Fujifilm X100V Camera Test voor Alledaagse Fotografie

Een waarschuwing – deze Fujifilm X100V test zal waarschijnlijk een deuk in uw portemonnee achterlaten …

Ik werk niet voor Fujifilm, noch ben ik op enigerlei wijze bevooroordeeld (ik fotografeer Sony professioneel en gebruik Nikon ook al meer dan 10 jaar).

Deze kleine retro-geïnspireerde APS-C camera heeft me echter serieus onder de indruk.

Genoeg dus, in feite, dat ik een behoorlijk stuk verandering op een camera heb laten vallen die ik eigenlijk niet heb nodig hebben, aan het begin van een economische recessie…

Fujifilm-x100V-test

Fujifilm X100V

Prachtige, retro-geïnspireerde compactcamera die erg leuk is om te fotograferen, met een uitstekende beeldkwaliteit en een unieke functieset.

Controleer de huidige prijs

TechRadar noemde het “de compactcamera die zinvol is in een smartphonewereld”, en ik moet zeggen dat ik het daarmee eens ben.

Met iPhones en Google Pixels die achtergronden vervagen en beelden vastleggen in bijna-duisternis, moet de bescheiden point and shoot serieus goed zijn om ruimte in onze jaszakken te rechtvaardigen.

Fujifilm heeft dit met de X100V voor elkaar gekregen.

Ik heb 3 eerdere versies van de X100 gehad, waaronder zijn voorganger, de X100S … maar de V is het eerste model dat ik van harte aanbeveel aan elk niveau van fotograaf.

Laten we ons vastbijten in de beoordeling.

Inhoudsopgave

Fujifilm X100V Technische Gegevens

Pros

 • Mooi minimalistisch ontwerp
 • Unieke filmsimulaties
 • Uitstekende JPEG/RAW beeldkwaliteit
 • Geweldige RAW-kwaliteit
 • Kantelbaar touchscreen zeer goed geïmplementeerd
 • Sterk verbeterde autofocus
 • Sterk verbeterde lens, vooral bij f/2
 • Verrassend goede filmmodus
Tegens

 • Slechte grip
 • AF-snelheid kan nog steeds sneller zijn
 • Volledige weersafdichting vereist extra aankopen
Controleer de huidige prijs
 • 26,1 MP X-Trans-sensor
 • Opnieuw ontworpen 23mm f/2 lens (35mm equivalent)
 • Bijgewerkte OLED EVF met 3.690.000 dots & opnieuw ontworpen OVF-optiek
 • Ingebouwd 4-stop ND-filter
 • Kantelbaar LCD-scherm met 1.620.000 dots touchscreen
 • Tot 4K/30p en F-Log interne opname (alleen 8-bits)
 • 2,5 mm microfoonpoort + hoofdtelefoon via USB-C met adapter
 • Weerbestendig, wanneer filteradapter en filter worden gebruikt
 • CIPA-geclassificeerde batterijduur van ongeveer 350 opnamen met behulp van de EVF / 420 met behulp van de OVF
 • Enkele SD-kaartsleuf

Bouw &uiterlijk

nieuwe lens

De Fujifilm X100V is een wat ik noem een ‘boekenplankcamera’ – het is zo prachtig om naar te kijken dat je hem uiteindelijk de hele tijd wilt weergeven.

Het is voor liefhebbers van camera-ontwerp-esthetiek die een Leica niet kunnen rechtvaardigen!

Gelukkig is het basisontwerp niet veel veranderd sinds de eerste X100 in 2011 werd uitgebracht.

Hoeken zijn gladgestreken, de achterkant vereenvoudigd en er is een kantelbaar LCD-aanraakscherm, maar over het algemeen behoudt het nog steeds zijn originele, minimale meetzoekerachtige uitstraling.

De bouwkwaliteit is uitstekend, zoals het hoort met alle moderne digitale camera’s in deze prijsklasse.

Met de X100V is Fujifilm erin geslaagd om iets te produceren dat utilitair is en toch drop-dead mooi is om naar te kijken.

De keuze tussen de volledig zwarte en de zilver/zwarte modellen is een lastige. All black is perfecte camouflage op straat, en het contrasterende zilver/zwart is pure eye-candy.

Overal waar je de Fujifilm X100V mee naartoe neemt, zullen mensen je vragen stellen over het. Mensen die niet eens een onzin geven over fotografie, zullen het willen voelen. Hipsters zullen denken dat je film aan het filmen bent, tenzij ze op de hoogte zijn, in welk geval je een wetende knik van goedkeuring verdient….

De boven- en onderkant zijn gefreesd uit enkele stukken aluminium en gesatineerd voor een elegante afwerking.

Het onderste deel van de voorkant is nog steeds van plastic, wat in overeenstemming lijkt met de rest van de camera, maar helaas niet geweldig aanvoelt. Het zorgt ook voor een vreselijke grip.

Rubber, zoals aan de voorkant van de Leica Q2, zou veel beter zijn geweest.

Een ander voorbeeld is de ‘onvoltooide’ weerbestendige implementatie op de Fujifilm X100V – alles is bestand tegen een stortbui, behalve de lens.

Het is alsof je een boot maakt, maar een gat in de bodem achterlaat…

Als u een goede afdichting voor alle weersomstandigheden wilt, hebt u een 49 mm adapterring en filter nodig – opties van derden zijn te vinden, maar het is het beste om vast te houden aan de officiële Fujifilm AR-X100 en PRF-49.

Een van mijn favoriete functie-upgrades voor de Fujifilm X100V is het kantelbare LCD-scherm.

Puristen kunnen klagen dat het de raison d’etre van deze op de meetzoeker geïnspireerde camera bederft, maar de implementatie is perfect, met slechts een klein verzonken ‘lipje’ om het scherm eruit te trekken.

kantelbaar scherm

In combinatie met gezichts- / oogdetectie AF en de handige en immens leuke touch-to-shoot-modus, kun je met gemak openhartige foto’s op laag niveau of niet zo openhartig boven je hoofd maken.

Een truc om een geweldige foto te maken is door lager of hoger te komen dan het gebruikelijke gezichtspunt, en de Fujifilm X100V met zijn kantelbare aanraakscherm maakt dit een makkie.

geweldig voor straatfotografie

Kortom, de bouwkwaliteit is uitstekend en het ontwerp is (nog steeds) een klassieker.

Het is minimalistische elegantie, klaar om te worden tentoongesteld in een designmuseum.

Ergonomie & Handling

nieuwe lens

De X100-serie is nooit geweldig geweest als het gaat om ergonomie …

Ze zien er zeker goed uit, maar net zoals een paar Gucci-loafers zich niet zo geweldig voelen voor een rondje joggen, is de X100V niet ontworpen voor de hele dag fotograferen!

Begrijp me niet verkeerd – wijzerplaten zijn goed geplaatst en overvloedig (1x ISO / sluiter en 1x belichtingscompensatie bovenop, plus; voor- en achteraanpassingen), de nieuwe joystick AF-selector werkt goed en er zijn net genoeg knoppen om het werk te doen … maar er is een duidelijk gebrek aan grip.

Voor een camera is dat bijna het droomgereedschap van een straatfotograaf, je moet de X100V echt met beide handen vasthouden als je de rest van je middag niet snikkend langs de weg wilt doorbrengen …

Het gebrek aan uitgesproken grip is duidelijk een bewuste ontwerpkeuze van Fuji, omdat het de esthetiek van de camer zou bederven. Ik respecteer die beslissing.

Ik wou echter dat de plastic voorkant ‘plakkeriger’ aanvoelde. Zoals eerder vermeld, kan rubber dit hebben opgelost.

De X100-serie was nooit bedoeld als een mitrailleur compactcamera – dat laten we aan Sony over!

Met de Fujifilm X100V maak je doelgerichte vingerbewegingen, pas je handmatig wijzerplaten aan om een meetzoekerervaring te hebben of laat je gewoon 99% van de bediening over aan de camera met zijn uitstekende automatische modi.

Zo fotografeer ik ermee:

 • Auto WB – Fujifilm nagelt dit altijd
 • Auto ISO – 1/200 minimale sluiter, Max ISO 6400
 • Diafragmavoorkeuze (sluiterknop ingesteld op A)
 • Brede AF met tracking
 • Gezichts- en oogdetectie op
 • Raak aan om op te schieten

Vervolgens kan ik, met de belichtingscompensatieknop ingesteld op C, de achterste draaiknop gebruiken om de compensatie op en neer aan te passen, waardoor mijn scène lichter of donkerder wordt. Eenvoudig.

De face detect AF pikt alle gezichten in de scène op en geeft prioriteit aan de focus ervan. Het enige wat ik hoef te doen is op de sluiterknop drukken, of als ik deze wil overschrijven, tik ik gewoon om scherp te stellen en fotografeer ik op een ander object op het lcd-scherm aan de achterkant.

Het is een intuïtieve en leuke manier om te fotograferen, dat is niet mogelijk met een eerdere X100-camera.

Samengevat is de Fujifilm X100V Niet een werkpaardcamera. Het kunnen professioneel worden gefotografeerd, maar ik geloof niet dat het de bedoeling is, omdat de ergonomie niet geschikt is.

Het gebruik ervan is echter een genot. De draaiknoppen en knoppen voelen geweldig aan om te draaien en in te drukken, en alles is handmatig wanneer je het wilt, en automatisch wanneer je dat niet doet.

Het beste van twee werelden in een pakket dat de aandacht trekt.

Focus prestaties

De eerste Fujifilm X100 was een baanbrekende camera. Een APS-C sensor gepropt in een compacte body met een hybride zoeker, met retro meetzoeker looks.

Image quality was geweldig. Af-prestaties waren echter … verschrikkelijk.

Ik heb een paar jaar gewacht en de X100S gekocht. AF-prestaties? Marginaal beter, maar nog steeds irritant traag.

Er gingen nog een paar jaar voorbij en ik sloeg de X100T over en koos voor de X100F. AF-prestaties hadden een lange weg afgelegd, maar het jaagde nog steeds te veel naar mijn smaak.

Ik heb elk van mijn drie vorige X100-camera’s verkocht omdat de ondermaatse focusprestaties me irriteerden. Ik ben echter dankbaar om te zeggen dat ik mijn Fujifilm X100V zal behouden.

De quad-core X-Processor 4 is de krachtige CPU van de X100V en helpt u om beelden vast te leggen met gezichts- en oogdetectie tot -5EV.

(Ik ben gewend om in bijna totale duisternis te fotograferen met een Sony a7III, dus heb hoge normen als het gaat om focusprestaties.)

Hoewel de X100V geen focusprijzen zal winnen, is hij goed genoeg voor mijn persoonlijke opnamebehoeften en een duidelijke verbetering ten opzichte van de X100F.

Ja, het jaagt nog steeds een beetje bij weinig licht en er is nog steeds ruimte voor verbetering met de scherpstelsnelheid, maar het is nog steeds goed genoeg voor de meerderheid van de fotografen.

Gezichts- / oogdetectie werkt goed en ik ben ervan overtuigd dat de camera de beslissing voor mij kan nemen bij het fotograferen van mensen.

Als ik bewuster ben met composities, werkt de nieuwe joystick goed bij het plaatsen van het enkele AF-punt op mijn onderwerp – ik mis de d-pad van de X100F helemaal niet.

Continue AF en een burst-modus van 11 fps is belachelijk van een camera van dit formaat en totaal onnodig voor de behoeften van de meeste mensen … maar het is een leuke feesttruc die goed werkt. Ik geef er de voorkeur aan om bursts te ‘beperken’ tot 6 fps en minder tijd te besteden aan het verwijderen van honderden vergelijkbare afbeeldingen.

Handmatig scherpstellen is erg leuk, met focus peaking en de lensring die voor dingen zorgt wanneer het licht te laag wordt, of je hebt meer zin in een MF-filmcamera-ervaring.

Kortom, de Fujifilm X100V is de eerste camera in de X100-serie die er niet voor zorgt dat je opnames mist vanwege de scherpstelprestaties.

Het is snel genoeg voor de meeste situaties, behalve bij echt weinig licht waar de lens nog steeds de neiging heeft om te jagen.

Beeldkwaliteit

Sooc

Wanneer een straight-out-of-camera JPEG kleuren heeft die zo mooi zijn, is het niet meer nodig om RAW’s te fotograferen en te bewerken.

Iedereen die ooit eerder Fujifilm heeft gefotografeerd, weet dat Fuji’s direct uit de camera JPEG’s de beste zijn die er zijn, ongeacht het cameramodel.

Dankzij de 26,1 MP X-Trans CMOS 4 APS-C sensor en de nieuw ontworpen f/2 23mm lens is de beeldkwaliteit van de Fujifilm X100V hoger dan bij fuji’s vlaggenschip modellen.

Een unieke kleurenfilterarray regelt moiré en valse kleuren zonder dat er een optisch laagdoorlaatfilter nodig is.

Wat RAW-bestanden betreft, is er genoeg dynamisch bereik om de meeste fotografen tevreden te stellen. Het is absoluut de beste die je gaat krijgen met een APS-C-sensor, hoewel een verre schreeuw van de gekke DR die beschikbaar is voor moderne full-frame camera’s.

Als je ooit met een eerdere versie van de X100-serie hebt gefotografeerd, weet je dat het breed open fotograferen van de lens op f / 2 niet de scherpste resultaten opleverde.

Bij de Fujifilm X100V ben ik blij te kunnen zeggen dat dit niet meer het geval is. Beelden gemaakt met f/2 zijn scherper en contrastrijker, zelfs wanneer ze van dichtbij in de macromodus worden opgenomen.

De boost van 24 MP van de X100F tot 26 MP helpt ook om het enorme detailniveau te benadrukken dat door deze lens wordt vastgelegd.

Een grote reden om de X100V te kopen is de sterk verbeterde beeldkwaliteit, niet alleen ten opzichte van zijn voorgangers, maar ook ten opzichte van de meeste andere APS-C camera’s in zijn klasse.

Het kunnen toepassen van geweldig uitziende filmsimulaties in de camera is eigenlijk gewoon de kers op de taart. Je zult blij zijn om 100% JPEG te maken en geen tijd te besteden aan het bewerken achter een computer.

gedrukt

De computer volledig kunnen omzeilen is een enorme tijdsbesparing – nu kan ik van camera naar een afdruk gaan zonder bewerking.

De vaste brandpuntsafstand van 23 mm is gelukkig ongewijzigd gelaten, waardoor een 35 mm equivalent gezichtsveld ontstaat – een zeer veelzijdige, eenvoudig te gebruiken brandpuntsafstand.

Hier is een reeks voorbeeldfoto’s gemaakt tijdens onze tijd in zelfisolatie. Ik zal meer variatie toevoegen als het mogelijk wordt om dit te doen!

Klassieke Neg Film Simulatie

Gebaseerd op Fujicolor Superia 100 uit de jaren 1980, is dit mijn favoriet van de filmsimulaties van de X100V.

Hier is een selectie van JPEG-afbeeldingen die zijn gemaakt met de Classic Neg-simulatie die in de camera is toegepast.

Vergeet niet – de onderstaande afbeeldingen zijn geheel onbewerkt. Ze zijn rechtstreeks geüpload vanaf de geheugenkaart van mijn X100V, vervolgens verkleind en (helaas) zwaar gecomprimeerd voor online weergave.

(De ongecomprimeerde JPEG’s zijn een stuk scherper – je zult me op mijn woord moeten geloven!)

fujifilm camera's ISO-bereik autofocus systeemelektronische zoekernieuwe camera lens test. Geen flitser

Ingebouwd ND-filter

nieuwe nd lens

f/2 1/8 ISO100, handheld | Fotograferen in de middagzon met behulp van het ingebouwde ND-filter stelt u in staat om beweging in stromend water te laten zien.

Hoge ISO

lens is nieuw en vast

ISO4000 ziet er goed uit

nieuwe scherpte/contrast van lens

ISO12800 is voorspelbaar luidruchtig

Dynamisch bereik

dr test

dr test 2

U kunt voldoende details terughalen uit de schaduwen in de RAW’s, maar het herstel van de hooglichten is beperkter.

Onbewerkte RAW

raw naar jpeg

Bewerkte RAW

nieuw onbewerkt bewerkt

nieuw bewerkt raw 2

Geconverteerd naar Adobe Monochrome en verhoogde belichting.

Macro-modus

lens heeft nieuwe scherpte

Het ziet er hier misschien niet uit, maar het originele beeld is haarscherp op haar wimpers.

Meervoudige blootstelling

meervoudige blootstelling

100% zoom

100% zoom vanaf nieuwe lens

close-up van nieuwe lens

Let op de geringe scherptediepte bij f/2 – het verschil tussen het zachte linkeroog en het scherpe rechteroog.

Algemene prestaties

In vergelijking met de X100F lijken de opstarttijden op de Fujfiilm X100V sneller – hij is klaar om in een kwestie van milliseconden te fotograferen, waardoor het een geweldige camera is voor straatfotografie, of elke situatie waarin het vastleggen van het moment van het grootste belang is.

Het nieuwe aanraakscherm op de Fujfiilm X100V is mooi en responsief, waarbij tap-to-shoot een enorm plezierige en efficiënte manier is om openhartige foto’s te maken.

Scrollen door afbeeldingen tijdens het afspelen met je vingertop is geweldig, hoewel het beeld af en toe aan je vinger lijkt te ‘plakken’, waardoor je het opnieuw moet vegen.

Wat betreft de buffer, deze is beoordeeld op 38 JPEG’s en 17 lossless RAW-bestanden met de maximale snelheid van 11 FPS, met behulp van de mechanische sluiter.

Ik geef er de voorkeur aan om op 6FPS te fotograferen, waarbij de prestaties worden verhoogd tot 220 JPEG’s, of 21 gecomprimeerde RAW’s (18 ongecomprimeerd).

Met de elektronische sluiter kun je een ongelooflijke 20 FPS krijgen, met de buffervulling na 32 JPEGS of 17 RAW’s.

Bufferprestaties zoals deze op een compactcamera zijn redelijk goed, hoewel het wordt beperkt door UHS-I-snelheden. Helaas betekent dit dat u geen extra schrijfsnelheid kunt krijgen van snellere UHS-II-kaarten.

De Fujifilm X100V is duidelijk niet ontworpen voor sportfotografie, maar als je hem wilt gebruiken om het vreemde snel bewegende onderwerp vast te leggen, kan dat.

Autofocusprestaties zijn ook uitstekend en een grote upgrade van de X100F. Vergeleken met de oudere X100-camera’s is het een verschil van dag en nacht.

Andere opmerkelijke functies

 • Bluetooth/Wifi

Ik heb daar gemengde gevoelens over. Als het werkt, is het geweldig – het kunnen overbrengen van uw JPEG-foto’s naar een smartphone of tablet met behulp van WiFi is geweldig voor de workflow. Het is ook handig om de camera op afstand te bedienen via Bluetooth.

Voor mij werkt het echter zelden goed. Ik weet niet zeker of het iOS-gerelateerd is (ik heb geen Android-apparaat om te vergelijken), maar het krijgen van de WiFi en Bluetooth om consistent te koppelen is zeker een allegaartje.

 • Geavanceerde hybride zoeker

Volgens Fujifilm is dit ’s werelds enige zoeker die onmiddellijk kan worden geschakeld tussen een OVF (die het fotoonderwerp precies vastlegt zoals het is) en een EVF (die belichting en andere aanpassingen van de opnameomstandigheden weergeeft.)

Het is een beetje alsof je een DSLR-zoeker (d.w.z. een OVF) en een spiegelloze zoeker (EVF) in één hebt, behalve dat de OVF op de X100V een elektronische meetzoekerfunctie biedt om tegelijkertijd een klein EVF-venster weer te geven.

Hiermee kunt u het onderwerp vastleggen zoals het is, terwijl u het scherpstelgebied in de kleine EVF vergroot om ervoor te zorgen dat u uw focusplek hebt.

De afstandsmeterstijl OVF is geweldig voor straatfotografie, waarbij je kunt profiteren van het ‘uitgebreide’ frame om je onderwerp in het ‘hoofdframe’ te zien komen, zodat je beter kunt anticiperen op de opname.

Ik heb altijd genoten van de gecombineerde zoekerervaring op de X100-camera’s en op de X100V lijkt alles veel pittiger, met uitstekende verversingssnelheden en verbeterde details / contrast in de EVF (die nu 3.690.000 stippen heeft).

 • Kantelbaar touchscreen

Dit was de belangrijkste reden waarom ik besloot om te upgraden van mijn X100F. Alle andere voordelen waren gewoon een bonus!

Ik ben blij te kunnen zeggen dat het kantelbare schermmechanisme perfect is geïntegreerd, zodat u veel creatiever kunt worden met uw opnamehoeken, zonder dat het scherm de minimale esthetiek van de camera verpest.

Het touchscreen is ook uitstekend – ik vind het geweldig om het te kunnen gebruiken alsof ik beelden op mijn iPhone bekijk, en de tap-to-shoot-functie is iets dat alle compacte spiegelloze camera’s zouden moeten hebben.

 • Diafragma Ring

Dit is ongewijzigd sinds de eerste X100, maar verdient nog steeds een vermelding omdat het zo leuk is om te gebruiken.

Voor degenen die nog nooit een camera uit de X100-serie hebben gebruikt, verander je je diafragma door een ring te draaien die rond de lens loopt.

Het is een intuïtieve en leuke manier om de scherptediepte te regelen, en het gevoel dat het onder je vingers klikt terwijl je het draait, is enorm plezierig! Je zult merken dat je er non-stop mee speelt.

 • Ingebouwd ND-filter

Als je wijd open wilt fotograferen op de X100V in fel zonlicht en de sluitertijd onder de 1/1000 wilt houden (om de achtergrond te vervagen), kan het ND-filter met één druk op de knop worden ingeschakeld, wat 4 stops belichting compenseert.

Je kunt het ook gebruiken om je sluitertijd creatief zoveel mogelijk te verkorten, om bijvoorbeeld de gladheid van stromend water te overdrijven. Helaas werkt het echter niet met video.

 • Film functie

De Fujifilm X100V is in staat om vloeiende 4K-video op te nemen met 30 fps, of 60 fps in Full-HD-modi, en met 10-bits, 4: 2: 2 kleuren extern via de HDMI-poort.

U kunt ongeveer 55 minuten opnemen in 4k-videomodus en 75 minuten in 1080p.

Er is ook een 2,5 mm microfoonaansluiting (niet zeker waarom ze geen standaard 3,5 mm bevatten!?). De USB-C-poort kan als adapter worden gebruikt als hoofdtelefoonaansluiting.

Deze camera was nooit bedoeld als de eerste keuze voor serieus videowerk, maar het is leuk om te zien dat je nog steeds verrassend goed films kunt opnemen.

4K-videokwaliteit ziet er geweldig uit en het toepassen van een filmsimulatiemodus is een geweldige manier voor de tijdarmen om vervelende kleurcorrecties volledig over te slaan.

De ETERNA-modus is een populaire simulatie voor video, die de kleuren en tonaliteit van Fujifilm’s film repliceert, zodat u video kunt opnemen in ingetogen kleuren en rijke schaduwtinten.

Het is gewoon een spelbreker dat je het ingebouwde ND-filter niet kunt gebruiken tijdens video-opname – dit zou erg handig zijn geweest, vooral bij het fotograferen met 30 fps bij daglicht.

 • Meervoudige belichtingsmodus

U kunt maximaal 9 afbeeldingen in de belichtingsmodi Additief, Gemiddeld, Vergelijkend helder of Vergelijkend donker in lagen leggen om meerdere perspectieven of verschillende tijdstippen te combineren.

Dit geeft je tal van creatieve mogelijkheden, en de WYSIWYG-overlayweergave maakt het gemakkelijk en erg leuk om je afbeeldingen op elkaar samen te stellen.

 • USB-C-poort

Hiermee kunt u zowel gegevensoverdracht als opladen afhandelen, dus het is vooral leuk voor Mac-gebruikers om hun bestaande USB-C-kabels opnieuw te kunnen gebruiken.

Het doet ook dienst als microfooningang, als je een adapter hebt. Ja, dongle-gate is een blijvertje…!

 • Aangepast menu

Naast meerdere aanpasbare knoppen, draaiknoppen en Q-menufuncties, blijft Fujifilm’s My Menu de meest efficiënte manier om naar uw meest noodzakelijke instellingen te gaan.

Net als op andere camera’s met nogal ingewikkelde menu-opties (hallo Sony!), Kunt u met het My Menu de meeste rommel omzeilen en verschijnen zodra u op de menuknop van de camera drukt.

 • Oogsensor

Met elke iteratie van de X100 is de responsiviteit van de oogsensor verbeterd.

Hier met de X100V is de tijd die nodig is om de hybride zoeker tot leven te laten komen wanneer je oog erachter zit vrijwel onmerkbaar en biedt het een naadloze opname-ervaring.

 • In-camera beoordelingen

Ik vind het geweldig om sterbeoordelingen aan mijn foto’s toe te voegen tijdens het afspelen met de X100V – hierdoor kan ik afbeeldingen verwijderen lang voordat ik terug ben op mijn computer.

In Lightroom kan ik gewoon filteren op afbeeldingen met een ster en al het andere verwijderen.

Fujifilm X100V vs X100F

gebergte

Beeld dat ik 3 jaar geleden met de X100F heb gemaakt – het is moeilijk om het verschil in beeldkwaliteit tussen deze twee camera’s te laten zien, omdat ze allebei uitstekend zijn, maar de nieuwe lens op de X100V levert zeker scherpere resultaten.

Als u de upgrade overweegt en het geld hebt, zal ik u wat tijd besparen – Doe het nou maar. Het is zeker de moeite waard.

Ik heb mijn X100F verkocht voor minder dan de helft van de prijs die ik 2 jaar eerder heb gekocht, maar heb niet achterom gekeken.

Dit zijn de meest opvallende wijzigingen aan de 2020 X100V sinds de 2017 X100F:

 • Boven- en onderzijde gefreesd uit massief aluminium
 • Weer resistant (met behulp van een filter aan de voorzijde)
 • 26 MP X-Trans CMOS IV-sensor, verhoogd van 24 MP
 • Basis-ISO begint bij 160, in plaats van 200
 • Scherper, beter presterende 23mm f/2 lens
 • De kraag van de ISO-draaiknop blijft omhoog tijdens het draaien, in tegenstelling tot dat u eraan moet trekken tijdens het inschakelen van de X100F
 • LCD-scherm aan de achterzijde kantelt 1.620.000 dots touchscreen (X100F had geen touchscreen, geen kanteling en slechts 1.040.000 dots)
 • Mechanische bladsluiter in staat om te fotograferen op 1/2000 bij alle diafragma’s – X100F kon slechts 1/1000 doen
 • Fasedetectie autofocus beoordeeld op LV -5, met gezichts- en oogdetectie, versus LV -3 op X100F
 • EVF heeft 3.690.000 OLED-stippen versus 2.360.000 LCD-stippen van de X100F.
 • Langere levensduur van de batterij – 420 opnamen versus 390
 • Optische finder heeft 0,52× vergroting en 95% dekking, vs 0,50× vergroting en 92% dekking van de X100F
 • Ingebouwd 4 stop ND filter, vs 3 stop
 • Nieuwe duim joystick, vs 4-weg d-pad op X100F
 • Programmeerbaar bedieningsniveau aan de voorzijde
 • 4K bij 30 fps en 1.080 bij 120 fps voor betere slo-mo-video, een stijging van 1.080 / 59.94
 • Bluetooth versie 4.2

Als u een bestaande X100F-gebruiker bent en u een strikt COVID-19-lockdownbudget heeft, raad ik u ten zeerste aan nooit probeer een X100V… zoals je wilt zeker wil er een!

Neem het van mij aan, (een ex-X100F gebruiker van 2 jaar) – de X100V is een veel betere camera, en zeker de moeite waard de kosten van het upgraden.

Voor wie is de Fujifilm X100V bedoeld?

vaste lens

Jezelf proberen te overtuigen nodig hebben deze camera?! Ik neem het je niet kwalijk!

Hier zijn een paar gebruiksgevallen die ik heb geïdentificeerd voor de Fujfilm X100V:

 • Voor straatfotografen die te verstandig zijn om een Leica van $ 10k te kopen
 • Voor straatfotografen die willen profiteren van een kantelbaar aanraakscherm voor meer discrete, openhartige beelden
 • Voor professionals die een ‘alledaagse’ camera willen, maakt dat fotografie weer een ‘hobby’
 • Voor beginners/amateurs die een alles-in-één camera willen, zonder het gedoe/de verleiding van lenzen
 • Voor iedereen die tijd wil besparen bij het bewerken van afbeeldingen achter een computer
 • Voor iedereen die het plezier en de opwinding van het maken van foto’s opnieuw wil aanwakkeren.

Het lange en korte is dit: de Fujifilm X100V is een enorm plezierige camera om zowel vast te houden als te fotograferen.

Het nostalgische, minimalistische ontwerp is prachtig. Het snakt ernaar om opgepakt en gestreeld te worden.

De beeldkwaliteit direct uit de camera is uitstekend en zorgt ervoor dat je foto’s wilt maken van onderwerpen die je nog nooit eerder hebt willen fotograferen.

Het is letterlijk een camera voor iedereen die het geluk heeft om het zich te kunnen veroorloven.

Waar voor je geld

Het rechtvaardigen van de kosten van een camera is altijd een subjectieve kwestie, vooral als het onwaarschijnlijk is dat je er de kost mee verdient, zoals het geval is met de Fujifilm X100V.

Het is een hoge kwaliteit, zeer wenselijke camera, met een prijs om te reflecteren. Het is ook een van die zeldzame producten die mensen willen, ongeacht de prijs.

Met ongeveer US $ 1.400 beschouw ik het als een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De prestaties zijn uitstekend, de beeldkwaliteit (vooral JPEG’s de filmsimulaties) is subliem, het ziet er geweldig uit en voelt geweldig aan en is gewoon een camera die je wilt blijven oppikken.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm X100V Test | Conclusie

beste vaste lens compact

De Fuji catch-copy voor deze camera luidt:

Herontdek fotografie op een nieuwe en spannende manier met de enige echte X100V.

Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

Dit is een camera die ervoor zorgt dat je hem wilt oppakken en beginnen met fotograferen.

Je zult merken dat je foto’s maakt van dingen die je nooit eerder interesseerden … gewoon om te zien hoe ze eruit zien op de achterkant van de X100V.

Dit is een van de weinige APS-C sensorcamera’s die je met een gerust hart de hele dag in JPEG kunt fotograferen.

Je keert terug naar huis zonder de last van postproductie – vaarwel lange uren achter een computer!

De Fujifilm X100V is de meest begeerlijke camera van en een flinke upgrade ten opzichte van zijn voorgangers.

Het is een camera die ik om mijn nek heb als ik elke dag op pad ga… als deze verdomde zelfisolatie eindigt, hoe dan ook…

Fujifilm-x100V-test

Fujifilm X100V

Prachtige, retro-geïnspireerde compactcamera die erg leuk is om te fotograferen, met een uitstekende beeldkwaliteit en een unieke functieset.

Controleer de huidige prijs