Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD Test

FacebookPinterestDelen

Ik ben persoonlijk geen fan van superzooms. Dat is waarschijnlijk niet de ideale manier om een recensie als deze te starten, maar ik heb de neiging om open te zijn over mijn vooroordelen waarvan ik weet dat ze bestaan.

Natuurlijk zijn ze geweldig voor beginners die hun camera’s kopen en ze in de automatische modus laten staan, maar hoe zit het met alle anderen? Normaal gesproken is een 24-105mm voldoende, maar het gebeurt niet vaak dat we superzooms krijgen die voldoen aan de criteria van meer doorgewinterde amateurs en protogs.

Traditioneel komen superzooms met te veel compromissen over het brandpuntsbereik. Het resultaat is dat ze te veel dingen proberen te bereiken en bij de meeste dingen falen.

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6

Innovatieve, lichtgewicht alles-in-één zoomlens die schittert in verschillende situaties – van macro tot landschap.

Controleer de huidige prijs

Als iemand die verschillende lenzen van Tamron heeft getest, heb ik geleerd om een gezond respect te hebben voor het uitstapje van het merk naar Sony-land. Ze hebben goed werk geleverd door lenzen te produceren die de critici verrassen.

Tamron’s strategie met Sony omvatte het wijzigen van de brandpuntsafstanden van de lenzen om de lensgrootte te verkleinen en toch hoogwaardige optiek in een plastic behuizing te bieden. Wanneer je de helft van de prijs betaalt voor een 28-75mm over een 24-70mm die ook kleiner en lichter is, is het al een overtuigend argument.

Tel daarbij op dat je 95% van de optische kwaliteit krijgt, en je moet je afvragen of die extra 5% echt zo belangrijk is. Zoals Tamron ontdekte, is dat niet het geval – wat resulteerde in Tamron’s Sony-vattinglenzen die een enorm wereldwijd succes behaalden.

Nu is dat allemaal prima als je 4 mm van het brede uiteinde van een 24-70 mm lens scheert, of 20 mm van het bovenste uiteinde van een 70-200 mm om het lichter te maken, maar dat doen met een 28-200 mm is een stuk moeilijker.

Ik denk dat dat de reden is waarom we hier vandaag zijn: om te begrijpen of Tamron genoeg kan doen om van gedachten te veranderen over de vraag of het gewoon een andere “probeer hard” lens is.

Laten we in deze Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 review duiken om erachter te komen.

Inhoudsopgave

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD Technische Gegevens

Pros

 • Beeldkwaliteit
 • Solide bouw
 • Prijs
 • Zeer weinig compromissen voor een superzoom
Tegens

 • Geen beeldstabilisatie
 • Zonnekap voelt goedkoop aan
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 28 tot 200mm
 • Maximaal diafragma: f/2.8 tot 5.6
 • Minimaal diafragma: f/16 tot 32
 • Lensvatting: Sony E
 • Formaat compatibiliteit: Full-Frame
 • Beeldhoek: 75° 23′ tot 12° 21′
 • Minimale scherpstelafstand: 7,5″ / 19,05 cm
 • Maximale vergroting: 0.32x
 • Optisch ontwerp: 18 elementen in 14 groepen
 • Diafragmabladen: 7, afgerond
 • scherpsteltype: autofocus
 • Beeldstabilisatie: Nee
 • Filtermaat: 67 mm (voorzijde)
 • Afmetingen: (ø x L) 2,91 x 4,6″ / 74 x 116,8 mm
 • Gewicht: 1.27 lb / 575.5 g

Bouw & Ergonomie

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD bevestigd aan een Sony a7R

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD is middelgroot, maar klein genoeg om mee te nemen voor onderweg zonder eruit te zien als een doelwit voor dieven.

De constructie op de Tamron 28-200mm is redelijk vergelijkbaar met de rest van Tamron’s assortiment RXD-lenzen. Het is een hoogwaardige moderne kunststof constructie.

De Tamron 28-200mm komt solide en goed gebouwd over. Sommige plastic lenzen kunnen goedkoop en smerig aanvoelen, maar deze Tamron valt niet in die categorie. Het voelt premium.

De zoom- en handmatige scherpstelmechanismen zijn soepel. Mijn enige afkeer van de bouwkwaliteit is de kap, die aanvoelt als een plastic van lagere kwaliteit dan de rest van de lens, maar het is naar mijn mening geen deal-breaker.

Wat functies betreft, zal dit deel een beetje kaal zijn. In tegenstelling tot Sigma en Sony heeft Tamron knoppen en schakelaars tot een minimum beperkt.

Ik beschouw dat als een acceptabel compromis voor de doelmarkt van deze lens. Sony-camera’s bieden voldoende knopaanpassing om te voorkomen dat dit een probleem wordt.

Naast elkaar Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD en Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

Naast de Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXD, de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD is compact.

Dit is niet het soort lens waar ik normaal gesproken on the fly zou schakelen tussen handmatige en autofocus. De enige schakelaar die je zult vinden is een lensvergrendeling die de lens in een compacte vorm opgesloten houdt.

Daarnaast vind je de zoomring en handmatige scherpstelring. Beide zijn van goede kwaliteit met een fijn gevoel.

Het enige wat ontbreekt aan deze lens is lensstabilisatie. Dit kan een showstopper zijn voor eigenaren van oudere generatie Sony A7-camera’s, maar voor de nieuwere modellen is het op zijn best een klein ongemak.

Hoewel de nieuwere carrosserieën IBIS hebben, denk ik nog steeds dat het focusbereik IBIS rechtvaardigt. Objectieven met stabilisatie bieden ongeveer 1 – 1,5 stops verbetering ten opzichte van hun niet-gestabiliseerde tegenhangers. Dat zou ik overwegen als je foto’s maakt met langere brandpuntsafstanden.

Focus prestaties

Scherpstelprestaties van de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD zijn geweldig voor een objectief van deze stijl

Focus prestaties van de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD is geweldig voor een lens van deze stijl en overtrof mijn verwachtingen.

Focusprestaties zijn goed, dat is indrukwekkend voor een lens van dit bereik. Het zal niet overeenkomen met meer sportgerichte lenzen zoals de Sony 70-200mm f/2.8 of Tamron’s eigen 70-180mm, maar het is nog steeds indrukwekkend.

Ik verwacht niet dat een lens als deze presteert als een sportlens, maar hij was in staat om de meeste actiefoto’s te verwerken die ik er tegenaan gooide. De belangrijkste verschillen zijn meestal situaties waarin de autofocus een grote verschuiving vereist , zoals het verschuiven van iets dichtbij naar veraf.

Mijn eerste test zijn meestal mijn kinderen – die over het algemeen sneller bewegen dan een Olympische atleet – en de Tamron 28-200mm had geen problemen om ze bij te houden …

Door het een beetje verder te duwen, bleek dat het perfect in staat was om de meeste dagelijkse vereisten te voldoen.

De autofocus was geweldig over de hele brandpuntsafstand en Eye-AF pakte op zonder enige vertraging of jacht. Autofocus bij weinig licht was iets slechter, maar niet onaanvaardbaar of ondermaats voor deze omstandigheden.

Beeldkwaliteit

Portrettest met de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

Bij weinig licht (wat gebruikelijk is bij flitsers) had de AF geen problemen met het verkrijgen van de ogen van mijn dochter.

Ik zei aan het begin van deze review dat ik een aantal vooropgezette vooroordelen had met mijn ervaring met superzooms. Dit is een van die gelegenheden waar ik blij was dat ik ongelijk kreeg.

Ik had verwacht dat de 28-200mm goed zou zijn, maar het is echt een uitstekende lens. Ik weet dat dat een vrij open uitspraak lijkt, dus laat me het verduidelijken.

Ik denk dat de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD dicht genoeg bij de Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD ligt dat een groot deel van de gebruikers die de f/2.8 over de gehele brandpuntsafstand niet nodig heeft, blij zou zijn met het objectief. Gezien hoe dicht de 28-75 bij de Sony 24-70mm GM staat, is dat indrukwekkend.

Wat vervorming betreft, is er niets om je zorgen over te maken. De beperkte vervorming is eenvoudig te verhelpen in Lightroom of Capture One, en de standaard lensprofielen moeten hiervoor zorgen.

Silhouet van vogel vliegen

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD had geen problemen om vogels bij te houden, zelfs niet als ze snel waren.

Chromatische aberratie is goed gecontroleerd. Gezien het brandpuntsbereik is dat een indrukwekkende prestatie. Het is niet helemaal afwezig, maar je moet de lens duwen om het te zien, voornamelijk rond bomen direct in zonlicht of reflecties van het water.

Vroeger raadde ik de Sony 24-105mm aan als reislens, maar als iemand me nu om een travelkit met één lens zou vragen, zou de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 mijn aanbeveling zijn. Zo goed is het.

In de tijd dat ik deze lens testte, merkte ik dat ik de 28-200 mm aan mijn winkelwagentje toevoegde om mezelf te stoppen bij het uitchecken. Wat doe je, je, je bent een topschutter!

En toch zou het een week later zijn weg terug vinden in mijn karretje terwijl ik nadacht over hoe leuk het zou zijn om in mijn triller van lenzen te hebben. Ik ga binnenkort op vakantie, en ik weet dat dit op lens me zou helpen om drie lenzen uit mijn kit te laten vallen …

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III.

Strandfoto gemaakt met de Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDIndoor klimcentrum voor kinderenKookaburras zittend op boom sample image gemaakt met Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDKinderen die in sprinklers spelenAvond silhouet foto bij weinig licht getest op Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXDEend zwemmen in groene water

Waar voor je geld

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD verkoopt voor ongeveer US $ 730, hoewel ik hem heb gezien voor slechts $ 650 met enkele Black Friday-verkopen. Je moet het bijna even pauzeren om dat even te laten bezinken.

In de value for money stakes, dat wil zeggen zeer indrukwekkend. Bijna professionele kwaliteit in een 28-200mm brandpuntsbereik met een prijskaartje van $ 700. Dat is uitstekend.

Er zijn niet al te veel concurrenten in dat bereik, althans niet met dezelfde beeldkwaliteitsniveaus. De Sony FE 24-105mm f/4 G OSS is bijna twee keer zo duur.

Controleer de huidige prijs

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Test | Conclusie

Zoals het geval is met veel van de lenzen die Tamron voor Sony heeft geproduceerd, denk ik dat ze een andere winnaar zijn.

Dit soort lenzen zijn precies de reden waarom Tamron het op dit moment uit het park slaat.

Het is een lens die de Sony FE 24-105mm f/4 G OSS van de mantel heeft geslagen als de beste reislens. Terwijl de 24-105 mm de bredere 24 mm en OSS biedt, verliest hij het bereik van 105-200 mm.

De Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD heeft geen problemen om de beeldkwaliteit van de Sony 24-105mm te evenaren, en hoewel hij de f/4 aan de langere kant verliest, biedt hij ook f/2.8 aan de bredere kant, en dat doet hij voor de helft van de kosten.

Wat betreft de vraag of ik er uiteindelijk een heb gekocht, weiger ik iets te zeggen op basis van het feit dat ik mezelf kan beschuldigen. Ik ben een uitstekende shooter, dus er is geen reden voor mij om een superzoom in mijn tas te hebben, zelfs als het alleen voor op reis is.

Een van mijn jonge dochters moet het per ongeluk hebben besteld toen ik mijn laptop open liet staan…

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6

Innovatieve, lichtgewicht alles-in-één zoomlens die schittert in verschillende situaties – van macro tot landschap.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen