Tamron 24mm f/2.8 Test

FacebookPinterestDelen

Prime-lenzen hebben de neiging om in twee smaken te komen: grote, snelle, zware en dure brokken glas met verbazingwekkende bokeh, of kleine, lichtgewicht, walkaround-lenzen die gemak en relatief saaie maximale diafragma’s bieden.

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M 1:2 zit in de richting van de laatste van deze uitersten.

Dat gezegd hebbende, deze lens voor Sony full-frame vatting wordt geleverd met een paar bonusfuncties die het een serieus voordeel geven – en een opmerkelijk nadeel – in vergelijking met zijn belangrijkste concurrent, de Rokinon / Samyang AF 24mm f / 2.8.

20191206_TamronPrimes_productshots_020_580pxhigh

Tamron 24mm f/2.8 FE

Weerbestendige walkaround-lens die een uitzonderlijke beeldkwaliteit biedt.

Controleer de huidige prijs

Als fan van kleine, lichtgewicht lenzen heb ik een maand lang met veel plezier met de Tamron 24mm f/2.8 gespeeld en dit is zeker een lens die je zal verrassen.

Laten we eens nader bekijken of het je cameratas hier waardig is.

Inhoudsopgave

Tamron 24mm f/2.8 Technische Gegevens

Pros

 • Macro-mogelijkheden
 • Beeldkwaliteit; scherpte in het bijzonder
 • Compact formaat en gewicht
Tegens

 • Langzame en luidruchtige autofocus
Controleer de huidige prijs
 • Verkoopt voor ongeveer $ 349
 • Sony FE full frame vatting
 • Diafragma bereik: f / 2.8 tot f / 22
 • 10 elementen in 9 groepen
 • 7 membraanbladen
 • Beeldhoek: 84° 4′
 • Minimale scherpstelafstand: 4,7″ / 11,94 cm
 • Autofocus
 • Afmetingen: 2,87 x 2,5″ / 73 x 63,5 mm
 • Filter grootte: 67mm
 • Gewicht: 7.6 oz / 215 g

Bouw & Ergonomie

Tamron 24mm f/2.8 test

In lijn met Tamron’s neiging om lenzen te maken die betaalbaarder in vergelijking met sony en sigma is de Tamron 24mm f/2.8 voornamelijk van plastic constructie – hoewel hij een verfijnder gevoel heeft in vergelijking met vergelijkbare lenzen uit Samyang.

Veel commentatoren noemen deze Tamron primes (zie ook de Tamron 35mm f/2.8) als lichtgewicht, maar dit geldt eigenlijk pas als je ze vergelijkt met objectieven met veel snellere maximale diafragma’s.

De Tamron 24mm f/2.8 is compact en makkelijk mee te nemen, maar niet in vergelijking met objectieven uit Samyang.

Er is geen aanpasbare bedieningsring of knop zoals je zou vinden op duurdere lenzen met FE-vatting. Dit helpt om de kosten laag te houden, vooral als je bedenkt dat dit objectief weerbestendige afdichting heeft.

Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M 1:2 beoordeling

Tamron 24mm f/2.8 bevestigd aan een Sony a7 III.

De scherpstelring heeft een soepel, precies gevoel meestal te vinden op duurder glas.

Net als veel andere Tamron-lenzen heeft het een filterdraad van 67 mm aan de voorkant, waardoor het mogelijk is om gemakkelijk tussen lenzen te wisselen als u een Tamron-collectie begint te verzamelen.

De lens was vrij stijf de eerste keer dat ik hem aan mijn Sony a7 III bevestigde, waardoor er iets meer kracht nodig was dan ik had verwacht om hem op zijn plaats te laten passen.

Het viel me ook op dat de Tamron achterkappen iets los zitten als ze op andere lenzen worden gemonteerd.

Nadat het een handvol keren was verwijderd en vervangen, werd de pasvorm enigszins losser.

De Tamron 24mm f/2.8 past bij het kleinere formaat van de a7-serie Sony spiegelloze camera’s, waardoor hij een aangenaam evenwicht.

Focus prestaties

Sony A7 III + Tamron 24mm f/2.8 | 1/250 f/2.8 ISO 800

Autofocus op de Tamron 24mm f/2.8 is ongelooflijk nauwkeurig en niet voor niets: de minimale scherpstelafstand op dit objectief is een kleine 4,7″ (11,94 cm).

Voor een 24mm heeft dit objectief een indrukwekkende macro reproductieverhouding van 1:2.

Vanwege de kleine aanpassingen die nodig zijn om zo dicht bij de lens scherp te stellen, moeten de motoren die de autofocus aansturen perfect zijn.

Als gevolg hiervan koos Tamron ervoor om deze lens te voorzien van een Optical Silent Drive (OSD) motor, in plaats van de Rapid eXtra-silent Drive (RXD) die wordt gebruikt op de Tamron 17-28mm f/2.8 en 28-75mm f/2.8 lenzen.

Dit betekent echter dat autofocus met name Langzamer dan je zou vinden op de directe concurrent van dit objectief, de Samyang AF 24mm f/2.8.

Het verschuiven van de focus tussen onderwerpen die zich op een meter afstand en vijf meter afstand van de lens bevinden, kan traag zijn, vooral bij weinig licht.

Objecten worden soepel gevolgd, maar onderwerpen die plotseling in beeld verschijnen, kunnen even nodig hebben om te verwerven.

Autofocus is ook vrij luidruchtig, met een merkbare klik naarmate beelden scherper worden. Dit betekent dat het objectief waarschijnlijk niet ideaal is om te vloggen, ondanks de groothoek.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is uitzonderlijk met deze lens.

Zijn iets langere tegenhanger, de Tamron 35mm f/2.8, was indrukwekkend scherp, maar de Tamron 24mm f/2.8 is nog scherper, met indrukwekkende resultaten, zelfs wanneer u wijd open fotografeert.

Zoals je zou verwachten, is er wat hoekzachtheid bij grote diafragma’s die snel wordt opgelost wanneer je diafragmeert.

Fotograferen in direct zonlicht doet deze lens niet verbleken. Er gaat nauwelijks contrast verloren en chromatische aberraties zijn goed gecontroleerd en heel gemakkelijk te corrigeren in Lightroom.

Meestal heb ik geen enorme interesse in het maken van macrofoto’s, maar het bleek erg leuk om super dicht bij korstmos en dennennaalden te kunnen komen, vooral wanneer zonlicht in de lens stroomde.

Het objectief heeft wel last van een behoorlijke mate van tonvormige vervorming, maar ik zou zeggen dat het niet onverwacht is van een lens van dit formaat en voor deze prijs.

De overgang van scherpe naar onscherpe gebieden van het beeld is aangenaam en bokeh, hoewel zelden wat je zou zoeken in een groothoekprime, is aangenaam genoeg.

Tamron 24mm f/2.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Waar voor je geld

In plaats van de universele aantrekkingskracht van Tamron’s succesvolle zoomlenzen, heeft deze 24mm f/2.8 lens veel beperktere allure – hoewel hij ook heel weinig concurrenten heeft.

Als u een draagbaar, weerbestendig, groothoekprimeur dat heeft een aantal leuke macro-mogelijkheden en vind het ietwat saaie maximale diafragma niet erg, ongeveer $ 350 is een goede prijs.

De kleinere, lichtere Samyang 24mm f/2.8 is meestal iets goedkoper te vinden, maar hoewel hij een veel snellere autofocus heeft, is hij zeker niet zo scherp en bevat hij geen weersafdichting.

Dit is een betaalbare lens voor Sony full frame camera’s, maar het is zeker geen goedkope of budget optie.

Als de autofocus geen grote zorg is, is er veel waarde in termen van gemak en beeldkwaliteit.

Controleer de huidige prijs

Tamron 24mm f/2.8 Test | Conclusie

Sony A7 III + Tamron 24mm f/2.8 | 1/250 f/2.8 ISO 1600

Voor mij moet een walk-around lens van dit formaat en maximaal diafragma een solide allrounder zijn, en hoewel de beelden heerlijk scherp zijn, is de trage autofocus een beetje een deal-breaker.

Voor anderen die meer geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld landschappen in plaats van straatfotografen, of spelen met de macromogelijkheden in plaats van te proberen snel bewegende onderwerpen vast te leggen die een snelle autofocus vereisen, dit zou een uitstekende aankoop zijn.

Tamron heeft een reputatie opgebouwd voor objectieven die een uitstekende beeldkwaliteit bieden tegen agressieve prijzen die zijn bereikt door een aantal zeer slimme compromissen te sluiten.

De Tamron 24mm f/2.8 valt niet helemaal in die categorie, maar dit is een indrukwekkende lens en je moet Tamron respecteren voor het creëren van iets dat een beetje anders is dan al het andere op de markt.

20191206_TamronPrimes_productshots_020_580pxhigh

Tamron 24mm f/2.8 FE

Weerbestendige walkaround-lens die een uitzonderlijke beeldkwaliteit biedt.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen