Tamron 17-28mm f/2.8 Lens Test (voor Sony E-Vatting)

Voor degenen onder ons die premium beeldkwaliteit willen zonder een premium bedrag uit te geven, moet er meestal ergens een compromis worden gesloten.

In het verleden betekende dit dat je bijvoorbeeld een f /4-lens moest kopen in plaats van die f / 2.8-lens waar je van droomde.

Tot nu. Tamron is langsgekomen en heeft de boel opgeschud, eerst met de 28-75mm f/2.8, en daarna de 28-200mm superzoom, en nu met de Tamron 17-28mm f/2.8 – een groothoek Sony E-Mount zoomlens.

tamron-17-28mm-f2.8-test---the-lens

Tamron 17-28mm f/2.8

Scherpe, indrukwekkend lichtgewicht lens die je veel waar voor je geld geeft.

Controleer de huidige prijs

In plaats van een inferieure weergave of een kleiner diafragma, heeft Tamron ervoor gekozen om een lens te maken die niet de standaard groothoekzoomlengtes is die canon en Sony doorgaans aanbieden.

In plaats van 16-35 mm is het 17-28 mm, waardoor het ongelooflijk is compact en licht.

Inhoudsopgave

Tamron 17-28mm f/2.8 Technische Gegevens

Tamron-17-28mm-f2.8

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs
  • Winkels voor ongeveer $ 900
  • Sony E-Mount full frame objectief
  • Diafragma bereik: f/ 2.8 – f/22
  • Minimale scherpstelafstand: 19 cm (7,48 “)
  • Gewicht: 420 g (0.93 lb)
  • Lengte: 99 mm (3.9 “)
  • Diameter: 73 mm (2,87 “)
  • Filtermaat: 67 mm

Bouw & Ergonomie

Tamron positioneert zijn nieuwe Tamron 17-28mm f/2.8 lens als een alternatief voor twee beestachtige lenzen: de Sony 16-35mm f/2.8 GM, en de Sony 16-35mm Vario-Tessar T* FE f/4 OSS. Beide zijn zware lenzen met metalen buitenkanten.

Daarentegen maakt de Tamron 17-28mm f/2.8 gebruik van een kunststof behuizing die vermindert het gewicht aanzienlijk (de Sony 16-35mm f/2.8 GM is 260 g zwaarder dan de Tamron), maar dit betekent een compromis in robuustheid.

Alle drie de lenzen zijn weerbestendig maar de Sony objectieven zullen waarschijnlijk beter bestand zijn tegen hobbels en bashes.

Hoewel uit de materialen duidelijk blijkt dat dit objectief goedkoper is, wil dat niet zeggen dat dit objectief goedkoop aanvoelt. Er is geen losheid in de ringen en het apparaat voelt aan compact en nauwkeurig.

De scherpstel- en zoomringen op de Tamron 17-28mm f/2.8 zijn soepel en prettig in gebruik, maar het heeft niet het premium gevoel dat je krijgt met de dramatisch duurdere Sony-opties.

Samen met het gewicht is het belangrijkste verschil hier de grootte. Sony body’s zijn klein en het bevestigen van groot zwaar glas heeft er altijd voor gezorgd dat ze veel minder stabiel aanvoelen dan andere camera’s.

Daarentegen voelt de Tamron 17-28mm f/2.8 aan alsof hij speciaal is gemaakt met kleinere Sony-body’s in gedachten, en de grootte en het gewicht maken het een zeer aangename combinatie wanneer bevestigd aan mijn Sony a7 III.

Het komt zelden voor dat ik met één hand op mijn a7 III (in combinatie met de Meike grip) mag fotograferen, tenzij ik een lichtgewicht prime gebruik, maar deze lens was zeker geen probleem.

Sony A7 III + Tamron 17-28mm f/2.8 | 1/180 f/5.6 ISO 100

De Draagbaarheid van de Tamron 17-28mm f/2.8 is voor mij een groot verkoopargument. Ja, je doet concessies aan 7 mm bereik en 1 mm breedte in vergelijking met de 16-35’s, maar je zult meer foto’s maken omdat het veel waarschijnlijker is dat het in je tas wordt gegooid en met je meegaat op avonturen.

Als je van kleinere lenzen houdt en je vraagt je af of deze lens het gecompromitteerde brandpuntsbereik waard is, is dat vrijwel zeker het geval.

Een andere aangename bouwfunctie is de 67 mm filterdraad – met name dezelfde als de Tamron 28-75 mm f / 2.8 – in combinatie met het feit dat de lens niet uitschuift bij het in- of uitzoomen.

Een deel van de lens beweegt wanneer je uitzoomt, maar het strekt zich niet uit voorbij de voorkant van de lens, waardoor het gemakkelijker is om op gimbals te balanceren.

De beweging is hierdoor niet volledig intern, maar stof dat hierdoor het risico loopt om naar binnen te trekken, kan worden beperkt door een filter aan de voorkant toe te voegen.

Focus prestaties

Sony A7 III + Tamron 17-28mm f/2.8 |1/400 f/3.5 ISO 400.

In short, dit is een pittige lens en zeker voelt niet als glas van derden. Het had zelden problemen bij weinig licht en presteerde zeer goed bij het vastleggen van onderwerpen met sterk tegenlicht.

Sony’s Eye autofocus was responsief over het hele frame in verschillende omstandigheden. Zoals je zou verwachten, begon het te worstelen in donkere omstandigheden, maar voelde het nog steeds alsof het mijn handige vijftig, de Sony 50mm f/1.8, overtrof.

Tijdens het filmen volgde de Tamron 17-28mm f/2.8 onderwerpen soepel, had hij geen moeite om zich aan te passen aan objecten die plotseling in beeld waren verschenen en had hij geen probleem om gezichten te identificeren. Het geluid van de motoren die de elementen verplaatsen is minimaal.

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van deze lens is de minimale scherpstelafstanden.

Wanneer uitgezoomd tot 17 mm, kan de lens scherpstellen op objecten op slechts 19 cm (7,5 “) afstand, wat belachelijk dichtbij. Het kan 26 cm (10,2 “) beheren wanneer er te 28 mm wordt ingezoomd.

Sony A7 III + Tamron 17-28mm f/2.8 | Links 1/250 f/2.8 ISO 125, wat de minimale objectafstand aantoont. Rechts: 1/1000 f/5.6 ISO 125, waarmee wordt aangegeven hoe het objectief niet worstelt als het gaat om onderwerpen met tegenlicht.

Voor sommigen kan het verliezen van die 1 mm breedte meer dan gecompenseerd worden door het feit dat het zo dichtbij kan scherpstellen, waardoor je de mogelijkheid hebt om veel differentiële scherpstelling te creëren door objecten heel dicht bij de lens te plaatsen.

Beeldkwaliteit

Sony A7 III + Tamron 17-28mm f/2.8 | 1/1000 f/2.8 ISO 320. Inzet rechtsonder is het oog op 100%. Geschoten met oog autofocus.

Dit is een aangename scherpe lens, zeker gezien de prijs. Het is merkbaar scherper dan mijn directe vergelijking, mijn oude Canon 16-35mm f/2.8 L Mark II die ik aanpas met een Sigma MC-11.

Dit is zoals je zou verwachten van een lens die niet 12 jaar oud is, en er wordt gezegd dat het gunstig afsteekt bij de Sony-groothoekzooms, hoewel de hoekscherpte marginaal wordt aangetast bij alles wat breder is dan f / 4.

Tonvormige vervorming is minimaal en lichtafval is niet echt een probleem, zeker niet als je de mogelijkheid hebt om het gemakkelijk achteraf te corrigeren.

Het was een worsteling om enig bewijs van chromatische aberratie te vinden bij het fotograferen door bladeren in direct zonlicht, en lensflares zijn bijna volledig afwezig.

Hoe meer je de Tamron 17-28mm f/2.8 gebruikt, hoe meer je je realiseert dat Tamron geen snelkoppelingen heeft genomen met betrekking tot de beeldkwaliteit bij het proberen de prijs onder de $ 1.000 te houden. Het is indrukwekkend.

Sony A7 III + Tamron 17-28mm f/2.8 | 1/1400 f/4 ISO 2500. Rechts is een 100% gewas van een deel van de bladeren die het gebrek aan chromatische aberratie aantoont.

Sony A7 III + Tamron 17-28mm f/2.8 | 1/1000 f/5.6 ISO 250 (links) en ISO 400 (rechts). De zon staat in beide beelden en lensflare is volledig afwezig.

Bokeh is perfect voldoende, hoewel de kwaliteit van bokehballen niet van groot belang zou moeten zijn als het gaat om het kiezen van een groothoekzoom.

Onscherpe gebieden zijn zeker soepel genoeg en de gradatie van scherp naar onscherp voelt natuurlijk aan.

Tamron 17-28mm f/2.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Tamron 17-28mm f/2.8:

Waar voor je geld

Zoals gezegd is het een raadsel hoe Tamron erin geslaagd is om de Tamron 17-28mm f/2.8 onder de $1.000 te houden.

Natuurlijk, het is een plastic schaal in plaats van een metalen, en je mist 1 mm van de breedste en 7 mm van de langste uiteinden (in vergelijking met de dichtstbijzijnde Sony-equivalente zooms), maar de beeldkwaliteit is ongelooflijk en de autofocusprestaties zijn indrukwekkend.

Mijn zorg was dat door die 7 mm tussen 28 mm en 35 mm te verliezen, ik de mogelijkheid zou missen om snelle portretten te maken zonder van lens te wisselen, of gefrustreerd zou raken omdat ik niet dichterbij kon komen.

Ik ontdekte echter dat het accepteren van de beperkingen en het anders werken (d.w.z. fysiek dichterbij komen of bedachtzamer zijn bij het pakken van die openhartige portretten), die beperkingen enorm worden gecompenseerd door de verfrissende grootte, het gewicht en de kosten van deze lens.

Als je ongelooflijk afhankelijk bent van de 35 mm brandpuntsafstand van een groothoekzoom, of gewoon iets nodig hebt dat zoveel mogelijk bereik heeft, dan kan deze lens een frustratie zijn en kan het een beetje meer aanvoelen als een prime dan een zoom.

Helaas zou dat uitgaven betekenen weer de helft minder op de Sony 16-35mm f/4, of meer dan twee keer zoveel op de Sony 16-35mm f/2.8.

De Tamron 17-28mm f/2.8 biedt fenomenale waarde, zolang thet verminderde brandpuntsbereik is niet absoluut cruciaal voor je opname.

Controleer de huidige prijs

Tamron 17-28mm f/2.8 Test | Conclusie

Sony A7 III + Tamron 17-28mm f/2.8 | 1/800 f/5.6 ISO 125.

Ik had het geluk dat ik de Tamron 17-28mm f/2.8 voor een maand had uitgeleend, waardoor ik drie evenementen kon fotograferen en de lens op avontuur kon nemen om enkele obscure betonnen structuren te vinden die begraven liggen in een zeer rustige hoek van Engeland.

Ik had mijn bedenkingen omdat ik me zorgen maakte over het verminderde brandpuntsbereik …

Het bleek, de grootte, het gewicht en de kosten van deze lens compenseren ruimschoots de compromissen die Tamron heeft gemaakt bij het produceren van deze lens.

Videoshooters en degenen die van hun stabilisatie houden, hebben het misschien moeilijker om te kiezen tussen dit en de Sony 16-35mm f / 4 OSS, maar als iemand die vaak actie schiet in slechte omstandigheden, zijn de extra stops cruciaal.

Iets wat ik oprecht waardeer is de verkleind formaat en gewicht. Mijn groothoekzoom brengt enorm veel tijd door aan de voorkant van mijn camera en ik ben gewend dat het zwaar en onhandig is, waardoor ik onhandig ben wanneer ik in positie probeer te komen om de rare actie vast te leggen die mijn werk domineert.

In tegenstelling tot traditioneel logge groothoekzooms is de Tamron 17-28mm f/2.8 bevrijdend. Ik kan vrijer bewegen, vanuit betere hoeken fotograferen en voel me minder bezwaard door een zware klomp glas die constant probeert mijn camera uit mijn handen te draaien.

Ik betrap mezelf er vaak op dat ik tegen muren of over hekken klim, en de compactheid van deze lens is een openbaring.

Ik heb gewoon veel meer foto’s gemaakt met deze lens dan ik zou hebben gedaan, als ik mijn aanzienlijk grotere groothoekzoom had gebruikt.

Degenen met ogen die tot 100% zoomen, zijn misschien kritisch over de kleine hoeveelheid zachtheid in de hoeken, maar ik zou zeggen dat iedereen die kieskeurig is over deze bijna onbelangrijke factor geen $ 900 aan een lens zou moeten uitgeven.

Ze kunnen thuis zitten om hoekscherpte te onderzoeken terwijl ik het geld dat ik bespaard heb op deze lens uitgeef door op avontuur te gaan.

tamron-17-28mm-f2.8-test---the-lens

Tamron 17-28mm f/2.8

Scherpe, indrukwekkend lichtgewicht lens die je veel waar voor je geld geeft.

Controleer de huidige prijs