Peter Madsen

Mijn naam is Peter M. Madsen. Ik ben een Deense commerciële fotograaf en werk als zodanig sinds 1985. Naast mijn commerciële werk heb ik altijd veel niet-commerciële fotografie gedaan (zie tips).

Ik denk dat het een soort mentaal hygiënisch proces is geweest om in projecten te duiken waar ik alle beslissingen zelf kon nemen en niet aan de behoeften van mijn klant hoefde te voldoen.

In 2013 verhuisden mijn familie en ik naar het Verenigd Koninkrijk en door nieuwe omstandigheden kreeg ik de kans om meer te kijken naar kunstfotografie en alle uitdagingen die daarmee samenhangen. Ook hier bleek het meer te zijn dan alleen fotografie.

Ik ervoer dat de moeilijkheden met betrekking tot expatriating en mijn reis naar de wereld van kunstfotografie een aantal zeer spirituele parallellen hadden.

Aangezien ik de afgelopen 8 jaar “slechts” meer gericht ben geweest op kunstfotografie, denk ik dat ik nog jong ben in dat vak. Ik ben nog steeds bezig met mijn artistieke expressie. Ik kan zien dat het hebben van een gedefinieerde stijl het werk sterker maakt en meer opvalt.

Aan de andere kant heb ik nog steeds enkele hoeken van fotografie waar ik naar wil kijken, dus ik denk dat ik nog meer jaren experimenten zal doen.

Ik ben een sucker voor uitrusting, dus ik heb er veel van, en alles uitzetten zou te veel zijn, dus ik zal een deel van de inhoud van mijn tas beschrijven als ik landschappen en exterieurs doe, enz.

Naast de Fuji heb ik ook een Canon EOS-1DX Mark II en Canon EOS 5DS R en een Mamiya RZ 67 met veel accessoires. Toen ik echter landschappen op de fiets verkende, kwam ik er al snel achter dat grootte er wel degelijk toe doet.

Als ik weet dat ik alleen foto’s fotografeer, neem ik de Fuji X-T3 en mijn twee zoomlenzen Fuji 10-24mm f/4 en Fuji 18-135mm f/3,5-5,6. Ik heb ook ND64 en ND1000 filters van Ice voor beide lenzen (het is zo vervelend dat de lenzen verschillende filterdiameters hebben).

En last but not least, een Vanguard VEO 265CB statief. Al deze spullen (en mijn lunchbox en waterfles) mag ik meenemen in een LowePro geclassificeerde sling 180 AW terug (niet meer leverbaar, helaas). Met deze set ben ik gedekt voor bijna alles wat ik op mijn tours zou kunnen vinden.

De slingback is perfect voor moeilijke situaties, waarbij ik snel toegang moet hebben tot mijn uitrusting, maar slechts één hand om het te vinden met de andere hand die de camera vasthoudt.

Sinds kort ben ik meer video gaan maken, en daarvoor vind ik de 5-assige in-body stabilisatie in de Fuji X-H1 erg handig. Voor geluid gebruik ik de Røde Video Microphone Pro+. Voor mooie gladde dia’s gebruik ik een Edelkrone Wing, omdat deze mooi in de tas past.

Vanwege de mooie bokeh gebruik ik de Fuji 56mm f/1.2 graag voor portretten, soms met een Godox V860 II flashgun met X Pro F trigger en verschillende Lastolite Reflectors. De snelle 56mm werkt ook goed samen met de twee andere primes, Fuji 18mm f/2 en Fuji 35mm f/2 WR bij weinig licht zoals reportage, etc.

Sinds kort ben ik gaan experimenteren met allerlei oude Sovjet analoge prime lenzen. Het is fascinerend wat het doet met de manier waarop ik werk als ik moet vertragen en de tijd moet nemen om alles goed te krijgen met deze langzame lenzen. Ik hou van de lichte zachtheid van de Lomo T-43 40mm f/4 op een FX adapter.

Door de relatief dikke adapter is het mogelijk om een kantelfunctionaliteit in te bouwen zoals die op deze Helios 44M-4 58mm f/2, wat een hoop mogelijkheden biedt voor creatieve experimenten bij het fotograferen van bijvoorbeeld portretten.

Ik hoop dat je genoten hebt van het lezen. Als je meer van mijn werk wilt zien, bezoek dan mijn website hieronder voor kunstfotografie.

www.uskarp.dk | @petermmadsen

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer