikkelen als het gaat om fotograferen, en het reduceren van een foto tot een onderwerp omgeven door negatieve ruimte kan u helpen te beseffen hoe u balans of spanning kunt creëren.

U kunt ook onze gids bekijken over het bijsnijden in Lightroom voor meer informatie over deze eenvoudige bewerkingstechniek.

Laatste woorden

Het gebruik van negatieve ruimte in fotografie kan ertoe leiden dat je beelden produceert die meer impact hebben. Hoe goed je het toepast, komt echt neer op je compositiekeuzes en hoe je je hoofdonderwerp positioneert ten opzichte van de rest van je afbeelding.

Hopelijk geven de bovenstaande tips je een aantal goede ideeën over hoe je aan de slag kunt gaan wanneer je negatieve ruimte in je werk probeert te gebruiken.

Veel succes met je schietpartij en laat ons weten hoe je verder gaat in de reacties hieronder.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer